21
  • aLance
    #21
    Igen korrekt film volt szerintem. Megvolt az koncepció (történetszálak mixelése) ami itt-ott zseniálisan működött, itt-ott kevésbe, adott egy egyedi feelinget. A film nagy része feszes, baljós, tömény, natúr akció meg persze látvány. A jelenetek nagyszerűen megvoltak komponálva, gyakorlatilag végig odaszögezi az embert, zenéstül, mindenesetül.

    Szerintem nem kellett ide se vér, se otthonról hozott képeket szorongató, síró katonák - túl sok film erre játszik már rá a Ryan óta. Így is bemutatja a borzalmat, és a háborút, nagyon is profin. Nem volt sok értelme érzelgősködni, csak az értelmetlen kaszabolás, túlélés. Ez volt a háború! Mikor lelövik a spitfire társukat, fölösleges volt dühösnek lenni, sajnálkozni stb. ez van, megesik mindennap. Egy spitfire pilóta átlag életkora brutál alacsony volt, ide mindenki meghallni jött, nem volt ebben semmi extra - pont ettől volt durva világ.

    Ami igazából hiányzott ebből a filmből nekem, az egy kicsivel több sztori és párbeszéd. Ilyen tekintetben szerintem többet is ki lehetett volna hozni, több is volt ebben. Nincs olyan nagy bajnok, mint egy Ryan, de szerintem megér egy patront, ez egy másik film, máshogy működik. Nem pedig egy elkeseredett koppintás. Ha a mai színvonalat nézem, akkor viszont azt kell mondjam (sajnos), ritka az ilyen jó film.
  • Hoz_Hun
    #20
    Azért csak megpróbálod megmagyarázni miért jó ha egy háborús filmből kihagyják az erőszakot. Pláne, ha az adott szituáció borzalmait, kilátástalanságát kéne bemutatni. Ez kb olyan mintha a pornófilmből kihagyom a szexet.

    Azt meg árulja már el valaki, akinek annyira bevált a film, hogy miért egy olyan szárazföldi katonát követünk a több százezer katona közül, aki megpróbálta fölcsalni magát a hajóra? Miért pont vele kéne "azonosulnom"? Miért ő a minta? Százak vártak a parton becsülettel a sorukra én meg izguljak egy olyan nyúlért, aki aljasul próbál előnyre szert tenni. Ráadásul értelme sincs, mert kb 20 percel később együtt úszkál a becsületes katonákkal.

    Semmi karakterépítés arra volt jó, hogy magasról tettem rá ki él ki hal. Egyedül a repülőn repkedő Tom Hardyval éreztem némi szimpátiát. Miért is? Nos, mert ő Tom Hardy és csípem a búráját.
  • Hoz_Hun
    #19
    Én a filmre beülve döbbentem rá, hogy ez PG13 korhatárú. Egy háborús filmnél!! Na, hát annyi erőszakos jelenet volt benne... (semmi) így nehéz bemutatni igazán Dunkirk borzalmait, hogy se vér, se szálló végtagok. Ezt a "Ryan közlegény megmentse"-ben a Omaha partszakasz partraszállási jelenetében lehet jól látni, ahol adja is partraszállás borzalmait. Ez Nolannál nuku, nulla, zéró! Aztán rájöttem hogy azért van ez, mert a "One Direction" egyik hím énekese is szerepel a filmben, szóval le kellett vinni a korhatárt, hogy a kis tini csajok is beüljenek rá (ezt a tini unokahúgomtól tudtam meg, aki CSAK A CSÁVÓ MIATT ül be a filmre, amúgy gyűlöli a háborús filmeket) hozzáteszem, az énekes srác sem nem volt rossz, sem nem volt jó. Amolyan semmilyen, de hát mit is várhatnánk egy semmi sztori, semmi karakter építéstől színészkedést.
    Ezen kívül még sorolhatnám az olyan tényeket, minthogy kihagyták a franciákat, akik napokig védték a hanyat-homlok menekülő briteket. Úgy értem egy az egyben kihagyták a filmből... gondolom akkor ott vért is kelett volna mutatni... egy háborús filmben... hallatlan. Szóval inkább kihagyták őket.
    Áh hagyjuk... nagyot csalódtam a filmben.
  • VICc
    #18
    IMAX-ben néztük meg, durván jó volt, beleragadtunk a székbe.

    Említették előttem, hogy ez a háborús filmek Call of Duty-ja.
    Ellenkezőleg, itt nem hullanak százával a katonák, nem látsz folyamatosan kiomló beleket,...

    Nagyon korrekt film egy szar történelmi helyzetről.

    Említik előttem, hogy "nincs benne igazán semmilyen karakterfejlődés, csak van pár katona, akiknek a nevét sem tudom visszaidézni"
    Ez nem egy Steven Seagal film, ahol a hős majd jól megoldja.
    A tömegről szól, aki be van szarva, és azokról, akik próbálnak tenni valami a megoldásért.

  • NEXUS6
    #17
    Igen, a film nem közönségfilm, kb ahogy C. Nolan elképzeli a művészfilmet.
  • qqricoo
    #16
    VideoDrome kritika korrekt, ha érdekel


    Utoljára szerkesztette: qqricoo, 2017.07.29. 06:18:34
  • NEXUS6
    #15
    Igen Nolan tud hangulatot teremteni, ha ez egy sötét irracionális reménytelenség, akkor ezt bármelyik filmjében tudja prezentálni. Van még egy rendező aki hasonló képességekkel rendelkezik és látványos, nagy költségvetésű filmeket is hagytak neki régebben csinálni, ő Mel Gibson. ;)

    Mindketten hajlamosak az erőszakot, a fizikai, akár lelki szenvedést naturalisztikusan bemutatni. És habár lehet, hogy akarnak is vele valamit mondani, de sajnos nem igazán tudnak. Legalább is a faék egyszerűségű közhelyeken túllépve nem.

