6
  • zola2000
    #6
    És? ha nem tetszik a youtube/steam cenzúrája több alternatív hely van ahova lehet menni attól függ mi nem tetszik bennük (én pl a nicovideo.jpre, pixiv.netre, dlsite.comra és booth.pmre járok mindnek van japán-kínai-koreai mellett -dobpergés- angol felülete is : )

    Ugyanígy ha nem tetszenek az amerikai hírtelevíziók, akkor lehet elkapcsolni a tvt akár a CGTN englishre is (china global television network) vagy az al jasera englishre is amik mind vannak műholdon ingyen, sőt magyar kábeltvk is beveszik ezeket.

    akkor tényleg gáz lenne a youtube cenzúrája ha megkerülhetetlen lenne, de szerencsére nem az.
  • fonak
    #5
    Szerencsére az USA politikai rendszere, ami alapjaiban változatlan több, mint 200 éve, elég nehézkesen változtatható meg, nem úgy megy, mint nálunk, hogy kétharmaddal új alaptörvényt hozok. Persze nem teljesen elképzelhetetlen, hogy mondjuk a Legfelsőbb Bíróság hoz majd egy kifacsart értelmezést, hogy a "gyűlöletbeszédre" nem terjed ki a szólásszabadság, ahogy pl. a melegházasságot vagy korábban az abortuszt is LB-döntés legalizálta. Viszont az LB jelenleg nem liberális többségű, szóval talán egyelőre nem fenyeget. Sokkal valószínűbb a nem megfelelő véleményűek megfélemlítéssel, megszégyenítéssel való elhallgattatása, az internet korszakában bárkit páriává lehet tenni pillanatok alatt, kirúgatják az állásából is, és utána már munkát sem talál jó eséllyel, max. valami legalja melót. A "Google memo" ügye megmutatta, mi folyik a nagy techcégeknél (libsi szellemi diktatúra), de már a free software-fejlesztő közösségekbe is beszivárgott a politikailag inkorrekt véleményt nyilvánítók mobbingolása, kirekesztése.
    Hogy mire lehet számítani, azt mondjuk a Fekete Tükör (Black Mirror) egy-két epizódjából lehet jól felfogni (ezekre gondolok: S03E01, S03E06), de az egész sorozat megtekintésre ajánlott.
  • Tetsuo
    #4
    "A dolog pikantériája, hogy az USA-ban az első alkotmánykiegészítés értelmében valódi szólásszabadság van..."

    Már nem sokáig. Különben jól mondod, nagyon is jól - sajnos. Összefoglaltad a lényeget.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.08.25. 23:56:54
  • fonak
    #3
    A dolog pikantériája, hogy az USA-ban az első alkotmánykiegészítés értelmében valódi szólásszabadság van, viszont a magáncégek politikai szájízük szerint cenzúrázhatnak kedvükre. Hiszen a saját birtokán belül mindenki eldöntheti, hogy "kidobja a nem tetsző vendéget" (na persze itt is vannak nüanszok, ha valaki homár esküvőre nem akar tortát sütni a vallási meggyőződésére hivatkozva, azt persze megbüntetik, mert diszkriminál - de politikai véleménye miatt elutasíthatnak a magánszereplők bárkit, hivatkozva arra, hogy "gyűlöletkeltő" stb.) Csakhogy a netet és a virtuális teret már óriáscégek uralják, mint a gugli és a fészbúk, akik komisszárkodva tiltogatják le a politikailag inkorrekt usereket, annak ellenére, hogy a szolgáltatásaik már szinte "közműnek" számítanak az elterjedtségük miatt. Plusz az olyan szolgáltatók, mint az airbnb, uber is szabadjára vannak engedve abban, hogy letilthatnak bárkit a szolgáltatásuk igénybevételéről mert "rasszista". Sőt az internet infrastruktúráját biztosító cégek, mint pl. a Cloudflare is bontottak már önkényesen egyik pillanatról a másikra szerződést politikai okokból szájtokkal.
  • Tetsuo
    #2
    Az a baj, hogy a Youtube-ra és hasonlóan populáris, így "alantas" megosztókra támaszkodnak fontos ügyekben, ahol márpedig önkényes és esetleges (és nem feltétlenül konzekvens) cenzúra műkődik.
  • kvp
    #1
    Az a baj, hogy latvanyra nem sok kulonbseg van a terrorista propaganda es a hirado kozott. Anno a terroristak pont azert kovettek el amit elkovettek, hogy a hiradokon keresztul nyerjenek publicitast az ugyuknek. Az, hogy most mar ok is rakhatnak fel kvazi 'hazi hiradokat' nem igazan jelent sokat. Tehat ha tiltani akarjuk a propagandajukat, akkor meg a tamadasrol sem lenne szabad beszamolni. Azt felfogni, hogy milyen kommentar van hozza, tamogato, kvazi toborzo vagy targyilagos, elitelo pedig tulmutat az MI jelenlegi szintjen, sot sok ember intelligenciaszintjen is. Ezek ma meg nehezen automatizalhato dolgok es sok esetben egy MI a keszitoje vilagnezetet mutatja, azaz iszlamista MI a nyugati hiradokat, nyugati MI az iszlamista anyagokat probalja torolni, meg akkor is ha pl. a kepanyag mindketto alatt azonos. Ide max. emberi cenzorok lehetnek jok, vagy a nezok szemelyeben vagy erre fevett szemelyzet formajaban. Egyik megoldas sem 100%-os.