35
 • Sequoyah
  #35
  Nem az a fontos ebben, hogy honnan jott a penz. A lenyeg, hogy kapitalista piaci alapon szereztek meg es hasznaltak fel.
  Mig a tobbi, korabbi szervezet szamolatlanul kapta a penzt, annyit kaptak amennyit kertek, ezert annyit koltottek amennyit akartak.
  Ezzel szemben a SpaceX-nek meg kellett kuzdeni ezert a penzert, es araval alaigerni, es/vagy technologiajaval foleigerni a tobbieknek.

  Lehet, hogy a kormanyzattol kaptak a penzt, de azt a leheto legjobban kellett felhasznalniuk, hogy eletben maradjanak, a penzt herdalo konkurenciaval szemben.
 • Sequoyah
  #34
  Egyetertek, de ez semmiben nem cafolja azt amit en irtam. Az innovacio az zsakutcakkal jart. Az egyhelyben toporgo sikeresnek tunhet addig, amig az innovalo fel bejarja a csakutcakat, es tobbszor is elbukik. Egeszen addig, amig az innovalo meg nem talalja a helyes utat...
  Ugy tunik az innovacio most kezdi meghozni a gyumolcset, es mar joval gazdasagosabb lehetoseget kinalni, mint az oroszok. Mivel ok egyhelyben toporogtak, nem fognak tudni mit lepni, maximum lemasolni.

  Bar szvsz ennel azert nagyobb kiugrasra szamitottam, es hogy lassan nem megfelezik a kilovesek arat, hanem 10edelik, vagy 100adoljak...
 • gaszton421
  #33
  Ebben igazad van, hiszen egyáltalán nem mindegy hogy 2x-10x vagy 100x lehet ugyanazt a rakétát újrahasznosítani, és mennyibe kerül az új startra előkészítés, viszont az is igaz hogy ezel kapcsolatban jelenleg senki másnak nincs annyi tapasztalatamint a Spacex-nek, és minden sikeres landolás és újraindítás után több lesz a tapasztalatuk. a jelenlegi Block 5 fejlesztések nagy része (a NASA személyszállítással kapcsolatos kritériumainak való megfelelésen kívül) is a gazdaságosabb újrahasznosítás irányába történik.
  Szerintem itt az Sg-n legalább havonta lesz új hír a Spacex-el kapcsolatban ami valamit hozzátesz a tisztább látáshoz. A 2018-as év nagyon sűrű lesz ebből a szempontból.
 • Irasidus
  #32
  Remélem neked lesz igazad, mert nagyon várom az áttörést. Viszont egy utolsó gondolatként még annyit, hogy az újrafelhasználhatóság egyenlőre egy kiforratlan technológia, és nem tudjuk igazából mennyire csökkenti az árakat. Túl sok még az ismeretlen faktor, és sajnos a pénzügyi machináció a SpaceX részéről.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.12.05. 17:52:16
 • gaszton421
  #31
  Az összes fejlesztést amit a konkurencia csinál meg a mostani Falcon 9 ujrahasználhatóságának letesztelése előtt jelentették be és a nem újrahasznosítható Falcon 9 áraival való konkurenciaképességhez igazították, ez viszont 2020-2023-ra elégé meghaladott állaspont lesz, addigra a Spacex az újrahasznosítás fejlesztési költségeit már megkeresheti és könnyedén tud aláigérni az akkori áraknak, Erre mondtam hogy hiú remény az várni hogy 5-7 év múlva is ugyanilyen kondiciókkal fog versenyezni a piacért a spacex mint 2015-ben.
  Remélem itt leszünk még mindketten 5-10 év múlva hogy eldönthessük kinek lett igaza.
 • Irasidus
  #30
  Nem húzta be kéziféket? Egy csomó dolog törölve lett, vagy a fejlesztés leállítva, egy olyan tervért ami nem igazán előrelépés, gazdaági haszna nulla, vagyis értelmetlen, és bizonytalan - anyagilag egy lapra téve fel mindent. Ami abból a legjobb esetben ki fog sülni, az egy Raptor hajtóműves közepes, és nagy rakéta (de semmi esetre sem BFR). Erre fogadni mernék... viszont, hogy ez mennyire lesz stabil rendszer, és mennyi pénzt, és időt fog felemészteni addig, amíg ezzel elkészülnek, azt nem tudom. De nem valószínű, hogy nem két év múlva, és azt sem hiszem, hogy az a rendszer olcsóbb lesz mint a mostani, hiszen bonyolultabb, úttörő hajtómű, és tudjuk, hogy a bonyolult újrafelhasználás hova vezet... Mire abból használható rendszer lesz, az 8-10 év, persze az első indítástól számítva, ami nem holnap lesz. Ezek után szerintem nagyon is reális a többiek erőfeszítései.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.12.04. 19:56:04
 • gaszton421
  #29
  Fejlesztés valóban zajlik a konkurenciánál , általában 2015 körül jelentették be sorban egymás után hogy 2020-2023 körül már olyan hordozórakétával rendelkeznek majd ami már képes lesz konkurálni a Spacex 2015-ös áraival, feltételezve hogy a Spacex behúzza a kéziféket és minden egyéb fejlesztést leállít és megmarad ezen a szinten, ez viszont hiú remény mert pont ez amit a spacex nem fog megtenni,
 • gaszton421
  #28
  A 2017-es évben 19 (már realizált vagy nagy valószínűséggel az év végéig realizálandó) indításból 7 volt állami, (NASA, légierő, NRO), a jövő évi listán szereplő 33 (ami persze nem biztos hogy mind realizálódik) indításból pedig 11 lesz az, kb 2/3 a kereskedelmi indítás. Ettől persze még igaz hogy az első években sokkal nagyobb arányú volt az állam aránya, főleg a NASA részéről. Ezzzel viszont határozottal jól járt a NASA is mert mit tesz isten azóta az ULA is valahogy alacsonyabb árakat ad meg a megrendelőinek amióta van konkurencia.
 • gaszton421
  #27
  Az Atlas V hajtóműveiért jár a piros pont, ezzel egyetértek, viszont ez már nem tart soká, és az orosz új fejlesztések szánalmasan lassan haladnak, még a NASA SLS-éhez mérten is, amikor az Angara-t elkezdték fejleszteni még sokkal több hajam volt, és lehet a maradék is kihull mikorra lecserélik valami gazdaságosabbra a mostani rendszereket.

