4
  • nlght
    #4
    fejloves +1

    Amíg kampány- és alapítványtámogatás címén legálisan lehet vesztegetni a politikusokat (illetve lehet illegálisan is) addig nem lesz komolyabb változás.
  • fejlodes
    #3
    Igazad van de ez akkor sem fair, mivel a bruttó árat fizetjük a termékért, amiben benne van az adó, mégsem a mi országunk adóbevételét növeli. Ebben az esetben tehát vagy nem kéne adóztatni vagy pedig ezt az adót a megfelelő országba el kéne juttatni.
    Ráadásul az adóparadicsomokat nyilván a nagyobb cégek használják, ami tisztességtelen előnyszerzés a kisebbekkel szemben, mondhatni versenyellenes.
  • Cat #2
    "Miért viheti egy cég nyereségét és bevételét egy olyan (sőt több) országba, ahol ténylegesen jóformán semmit nem csinál (csak csökkenti adóterhét)?"

    Csomó módszer van rá, pl. az ír cég a licencek birtokosa, és a többi európai leányvállalat nekik fizet használati jogot, így szivattyúzzák át a nyereséget oda, ahol azután "adóznak".

    A Deutsche Telekom másképp csinálta a Magyar Telekommal: utóbbi hiteleket vett fel a német anyacégtől, akinek azután kamatot fizetett. De lehet azt is csinálni, hogy a magyar leány szerzői jogok használatáért fizet a külföldi anyának. Vagy ott van a transzferárazás, amikor a leányvállalatok egymásnak fizetnek valamiért.
  • fejlodes
    #1
    Az adót ott kellene megfizetni abban az országban, ahol a nyereség és a bevétel keletkezik illetve ahol a munkavállalók dolgoznak. Emiatt az adóparadicsomoknak nem is kellene létezniük, tiltani kellene minden formáját. Miért viheti egy cég nyereségét és bevételét egy olyan (sőt több) országba, ahol ténylegesen jóformán semmit nem csinál (csak csökkenti adóterhét)? Ez egyben azt is jelenti, hogy a cégek illetve kisebb részben az adóparadicsomok gazdagodnak a többiek kárára.
    Ez igazságtalan és növeli az egyenlőtlenséget, ugyanis a nagy cégek (vezetői) gazdagodnak a kis emberek kárára.
    A megoldás is alapvetően egyszerű lenne. Az adóparadicsomok jellemzően kis országok. Meg kell tiltani a kereskedelmet 2 oldalú egyezményeken keresztül az adóparadicsomokkal szemben vagy valamilyen szankciókat hozni ellenük.