21
  • mikromanus
    #21
    Öööö... ugye az úgy van ez , hogy a teló kikapcsolt állapotban is bemérhető, vagy használható a környezet lehallgatására? Kiszeded az akksit, akkor ez nem megy. No most ha az aksi nem kiszedhető, akkor állam bácsi (FBI, CIA) örül. Vegyétek csak!

    (Én meg megigazítom az alufólia sipkámat, mert félrecsúszott a nagy gépelésben)
  • M2 #20
    Kezdjetek el hajlítani egy kiszerelt aksit a két végénél fogva. Meg fogtok lepődni! :-)

    A kórházból hazaérve meg képzeljétek el, ahogy Barkács Józsi ezeknek az aksiknak a kifeszítéséhez nekiáll a csavarhúzójával. Aztán meg persze beperli a céget, mert miért is nem figyelmeztették előre.
    Na ezért sem lesz SOHA házilag szerelhető semmilyen telefon, se Apple, se más cég terméke.

    "Az Apple uttoro volt ezen a teren"

    Ezen a mérhetetlen naivitáson már felröhögtem.
  • Madve
    #19
    Milyen hajlékony akksiról beszélsz?
    Semmivel sem hajlékonyabbak, mint azok az akkuk, mint amik abban a néhány telefonban vannak, amiben még cserélhető az akku, vagy éppen az olcsó drónodban, bármelyik akkus játékban, vagy kütyüben, stb. Én abban a 10%-ban vagyok, aki cserélgette az akkukat a telefonjaiban, amíg volt rá lehetőség, és nagyon nehezen szántam el magam egy "nem cserélhető" akkusra. Mondjuk úgy, hogy elérte azt a minimum kapacitást a beépített akku a kiválasztott modellnél amire rámondtam, hogy az már talán kibírja úgy a napot, hogy ne akarjam cserélni menet közben.
    Ennek ellenére még mindig jobban tetszene, ha menet közben cserélhetném, ahelyett hogy töltögetném, amikor mégsem úgy alakul, hogy hamarabb jussak töltőhöz mint ahogy a telefonom feladná..
    Már egy jó ideje megtanultam szétszedni, meg javítani ezeket a "szétszedhetetlen" készülékeket, az akkuban annyi a különbség, hogy a tetejére rakott érintkezők helyett egy flex kábellel van kivezetve a csatlakozás, na meg egy vagy több darab kétoldalas ragasztó szalaggal be vannak ragasztva, hogy ne mocorogjanak, de ennyivel ki is merül a nagy különbség...
    A hátlapot meg összepattintás helyett ragasztják a legtöbb esetben ugyanúgy kétoldalassal, na meg nincs külön burkolva az elektronika. Kb fél milit spórolnak az egészen.
    És igen, simán elférne néhány pattintófül, vagy hasonló, annyi hely még mindig maradt a telefonokban. Különösen iphonokban egész sok levegő van a többi telefonhoz hasonlítva.
    És nem csak a spórolás miatt, már csak a környezettudatosság miatt is elvárható lenne, hogy kisebb javítások, vagy alkatrész cserék akár a user által is egyszerűen elvégezhető legyen, de minimum egy akku cseréje, ami 1-3 éven belül elég jó eséllyel esedékes tud lenni egy minden nap használt készülék esetében, de én még a kijelzők cseréjét is kötelezően egyszerűsíttetném a gyártókkal, max néhány csavaros, vagy akár valamiféle lepattintós/lecsúsztatós megoldásra, sőt a bővíthető tárhelyet is kötelezném, mint minden olyan egyszerűen megoldható "problémát" ami miatt az egyszeri felhasználó viszonylag gyorsan egy új készülék beszerzésére van kényszerítve, ahelyett, hogy a régit tartaná meg hosszabb ideig..
  • cateran
    #18
    Hajlekony akksi...jah..gumitestu..
    Amugy kar a gozert...ez csak es kizarolag a penzrol szol (nemcsak az Apple-nal, mindenhol) Nem azt kell nezni, hogy 1 szemelynek mennyi a szervizeles, hanem hogy vilagszerte 100 es 100 ezrek veszik igenybe es onnantol kezdve mar istenes profitrol beszelunk (Az Apple uttoro volt ezen a teren, de lassuk be, a tobbiek is faszan felzarkoztak, hogy aranyaron adjak a filleres upgrade-t, szervizelest)
  • M2 #17
    "van egy vékony fél-1 mm vastag burkolat"
    "vagyis fizikai méreteket tekintve zéró különbség van"

