10
 • KisKZ
  #10
  A 3D nyomtatásban rejlő, a megszokott gyártáshoz képest igazi ujdonság a bennszülött alkatrészek alkalmazási lehetősége.
 • KisKZ
  #9
  "...ilyen 3D-nyomtatású objektumokat még soha senki nem tudott készíteni korábban.."
  Tessék??
  Volt már valaki mondjuk pár éve a VARINEX-nél?
  De ezer helyen láthattunk már a több anyagból egyben nyomtatott, egymással kapcsolatban lévő alkatészekből álló struktúrákat.
  Utoljára szerkesztette: KisKZ, 2017.05.10. 13:10:13
 • Yagami
  #8
  Dehogyis, jönnek a Transformer-ek. Egyébként a tudomány még ott se tart, hogy a 3D-s nyomtatás a hétköznapokban elterjedjen...én már az 5D-t várom, de szívesen megnézném a 0-dik dimenziós technológiákat is akár.
 • TBWarrior
  #7
  Tehát mostantól hiperkockákat tudunk nyomtatni? Elképesztő, hol tart a tudomány...
 • Archenemy
  #6
  Én ma 4d-set hugyoztam, mert a vizeletem idővel változtatta az alakját. Mágikus.

  Szerk: eleve én magam is 4d-s vagyok.
  Utoljára szerkesztette: Archenemy, 2017.05.09. 13:41:48
 • kvp
  #5
  Itt az a trukk, hogy a mozgaskepes objektumot egyben nyomtatjak ki, tehat az osszeallitashoz szukseges eroket kivalto anyag belenyomtatodik a targyba. Hasonlo megoldas volt par eve a hore osszehuzodo anyagot hasznalo, lapbol magat osszehajtogato 3d nyomtatott origami is.

  Egyebkent ezt inkabb lehetne articulated self assemblable multimaterial 3d printed object-nek hivni, de az kevesbe hangzik jol es jo hosszu is.

  Felhasznalasi teruletnek termeszetesen az urhajozas az egyik de elvileg igy lehet pl. utolagos osszeszerelest nem igenylo targyakat is nyomtatni, tehat a nyomtato minden komponenst belenyomtat a helyere, majd a kesz targy azonnal hasznalhato is. (pl. olyan elektromos auto, amibe csak elemet kell rakni es mar ulhetunk is bele utazni, mivel minden elektronikai komponens, a kerekek, a motor, de meg az ulesek is eleve bele lettek nyomtatva) Persze ez utobbi meg csak a tavoli jovo es nem is biztos, hogy foldi korulmenyek kozott gazdasagos, de az urben azert egy ilyen kvazi replikator jol johet.
 • grobs
  #4
  Azt már rubik a kígyóval kitalálta, annak is annyi köze van a nyomtatáshoz mint ennek, és bámulatosan tudja változtatni az alakját.
 • nlght
  #3
  igen így szokott lenni, kár hogy a marketingesek IQ-ja és a célcsoport IQ-ja is a béka segge alatt van manapság...
 • Cat #2
  Nyilván kell egy ütős név, rájöttek, hogy nem elég jó dolgot csinálni, marketing nélkül kutya se fog tudni róla.
 • barret
  #1
  Gondolom a következő lépcső az 5D!