47
  • ostoros
    #47
    Márpedig ez politikai topic.
  • cylontoaster
    #46
    "Egyetértek abban, hogy nem kell oldalt választanunk,"
    Most vagy én tudom rosszul, vagy Tetsuo nem ukrán, tehát nem is Ukrajnáról volt szó.

    Az hogy hiba volt-e vagy sem az teljesen mellékes. Vagy ki kell lépni, ha nem tetszik, vagy a közös érdek szerint kell cselekedni. De leginkább a nettó politikai témákkal fel kéne hagyni az ilyen topicokban.
  • fonak
    #45
    Ukrajna nem NATO-tag.
    A NATO a tagok védelmére alapult (még ha kizárólag agresszív háborút vívott eddig ténylegesen, akkor is), hogy az amcsi vezetés elhatározta, hogy benyomul arra a területre, amit Moszkva a természetes érdekszférájának tekint, az nem jelenti azt, hogy mindenkinek be kell állnia mögé teljes elkötelezettséggel, csak mert NATO-tag.
    Kérdezz meg pl. egy görögöt, mit gondol erről, vagy a '99-es koszovói beavatkozásról. Pedig NATO-tagok ugye (ahogy a legfőbb ellenségük is az:))

    Na de ez tényleg off topic.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.06.14. 16:34:39
  • Tetsuo
    #44
    Ha - esetleg - olvastad a cikket, akkor tudod, hogy bizony AZ.
    Sajnos a NATO-ba való belépés egy nagyon rossz döntés volt, dehát nem is várhattunk mást, hiszen 1945 óta nincs magyar kormányunk.
  • cylontoaster
    #43
    Azt a hírt hallottad, hogy beléptünk a NATO-ba? Nekem ez oldalválasztásnak tűnik..
    Az ilyen témákkal nem lehet a "bizt"pol topicban maradni? Vagy megfelelő politikai fórumon, ez ugyanis nem az.
  • Tetsuo
    #42
    Egyetértek abban, hogy nem kell oldalt választanunk, hanem mindenáron védeni kell a saját érdekeinket megalkuvás nélkül, de nagyhatalmak közötti eszes lavírozással.
    Jelenleg egy erős cionista-liberális-nuygati dominancia nehezedik hazánkra, ami hamar jelenti a véget is, ha nem találunk ki valamit. Oroszország nem fenyegeti hazánkat semmilyen tekintetben - ami később változhat természetesen.
  • NEXUS6
    #41
    Félre értesz. Itt nem kell oldalt választanunk, hiszen mert már van egy és ez a magyar oldal. A II. VH után kialakult egy kétpólusú rendszer, ami az európai status quót, gyak a jalltai befolyási övezeteket stabilizálni igyekezett, ha úgy nézzük ennek leképeződése egy csomó olyan nemzetközi szervezet ami úgymond a "béke és bizalom erősítését" szolgálja, az ENSZ, EBESZ, még a NATO is. Ez a helyzet az Európai, nyugati országoknak nagyjából meg is felelt. A nagyok játszottak a fejünk felett, valahol a világ másik felén, de bennünket, valójában mindenkinek az elsődleges hadszínterét békén hagytak.

    Mert ugye az ami Európára jellemző volt az elmúlt 70 évben az marhára máshogy volt a világ többi részén. A nagyhatalmak folyamatosan szkanderoztak, háborúztak, gazdaságilag, ideológiailag, diplomáciailag, meg ezer formában.

    90-ben volt egy kegyelmi állapot, amikor Amcsi gyak egyedül maradt szuperhatalomként. Az akkori euforikus állapot, a "történelem vége" meg egyéb érdekes gondolatok arról szóltak, hogy nem kell többet háborúzni ez a hegemónia és hierarchia az országok között stabilizálható és stabilizálandó.

    De eltelt 25 év, új nagyhatalmi kihívók emelkedtek fel, sőt Oroszország is visszaerősödött valamelyest, azonban immár Jalta az EU és a NATO keleti bővítésével idejétmúltnak tekinthető.

    A lényeg viszont az, hogy valóban akár az amcsik, akár az oroszok, vagy a kínaiak egy olyan világban, ami megjósolhatóan jelentős változások elé néz már lokálisan sem elégednek meg az aktuális erőviszonyok, a béke stabilizálásával, hanem saját érdekeik szerint különböző eszközökkel igyekeznek azt kedvező irányba befolyásolni, most már Európában is politikai, ideológiai, gazdasági, újabban már információs eszközökkel is. De végső soron akár előkerülhetnek a fegyverek is.