  Régebben nekem is az volt a véleményem, hogy van még kraft az orosz űrtechnológiában, de a régi dicsőségből nem lehet megélni örökké. nyilván az orosz, kínai vagy indiai műholdakat nem fogják kiadni a Spacex-nek , még akkor sem ha az lenne az olcsó, a nemzeti buszkeség megköveteli a saját indításokat, kerül amibe kerül, ezért mindig lesz munkájuk , de csak tisztán üzleti alapokon döntő kereskedelmi indítások jó része a Spacex-nél landol.
 • NEXUS6
  #26
  Tegyük azért hozzá, hogy az indítások jelentős részét részben vagy egészben kormányzati megrendelésre csinálta a SpaSex. Ha anno a NASA nem karolja fel őket, mint olcsó, kezdő céget, akkor ma nincsenek. Ebben a műfajban nincsen full kommerciális versenyző, mert nem is lehet. Szal az, hogy Musk mit akar egy dolog, az hogy piaci viszonyok alapján mire van igény/lehetőség egy második, az hogy az államok mire biztosítanak, mit fizetnek/rendelnek egy harmadik. A "bedaráláshoz" az kell, hogy a 3 tényező egy irányba mutasson, azonban más piaci szereplőknek, de még az amcsi államnak sem érdeke ez.

  Szal ez is olyan Musk-os nagyottmondásnak tűnik. ;)
 • Irasidus
  #25
  Nem az a kérdés, volt-e értelme, amúgy is, hogy értékeled az értelmet? Elég szubjektív... Sok dolgot köszönhetünk az űrsiklóknak, akár azt is, hogy megmutatták, hogy a "minden egyben" megoldások túl drágák. Az innovációról volt szó, márpedig az űrsiklókban, volt fejlesztés nem is kevés.

