8
 • felemelő
  #8
  "Ez egy jo regi magyar talalmany es jellemzoen csak hoeromuveknel hasznaljak hutotornyokban"

  Már a magyar parasztok is használták :)
  A határba úgy mentek, hogy égetett agyagkorsóban vittek vizet.
  Ez nem volt zománcos, nem volt cél a teljes vízzáróság, hanem hogy a külső oldala folyamatosan nedves legyen, átszivárogjon az edényen a víz.

  Letették a dűlő végében a fa árnyékába és folyamatosan hűtöte a vizet.
 • _svd_
  #7
  "Egy membránnal páramentesítenek.."

  Hogyan csinálják?
  Ez nem csak hűtéshez, szárításhoz is használható technológia. többszörösen érdekes.
 • VolJin
  #6
  Egy membránnal páramentesítenek, tehát energiát nem nagyon használnak ehhez. Ami vizet így kinyernek, azt párologtatják.
 • kvp
  #5
  "Hihetetlen hol tart manapság a tudomány!"

  A megoldasban az az uj, hogy nem kell fellocsolni a szoba belsejet ahhoz, hogy ott huvosebb legyen, mivel a szerkezet kepes a hutott levegot a megfelelo helyre juttatni, ugy hogy a folyamat nedves resze a dobozon belul marad.

  "A páramentesítéssel vizet nyernek, úgyhogy önfentartó..."

  A paramentesiteses vizkinyeres csak akkor mukodik ha paras es meleg a levego. Szaraz es meleg kornyezetben kulso vizforras kell (raadasul veszteseges lesz a folyamat), viszont cserebe jo hatasfokkal uzemelhet a hutes, mert nem kell elotte paramentesiteni. Igazabol nagyon erzekeny a talalmany a helyi aktualis idojarasi viszonyokra, ezert nehez (ha nem is lehetetlen) a stabil mukodesi hatasfokot biztositani.
 • NEXUS6
  #4
  Hihetetlen hol tart manapság a tudomány!
  Emléxem nagyanyám a nyár közepén a hőségben fellocsolta járdát, meg az udvart, erre tavaly olvastam egy cikket, hogy valakik "feltalálták", hogy így lehet védekezni a városokban a forróság ellen.
  A köztereseknek szólni kéne, hogy gyorsan védessék le a locsolókocsikat! XD

  A végén még azt is kitalálják, és levédetik, hogy fehérre kéne meszelni az épületek falát, mint a mediterrán városokban! ;)
 • Nabateus
  #3
  Azert az mindenkepp jol hagzik.
  Zajkibocsatasrol nem szol a fenti cikk, illetve jo lenne, ha meretet tekintve elferne egy ablakban vagy alatta, mint a mostani ptac unitok.

 • VolJin
  #2
  A páramentesítéssel vizet nyernek, úgyhogy önfentartó...
 • kvp
  #1
  Tehat ez egy parologtatasos huto, aminek a hatasfokat azzal fokozzak, hogy elotte paramentesitik a levegot. Erdekes, viszont aramon kivul relativ sok viz kell hozza, ami folyamatosan fogy. (parolog)

  Ehhez hasonlo megoldas viz keringtetese egy rendszerben (mint a futesnel), viszont olyan rendszerben, ahol elparologtatott vizet hasznalnak a hutoviz lehutesere. Ez egy jo regi magyar talalmany es jellemzoen csak hoeromuveknel hasznaljak hutotornyokban, ahol nincs lehetoseg se felszini vizhutesre, se megfelelo hutoto hasznalatara. A megoldas epulet meretben is mukodik, csak kevesbe hatekony mint a gazos legkondik, viszont tenyleg keves energiat hasznal, mert csak a hutoviz keringtetesehez, a hutotestek legaramoltatasahoz (ha egyaltalan kell) es a parologato viz mogzatasahoz kell energia. A rendszer mellekhatasa az, hogy nagyon magas legkori paratartalom es kis hokulonbsegek mellett meredeken csokken a hatasfoka. Ez utobbit oldja meg elvileg a cikkben leirt megoldas.