38
  • Tikal #38
    Van is már most....de ezért nem fogok androidra váltani mint ahogy a környezetemben se sokan :)
  • Tikal #37
    Persze, tele van hibákkal, nekem is van bajom velük, csak azt mondom, hogy semmi nem fog változni, és jelentősen meg se fogja rendíteni őket a tavalyi év.
  • M2 #36
    Azért linkeltem, mert egyáltalán nem egyedi ez a hang manapság Apple tulajok körében. Körbe lehet ezt magyarázni 15 évekkel meg mindennel, de az a baj, hogy a kritikái attól még igazak.
  • M2 #35
    Én egyáltalán nem temetem az Apple-t, csak azt állítom, hogy a tavalyi évük tele volt nagy hibákkal, aminek lesz következménye.
  • Tikal #34
    Egyébként nem látom hogy a befektetők nagyon megijedtek volna, a részvények stabilak. Az a helyzet hogy ennél durvább ügyeket is átélnek ekkora cégek, több kel ide mint egy rosszul sikerült OS az egyik évben.
  • Tikal #33
    hát igen, ha ő azt mondja akkor az már valami...

    vagy csak kiégett, eladta az üzletét, mert nehéz volt itthon egy apple boltot vinni, az okokat értjük/tudjuk, alkalmazott lett egy'multinál', elege lett belőle, érthető ez is, közben beleszeretett az elektromos autozásba és átmegy youtubernek, valamire fogni kell... minden lelkesedés elhal, majd az is elfog mikor már minden 3. autó elektromos lesz és nem lesz évente hű meg ha, meg Elon Musk csillagokat le ígérő bejelentései... és nincs is ezzel semmi baj.. A Tesla meg az Apple még akkor is menni fog mikor handrásnak uj hobbija lesz megint :)
  • Tikal #32
    hányszor lefutott beszélgetések ezek... SJ halála után is ezt mondták, aztán rá egy évre is, aztán rá egy évre... és most itt vagyunk.
  • M2 #31
    Ez pedig még egy teljesen visszafogott vélemény, én csak durvábbakkal találkozok:

    HAndras: Viszlát Apple

    Márpedig ha ő ezt mondja, akkor tényleg kezdődik valami... :-)
  • M2 #30
    "Így pedig a rendszer széttöredezetté válik."

    Amúgy meg a felhasználói élmény csorbul, ami pár év múlva meglátszik majd a kasszáknál. Teljesen biztos vagyok benne, hogy a 2017-es Apple bénázások, amiknek az eredményei mindig a felhasználók szopása volt, vissza fognak ütni. Majd csak figyeld a számokat!

    A cég és termékei iránti bizalom a legfontosabb, na ezt most nagyon sokaknál elbukta az Apple. Ismerettségi körömben 90% mondja most azt, hogy megbánta, hogy Apple terméket vett.

    "Azt hogy másfél év után belassul és használhatatlan lesz, azt egy Androidos teló is tudja - csak az 50 ezerért."
    Utoljára szerkesztette: M2, 2018.01.18. 23:26:30
  • M2 #29
    Eddig sem volt nulla közeli, ezután meg még távolabb lesz tőle. Az iOS 11 frissítések tempóján látszott az iOS 10 hibái miatt óvatos felhasználók tömege. A következő OS verziónál még rosszabb lesz a helyzet.
  • hungi
    #28
    Egész pontosan mire nem elég neked a 4.4-es api? Kurvára bírom, hogy 0 fejlesztői háttérrel, elemi tájékozottság nélkül osztod az észt. Az android töredezettsége valahol előny, mert nem erőltetik rá a legfrissebb modern hardverigényes oprendszert a régi soc-okkal futó rendszerekre (persze a biztonsági lukak más kérdés, de ennyiből a visszarakott régi ios-ek is ugyanúgy törhetőek...).
  • Tikal #27
    a mértéke nulla közeli lesz... már nem először hallottuk ezeket. az a baj, hogy ez csak neked fontos, az átlag embernek nem. őt ez nem érdekli. lassú telefonok meg bármilyen rendszer alatt vannak, lesznek. csapkodtam már földhöz android-os telót.
  • weine
    #26
    Mai hír:
    https://index.hu/tech/cellanaplo/2018/01/18/nemsokara_kilohetjuk_a_regi_iphone-
    okat_lelassito_szoftvert/
  • asgh
    #25
    Mert ha az apple hivatalosan is támogatja a régebbi OS-eket, akkor az nem csak annyi, hogy engedik a régit települni, vagy nem zaklatnak, hogy telepítsd az újat, hanem akkor meg kell tartani a visszafele kompatibilitást az appstore-ban és az összes fejlesztő eszközben is. Így pedig a rendszer széttöredezetté válik.

