22
  • ostoros
    #22
    Ez mondjuk igaz. Ezért is tiltanám be a valóság showkat. Mert együtt kell élni az elhülyített emberekkel.
  • wraithLord
    #21
    Nyilván, csak ilyesmiből nem maradsz ki, max. "közvetlenül" nem érint.
  • ostoros
    #20
    Ha negatív dologból maradsz ki az előnyös.
  • stremix
    #19
    Maximálisan egyetértek.
  • wraithLord
    #18
    Általában nem előnyös húzás az, ha kimaradsz valamiből, mert akkor nem tudod, hogy mi az, hogy kell hozzá viszonyulni, hogy kell kezelni. És jelen helyzetben, amikor a gyerekeidért vagy közvetlenül felelős, és nem csak elvi társadalmi felelősséged van, hatványozottan igaz.

    Pl. az is baromság, amikor valaki azzal jön, hogy ne nézz TV-t, vagy nem nézek TV-t. Attól, hogy nem nézed, még más nézi, és birka lesz belőle. Ha te nem tudsz kritikusan hozzáállni, és analitikusan megérteni, ami a mai médiában, szociális médiában zajlik, akkor nem tudsz alternatívát sem kínálni a birkulás ellen.

    Persze tegyük fel, hogy nem is akarsz. Oké. De a gyerekeid feljődése gondolom számít.

    A létező dolgoknak, problémáknak hiába fordítasz hátat, attól még léteznek, és befolyásolják, jelen esetben a gyerekeidet. Az plusz hátrány, hogy nem is érted miről van szó, mert sosem volt Facebook profilod.

