67
  • bdzsana
    "Bocs, de szerintem te most az újságírók által prezentált felszínt látod. A 60-as években Japán sem éppen a környezetbarátságáról volt híres. Ez a fejlődés útja, ha a kínaiak előbb zöldködnek akkor soha nem jutnak idáig, mint most."

Ezt az égvilágon senki nem tagadja. Az újságírók sem. Sőt tudod mit, ez benne van a klímaegyezményben :) Épp ezért kaptak 2030-ig haladékot a fejlődő országok, hogy nekik is lehetőségük legyen bejárni azt az utat, amit a fejlett országok már korábban bejártak.
    És bár Kína haladékot kapott, a világ legnagyobb megújuló energia programjába kezdett bele.

Amit most Trump csinál az egyszerűen a világ többi részének szembeköpése. Azt is kifogásolja, hogy pénzt kell fizetnie az alapba, amiből más országok kaphatnak. Ehelyett azt a pénzt otthon költené el. Nem érti meg, hogy az, amit a legnagyobb szennyező országok okoznak, nem feltétlenül helyben csapódik le, hanem jellemzően a legkiszolgáltatotabb térségekben, és az a minimum, hogy ezért őket segítik. Mondjuk, hogyan értené meg, amikor az egészben nem hisz. Reméltem, hogy azért az amerikaik többsége nem osztozik ebben a nézetben, de még a Trump ellenes bejegyzéseknél is többségben vannak azok akik egyetértenek vele.
    Ilyen gyöngyszemeket találtam, hogy
    "még azt se tudják megmondani holnap milyen idő lesz, de azt persze tudják hogy hány fokkal emelkedik a hőmérséklet évek múlva"
    "a klíma mindig változik ez természetes, télen is, nyáron is tavasszal is más a klíma"
    "én amúgy is jobban szeretem a meleget"
    "a legutóbbi jégkorszak után is jött a felmelegedés pedig nem emberek okozták, akkor ezt hogy magyarázod?"
    "hála istennek Trump egy igazi férfi, pont erre van szüksége amerikának, nem egy klímaváltozásbuzira"
    .....
    Ezekbe a levegő is kár, rajtuk nem lehet segíteni, azt viszont megértem, hogy valaki kételkedik abban, hogy van e valami hatása a civilizációnknak a klímára, mert nem 100%-osan bizonyított.
    De ha csak 30%-a az esélye annak, hogy igen hatással vagyunk rá, könyörgöm, nem éri meg hogy megpróbáljunk változtatni?

Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2017.06.02. 18:14:31
  • paragic
    A világ második legnagyobb gazdasága súlytalan piaci szereplő?
  • nkmedve
    "pl ritka földfémek, amivel évek óta szopatja kína a világot, mert a bányákat máshol bezárták. Ez a XXI. szd olaja."

Ezzel tökéletesen egyetértek, a ritka földfémek egyre fontosabbak lesznek, ezekkel érdemes lenne foglalkozni (lehetőleg minél környezetbarátabb módon) és megszűntetni Kina monopóliumát. A gondom csak az, hogy Trump-ot nem igazán hallottam ezzel kapcsolatban nyilatkozni, mindíg csak a szén és az olaj van terítéken, amit nem tartok jó iránynak így 2017-ben.
    Mindenképp nehéz lesz Kínával versenyre szállni a ritkaföldfémek bányászatában, nem hinném, hogy Trump bevállalna egy ilyen projektet, ami rövid távon hatalmas befektetést igényel és talán csak évtizedek múlva térülne meg.
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2017.06.02. 16:31:40
  • cylontoaster
    "A visszaiparositásban szkeptikus vagyok, a gyárakba ma már nagyon kevés egyszerű betanított munkás kell."
    Pont emiatt lehetséges, nem? Eddig azért volt jó kínában gyártani, vállalva akár az oda-vissza szállítás díját is, mert ott két szotyiért összetették a melósok a gyárban. Egy automatizált üzem kihozza 1 szotyiból, de ha marad a 2 szotyis ár, akkor is spórolják a szállítást + esetleg állami simogatás amiért munkahelyet teremtettek (persze nem a humánrobotoknak).
  • Cat #23
    "Ez a fejlődés útja, ha a kínaiak előbb zöldködnek akkor soha nem jutnak idáig, mint most."
    Fenét, egyszerűen a '90-es, 2000-es években, akkor, amikor Kína évi 7-10 százalékkal fejlődött a szén volt a legolcsóbb energiaforrás. De ennek lassan vége, pl. Indiában és Afrikában már nem az lesz, hanem valamilyen megújuló energiamix (szél + nap), ha nem hülyék.

