9
  • fonak
    #9
    A bevallott cél a kommunizmus terjedésének feltartóztatása volt már akkor is. A dominóelv szerint ha egy országban a kommunisták kerülnek hatalomra, hamarosan megdöntik a szomszédos országok kormányait is, ezért csírájában kell elfojtani a kommunista terjeszkedést. Ezért támogatta, illetve szervezte meg a CIA a balos kormányok elleni puccsokat szerte a világon, és persze ezért mentek az amcsik Vietnamba.
  • NEXUS6
    #8
    Így van!

    Egy hosszútávú stratégia része volt, amely gyak Kína esetleges terjeszkedési politikájának megakadájozást szolgálta, a fentiek szerint.
  • zetortraktor
    #7
    " Egy dologról nem szól igazán, a Pentagon aktákról."

    Teljesen igaz, de szerintem nem is ez volt a cél. Ld. a címe is az újság címe, amiben az a beszédes, hogy nem is a Washington Post közölte le először az iratokat. Engem lehet, hogy jobban érdekelt volt egy The Times című film, hiszen mégiscsak rajtuk csattant az ostor.
  • Cat #6
    Nem, az a háború indítására vonatkozik, miszerint nem azért indították a vietnámi háborút, hogy egy barátnak segítsenek (értsd: a délieknek), hanem hogy feltartóztassák Kínát.
  • Cat #5
    Hogy feltartóztassa/elszigetelje Kínát.
  • harmi2009
    #4
    not to help a friend -del együtt van értelme kb ha nem segítünk egy barátnak az Kínának kedvez.

    Legalább is én így értelmezem.
  • Kaslerka #3
    "Amikor az állam betiltja a szabad sajtót" - Azt hittem valami magyar film TH főszereplésével...
  • Mentol
    #2
    "but to contain China" - Ez mit jelent magyarul?
    Utoljára szerkesztette: Mentol, 2018.03.08. 07:49:31
  • NEXUS6
    #1
    Érdekes, hogy mi mindenről szól a film: sajtószabadság, a kormányzatok eltussolási kísérletei, egy gyökér elnök mesterkedései (Trump fricska), a nők szerepének változása, jogai stb.

    Egy dologról nem szól igazán, a Pentagon aktákról.
    Azóta sem köztudott és a filmben sem mondják el:
    "Although President Lyndon B. Johnson stated that the aim of the Vietnam War was to secure an "independent, non-Communist South Vietnam", a January 1965 memorandum by Secretary of Defense Robert McNamara stated that an underlying justification was "not to help a friend, but to contain China". - wiki
    Ez azért más megvilágításba helyezi a Vietnami-háborút és az USA több évtizedes Kína politikáját. Na ez érdekes és aktuális dolog lett volna.