9
 • 3Error #9
  Nem rossz ötlet.
 • NEXUS6
  #8
  Sajna a hulladék újrahasznosítás, kezelés még mindíg csak félszívvel ápolgatott probléma. Valamikor a 70-es években volt utoljára komoly, az óceánok védelméről szló nemzetközi konferencia. Mos is van valszeg, de más témák egyszerűen elszívják a figyelmet.

  SZVSZ A termékek árába be kéne rakni azt a költséget, amit a hulladékkezelés, az előállítás környezeti terhelése okoz. Múltkor volt valami ilyen felmérés és kiderült, hogy a termékek nagyrésze nem piacképes így. Ezen érdemes lenne elgondolkodni. Lehet, hogy alapjaiban rossz, nem fenntartható a jelenlegi gazdasági modell?

  De pl lehetne olyan szabályozás, hogy adott termék csomagolásának a szavatossági idő 2X belül el kell bomlania. Amelyik ezt nem teljesíti, azt nem pénzbírságolják, hanem egyszerűen hatóságilag betiltják. Pont.
 • wraithLord
  #7
  Hát ez az. Az még hagyján, hogy egy lakatlan sziget szeméthegy, mert nincs senki, aki rendet rakjon. Na de ugyanez van a falvakban, vagy a városokban a külterületekre eső utak mellett is. A belvárosokat többé-kevésbé takarítják, mert nem tesz jót az idegenforgalomnak. Ahol van olyan.
  Nemhogy szelektív hulladékgyűjtés nincs, sok helyen a "hulladékgyűjtés" abból áll, hogy becseszik oda a szemetet (árok pl. vagy ebben az esetben a tenger...), ahol nem látja senki, vagy senki oda nem bagózik. Az egész bolygó egy nagy szeméthegy.
 • Sequoyah
  #6
  Fuggetlenul attol hogy szelektiven gyujtjuk, vagy nem. Miert kell az oceanba boritani???
 • molnibalage83
  #5
  Otthon és 3 felé osztva gyűjtöm. Ami probléma, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek száma csökkent, az előző albérletemhez a legközelebbi kb. 700 méterre volt most meg 1 km-re találtam, ahova az üveget lehet vinni. Én tudatos vagyok és járok bringával oda, de szerinted hány ember mászkál ennyit üveggel? A társasházakban hála istenek már a vegyes, papír és műszanyag+fém gyűjtése már kötelező szelektíven, legalábbis 3 helyen voltam eddig és minhárom helyen így ment.
 • Ayma
  #4
  Sajnos én is ezt látom sokszor. Amikor beszélgettünk róla ismerőssel/rokonnal a legegyszerűbb indokok, a nincsen rá idő, hely, meg minek gyűjtse, régen sem volt para. Legjobb: nem képzelem, hogy ő elsétál a szeméttel, amikor 5 lépésre van a bejárattól a sima kuka (3 diplomás tényleg okos ember). Annyira erős a megszokás és a kényelmesség, hogy amíg nem üti meg őket közvetlenül a probléma, nem fognak reagálni.

  Amúgy utánakérdeztem a városban, miért nincsen több szelektív? Válasz; üresen konganak. De helyette van pár gép és ember, aki leválogatja a szemetet a telepen, úgy osztják el a hulladékot. Profi megoldás, ha már a lakosságot nem vagy nehezen tudják rávenni.

 • HyBrIDNyLA
  #3
  Szellemi melós vagyok, ahol dolgozok ott is mindenki a fejével melózik leginkább. Nálunk komoly szellemi tőke koncentrálódik kis helyen, de a kollégáimból egy kezemen meg tudom számolni ki az aki tényleg odafigyel a környezetvédelemre és mondjuk szelektív gyűjt. Pl. okos tanár ember és teljes mértékben hidegen hagyja a környezete. Félelmetes látni, hogy tanult emberek vesznek körül és ilyen téren komoly hiányosságaik vannak. Ennél több komplexitást várnék el, de nincs. Én kint éltem németországban, ott még bio kuka is volt. Ezt a szokásomat itthon is tartom, a bio-t is külön gyűjtöm és kiviszem olyan helyre ahol lebomlik. Sajnos, ha valaki nem kapott ilyen nevelést itthon, vagy nem szocializálódott olyan helyen, ahol erre különösen figyelnek, akkor nehéz lesz neki a környezettudatosság útján járnia, erre kell egyfajta ingerencia. Bár egyre több jó példát látok magam körül.
  Utoljára szerkesztette: HyBrIDNyLA, 2017.05.19. 02:09:41
 • molnibalage83
  #2
  Ez tényleg egészen durva.
 • barret
  #1
  Ez a jövő,nem lehet ellene védekezni.Mit fognak tenni? Betilttatják a műanyag gyártást? :D
  Régen is a vízbe dobálták a hulladékot,csakhogy az szerves erededű volt!