A visszaiparositásban szkeptikus vagyok, a gyárakba ma már nagyon kevés egyszerű betanított munkás kell. Illetve kell, amíg ennek megfelelő rabszolgabért kapnak, de az USA-ban szerintem ennek nincs realitása.
  • NEXUS6
    Bocs, de szerintem te most az újságírók által prezentált felszínt látod. A 60-as években Japán sem éppen a környezetbarátságáról volt híres. Ez a fejlődés útja, ha a kínaiak előbb zöldködnek akkor soha nem jutnak idáig, mint most.

Más kérdés, hogy van-e a Trump által képviselt visszaiparosításnak realitása. Ha a már előző kormányzat által elkezdett palagáz/olaj programot nézzük, akkor talán van.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.06.02. 16:02:38
  • ostoros
    Már megint nem megy a szövegértelmezés? Vagy ez újabb szalmabáb akar lenni? Tegnap is folyamatosan szavakat próbáltál adni a számba. Ne csináld!
  • Sequoyah
    Vicces ez a lepes akkor, amikor mar Kina is egyre tobbet kolt a kornyezetvedelemre...
    Buta lepes egy buta embertol, aki kizarolag a nagyvallalatok erdekeit nezi, az embereket pedig nagy ivben leszarja. Persze azt a tenyt ignoralja, hogy a nagyvallalatok jelentos resze is tamadja ezt a lepeset, mert nem illeszkedik a primitiv vilagkepebe...
  • NEXUS6
    Trump azzal, hogy nem pátyolgatja Európát szerencsére segíti annak egységesülését, ha minden jól megy. A brit kiválás szerintem az atlanti gazdasági övezettel kapcsolatos tárgyalásának megfeneklésének a következménye, bár ez ugye kissé összeesküvés szagú. Az amcsiknak érdeke, hogy leszakítsák az UK-t Európáról és ha kell így felszalámizva, az országokkal külön külön csinálják meg a vámuniót. Ez még nem lefutott meccs szerintem. Ki lesz vajon a következő, Spanyolország?
  • NEXUS6
    Ó basszus tényleg, múltkor láttam akciósan a Lidliben. XD
  • NEXUS6
    Az előző évtizedek azért rávilágítottak 1-2 dologra. Pl. még mindig a reálgazdaság az ami fontos, pl az ipar. De a bányászatot sem lehet elhanyagolni stratégiai nyersanyagok terén, pl ritka földfémek, amivel évek óta szopatja kína a világot, mert a bányákat máshol bezárták. Ez a XXI. szd olaja.

Ez biztosít megfelelő pénzügyi forrásokat, kína fejlődik mint a rakéta, miközben a kína bankok vásárolják fel a nyugati cégeket, mert annyi pénzük van mint a pelyva, USA meg csak adósodik. Hála az olyan nagysikerű zöld cégeknek, akik Kínában gyártatnak és adóparadicsomokban adóznak. És az ilyen emberkék akarnak Trumpnak tanácsot adni. Mosolyogtató.
  • Cat #16
    Valuta az megvan, az egységes kül- és védelem politikát pedig eddig jórészt az angolok blokkolták, szerintem ebben nagy fejlődés lesz, főleg hogy Trump megbízhatatlan ilyen téren. Sokat várok jövőre a Macron - Merkel párostól, de előtte még van egy kötelező kör, a választás behúzása Merkel számára.
  • Cat #15
    Argentinoknak remek angus marhájuk van.
  • NEXUS6
    +1

És ugye Trump gyak szemtől szembe beszólt Angelának, hogy képletesen személyesen rugdossa ki az összes német kocsit Amerikából, mellesleg valszeg ezt már az előző kormányzat elkezdte az un. dízel botrány félfúvásával. Vö. hány tisztán amcsi márkát, 5 lityós szörnyeteget is látunk az európai utakon? Az Opelt is eladta 80 év után a franciáknak a GM.

A maga 5-600 milliós magas vásárlóértékű népességével az EU a világ legfontosabb piaca!

Az amcsiknak, kínaiaknak, mindenkinek egy célja van, hogy ez a piac nehogy szorosan összefonódjon az orosz nyersanyagokkal, mert akkor kb 1000 évre eldől, hogy hol is lesz a világ gazdasági központja. Ez persze Európának sem feltétlenül érdeke, hogy egy Putyinista diktatura "light" Oroszországgal kerüljön szoros kapcsolatba.