    Az Eredet pl nekem nagyon tetszett, ahogy az álom irracionális világát bemutatta, de a film egyik fő szálát alkotó apa-fiú konfliktust olyan szinten összecsapta, hogy többedszer végignézve szinte ciki, sőt rosszabb unalmas a film. Az IS-ről sincs nagy véleményem, mert igyekeztem elkerülni a spoileres kritikákat, de a "szeretet az univerzum legnagyobb ereje" mondat elég volt, hogy az első 10 percben leessen, hogy ki is szórakozik a kislánnyal a hálószobájában, így aztán következett 2 óra unalom.

    Ez a film is másfél óráig letaglózza a nézőt anélkül, hogy valamit tudna adni. A Saul fiára emlékeztet, ami erőteljesen prezentált egy lepusztult hangulatot, amibe aztán bele lehet magyarázni, hogy pl. ez a háború. Igen, és ez valakinek meglepetést jelent, és akart még valamit mondani a rendező? Ja nem, csak ennyi.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.07.29. 00:40:42
  • Zombee
    #14
    Még nem láttam, de... mit vártál történet alatt? A hadművelet pont ennyiről szólt, kurva gyorsan kellett kimenekíteni kurva sok katonát a tengerpartról. Nolan még túl is tolja, amikor lemegy az egyes katonák szintjére. És ez a film nem jöhetett volna létre Hitler balfaszsága nélkül.
  • fonak
    #13
    Rasszista film, csupa fehér férfit látok a képen, és arra gyanakodok, hogy egyik szereplőről sem tudjuk meg a filmből hogy homoszexuális, transzgender stb.


    Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.07.28. 19:45:01
  • molnibalage83
    #12
    Röhögök, erősen.
  • molnibalage83
    #11
    Az IS az egyik legrosszabb film, amit valaha láttam.
  • hungi
    #10
    2019-ben jön az Amerika Kapitanyos verzió Michael Bay rendezésében, az majd jobb lesz! ;-)
  • BrockSamson
    #9
    Szerintem meg Nolan nagyjabol az egyetlen a magas koltsegvetessel dolgozo hollywoodi rendezok kozul, aki rendesen kepes hangulatot es feszultseget letrehozni es nem a studiok altal ala tolt 2 bites forgakokonyvekkel dolgozik.
    Ettol persze nem kell kedvelni a filmjeit.
  • AnuluWork #8
    Milyen filmet kellett volna akkor belőle csinálni? Csak mert volt pár Dunkirk témájú korábbról, és abban is ugyanez volt, csak a szopóroller kimaradt, ami ebben viszont az utolsó pillanatig benne volt.
  • Relixo
    #7
    Én imádtam Christopher Nolan filmjeit de az utóbbi időben nagyon elfáradt. Már az Interstellar(Csillagok között) is egy nagy erőltetett nyálfilm volt belebújtatva scifi köpönyegbe, ott már megrendült a bizalmam iránta!
    Lehet,hogy a kritikusok meg a majmolók majd nyalják és hypeolják ezt a filmjét is,de én biztos nem nézem meg a hozzászólásokat elolvasva meg pláne nem moziba.
  • maxy182
    #6
    Lehet, hogy nem lesz népszerű amit írok, de nekem nem nagyon tetszett a film. Imádom Nolan filmjeit, épp ezért mentem el erre is. De nagyon nem ezt vártam.
    SPOILER!
    A filmnek nincs igazán semmilyen története. Ezért nincs benne igazán semmilyen karakterfejlődés, így karakterek sincsenek benne. Csak van pár katona, akiknek a nevét sem tudom visszaidézni, akik megpróbálnak kijutni Dunkirk-ből. Szenvednek másfél órán keresztül, aztán egy halászhajó kiviszi őket. Pont! Ennyi... Mivel nem ismerjük igazán a karaktereket, ezért nem is érdekel annyira a sorsuk. Ha lelőnek valakit, hát istenem, azt sem tudtam mi a a neve az embernek!
    A film persze nagyon látványos, és vérfagyasztóan nyomasztó, de sztori és karakterek nélkül nekem csak egy nagy költségvetésű dokumentumfilmnek érződött... És mivel előre tudni lehet mi lesz a vége, így kb 1 óra játékidő után már eléggé untam is...

    Sajnálom. A kritikák alapján amúgy a legtöbb embernek tetszik, így biztos velem van a baj. :D Nah, majd legközelebb...
  • professional
    #5
    Az első film, ami közben legszívesebben eret vágtam volna magamon, pedig láttam már pár szar filmet a moziban. De ez mindegyikre rávert...
  • molnibalage83
    #4
    "Christopher Nolan egy megkerülhetetlen zseni"
    Ezek után nem olvastam tovább. Elfogult.
  • MuldR
    #3
    Gagyi volt. Irgalmatlan nagy csalódás. Ebből akár tök jó filmet is lehetett volna csinálni.
  • qqricoo
    #2
    azért eléggé számít a forrás

    :)
    Utoljára szerkesztette: qqricoo, 2017.07.27. 20:05:15
  • Ender Wiggin #1
    Általában jó kritikákat kap, de azért elgondolkodtató, hogy az egyik brit (The Times) szerint a klasszikus háborús filmekhez (A leghosszabb nap, A híd túl messze van, Ryan közlegény) képest ez csak olyan szint, mint egy Call of Duty-játék...