    Aztán ott vannak a biztonsági rések foltozásai.
    Ha egy régebbi OS verziót hivatalosan támogatnak, akkor a biztonsági frissítéseket is folytatni kell. De ha a usernek nem tolják az arcába, akkor a többség nem frissít, úgy pedig megint az apple lesz a szemét, hogy nem gondoskodik a userek biztonságáról. Ráadásul senki sem garantálhatja, hogy egy biztonsági rés befoltozása nem jár valamennyi sebességcsökkenéssel (lásd: intel cpu-k) és akkor visszajutunk a kályhához: vagy lassul a telefon és akkor szemét apple, vagy támadható marad és akkor szemét apple.

    Egyébként a régi rendszereket nem tiltják le, csak egy idő után már nem elérhetők a hivatalos forrásokból.
    Ha pl. iOS upgrade előtt csinálsz biztonsági mentést, akkor bármikor visszaállhatsz a korábbi OS-re, nincs letiltva.

    A lassítást pedig elég részletesen kitárgyalták már többször is: ha kicseréled az aksit, a telefon nem fog lassulni. Az apple ott követett el hibát, hogy nem közölték a nagyérdeművel, hogy ha már 3 éve nyúzza a telefont és lassúnak érzi, akkor előbb vizsgáltassa meg az aksit, hátha egy aksi cserével meg lehet úszni.
    Ezt el is ismerték, bocsánatot is kértek miatta és megfelezték a csere aksik árát, a garis telefonoknál pedig ingyen cserélik, ha amiatt lassulna.
  • weine
    #24
    Nem a technikai fejlődéssel van a baj, hanem a szándékos lassítással, ami már nem conteo, hanem tény, mert beismerte az Apple.
  • M2 #23
    "így próbálják meghúzni az ésszerű kompromisszum határait"

    Csakhogy nem ezzel van a baj. Hanem a kényszerítéssel. Miért nem engedik, hogy a user dönthessen és választhasson: új, lassú rendszer vagy elavult, de gyors rendszer?
    Hol korrekt a régi rendszerek letiltása? Hol korrekt az új ráerőltetése a felhasználókra? Hol korrekt a háttérben, titokban belassítás?
  • asgh
    #22
    Ezért mondtam, hogy "van rajta sapka, nincs rajta sapka".

    Ha nem ad ki OS frissítést a régebbi hardverekre, akkor azzal kényszeríti az embereket új eszköz vásárlására, ha kiadja, akkor miért nem úgy fut az új, alapvetően dupla akkora ram-ra és cpu sebességre fejlesztett OS a régi vason, mintha az is új lenne?
    Ezzel párhuzamosan meg ugye legyen tíz lépéssel a konkurencia előtt, mert ugyan egy átlag droidra jó, ha másfél évig van frissítés, ha van egyáltalán, de az apple a 4 éves hardveren alázza le az új iOS-el a konkurencia csúcsmodeljeit, különben szemét Apple új készülék vásárlásra akarja kényszeríteni az embereket.