    Nincs jó és rossz, agresszor meg védő.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.06.14. 15:05:24
  • Tetsuo
    #40
    Hát erről van szó. Jelenleg pedig Nyugat az agresszív támadó, nem az oroszok. Ők nem csinálnak mást, mint védekeznek Nyugat ellen, itt viszont (EU, illetve Nyugat) ki van kiáltva agresszornak. Te ez utóbbi propagandából indulsz ki.
  • ostoros
    #39
    A helyzet az, hogy az ukránok bizony a volt szovjet rendszert használják. Ha a szovjet nem volt támadható akkor ennek sem szabadna annak lennie. Ott még most is őskor van.
  • cylontoaster
    #38
    "Mint mondom, mondjuk1986-ban a SZU-ban milyen hackertámadás tudott volna lebénítani egy elektromos hálózatot?"
    Fogalmam sincs mlyen tech volt akkor, de ez nem releváns.. Az őskorban sem volt meg a hackertámadás veszélye, sőt Kolombusz se félt ettől, csak azóta változott a világ. A hatékonyabb működés ezzel jár, ahogy az autóval közlekedés is veszélyesebb, mint a gyalogos, csak azt már megszoktad és felvállalod ennek kockázatát, míg az IT olyan dinamikusan fejlődik, hogy nem tudtad megszokni.

    A Windows kiemelését nem látom indokoltnak, pont mindegy, hogy milyen ismert oprendszered van. Kivéve persze ha sajátot írsz, de akinek az belefér, az valószínűleg akkora célpont, hogy a támadóknak is belefér annak a sérülékenységeit vadászni.

    Az IoT ész nélküli nyomatása szerintem is kreténség, de ez tök más téma. Minden esetbe azt kell mérlegelni, hogy mit nyersz ezzel és mekkora a kockázatod. Ha a pacemakernél azt nyerem ezzel, hogy ha megáll, akkor kapásból riaszt (neten) adott személyeket, akkor valószínűleg megéri nekem is. Persze lövésem sincs mennyire gyakori, hogy megáll, de azt sejtjük, hogy igen kicsi az esélye annak, hogy random meghackeli valaki.

    Az autómat is bárki megbuherálhatja, annak sincs túl nagy esélye. Ez se nagyon más, csak ésszel kell használni. Ha a 8ker közepén járó motorral/letekert ablakkal otthagyod az autód, akkor ne csodálkozz ha elviszik.

    Jobb esetben egyébként van erre felügyeleti szerv és törvényi követelmény, így ki van kényszerítve az, hogy milyen mélységben foglalkozzanak az ITSec-kel. Épeszű versenyszférás cég meg amúgy is foglalkozik vele.

    Az otthoni IoT hülyeségek ellen persze nem véd semmi, de azt meg nem kell használni.
  • fonak
    #37
    Mint mondom, mondjuk1986-ban a SZU-ban milyen hackertámadás tudott volna lebénítani egy elektromos hálózatot?
    Semmi nem indokolja, hogy PC-s, Windowsos cuccok bármilyen formában is direkt kapcsolatba kerülhessenek a vezérléssel, max. a kényelmesség. Egy elszigetelt, célhardverek által vezérelt rendszerrel nem tudna mit kezdeni semmilyen támadó. Legközelebb kiderül, hogy az atomerőmű vezérlését is Windowsos PC-kről csinálják?
    Persze tudom, olcsóbb stb. Még az orvosi cuccoknál is MS-t használnak, én is láttam, hogy Windowsos gépen futott a műtőben a katéterezéshez használt sw. Csak hát mindez tényleg hatalmas biztonsági kockázat, gondolj pl. arra, hogy majd pacemakereket támadnak. Vagy önvezető autókat (ha elterjednek valaha), vagy csak teljesen szoftveresített autókat (egyszer csak fordítva kezd működni a gáz és a fék, a kormány stb.) Az IoT-t nyomják most minden téren, intelligens otthontól az intelligens dildóig. Megannyi támadási lehetőség.
    Már azt sem értettem, hogy állítólag egy Boeing fedélzeti szórakoztató rendszerén keresztül támadható a gép vezérlése. WTF? Hogy lehet ilyen hülyének (felelőtlennek) lenni?
  • cylontoaster
    #36
    "Ha, mint a cikk írja, az egész rendszer több évtizedes, azaz, amikor készült, még nem volt Internet, tehát nem is lehetett rákapcsolva a Netre. Akkor milyen hackertámadásra is kellett volna felkészülni, amire nem voltak felkészülve????"