  A SpaceX volt a legtöbb indítás (nem fellövés), de ettől még nem ők a legnagyobbak. De, hogy ez jövőre is így lesz, vagy a tendencia tényleg nőni fog, az még kérdéses. Valószínűleg igen, de ez csak addig lesz így, amíg a többi szervezet vissza nem nyeri a megrendeléseket. Ugyanis amit nem említesz, hogy a többiek éppen fejlesztenek... Értem, hogy a kereskedelemről beszélsz, de a kereskedelmi műholdakba is beleszól a politika rendesen. Ez egy ilyen iparág.
 • fade2black
  #24
  2020ra írtam a bedarálást, meg azt, hogy 2018ban +50%ot fog ideihez képest SpaceX fellőni.

  És hát igen +50% nélkül is már idén is ők voltak a legnagyobbak.

  Irasidus: Commercial piacról beszéltem.
 • fade2black
  #23
  Az űrsiklónak kb semmi értelme nem volt. Veszett drága volt.

  A többi pedig pilot projekt. Jellemzően még proto megépítéséig se jutottak el.
 • Sequoyah
  #21
  Dehogynem volt innovacio a nyugaton, foleg az USA-ban. Eleve az ursiklo maga egy oriasi lepes volt innovacio teren.
  Ezen kivul Venture Star, Skylon, Constellation, Orion ami hirtelen eszembe jut mint nagyobb projectek, de volt meg ezenkivul jonehany...
 • lapaleves
  #20
  hát ha eunak kis esze van akkor megveszi valahogy a technológiát helyi gyártással.
 • NEXUS6
  #19
  Jogos, elszámoltam.
  Ettől függetlenül a lényegen nem változtat. És az oroszoknak egy kis pirospontként még az AtlasV indításokat is be lehet húzni, mert ők adnak hajtóművet hozzá.
 • fonak
  #18
  Úgy tűnik nem bírnak egy megbízható upper stage-t összehozni, minőségbiztosítási gondok lehetnek. Főleg ha olyan cuccról van szó, ami (vagy a közvetlen elődje) már több évtizedes konstrukció.
 • gaszton421
  #17
  Ezt a 11 indításos adatot nem tudom hol szerezted, de Elon Musk Spacex társasága már eddig 16 (sikeres) indításon van túl ebben az évben, és még lesz minimum 2 vagy 3. mindenképpen több indítása lesz mint az egész kínai vagy orosz űrszektornak vagy az Arianespace-nek.
 • Irasidus
  #16
  Nagy megrendelő példának okáért az ESA, és a Galileo helymeghatározó rendszer, ami a legtöbb műhold indítást jelent, - a legjobb üzlet - Európai szinten oldja meg - erre törvény is van. És ez csak egy példa a sok közül... A pukkanások száma, meg nem a világpiacot rengeti meg, csak az orosz piaci részesedést világszinten, megint csak nem hazaiban - mert egy orosz katonai műholdat, nem fog amerikai cég fellőni. Ennyi.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.11.30. 05:52:14
 • NEXUS6
  #15
  Szerintem kicsit árnyaltabb a kép.
  Pl. a kínai piacra, ami ebben a szektorban is úgy tűnik az egyik legnagyobb a világon a SpaSex-nek kis esélye van betörni. A kínaiak ebben az évben össz 14 rakétát indítottak, míg Musk Ilona 11-et, a russzkik ezzel együtt meg 17-et.
 • fade2black
  #14
  SpaceX rendeléseket már most lehet látni és ahogy én látom ez már lefutott mecs. Nem bedarálja majd a piacot, hanem már bedarálta. Az idei rekord indítást jövőre +50%al akarják megfejelni annyi rendelésük van. Na honnan?

  Commerical sapce laucnhnál "Nyi" megrendelők esetén jellemzően nem számít, hogy hazai e. Hiába volt ULA commercialban szökőévenként indított, US commercial 60%át Oroszok vitték fel 2000es években. 30%át meg Ariane. 10%ot sem ULA és elődje.