    Sajnos akár tetszik, akár nem, a technológia fejlődik, újabb és újabb számításigényes funkciók kerülnek az OS-ekbe és a platformot sem lehet hagyni, hogy széttöredezzen, így próbálják meghúzni az ésszerű kompromisszum határait. Ez azzal jár, hogy amíg az új OS nagyjából normálisan elfut a régi hardveren, addig frissítik, ha meg már nem, akkor leveszik a támogatottak listájáról.
    Csakhát egy kompromisszumba könnyű belekötni, mert ha egy paraméterre koncentrálsz, a többit meg ignorálod, akkor mindig el lehet mondani, hogy ezért szar, azért szar, ezért szemét apple, azért szemét apple. Ha pedig az a paraméter pont jó, akkor kereshetsz mást, amibe beleköthetsz és így tovább.
  • M2 #21
    Amik léteztek a régi rendszeren (például YouTube), azoknál felkínálja az App Store, hogy letöltheted az akkori, régi verziót. Ez a része korrekt.
  • M2 #20
    Mindkettő meg fog történni, csak a mértéke kérdéses.
  • M2 #19
    Ha felrakod? A Microsoft tolja rá! Majd belassul, de a Microsoft letiltja a gépeden a visszalépés lehetőségét, így marad egy használhatatlan géped.
    Majd aztán az is kiderül, hogy a Microsoft titokban még a proci sebességét is levette a felére az új rendszerben. Mindeközben tolják az arcodba, hogy vedd meg az új gépet, mert az igazán gyors és szuper - ja de már kétszer annyiba kerül, hja kérem a fejlődést meg kell fizetni...

    Gondold már végig rendesen, mit művel az Apple! :-)
  • asgh
    #18
    Igazad van, "4-es verzió alatti" helyett "4-es verzió körüli"-t kellett volna írnom. A lényegen nem változtat, mert közben az android a 8.1 verziónál tart.
  • asgh
    #17
    "Ismét egy példa: őskövület iPad 2, ami már csak böngészésre volt jó iOS 9 alatt, de arra is nehézkesen, minden művelet másodpercekig tartott. A héten visszament rá a 6.1.3 és megtáltosodott, pont olyan böngészni rajta, mint egy mai új iPad-en."

    Szóval ha felrakom a windows 10-et egy P2 400Mhz-es gépre és belassul, akkor szemét Microsoft, mert a win98 alatt bezzeg megtáltosodik?
  • weine
    #16
    köszi!
    És mit csinálsz az appokkal? Honnan szedsz olyan appokat, amelyek kompatibilsek a régebbi rendszerrel?
  • Tikal #15
    egyik se fog megtörténni...
  • M2 #14
    Igen, ez az, amit az aksival magyarázott meg az Apple. Kár, hogy ez hazugság.

    Az igazi ütőkártya a lassító kódrészek megtalálása lenne, de abból akkora kártérítési per lenne, hogy elmenne rá az összes pénzük. Meg pár cégvezető a börtönbe.
  • M2 #13
    Itt ha legörgeted a listát, látszik, hogy melyik verzió, amit az Apple épp aláír:
    https://ipsw.me/iPad2,1

    Aztán már a szokásos műveletsor:
    - ipsw letölt,
    - gép iTunes-hoz hozzádug,
    - backup a biztonság kedvéért,
    - Alt+Click a Restore gombon, ipsw fájl betallózása
    - várakozás amíg elkészül.
  • weine
    #12
    Perek a szándékos Apple lassítás miatt:

    http://hvg.hu/tudomany/20180115_apple_regebbi_iphoneok_lassitasa_akkumulator_processzor_visszafogasa
  • weine
    #11
    Hogy tetted vissza rá a régi verziót?:
  • weine
    #10
    Pár napja volt hír, hogy az Apple elismerte ezt a szándékos lassítást.
  • hungi
    #9
    "a felhasználói bázis jelentős része még mindig 4-es verzió alatti androidot használ."

    Ez nagy baromság, találomra gugliztam egy android market share-t 5.1-ig bezárólag.


    A médiatekes occókínai dömping kb. a 4.2.x Android megjelenésével indult be.
    Utoljára szerkesztette: hungi, 2018.01.18. 00:12:59
  • M2 #8
    Általában az új OS-eknek az a része hardverigényesebb, amiket a régi készülékek meg se kapnak. Egy gyári billentyűzet mondjuk Safariban mitől akadozik? Biztos az a kurva sok emoji! :-)

    Ismét egy példa: őskövület iPad 2, ami már csak böngészésre volt jó iOS 9 alatt, de arra is nehézkesen, minden művelet másodpercekig tartott. A héten visszament rá a 6.1.3 és megtáltosodott, pont olyan böngészni rajta, mint egy mai új iPad-en.