    Nem tiltani kell, hanem példát mutatni, és ha szükséges, normális keretek között szabályozni. Tudod, ott van az a mondás is, hogy hazudni tanít, aki tiltással nevel. Magyarul nem oldasz meg vele semmit, csak hazugságra kényszeríted azt, akinek megtiltottál valamit (mert nyilván attól még csinálni fogja a hátad mögött...)
  • Cat #17
    Sajnos rengeted dologból kimaradnak majd a gyerekeid, mert manapság minden lazább társaságban ott zajlik a kommunikáció, legyen az egy edzés közössége, vagy az iskolából érettségire készülő tanulók egymást segítő csoportja. Az oktatási szférában kvázi elvárás az ott való jelenlét, mert egyszerűen anélkül nem értesülsz fontos dolgokról, mint egy elmaradó óra, egy helyettesítés, vagy egy előrehozott dolgozat. Nem tudod hol megkérdezni mi volt azon a nyelvórán, amelyikre nem volt időd elmenni, kivétel persze ha egyenként körbetelefonálsz néhány embert, és ezzel megzavarod az általad egyébként alig ismert embereket.
  • fonak
    #16
    A gyerekeknél ez másképp működik, ha nem menő az, aki nincs fenn a facebookon, ha ezzel kiutálja a közösség, pedig mindennél fontosabb számára, hogy milyen "rangot" tölt be a kortársak között (kúl-e vagy kirekesztett), akkor tilthatja a szülő, majd talál kerülő utat.
    Ezt csak nagyon erős családi neveléssel lehet esetleg megelőzni, vagy még inkább otthoni iskoláztatással, ami nem véletlenül tilos a legtöbb országban (az állam nem szereti, ha nem moshatja át a fiatal agyakat), az USA-ban egyelőre még legális, bár a libsik lobbiznak ellene persze, hivatkozva arra, hogy sok "homeschooler" vallási fanatikus, esetleg még egyéb stichje is van (pl. most derült ki egy házaspárról, hogy éheztették, kínozták a gyerekeiket).
  • 74auriga
    #15
    Qrva egyszerű a dolog: Nem kell regisztrálni a Facebookra!
    Azt mondogatják, hogy nem lehet meg lenni nélküle! Miért is? Mert így nem nyomkodom egész nap a telefont? Nem is érdekel. Ha valaki üzenni akar, írjon mail, Viberen üzenetet, vagy hívjon.
    Megértem 43 évet és még nem volt Facebook fiókom, de nem is lesz! Tökéletesen meg vagyok nélküle! A feleségemnek szintén nincs. Mondták is a kollégái, ismerősei, hogy miért nem regisztrál, mert akkor tudnának "csetelni". Kérdem' én: csetelni van ideje, telefonálni nincs? Baromság!
    Használjon Viber-t! Ja, hogy nincs "lájk" rohadtul nem érdekel!
    A fiem 10 éves és nincs fiókja, a lányom hat és fél, neki meg pláne.
    Reggelente nézem a metrón, 10 emberből 7-8 nyomja, mint valami zombi. Ennek van értelme? Szerintem az ég világon semmi.
  • ostoros
    #14
    Az emberi evolúció ezt az akadályt is kiküszöböli. Az ünternetfüggő nem szaporodik, akinek meg egyáltalán nincs netje hatványozottan. Majd ki alakul egy technológia-analfabéta, vagy Egyenesen tecnofób (!) réteg, akik egyszerűen elutasítják az internetet...
  • Sequoyah
    #13
    Gyanitom, hogy jo munkat vegzett a gyerekek elso 6 eveben, amig valoban tudott hatni rajuk.
  • ToxiMaxi
    #12
    Havernál látom, hogy egész jó munkát végzett, gyerekek 10-11 évesek és nincs függés, csak meghatározott időben használhatják és sokat vannak szabad levegőn. Szóval meg lehet ezt csinálni, nehéz de meg lehet.
  • Sequoyah
    #11
    Az a baj, hogy mihelyst iskolaba kerul a gyerek, te gyakorlatilag elveszited a gyeplot. Amit szulokent tehetunk, az annyi, hogy az elso 6 evukben helyes gondolkozasmodot tanitunk nekik. De sajnos eleg nehez igy, hogy amikor ez elesben tesztelesre kerul, mar gyakorlatilag nincs lehetoseg a modositasra...
    Oke, valamennyi befolyasunk meg azert akad, de mar boven nem mi vagyunk ekkor a legnagyobb befolyasolo tenyezok az eletukben.
  • Sequoyah
    #10
    Mi a fenenek van erre szukseg? 18 eves korukra igyis-ugyis regisztralnak Facebookra mindenfele csalogatas nelkul is.
    Vagy talan nem is a fuggoseg letrehozasa a cel, mint ahogy a cikk allitja. Talan csak annyi a cel, hogy a Facebookra egyebkent is gyakran regisztralo gyerekek egy biztonsagosabb modon tehessek ezt meg.
  • ToxiMaxi
    #9
    Azért a szülők felelőssége megkerülhetetlen. Igen van sok szarság de felelős szülőként a te dolgod az, hogy mit engedsz, hogy megnézzen, megegyen, játsszon vele. Ha a gyerekből egy nyivákoló szörnyeteget neveltél, akkor edd is meg a levét. Mondom ezt úgy, hogy szülő vagyok és baromira nehéz de én nem mutogatok másra mert az én felelősségem a gyermekemből embert faragni.
  • ugh
    #8
    Es a gaz, hogy ugy toljak ra a felelosseget, hogy a szulonek meg mar se ereje, se ideje nincs annyit foglalkozni a gyerekkel mint kene.
    (Mert ezeknek a cegekenek a tulajdonos cegeinel galyazza hulyere magat mondjuk)
    Ezek a gecik meg ezt hasznaljak ki.
    Aztan ha kinyuvad a "hulye" kolok meg jon a sajto sikitva, hogy a szulok nem fogalkoznak eleget a kollkeikkel.

    A megoldas nem a korlatozas hanem az ilyen oldadalak betiltasa a tulaj meg megy a sittre.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2018.01.31. 11:31:13
  • ugh
    #7
    Sanszos, hogy elobb utobb valami lefarcolt amerikai tini begozolt apukaja teszi ezt meg.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2018.01.31. 11:29:47
  • Neocortex
    #6
    xD
  • ugh
    #4
    Az biztos, de igy is csak masodik vagyok mert te vitted az aranyat...
  • Skylake
    #3
    Teljesen evidens lépés ez a befektetők üdve és pénztárcájának gyarapítása céljából. Azokat a csoportokat kell megtalálni nyilván, akik tapasztalatlanságuk okán a legnagyobb mértékben befolyásolhatók és függővé tehetők. Minél korábban, és ezért minél nagyobb mértékben. A szülőket mivel lehet legjobban rávenni a buksza kinyitására, és megvetetni velük a státusszimbólumként, -szignálként funkcionáló, de egyébként k*rva gyorsan cserélődő, divatból kimenő sz*rokat a kölykeiknek? Azzal hogy a minimális élettapasztalattal rendelkező kicsiket veszik célba. Aztán majd ők kisírják a szülőkből.

