11
 • cateran
  #11
  Hogy erthetobb legyen: " Sci-fibe illo tervekkel nyertek meg majdnem a 2. vilaghaborut" Igy hangzik magyarul...
 • cateran
  #10
  Jujj..csak neked: Mit allitunk? "nyertek meg" Ki nyerte meg? a Luftwaffe Igaz ez? Nem..

  "Itt a "majdnem megnyerték a háborút" a kiindulás" Az eszed tokja az :D

 • kalapos01
  #9
  Ott a pont. Épp ez az, hogy aki kettes volt, annak feltűnik. Aki ötös volt, az nagyon jól tudja, hogy a magyar nyelv szórendjét kötetlennek, szabadnak szokták mondani. Bér tény, hogy módosíthat jelentéstartalmat, de inkább csak hangsúlyok terén. Itt a "majdnem megnyerték a háborút" a kiindulás, majd pedig egy jelzős szerkezettel, a scifibe illő tervekkel bővül a mondat. A végeredmény pedig ez, hogy "majdnem valamivel nyerték meg".

  A hazai iskolázottsági szint alapján nem meglepő, hogy pár ember ezt helytelennek gondolja, de a többség tudja, hogy helyes. És a hazai netes arcszint alapján az sem meglepő, hogy a mondatot helytelennek gondolók egy része még be is írja, hogy neki van igaza.

  És az sem meglepő, hogy akad majd valaki, aki van annyira fontoskodó, hogy nem hagyja annyiban és megpróbál tudást szórni oda, ahova felesleges.

  Mint ahogy a következő komment is papírforma lesz, hiszen ilyenkor nem a "ja, jogos, utánaolvasok" reakció jön, hanem elindul a flame, miszerint "hülye vagy / nem is / de / nem".
 • cateran
  #8
  Hat igen...aki legalabb 2-es volt magyar nyelv es irodalombol, annak azonnal feltunik, hogy mekkora eszveszto baromsag, de ez az SG....
 • xyl
  #7
  Nem vagyok nyelvtannáci, de azért mégis! A cikk címe nem azt jelenti amit a tartalma. A helyes cím így hangzana: "Sci-fibe illő tervekkel majdnem megnyerték a II. világháborút"
  A jelenlegi címből a következő derül ki:
  1. A világháborút megnyerték
  2. A tervek csak "majdnem" voltak sci-fibe illőek.
  Míg a 2.-re lehet azt mondani, hogy igaz,az 1. egyértelműen nem az.
 • Csaba161
  #6
  Nos, Heisenberg azt írta a Rész és az egész című könyvében, hogy azt tudták, hogy természetes uránból nem lehet atombombát csinálni, de az U-235 szeparálására nem volt meg Németországban a technikai lehetőség. Azonban atomrektort lehetett volna csinálni Nehézvíz vagy Grafit moderátor segítségével (ez utóbbival csinálták meg Amerikába Chicagóban az első atomreaktort), másrészt azt is tudta Heisenberg, hogy a rektorban keletkezne olyan anyag (Plutónium) ami már jó lenne atombomba készítésére is, de a hamis mérések szerint a grafit a nagyon elnyelte a neutronokat, a valóságos érték tízszeresét mondták, és így az lett az eredmény, hogy csak nehézvízzel lehet dúsítatlan uránból atomreaktort építeni. Azt meg tudjuk, hogy az amerikaiak tűzzel-vassal megakadályozták, hogy a németek nehézvízhez jussanak...
 • duke
  #5
  Ilyesmit en is hallottam, olvastam, hogy allitolag a minimum kritikus tomegnel, 50-szer nagyobb erteket hataroztak meg, aminek az eloallitasa abban a korban teljesen irrealisnak szamitott, es ezert hozza sem kezdtek.
  De ez szerintem inkabb a legenda kategoriaba tartozik. Evek alatt, nem volt senki, aki rajott volna a "tevedesre" ?
 • NEXUS6
  #4
  őöööö, hát ez így szerintem erős sarkítása a dolgoknak. Érdemes elolvasni Hubert Mania a Láncreakció c. könyvét, ami az urán felfedezésétől az első kísérleti atombomba robbantásig követi végig a dolgokat. Elég részletesen boncolgatja a német programot is.
 • Csaba161
  #3
  Dehogynem fejlesztették a németek teljes gőzzel az atombombát - legalábbis Hitler ezt hitte - Werner Heisenberg vezetésével. Heisenbergék azonban csak malmoztak - mivel úgy döntött, hogy nem csinál atombombát Hitlernek - és csak szép jelentéseket gyártottak egész idő alatt valódi kutatások helyett. Igaz azokat a jelentéseket a vezetés nem is igazán értette, akik értették volna, azok meg úgyis Heisenberg alatt "dolgoztak"...
 • duke
  #2
  Mindig is furcsalottam, hogy ezt az elkepeszto fejlesztesi potencialt, nem atom fegyver kifejlesztesere hasznaltak.
  Raketat, sugarhajtasu repuloget, tengeralattjarokat, gigantikus tankokat fejlesztettek, ebbe mar belefert volna egy atomprogram.
 • molnibalage83
  #1
  Úristen, ki követtel el ez a nyilvánvalóan színvonaltalan fordítást egy amúgy is blőd műsor felvezetéseként...? A németeknek ötleteik voltak, kivitelhezhető műszaki tartalom kb. szinte soha. Olyan dolgokat képzeltek el, ami a Szu vagy az USA 10-100-szoros forrással 5-10-20 év múlva valósított meg.

  A He-162 meg egy repülhetetlen szar volt, pontosan annyi volt a harcértéke, amennyi idő alatt összegányolták.