3
 • kvp
  #3
  Az angol cikkben turntable szerepel. Ez jelentheti a teljes lemezjatszot is, de itt most csak a hajtast jelenti. Fole rakhatunk barmit, hagyomanyos mechanikus tus hangszedot (lasd: gramofon), elektromechanikus hangszedot (hagyomanyos lemezjatszo), lezeres fejet vagy akar lemezvago keses fejet mester lemez irasahoz.

  A sercegest a por okozza, tisztaszobaval lehet a legkonnyebben megszuntetni. Ellenben a jo lemezjatszo (szerintem) egy zart dobozban mukodik, ahol eloszor is nagynyomasu levegovel megtisztitja a lemezt, majd az allo lemezt bescann-neli egy lezeres fej (nagy mintaveteli frekvenciaval es bitmelyseggel), majd az igy kapott digitalis file-al mar azt kezdunk amit akarunk. Lehet, hogy elvesz a regi lemezjatszo elmenybol, de sokkal jobb minoseget ad mint barmilyen mechanikus takolmany.

  ps: Ha valaki komolyan akarja nyomni a mechanikus lemezes zene lejatszast, akkor mechanikus erositesu gramofon fejes lejatszot hasznal. Mindenki masnak pedig jo a digitalis formatum (adatvesztes mentes, nagy frekvenciaju es bitmelysegu), egylepcsos, erosito mentes DAC-okkal (amik kozvetlenul a digitalis jel alapjan mozgatjak a hangszoro membranokat), levalasztott AC koros, simitott DC-s tappal es optikan erkezo tomoritetlen jellel. A vicces az, hogy ez ma mar siman es viszonylag olcson elerheto szint. Nem hanglemez, hanem sokkal jobb. (ha serceges kell, akkor szoftverbol keverheto ala az is)
 • AgentKis
  #2
  Nade hol a tű, vagy a lézer, ami a barázdákat "olvassa" majd le?
  Vagy ez csak csendben és külső zajoktól mentesen forgatja a lemezt rettenetesen egyenletes sebességgel. De akkor meg minek? Az álló lemez a legcsendesebb... XD
  Azaz ez kb. annyira lemezjátszó, amennyire troli egy dízelbusz.
  Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2017.09.01. 11:31:57
 • Danecay
  #1

  Technics SL 1210 MK2 [i]A Technics ütemezése szerint az SP-10R nyár elején jelenik meg a piacon, és az új lemezjátszó kompatibilis lesz az SP10MK2 (1975-es kiadás) és az SP-10MK3 (1981-es kiadás) lemezjátszókkal, amelyek elismertek voltak a professzionális rádióstúdiókban is, és amelyeket világszerte a mai napig nagy becsben tartanak a zenerajongók.

  A korábbi lemezjátszók melyik része lesz kompatibilis az új lemezjátszó melyik részével? A lemez?

  Az egyes rétegek sajátfrekvenciájának optimalizálásával a külső rezgések elnyelődnek, és a cég közleménye szerint csak a gyönyörűen kristálytiszta audioélmény lesz hallható.

  Egyáltalán nem vagyok a téma szakértője, de akkor a technika normál működéséből adódó sercegést is kifogja szűrni a kristálytiszta hangzás érdekében, és ha nem akkor mégis hogyan lesz kristálytiszta a hangzás? Kíváncsi leszek az árára de biztosan nem egy egyszerű földi halandó pénztárcájához lesz szabva és a jó öreg, egyébként sem olcsó 1210-es egy gagyi tömegcikk lesz majd ehhez képest.