  Az elpukkanások azért fontosak mert a biztosítási díjat nagyon felhuzzák és mert a megrendelőnek az fél-1év kiesés. Az tud fájni.
  És akkor nézzük meg a 2011-2015 közti Orosz pukkanások listáját:
  "2011
  Feb. 1: Geo-IK-2 gravitational field measurement satellite, wrong orbit, Rockot, Briz-M upper stage
  Aug. 18: Ekspress-AM4 communications satellite, wrong orbit, Proton, Briz-M upper stage
  Aug. 24: Progress M-12M ISS resupply spacecraft, failed to reach orbit, Soyuz, Soyuz upper stage
  Dec. 23: Meridian No. 5 military communications satellite, failed to reach orbit, Soyuz, Fregat upper stage

  2012
  Aug. 6: Telkom-3 Ekspress-MD2 communications satellites, wrong orbit, Briz-M upper stage
  Dec. 8: Yamal-402 communications satellite, wrong orbit, Briz-M upper stage

  2013
  Jan. 31: Intelsat-27 communications satellite, failed to reach orbit, Zenit, first stage
  July 2: GLONASS-M navigations satellites, failed to reach orbit, Proton, first stage

  2014
  May 16: Ekspress-AM4R communications satellite, failed to reach orbit, Proton, Briz-M upper stage
  Aug. 22: Galileo navigation satellites, wrong orbit, Soyuz, Fregat upper stage
  Oct. 21: Ekspress-AM6 communications satellite, wrong orbit, Proton, Briz-M upper stage

  2015
  April 28: Progress M-27M ISS resupply spacecraft, failed to reach orbit, Soyuz, Soyuz upper stage
  May 16: MexSat-1 communications satellite, failed to reach orbit, Proton, Briz-M upper stage
  Dec. 5: Kanopus-ST military satellite, Soyuz, Volga upper stage"

  SpaceXnek volt 2011óta 1 pukkanása (CRS-7) meg egy partial successe. Upsz.
  Utoljára szerkesztette: fade2black, 2017.11.29. 20:39:47
 • Cefet
  #13
  Ezzel a rendkívül értelmes és idevágó kommenttel Te eltéveszted a topikot, de lehet a bolygót is. Sebaj, ennyi telik. Csak azt nem értem, hogy ha Neked ennyire nem tetszik ami itt van, miért mérgezed még itt a hangulatot fikázással, meg fröcsögéssel, miért nem tűnsz el a csába...
 • Irasidus
  #12
  Egy rakétás helyvásárlás során nem csak az ár számít, vagy úgy is mondhatnám olcsó húsnak híg a leve. Számít a megbízhatóság, azaz hány indításból/hány ment fel, és ehhez a mérőszómutatóház Musk még elég kevés rakétát indított, hogy behozza a nagyokat. De számít a biztosítás összege, mértéke is. Illetve az, hogy ki indít, ugyanis ebben benne van az is, hogy drágább, de "hazai" akkor az munkahely teremtés, azonkívül a katonák egy másik országból sem fognak oda menni. És még lehetne sorolni, az előnyöket, hátrányokat, de nem teszem. Tehát nem kell félni, hogy a piacot bedarálja. Gondold végig, ma is többféle árú van mindenből, és nem a legolcsóbb nyert. Mert sokféle igény van. Másrészt az ár trükközésével éri el az olcsóságot, illetve kis veszteséggel - jelenleg.
 • fade2black
  #11
  A folyamatos sztem erősen túlzás. A 2000es éveben Oroszok-Ukránok a hidegháborúban kifejlesztett rakétákkal letarolták a piacot, rendszeresen 50-60%t zsebelték be a megrendeléseknek. Az egy vmekkora fejlesztés NYon az Ariane 5 volt, ami meg a piac ~30%át vitte. Ezen felűl nem volt érdemi innováció ~20évig NYon.