    Itt simán átverés van.
  • M2 #7
    Én teljesen biztos vagyok benne, hogy az újabb iOS-ekben van szándékos lassítás a régi készülékekre. Ha azt a kódrészt valaki egyszer megtalálja, az Apple olyan pereket kap a nyakába, hogy attól nyekken.
    Most is rezgett a léc, de még rá tudták fogni az aksira.

    Ott van például az iPhone 5S, amin az iOS7 úgy száguldott, hogy mindenki megállapította, hogy ennél már nem kell gyorsabb. Erre mi történik iOS11 alatt, a friss aksis, frissen újraindított telefonnal: a gyári beállításokban egy kapcsoló animálása 2-3 másodperc, szakadozva!

    Két dolog fog idén történni:
    - nagyon sok ember átvált majd Androidra,
    - aki marad az iPhone-oknál, azok közül sokan nem fognak frissíteni.
  • bunny
    #6
    Nincs azzal gond, hogy terjesztik az új verziót, ahogy a kolléga is írta, az android rémálom ilyen téren. Én pl. ezért nem fogtam bele android fejlesztésbe.
    Viszont az is vicc, hogy az újabb iOS megfogja a régebbi telefon. Miért is? Az alap oprendszer miért fog meg egy telefont? Oké, hogy az extra csilivilik hardverigényesek, de azokat a régi teló úgyse támogatja ,szóval az nem működik és kész. De az a gond, hogy az alap oprendszer is fosszarlassúredva azokon, pedig nem kéne.
    Szóval nem az a gond, hogy új OS-t kell telepíteni, hanem hogy az egyre hardverigényesebb, miközben rohadtul nem így kéne lennie.
  • setuh
    #5
    Kedves Apple Fan. A probléma itt a választás megvonása. Hadd válasszam már én ki, hogy mit akarok: legújabb fosvert vagy egy normálisan használható telefont. A softver frissítés erőltetése, számomra egyértelműen a telefonváltás erőltetését is jelenti. Kicsinyes és alattomos marketing stratégia, bár nem mondom, hogy ez droid téren nincs jelen, csak nem ennyire erőltett módon.
  • Neocortex
    #4
  • asgh
    #3
    Nem az iOS elterjedése miatt csinálják, hanem az ökoszisztéma egységessége miatt.
    Droidra fejleszteni egy rémálom, mert a felhasználói bázis jelentős része még mindig 4-es verzió alatti androidot használ, mivel a legtöbb droidos gyártó nem ad ki OS frissítést a korábbi típusokra.

    Az új iOS-ek megítélése pedig olyan, hogy ha van rajta sapka az a baj, ha nincs rajta az a baj.
    Ha húznak egy határt, hogy mondjuk 5S fölött lehet csak telepíteni, akkor a szemét apple ráerőlteti a telefonváltást a felhasználókra, pedig a 4S is tök jó még, miért nem adják ki arra is.
    Ha pedig kiadják, akkor miért nem megy olyan jól, mint a legújabb típusokon, amikben dupla annyi a ram, meg a processzor mag.
    De közben persze körözze le a konkurenciát is fícsörökben, legyen benne minimum retinascanner meg mesterséges intelligencia, meg tudjon 8K videót vágni VR-ben.
  • VolJin
    #2
    Ez egy párhuzamos univerzum, ahol az applet kritizálod. :-)
  • M2 #1
    "ismét megkapják a frissítéssel kapcsolatos figyelmeztetést"

    Annyira sajnálom, hogy az ilyen figyelmeztetések elutasításakor nem lehet pár kedves szót küldeni nekik!

    Korrekt meg az lenne, ha minden régi készülékre aláírnának minden eddigi rendszert. De persze akkor az iOS 11 elterjedtsége visszaesne 20 százalékra és nem lehetne mutogatni a következő előadáson, max a szégyent.