Az Európai megosztottság annak köszönhető, hogy biztonsági szempontból egy átjáróház vagyunk. Amíg nincs egységes, és nem más nagyhatalom szolgálatában álló védelempolitika, külpolitika, vagy valuta, addig ott játszanak ki bennünket a többiek, ahol akarnak.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.06.02. 15:37:19
  • molnibalage83
    Nem értem, hogy egyes hülye belső dolgoknak mi köze ahhoz, hogy az EU együttesen a világ legnagyobb gazdasága, de csak a legerősebb államokat nézve egyedül is TOP10-ez országokat vannak.

Súlytalannak nevezni ezt akkora hülyeség, hogy arra szavak alig vannak... Biztos azért fogalom a világon a Mercedes, a BOSCH, a SIEMENS, Rolls Royce, meg n+1 cég, mert súlytalan a gazdaságuk.

Eszemfaszom megáll...

Hallod, mondjál már dél-amerikai autómárkát, ami fogalom vagy bármit ami fogalom... Alig várom... Dél-Amerikai jelképei az korrupciós és összedőlő Brazília és a már összedőlet Venezuela...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.06.02. 15:11:16
  • Jawarider
    Biztos kicserélték az igazi Dr. Meinheimer-t :(

(Csupasz Piszoly 2 1/2)
    Utoljára szerkesztette: Jawarider, 2017.06.02. 14:41:49
  • dyra
    Nem költői túlzás. Megosztott veszekedő nemzetek összessége az EU. Súlytalan világpiaci szereplő. Mire bármiről határozatot hoznak Brüsszelben addigra kb a dolog meg is oldódott magától.
  • nkmedve
    Munkahelyet mindenképpen lehet teremteni, kérdés hogy ezt a klasszikus "mocskos" iparban teszik, vagy esetleg valami zöldebb irányba mennek.
    Az elmúlt években az USA-ban folyamatosan csökkent a munkanélküliség, annak ellenére, hogy leépítés alatt volt az ipar, szénbányászat. stb. Ez nagyban köszönhető volt a zöld iparnak is, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben is legalább annyi munkahelyet lehetne ott teremteni mint amennyit az új vezetés ki tudna hozni a mára agyonautomatizált klasszikus iparból/bányászatból.

De persze miért is próbálkozna Trump zöld irányba menni, ha inkább olaj- és szénlobbistákal áll kapcsolatban? Nagyon mást nincs is amit várni, egy vén begyöpösödött dinoszaurusz/fosszíliától aki minden percben a dicső múltat sírja vissza, a jövőről pedig hallani sem akar :)
  • molnibalage83
    Az utolsó bekezdésed a költői túlzás. Nézz körbe a világon és nézd meg, hogy hány Made in EU termék vesz körül. Megvan? Na, akkor kérlek sorold fel, hogy te milyen dél-amerikai termékkel találkoztál? Én az elmúlt évekből a chilei boron kívül nem tudok semmit felidézni...
  • molnibalage83
    A jenkiknél a többség nem villanyal fűt...
    Ezen felül a világítás még ilyen arányban is kerekítési hiba a teljes energiamixben. Fogalmad sok nem lehet a fogyasztási arányokról, ha te ilyen apróságoktól kétszámjegyű változást vársz el...
  • cylontoaster
    Ha hazatelepíti az ipart ténylegesen, azzal nyilvánvalóan teremt otthon munkahelyeket, akármilyen robotizálás van. Kérdés, hogy ebből az említett munkásréteg mit érez meg..
  • dyra
    Ez egy szimbolikus dolog, több szempontból is
    1.) van még bőven kitermelni való fosszilis cucc amiben rengeteg zsozso van
    2.) munkahelyeket kell létrehozni ezek az iparágak falják az embereket
    3.) a munkahelyek és a profit előbbre valóbb a Földnél
    4.) joggal mutogatnak Kínára ott még mindig emelkedik ráadásnak drasztikusan a CO2 kibocsájtás ez Trump részéről egy üzenet Kínának is.