    A kutyát se érdekli, hogy mi volt akkor. Ha azóta is használják, akkor a jelenlegi dolgoknak kell megfelelni. Ha több évtizede jó volt, de most nem jó, akkor most nem jó. Mint látható, teljesen lényegtelen milyen volt régen.

    És bármennyire szép álom, nem lehet teljesen elszigetelve használni ezeket a rendszereket, és még ha szerinted lehet is, akkor is ideiglenesen megszűnik a sziget állapot, amikor új programot(frissítés)/adatokat hoznak be. A védekezés eléggé régóta nem az elszigeteltség.
    Persze a politikai fröcsögés alapján nem kell sokat elvárni...
  • Mentol
    #35
    Igazad van!
    Amúgy, szerintem, nem a főkapcsoló van a publikus netre kirakva, hanem például a délutános biztonsági őr PC-je. Oda bejut a támadó, aztán a LAN ismeretében onnan tovább egészen a kényes részekig.
  • kgpro
    #34
    Ha, mint a cikk írja, az egész rendszer több évtizedes, azaz, amikor készült, még nem volt Internet, tehát nem is lehetett rákapcsolva a Netre. Akkor milyen hackertámadásra is kellett volna felkészülni, amire nem voltak felkészülve????
    Egyébként én nem kapcsolnám rá az olyan alaprendszereket, mint pl. az áramellátás, a publikus Netre! Minek? Azért, hogy utána ki legyen szolgáltatva ilyen beavatkozásoknak? Egy távoli elérés nem ér ennyit, és van sok más megoldás a rendszerek szinkronizálására!
    Pont az áramszolgáltatók akadályozták meg a Siemens által kifejlesztett hálózati rendszer bevezetését, ahol az elektromos hálózatot használnák telefon vezeték, vagy üvegszál optika helyett. Talán manapság lett annyira biztonságos, hogy már belementek.
    Szóval nekem ez az egész kamu, és egy áramszüneti problémát (aminek az oka bármi lehetett) használnak fel propagandának arra, hogy az oroszok milyen tetvek, mintegy elterelve saját tetvességükről a figyelmet.
    Kiábrándító világ....
  • NEXUS6
    #33
    Akár úgy is.
  • ostoros
    #32
    "Ha kell"? Nem kell nekik ok rá. Simán legázolnak minden magyar érdeket, csak azért, mert megtehetik. És meg is teszik.
  • NEXUS6
    #31
    Egyetértek. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy egyik oldal sem fogja maximálisan szem előtt tartani a magyar érdekeket, ha kell bármelyik oldal simán átgázol rajta.
  • ostoros
    #30
    Remek. :) Mindenesetre általánosabban véve a dolgokat, elmondom, hogy az emberek 95%-a rosszul áll hozzá a nyugat-orosz témához.
    Itt nem az van, hogy egyik oldalon van a jó, másikon a rossz. Itt mindkét oldalon rossz van. Bűn rossz. Undorító, és infernális rendszerek, melyek veszélyesek, és embertelenek. Itt nem a jó-rossz viszonya van!
    Itt az 500 évvel ezelőtti történelem idején elterjedt mondása köszön vissza:
    "Két pogány közt, egy hazáért."
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2017.06.14. 01:30:14
  • NEXUS6
    #29
    Én már olvasom. :)
  • ostoros
    #28
    Biztos. Majd te olvasgatod, elvtárs!
  • NEXUS6
    #27
    Azért az oroszoknál elég gazdag irodalma van a témának, ajánlom Valerij Geraszivomot, nagyjából öt tartják a módszer ősatyjának. Nyugaton is.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.06.14. 01:23:26
  • NEXUS6
    #26
    Menj át Moszkvába, próbáld ki.
  • ostoros
    #25
    Hát ez az... Nincs neki definíciója.
    Amire az amcsik azt mondják, hogy az, az az. Pont. Nincs vitának helye...
  • Tetsuo
    #24
    Tudtommal nem bolsevikok vannak hatalmon arrafelé; nacionalista, patrióta szelek fújnak a Volga partján - abból csak jobb származhat, mint a nyugati judeokráciából.
  • NEXUS6
    #23
    Ja, jogos.
    Hiszen bűnözés sincs, mindenről a társadalom tehet! Szal ki kell engedni azokat a jóravaló áldozatokat, akik a börtönben sínylődnek. Gondolom.