    Így ma a gyerekkorosztálynak szánt egész estés filmek elsődleges célja a merchandising megtámogatása, hogy a film után lehessen piacra tolni és felzabáltatni a fogyasztókkal az adott merchandising ernyője alá tartozó mindenféle sz*rt, a filmből reálisan következő tárgyakból az olyan logikai förmedvényekig, mint a rohamosztagos pelenka, meg a dártvéderes kakaó, és a többi ilyen moslék, amelyek közül soknak annyi a puszta funkciója, hogy a prolik és a kölykeiig legalább a megvásárlás pillanatáig prominensnek érzik magukat. Mintha ott lennének az áramlat elején, valójában csak egyéniek az egyformaságban. Pontosan ezt kívánja tenni a fész, meg a többi közösségi sz*r is, hiszen minél korábbi rászoktatás a legeredményesebb. Ez pontosan ugyanaz a módszer, ahogy a dohánylobbi tolta az üzletet. A termék legyen minden tekintetben, pszichológiai, fizikai, valamint szociológiai értelemben függőséget keltő a lehető legnagyobb mértékben, amennyire csak lehetséges.

    Az FB-n nem múlik a dolog. Pontosabban a lófejű f*sszopó, és az összes többi elvbarátja szétteszi a kezét: majd a szülők döntenek. Mossa kezeit. Mivel a szülők általában hülyék, mint a s*ggem szüretkor, valamint ennek segítségével kívánnak affektusokat kiélni, amit kib*szottul fejlett társadalmunk főirányban elnyom, ezért totál rá vannak állítva a dologra, mivel kib*szott dögunalmas életüket feldobja, hogy átélhetik, milyen nem prolinak, hanem közszereplőcskének lenni, ezért hagyni fogja az agyhalottabbja a kölykeinek is. Sőt büszke is lesz rá. A társadalmi externáliáit majd álljuk ennek is!

    Egy a lényeg, mindenben ez a fontos, ahol azt látjuk, hogy széles körben valamilyen megoldás vagy termék járványszerűen terjed: tegyük azt, amit azok kitalálói tesznek, feltételezhetően tesznek – nem véletlenül. Sose legyél függő a saját anyagodtól – drogdealerek esetében ez úgymond ökölszabály. Nem csoda, hogy ezek a f*sszopók, élükön Zuckival, a legteljesebb mértékig olyan magánéletet alakít ki, amely távoltartja a kölykeiket az általuk piacra dobott függőséget okozó sz*rtól. Nem véletlen, hogy az internet arisztokráciája ezt így teszi. Ezért leghelyesebb szerintem ha pontosan így teszünk, ha ezt megtehetjük. A közösségi hálózatokba való belemerülés valójában az ő érdekük – reklámokat és marketinget a technológia és társadalmi fejlődés jelen állása szerint így lehet a legkönyebben letolni a közönség torkán. Nem véletlen, hogy Mr. Lófej laptopján le van ragasztva a webkamera, ahogy azt az anekdotikus fotó mutatja. Mennyire indikatív dolog ez. És mennyire kib*szottul undorítóan hipokrata is!

    Zuck egyébként csak egy bábú a játékban, ahogy a többi arisztokratája is a netnek. Ez egy olyan társadalmi kihívás, amely ezen a technológiai színvonalon evidens módon megjelenik. Ha nem Zucki, akkor más dobta volna piacra ugyanezt. Nem személyeken múlik ez. A folyamat semmi más, mint a civilizációkat egyre erősebb, egyre koherensebb kölcsönös függésbe rendező társadalmi összeszövődések egy újfajta, az online színtérben megjelenő, társadalmilag még azonban eredményesen nem önszabályozott formája. Ez alakul ki most. Ezzel kapcsolatos elvek bővebben: Norbert Elias, A civilizáció folyamata műve, megjelent 1939-ben, de ma is k*rvára aktuális. Sőt, aktuálisabb, mint valaha, itt a digitális átalakulás forgatagában.
  • tom_pika
    #2
    Ez minden szempontból értelmetlen hozzászólás volt.
  • ugh
    #1
    Szerintem komolyan megoldana a problemat egy merenylet suvegcukorka ellen...