8
 • ximix #8
  Távlatokban gondolkodva, ha egy kupacba összetudnák szedni már az sem volna rossz, hamár egyszer fent van lehet egykét alkatrészt ott is lehetne hasznosítani belőlük.
  Egy két dologból lehet, hogy üzemanyagot is lehetne csinálni, az tény, hogy valami önfenntartó rendszer kellene.
  http://www.wmfe.org/turning-space-garbage-into-rocket-fuel/73109
  http://www.airspacemag.com/daily-planet/these-companies-want-revolutionize-trash-day-space-station-180963823/
 • molnibalage83
  #7
  ????
  Mindenféle pályákra lőttek fel már rakétát, az űrszemét keringési iránya még egyenlítői síkban is min. kétirányú, de É-D pályával rendelkező pályáknál is sanszosan nem csak egy irány van.
 • M2 #6
  A meteoritok mozgása teljesen más, mint az általunk felhordott űrszemét mozgása, nem érdemes összemosni a kettőt (amennyiben a megértés a cél és nem a kötöszködés).
  Ráadásul az űrszemét egy irányba kering, nem kell attól tartani, hogy szembe jön.
 • M2 #5
  Gyanítom együtt, majdnem egyező sebeséggel keringene az űszeméttel. Egy-egy körpálya meghatározza a rajta keringő tárgyak sebességét. 28020-28000 az meg máris csak 20.
 • sárkánylovag
  #4
  Én ezt nem tartom jó ötletnek.
  Az űrben nem olyan sebességek vannak mint amit mi a földön megszoktunk.
  Elég nagy para a nemzetközi űrállomáson is az ilyen kis mikrometeoritok létezése.
  Egy membrán nem fog ellenállni semmilyen komoly sebességgel felé haladó apró dolognak. Ha ez így lenne akkor az űrállomások is körül lennének véve ilyen védelemmel. Külső szereléseknél még látom értelmét ahol elejt valamit javításnál az űrhajós vagy leváló alkatrészeknél, de amúgy annyi esélye van mint egy buboréknak egy 3000 km-el haladó meteorit ellen...
 • M2 #3
  Elegendő, ha az életciklusa végére tartalékol a saját lefékezéséhez szükséges energiát.
  Utoljára szerkesztette: M2, 2017.09.18. 09:47:57
 • molnibalage83
  #2
  Nem értem, hogymilért ilyen fizikai izékkel próbálkoznak. A lézeres égetésses technika sokkal nagyobb területet fedne le szerintem és mivel napelemekkel és nem kémiai lézerekkel is lehet dolgozni...

  Nem látom azt, hogy nagyon sok ilyen izé fellövése hogy nem termelne kevesebb szemetet, mint amit eltakarít...
 • kvp
  #1
  A meghajtasi technologia erdekes, egy nem plazma es nem gaz halmazallapotu ionhajtomurol van szo, raadasul a nagyteljesitmenyu elektromagneses testvereivel ellentetben ez a regebbi, elektrosztatikus megoldas. Gyakorlatilag egy uzemanyaggal toltott napelem folia lenne a jarmu, amibe belegabalyodik mindenfele urszemet. A problema az, hogy igy csak a kibocsatoval kozel azonos sebessegu dolgokat lehet megfogni, amik viszont nem jelentenek igazan nagy veszelyt, mert a relativ sebesseguk hasonlo. Minden nagysebessegu targy, valoszinuleg siman atrepul a folian, amitol varhatoan meg az uzemanyag is kifolyik.