  Aztán megjelent az álmodozó őrült Musk, SpaceX, Merlin "innováció" és úgy néz ki 10éven belűl kb 2020ra SpaceX bedarálja a piacot. Mert árban mindenkinél olcsobbak. Ez az innovációjuk. Ár/értékben verhetetlenek. Márpedig a piacnak ez a legfontosabb mérőszám.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Space_launch_market_competition#/media/File:Awarded_global_commercial_launch_by_market_share.jpg

  2020ra kb ESA lesz még talpon. Lehet SpaceX ki se nyírja, nehogy vmi monopolvádat a nyakába kapjon. De ULAnak meg a 400m$os indításoknak lőttek. Oroszoknak detto.

 • Sequoyah
  #10
  Hat az elmult 30-40 evben nem nagyon innovaltak, csak finomhangoltak a rendszert, ami most mar kezd erosen visszautni.
  A nyugat ezzel szemben folyamatosan innovalt. Az oroszok kaptak par evtized haladekot azzal, hogy a nyugat bejart par tevutat, de az innovacio mar csak ilyen. Par tevut utan mindig meglesz a helyes ut is. Vagy legalabbis egy jobb ut mint az eddigiek.
 • Skylake
  #9
  Sebaj! Majd putyka nyomhat (a haverokkal) egy úgynevezett társadalmi célú plakátkampányt, vagy mi a rákot, amiben tudtul adja a barom alattvalóknak, hogy nyilván a Soros irányította zöld & szürke alienek felelősek az eseményekért, és meg kellene őket állítani. Ezt követően jöhet a következő kampány, a birodalmi konzultáció, hogy hogyan állíccsák' meg őket. Végezetül pedig mehet utána a putyinland erős és büszke ázsiai birodalom (gazdaságilag lefingóban lévő állapotban) kampány, hiszen ami pénzt csak lehet, be kell tömni a haverok zsebébe. Ahogy ezt egy kiváló káeurópai ország pszichopata, rángószájú, kényszermozgásos idióta vezetője, aki isten kegyelméből uralkodik, szokta csinálni.
 • Sequoyah
  #8
  Az orosz urkutatas talan az egyetlen amivel az oroszok adnak is a vilagnak, nem csak elvesznek, szoval ez inkabb sajnalatos.
  De egyszeri balesetek tortennek mindenhol, a Space X-et sem temettuk 1-1 robbanas utan, szoval ha nem lesz ismetlodo dolog, akkor hamar el is felejthetjuk.
 • fade2black
  #7
  Újabb szeg.

  2019re mondjuk amúgy is teljesen kiszorultak volna a piacról. Ez csak egy újabb szeg volt.
 • A1274815
  #6
  Az orosz a tengerbe esik emberi hiba miatt, bezzeg az amerikai már kilövésnél tervezési hiba miatt akkorát szól, mint egy taktikai atombomba.
 • subotal
  #5
  Igen, a ruszkik ügyesek!
  Gondolkozz már kicsit!

  http://index.hu/tudomany/2016/02/27/a_szovjetek_nyertek_az_urversenyt/
  Utoljára szerkesztette: subotal, 2017.11.29. 10:18:41
 • Omega
  #4
  Az Ariane a legmegbízhatóbb hordozórakéta. A program elején elpukkantottak néhányat a franciák, de mostanra már kiforrott lett a rendszer.
 • end3
  #3
  Valakik nagyon nem akarják a klímaváltozás pontosabb megfigyelését, valamint azt sem, hogy tovább szaporodjanak az Oroszok hibátlan hordozó-rakéta fokozatairól és a felbocsájtásokról szóló hírek. (Van az a pénz.., Gulag-on meg lassan összejön egy ütőképesebb rakéta-mérnök csapat, majd megtervezik a következő hibátlanabbat, valamint szükség lesz az éppen ugyanott tartózkodó, "Nagy Orosz Tűzfal" fejlesztőivel történő konzultációkra is.)
  Utoljára szerkesztette: end3, 2017.11.29. 09:05:58
 • ostoros
  #2
  Miniműholdak voltak. A kár minimális. Már a rakéta árához mérten legalábbis.
 • Kelta
  #1
  ügyesek a ruszkik
  úgy félmilliárd dollárt dobtak a tengerbe :)