4
  • MerlinW
    #4
    "Európát lefedő". Elképesztő, hogy az emberek nem bírnak ki 3 órát internet nélkül... interkontinentális gépeken oké, nem rossz dolog ha van, 12-20 órás utakon.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.02.08. 17:16:05
  • kvp
    #3
    Hat ez igy eleg gaz. Normal esetben ha mindenkeppen sporolni akarnak es ugyanarra a linkre tenni a fedelzeti es a szorakoztato elektronikat, akkor router alapu VPN-t kellene hasznalni. A radios uplink-et pedig a kozponti router-re tenni ahol a ket halozat talalkozik, tehat a ket halozat adatai meg veletlenul se haladjanak at ugyanazon a kabelen, foleg ne az utasteren at. Ezzel megoldhato lenne az is, hogy mindig a fedelzeti rendszerek kapjanak prioritast, ne a szorakoztato elektronika. (amig van varakozo csomag a fedelzeti rendszerektol vagy fele, addig a masik csatorna nem kap savszelesseget) Persze a foldi allomas rajza alapjan valoszinuleg valami hasonlot terveznek, de az, hogy csak sima tuzfal van a rajzon es nem ket dedikalt VPN kozos uplink-kel, az picit aggaszto.

    ps: A biztonsagos rajz ugy nezne ki, hogy van ket helyi router (fedelzeti es szorakoztato rendszerek) sajat halozattal, aztan 1-1 sajat tuzfal a kulvilag fele es ezutan van egy VPN router, amibe mindketto bemegy es egyben ez a wireless bridge is. Kozel ketszer annyi alkatresz es valamennyivel tobb kabelezes kellene neki, de kizarhato lenne, hogy a szorakoztato rendszer barmilyen hibaja barmilyen modon befolyasolja a fedelzeti rendszereket.
  • bunny
    #2
    Én inkább úgy gondolom, hogy onnan is elérhető lesz a net, de nyilván (??? remélhetőleg :D) a repülőgép működéséhez nem lesz köze. De mondjuk Günter kapitány meg tudja nézni az időképen, hogy esik-e Bp-en :D És mindezt úgy, hogy az ő áljmegpadja szeparáltan kapcsolódik a nethez az utasokhoz képest.
    Vagy nem, láttunk már példát nagyobb hülyeségre is.
  • Fefy
    #1
    Javítsatok ki, ha tévednék, de a cikkben levő képen alapján a pilótafülke is a publikus neten fog lógni? Addig rendben van, hogy van "Cybersecurity control", amit nyugodtan hívhatnának tűzfalnak is, de ez valószínűleg megint csak Mórickák ellen véd és aki akar, az majd keresztül megy ezen.