    Most akkor van különbség vagy nincs? Ráadásul az aksi tokozásáról valahogy elfeledkeztél. Nem lenne nyerő, ha az egyébként hajlékony aksit megtörné az ügyeskezű user.

    "Ez ráadásul még plusz helyet sem venne el a mostani szétszedhetetlen megoldásokhoz képest, illetve amennyit el is venne, annyi hely még bőven van a telókban."

    Megint, előbb nem vesz el helyet, aztán meg mégis?
    És nem, kurvára nincs hely a telókban.

    "ha már elhasználódik a mostani, akkor 0 ft szervízköltséggel be tudd rakni az újat"

    Tehát a 2-300 ezer forintos készüléknél fontos szempont lenne, hogy 3 évenként megspóroljunk pár ezer forintot?
  • wraithLord
    #16
    20-30 évvel ezelőtt a legutolsó zsebrádióról is adott ki a gyártó kapcsolási rajzot, mégsem kezdte el mindenki össze-vissza ki-be forrasztgatni az alkatrészeket.
    (Pedig akkor lényegesen kevesebb forrasztási tapasztalat kellett a relatíve böhömnagy alkatrészekhez. Manapság sok alkatrészt le sem lehet venni a PCB-ről - legalábbis sérülésmentesen.)
  • Fefy
    #15
    "Az aksik pedig azért nem cserélhetők, meg így sokkal nagyobb kapacitású aksi fér a telefonba és a felhasználók 90%-a eleve nem hordoz extra aksit magánál."

    Már miért férne bele sokkal nagyobb kapacitású? A fixen beforrasztott és a cserélhető között fizikailag annyi az eltérés, hogy a teló alaplapján nincs beforrasztott csatlakozó, illetve a cserélhetősnél van egy vékony fél-1 mm vastag burkolat, hogy mégse lásd az alaplapot aksi csere esetén, vagyis fizikai méreteket tekintve zéró különbség van, gyártási költséget tekintve pedig pár cent.

    Egyébként pedig a mostani fix aksit használó telefonokba is lazán be lehet forrasztani egy csatlakozót az aksinak, illetve krimpelhető az aksi kábelére csatlakozó (mindegyikben van ennyi fizikai hely). A hátlap levehetősége sem okozna túlságosan nagy átalakítást a telefon tervezésekor. Ez ráadásul még plusz helyet sem venne el a mostani szétszedhetetlen megoldásokhoz képest, illetve amennyit el is venne, annyi hely még bőven van a telókban.