    ;)
  • ostoros
    #22
    A definíciót olvasd már át...

    Már ha létezik egyáltalán definíció... Mert ez a "hibrid hadviselés" is egy olyan fogalom, ami a Jenkik fejéből pattant ki, de azt nem mondták meg, hogy mi számít annak, és mi nem, így mindig kényelmesen rá lehet fogni bárkire.

    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2017.06.14. 01:17:35
  • ostoros
    #21
    Éppenséggel ők robbantották ki, eszükben sem volt megállítani őket. Tesztelték a szovjetek reakcióját egy évvel a Varsói Szerződés megalapítása, és három évvel Sztálin halála után.
    Kísérleti malacnak jók voltunk.
  • fszrtkvltzttni
    #20
    Tudod hogy van ez. 56 is az amerikaiak hibája, mert nem állították meg a szovjeteket...
  • NEXUS6
    #19
    Választások, Trump...?
  • NEXUS6
    #18
    Ja nem.
    Annak ez csak egy fázisa.
  • NEXUS6
    #17
    Szerinted?
    1849, 1945, 1956.
    BP-t az elmúlt 1000 évben valami 20X foglalták el. Ebből a '45-ös volt a legpusztítóbb.
  • Tetsuo
    #16
    Eszem, f@szom megáll, hogy te jobban tartasz az oroszoktól, mint a nyugati rombolástól?! Alszol vagy vak vagy? Mi van veled?!
  • Tetsuo
    #15
    Kemény kéz kell egy ország (egy nép) irányításához, a demokrácia soha sem működött. A lényeg az, hogy mi célt szolgál az a "kemény kéz": Nyugaton egy idegen (vagy háttér) hatalmat, Oroszországban - ha jól tudjuk - a saját hazát.
  • ostoros
    #14
    Nem ezt hívják hibrid hadviselésnek.
  • 3Error #13
    Az amcsik akkor fognak csak foglalkozni vele, ha náluk történik valami. Le se szarják a világot, kivéve az olajat.

    A 3. világháború úgy az Öböl-háború környékén már elstartolt...
    Utoljára szerkesztette: 3Error, 2017.06.13. 21:50:53
  • NEXUS6
    #12
    Persze, mert még esetünkben nincsenek az orosz tankok a határon. Nyugodt lehetsz, ha megjelennek az lesz az első mielőtt belépnek! ;)
    Ezt hívják hibrid hadviselésnek és az oroszok nagy spílerek ám ebben.

    Van egy rossz hírem, bizonyos szempontból a III. VH már elkezdődött.
  • NEXUS6
    #11
    Igen, csak eddig azért voltak titkos műveletek, mert nem egy várost borítottak sötétbe, mert innen azért ez már elég nyílt szerintem. Meg amikor 2008-ban az észteket betámadták és a bankrendszertől kezdve mindent kiütöttek. Na az se volt kifejezetten dzsémszbondos titkos akció.

    Az a gáz, hogy 10 éve vakarja a tökét, izé a fejét a nyugat, hogy akkor ez most nyílt támadás vagy nem? Ideje lenne szerintem a kérdésen továbblépni.
  • ostoros
    #10
    Attól még nem kell faszságokat híresztelni világszerte, hogy az oroszok már a spejzban vannak. Senki nem baszta szét az áramszolgáltatást internetes beavatkozással ez teljesen bizonyos.
  • Csaba161
    #9
    Azért álljon meg a menet!
    PUTYIN EGY GYILKOS GAZEMBER!
    Aki megöleti azt, aki neki nem tetszik:

    http://index.hu/belfold/2017/06/13/meghalt_a_csecsen_aki_megolette_a_putyint_biralo_ujsagironot/

    Erre azért még Trump se vetemedik...
  • Tetsuo
    #8
    Nem sok értelme lenne. A hekkelés és a titkosszolgálati akciók eddig is törvényekbe ütköztek.