9
  • Sequoyah
    Extrem peldaert erdemes tanulmanyozni a Del-Koreai gigavallalatok esetet. Talan ott van a legtobb hatalmuk az ilyen monopoliumoknak a vilagon.
  • Tetsuo
    Egyetértek, de sajnos van egy olyan határ, amikor az óriásvállalat lobbiereje nagyobb lesz, mint az ellenük fellépőké.
  • Sequoyah
    Attol fugg mekkora a beszallasi kuszob. Magas tokeigenyu iparagakban ebben van sok igazsag. Ezert nem jo a 100% kapitalizmus, es ezert valasztunk kormanyokat. Amikor a cegek monopolizalodnak, akkor lathatjuk, hogy a kormany nem teszi a dolgat.

Egyebkent Amerika gazdasagi fenykora akkor kezdodott, amikor volt merszuk feldarabolni az oriasvallalatokat, mint pl a Standard Oil.
  • Whysper
    Remelem addigra meghalok
    Utoljára szerkesztette: Whysper, 2018.03.14. 14:29:00
  • Tetsuo
    A kapitalizmus általában egy monopolista folyamatot gerjeszt, ideális esetben amikor beteljesedik, csak egy darab vállalat tulajdonol minden javat a földön.
  • Sequoyah
    Nekem nem azzal van bajom, hogy kinai, vagy amerikai, vagy europai kezbe kerul egy masik orszagban levo ceg. Nekem magaval a felvasarlasok koncepciojaval van bajom.
    Szamos teruleten par evvel, evtizeddel ezelott piaci szereplok tucatjai voltak jelen. Ennek a kovetkezmenye egeszseges verseny, gyors fejlodes es vasarlobarat arak voltak. De a felvasarlasok kovetkezteben ezen teruleteken a szereplok szama erosen lecsokkent, vagy akar monopolium jott letre, es igy a szolgaltatas megdragult, a fejlodes pedig lelassult.
    Szoval a lepessel egyetertek, de a celjaval nem. Akkor is meg kene akadalyozni ezen orias-felvasarlasokat, ha pl mindket fel amerikai.
  • nlght
    Én azt nem értem, hogy miért kellett egy országba vinni mindennek a gyártását az elmúlt 30 évben. A kínaiak sosem erősödtek volna meg ennyire, ha nincs terük ipari kémkedésre.
    Rengeteg csóró ország van kikötővel, ahova vinni lehetett volna a gyártást Kína helyett.
  • kvp
    A kinaiak mar a francia es nemet autogyartokat vasaroljak fel, mivel az angol, sved es olasz markak kezdenek elfogyni. Ez az eus vezetok dontese es a lakossag hagyja.

Az usa kezd beijedni hogy oket is megveszik kilora.
  • end3
    Az "egészséges" protekcionizmus nem árt annyit a világnak, amennyit a szabadkereskedelem melldöngetői. - Az amerikai döntéshozók helyében ezt én sem engedtem volna.

Meg kellene tanulnia a "leckét" az E.uniónak is, mert széltében hosszában vásárolják fel az amerikai, v. kínai mammutcégek azokat az uniós "startup"-okat, európai szoftverfejlesztő cégeket , amiben kicsit is fantázia és pénz van. (Esetleg az E.unió később megteremtendő, önálló IT-rendszerének jövőjét, - munkahelyeket, kiberbiztonságot, - is eladjuk ezáltal.)