Nem tudom ez a Macron mit ugrál, Európa egy megosztott veszekedő kis szarfészek, kb dél Amerikával egyenértékű a súlya. Itt már a nagyhatalmak passzolgatják a labdát abban pedig Európa már rég nincs benne. Ebben egyébként frankón részt vesz Orbán is aki kiválóan bomlasztja az EU-t belűről.
  • ostoros
    Az USA-ban már azzal óriási kibocsájtás csökkentést lehetne elérni, ha nem 25 fokra fűtenék a lakásaikat, hanem csak 20-ra, ahogy a világ más részein normális. (Tudtommal 1 fokonként 6 százalékkal emelkedik a fűtésigény)
    És akkor még a hőszigetelésről nem is beszéltünk.
    Ezen kívül leszokhatnának arról, hogy ötszáz méterre is autóval mennek. Ráadásul még mindig benzinzabáló dögökkel. És nem világítanának ki mindent ha kell ha nem, gondolok itt pl. Las Vegasra, ami egy kirívó példa ugyan de maga a jelenség, hogy mindenhol és mindig villany ég, takarékos izzók elfelejtve, általános.
    Alapvető ésszerűséggel 15 év alatt felezni de legalábbis háromnegyedére lehetne csökkenteni az USA kibocsájtását szerintem.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2017.06.02. 11:39:11
  • nkmedve
    Szép dolog visszahozni az ipart, de miért is ígérte ezt Trump? A munakhelyek miatt... A szavazói pedig el is hitték neki, hogy ez lehetséges, hogy az USA újra egy ipari nagyhatalom lehet és eljön a kánaán az elfelejtett munkásosztálynak.

A gond csak az, hogy az ipar nem úgy működik mint régen, az automatizálásnak köszönhetően nagyon kevés munkahelyet kínál. Már kínában is inkább megéri automatizálni, mint helyi munkaerőt alkalmazni (lásd Foxconn leéptések) pedig a bérek össze sem hasonlíthatóak. Ezek után bárki elhiszi, hogy tényleg lesznek az USA-ban új munkahelyek az iparosításnak köszönhetően?

"Ha politikai oldalról nézzük bizony logikus, még ha nem is elfogadható sokaknak, amit csinált."

Persze Trump szempontjából logikus a lépés és teljesen várható volt, mivel megígérte. Az, hogy kinek elfogadható és kinek nem... szerintem a Trump szavazókon kívül senkinek nem kéne elfogadható legyen egy ilyen intézkedés, mivel rajtuk kívül mindenki csak veszít rajta (hosszú távon ők is, de persze nem lehet tőlük elvárni, hogy ezt átlássák :) ).

Egy érdekesség a cikkből:
    "az Egyesült Államok egyebek közt vállalta, hogy 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti károsanyag-kibocsátását a 2005-ös bázisévhez képest"

"Trump leszögezte: az Egyesül Államok máris drámai mértékben, 2006-tól mostanáig 12 százalékkal csökkentette a széndioxid-kibocsátását"

Szóval az egyezményben vállalt csökkenés kb. fele már teljesült úgy, hogy alíg léptünk túl a 20 éves intervallum felén, mindez hatalmas erőfeszítések és trillió dollárok nélkül. Tehát akkor milyen irreális elvárásokról és a gazdaságot megrendítő kiadásokról is beszél Trump?
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2017.06.02. 11:01:21
  • NEXUS6
    A kínaiak nagyfrancok voltak, orrbaxájba építettek erőműveket, akár fölöslegesen, sőt fejlődő országként még kifutásti időt is kaptak a CO2 kvótájuk emelkedésére nézve. A nyugati országok tényleg gondban lesznek, ha kínától vissza akarják szerezni az ipart, újra akarnak iparosítani. Szal ez kérem innen nézve el lett baxva.

De a legnagyobb vesztesek India, Afrika és más még fejlettlenebb nagy népességű régiók a Párizsi-egyezmény szerint.

Hát Trump bácsi most viszont felrugta a bilit.
    Ha politikai oldalról nézzük bizony logikus, még ha nem is elfogadható sokaknak, amit csinált.
  • lammaer
    Szted olvassa az SGt? :)
  • Skylake
    Rövid leszek Mr. Trump: a k*rva anyádat!

Hosszabban: nyitottál magadnak egy egyértelmű támadási felületet az USA-ban, és rajta kívül is. Kössz ezt a szívességet, remélhetőleg ez a belpolitikai és külpolitkai támadási lehetőség éppenséggel nagymértékben segíteni fogja, hogy eltakarodj a p*csába! (Lehetőleg úgy, hogy az a korrupt k*rva Clintonné se másszon a helyedre vissza!) Remélhetőleg a fonnyadt töködnek az impeachement is alá fog vágni!