6
  • Irasidus
    #6
    Félre értettél. Bármilyen megfontolásból is indítod, méregetés, tudományos kutatás, vagy más józan megfontolásból - mindenképpen pénzebe kerül, ugye? Erről szólt az írásom, hogy nem a legdrágább és haszontalan pénzügyi konstrukcióban fog megvalósulni. Mellesleg, lehet, űrverseny miatt indultak a Holdra, de az októl függetlenül egy tudományos expedíció volt, aminek az eredményeiből, adataiból mind a mai napig születnek eredmények, publikációk. Annyi adatot gyűjtöttek össze az alatt a pár hét alatt, mint amit azóta se tudtak überelni. Szóval az ok - és az elért eredmény nem ugyanaz.

    Végül, az emberiségnek nem kell elhagynia a Földet, nem ezt szokták mondani, hanem, hogy kolóniát kellene alapítani, hogy két vagy több bolygós faj legyünk. De ennek a jelenlegi Mars missziókhoz csak távlati köze van, elsődleges cél a kutatás, nem kolonizálás, vagy technikai fejlődés. Az unatkozó milliárdosok meg akármit nem fognak megtehetni, ilyen kérdéseket is majd szabályozni fognak törvényileg, majd meglátjuk mi lesz.
  • morguldae
    #5
    "2020-ra szállna le a Holdon egy japán cég" - hiszi a piszi!
  • fonak
    #4
    Sem a Holdra, sem a Marsra nem érdemes emberes missziókat indítani gazdasági vagy más józan megfontolásból jelenleg, rövid távon semmiképpen nem térül meg. Anno a "f.szméregetés" miatt ment ember a Holdra, most már nincs nagyhatalmi űrverseny, talán az unatkozó milliárdosok előbb-utóbb megcsinálják a Mars-missziót.
    Amit szoktak mondani "okos megmondóemberek", mint Hawking, az az, hogy az emberiségnek el kell hagynia a Földet. Csak hát attól iszonyú messze vagyunk, hogy a Földtől függetlenül tartósan fennmaradni képes űrbeli kolóniákat hozzunk létre. Persze lehet mondani, hogy valahol el kell kezdeni, de azt is, hogy amíg nem fejlődik a technika, kár az erőfeszítésért. Ahhoz, hogy idővel kifejlesszük, nem feltétlenül szükséges előbb függő telepeket létrehozni, bár kétségtelenül lehet, hogy ösztönző lenne.
  • Irasidus
    #3
    Valahol valamit olvastál, de nem értetted igazán... Remek. Megállni a holdon drágább, és bonyolultabb mint direkt a Marsra indulni. Amit te olvashattál, az annyi, hogy jó gyakorlóterep lenne, a jövőbeni Mars-missziókhoz, illetve, ha lenne infrastruktúrája a Holdnak akkor könnyebb és olcsóbb lenne onnan indulni, a kisebb gravitáció miatt. A probléma, hogy a Holdon nincs infrastruktúra, azaz nincs bányászat, kohó, és rakéta-összeszerelő üzem. És ha szerinted ettől lesz olcsóbb, akkor nem érted a matematikában az 1+1 fogalmát.
  • molnibalage83
    #2
    Miért is?
  • Amergin
    #1
    Az emberes Mars utazás csak álmodozás egy működő, ember által tartósan lakott Holdbázis nélkül. Előbb ezt szükséges megoldani, mert ez sokkal könnyebb, de ha még ez se megy, akkor mit akarunk?