11
 • ugh
  #11
  De megkerulheto.
  En nem vagyok es soha nem is voltam fent rajta.
  Itt vagyok es elek baszki es mindenrol tudok ami fontos marmint amirol egy normal hetkoznapi ember tudhat.
  Csak az tartja megkerulhetetlenek aki a fuggoje .
 • ugh
  #10
  En nem vagyok jol fizetett jovokutato, de a facebook megjelenese ota ezt ugatom.
  Kerem a fizeteset ..
 • tom_pika
  #9
  Bölcs gondolatok.
 • Skylake
  #8
  Annak idején, nagyon régen (meg lehet találni a neten), a dohányt általános, mindenre jó gyógyszernek tekintették. Nem sokkal később (lásd. pl. dohanymuzeum.hu) mindenkit igyekeztek azzal meggyőzni, hogy a fogyasztás (mai szemmel mértéktelen mennyisége) egyáltalán nem káros, illetve amit annak érzékel az user, az kiváltható „egészségesebb” dohánytermékkel, a fogyasztás mértékét egyáltalán nem kell visszafognia az usernek. Ezzel szemben mára eljutottunk oda, hogy míg régebben a csírák rajoskodtak a cigisdobozokkal, mára ezeket abszolút ciki elővenni, a prevenciót célzó undorító grafikák gyakorlatilag a felület 50%-át elfoglalják. Csak kijelölt helyen lehet egyre inkább. Régebben volt minden vonaton dohányzó kocsi, ahol vágni lehetett a füstöt. Ma nincs. Hosszú idő alatt társadalmi értelemben kitermelődött az, hogy ez a szokás nem előnyös. Mutatnád a mai dohányzással kapcsolatos szabályozást egy olyan embernek, mondjuk 20 talpast tolt el minden nap, az 50-es években. Nem értené, és nevetségesnek tartaná ezeket a dolgokat. Akkor még nem ért meg az idő arra amire ma.

  Én éppen ezért nem aggódom nagyon a teljes más hatásmechanizmussal rendelkező, de erre fogékony (lekileg éretlen, alacsony önértékeléssel rendelkező, kompenzálni kívánó, pszichésen instabil, stb.) személyek számára digitális drogként ható közösségi oldalakért. Ez a korszak ma, és a jövőben szerintem arról szól, hogy az emberek a Földön megtanulják, mely emberi kapcsolatnak van valódi értéke, és melyek ezek az értékek. Épp itt az ideje. Erre a társadalmainkat, és benne az embereket (fogékonyságuknak és érdeklődésüknek megfelelően) olyan technikai megoldások fogják egyáltalán nem szándékoltan megtanítani, amelyek megteremtik a mindig együtt levés illúzióját, azonban annak részleteinek sematizálásával, emocionális neutralizálásával (metakommunikációra nincs lehetőség) és technikai tényezőkké valamint mennyiségekké tételével. (Hány ismerősöm van, mennyien írtak rám, hány lájkot kaptam, miért ilyen emojit rakott a messenger-be, stb. stb.) Ahogy a fantáziát is megöli a túl tökéletes grafika és játékélmény, így az hiányozni fog, viszont nem lesz kielégíthető egy olyan szellemi termékkel, ami ugyanúgy hiperrealisztikusra van feltolva, úgy a valódi összetartozás-érzetet is kilúgozza, szükségszerűen telefonkönyv-bejegyzés szintűre redukálja, ha valaki a másokkal való kapcsolatát egyenlőnek tekinti azzal, hogy ez a kapcsolattartás szinte kizárólag e kényelmes és hiperhatékony felületen történik esetében. Ennyi a történet. Így a közösségi hálózatok miatt sokak által érzett feltételezett leromlás e emberi kapcsolatokat jellemző tényezőkben éppen azt fogja eredményezni, hogy társadalmi értelemben és egyénileg egyaránt le lehet érni a dolgok mélyére. Sokaknak nem fog sikerülni, de a lehetőség mindenkinek adott, noha nem mindenkinek egyenlő módon. Vannak, akik esetében ez megtörtént (pl. slow mozgalmak), mások esetében meg nem fog megtörténni – csak le lesz nyomva a dolog pszichoaktív anyagokkal, meg zárt intézményekkel, ez a másik véglet. Általában felállni és változni bármilyen dologban csak akkor lehet, ha az adott dologban elérsz arra a számodra annak tekinthető mélypontra, ahol ráeszmélsz: ez így nem mehet tovább. És itt nem csak az explicit addikciókra gondolok, hanem bármilyen hétköznapi döntésre, amely életviteled meghatározott részének teljes átalakítását teszi szükségessé valamilyen okból. Mindig a hajnal előtt a legsötétebb az éjszaka – erre is ez vonatkozik. Épp csak azt nem tudjuk, hogy mikor van hajnal.
 • Montanosz
  #7
  hát mivel tv-m nincs, tök felesleges erre is előfizetni mivel az interneten minden elérhető, így pénzt is sporolok, és legalább szabadságom van arra hogy mit nézzek és ne rám kényszeritség mit nézzek...

  amugy ja valos a cikk, mondjuk jo önkifejezés is, sok gasztroblogot olvasok példa de telom nem androidos sima alap épp azért ott nem is nyomkodom

  fészbuk meg már megkerülhetelen, bár nekem csak kb 100 ismerősöm van azt én se értem minek valakinek 5ezer meg 344 csoport félmillio emberkével :-D
 • Akva
  #6
  "Ki kéne találni hogyan lehet megszivatni azokat akik túl sokat lógnak a fészen. "

  Baromság! Önmagában szívás, ha sokat vannak a fészen.
 • sebesbal
  #5
  Minden igaz amit az addiktivitásról mond, de hogy emiatt Zuckerbergre kellene haragudni, az butaság. Először is mert ő kb. a huszadik volt aki hasonló social networking oldalt alapított, nem alkotott meg semmit, az instagrammos csávó még kevésbé. (nem beszélve a snapchatről, hihetetlen hogy milyen zérő szellemi hozzáadott értékkel lehet mekkora sikert elérni).

  Aminek viszont volna értelme: ha van büntetőadó a dohányra és alkoholra, kellene a social networkre is. Ez viszont önmagában nem fogná vissza a fogyasztást. Ki kéne találni hogyan lehet megszivatni azokat akik túl sokat lógnak a fészen.
 • Agyturbinikusz
  #4
  Bezzeg ha kina meg a tobbiek pl Torokok ezt teszik es csak az maradhat amit Ok gondolnak akkor ejnye bejnye mennyire nem szep dolog.

  Az ember csodaja, mindegy mit mondasz NEM jo... :)
 • HuMarci
  #3
  Egyetértek.
  Az emberiség kezében egy gyönyörű eszköz. Közösen építhetnénk valami szépet, de helyette nagyon sok hülyeség terjesztése használjuk. Szomorú.
 • Kelta
  #2
  Teljesen igaz
  semmi nem károsabb az emberiségre mint az internet manapság
  a net kell, és jó, de sokkal célorientáltabb felhasználásra kellene
  a közmédia, meg a felesleges tartalmakat törölni kéne..csak a szak dolgokra, infokra..semmi film, porno, celeb meg baromságok..
  Utoljára szerkesztette: Kelta, 2017.11.20. 23:00:40
 • zola2000
  #1
  egy dologban nagyon igaza van: semmit nem szabad tulzásba vinni, mindent mértékkel.

  az hogy a cégeknél a pénz minden : alapmüveltség része, aki szerint nem az naív.
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2017.11.20. 22:31:32