    Az aksi cseréjének lehetősége pedig nem azért kell, hogy mindenki tartalék akkuval rohangáljon, hanem azért, hogy 2-3 év után, ha már elhasználódik a mostani, akkor 0 ft szervízköltséggel be tudd rakni az újat és ehhez a két kezeden és az új aksin kívül más ne kelljen.
    Utoljára szerkesztette: Fefy, 2017.02.20. 10:07:36
  • cateran
    #14
    Ahaha....epic
  • asgh
    #13
    Ez nem a pénzről szól, mert a főbb piacokon eleve kiterjesztett garanciával veszik a telefonokat és a hűségidő lejártakor új típusra váltanak, így a szervizelés költsége az esetek igen nagy százalékában amúgy is az apple-t terheli.
    Sokkal inkább az áll a háttérben, hogy ha javítási útmutatót adnak a géphez, akkor a hülye amcsi user előbb tönkreteszi, megsérül, aztán perel. Az USA agyrém jogrendszere miatt pedig a per akkor is sokba kerül, ha megnyered, mert az ügyvéded költségeit nyertes félként is neked kell állnod.
    Az aksik pedig azért nem cserélhetők, meg így sokkal nagyobb kapacitású aksi fér a telefonba és a felhasználók 90%-a eleve nem hordoz extra aksit magánál.
  • barret
    #12
    Rátok van bízva mit vesztek meg,ennyi. Ha van kereslet,gyártani is fogják.
  • flashpointer2
    #11
    Nem hiszem hogy pont az applen kifogna egy ilyen határozat. Ha meg követelmény akkor célszerszám az előírás amit tőlük lehet megvenni és félévente hitelesíteni kell persze az sem ingyen van.
  • fonak
    #10
    Olyannal én sem, olyannal igen, amit nem mertem volna szétszedni, mert kétségeim voltak, hogy össze tudom-e rakni utána :)
  • wraithLord
    #9
    Nekem még nem volt dolgom olyan eszközzel, amit nem lehetett szétszedni, max. vennem kellett hozzá készletet, mert speckó csavar (akkor, most már nem az) volt benne. Nem tudom, mi lesz, ha elterjednek az egyedi megoldással összerakott vagy csak simán ragasztott cuccok, de én eddig nem támogattam őket (mondjuk sokra megyek vele...).
  • overseer-7
    #8
    a konstrukció hibás termékeket büntetőadóval kellene sújtani.. és vagy kényszervisszahívásra küldeni..

    De ezt nem engedik a gyártó megavállalatok mert ők irányítanak ..bevásárolták magukat a politikába is..
    így lehet az, hogy az államok nem tesznek semmit..

    múltkor tönkre ment a fűnyírónk.. a garancia után nemsokkal.
    Szét akartam szedni, hogy hátha meg tudom javítani, mert érintkezési baja volt.
    Próbáltam kicsavarni a csavart.. aztán vettem észre, hogy olyan típusú csavar van behajtva, amit csak becsavarni lehet.. kicsavarni már nem.



    Az ilyen csavarok létezése jelzi, hogy mennyire hülyére veszi a társadalmat a megavállalatok..

    laptopot meg csak szervízkulccsal lehet szétszedni.. hogy ne tudd kicserélni a hibás ventillátort.. inkább vidd el a szervízbe vagy vegyél egy újabb laptopot
    Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2017.02.18. 18:39:35
  • Bazsio
    #7
    Úgyis a gyártok tudnak kijönni jól, ha megtudják hogy mi lázadunk és a fészerbe szervízelünk még keményebb összeszerelési módot alkalmaznak. Már az autóknál létezik ez a stratégia. Tudhatsz akárhogy, egy alapfelszereléssel nem tudsz mai autót javítani...akkármilyen dissasembly videót megnézel mert egyszerűen felszerelés kell hozzá, a gyártók az orrunknál fogva vezetnek és ez így fog menni, addig amíg nem mondjuk azt hogy többet nem veszünk semmit, de olyan már soha nem lesz.szóval...
  • Jani Hun
    #6
    Jojo, aki kicsit is müszaki beállitottságu, és még minimálisan fel is van szerelkezve szerszámokkal, az megtudja oldani. Énis ahogy megvettem egy laptopot, irtam be youtubera:[márkanév] [tipus] dissassembly és már szedtem is szét, takaritottam ki, blablabla (használt volt.)
    A mostani telefonoknál a ráadás az az ha ragasztott. pl az én htc one m8am is ragasztott sajnos, igy nem tudok benne aksit cserélni, bár, 3 éve megvan, és semmi baja sincs még.
    Utoljára szerkesztette: Jani Hun, 2017.02.18. 17:16:31
  • wraithLord
    #5
    Ha az Apple belemenne ilyesmibe, gyakorlatilag ellentmondana az eddig lefektetett elveinek, úgyhogy érthető a dolog.

    Amúgy meg tök mindegy, a net tele van nem hivatalos szétszedési meg szerelési útmutatókkal szinte mindenhez. Ha a cég nem hajlandó megosztani a nagyközönséggel, akkor jön a házi "reverse engineering"... :D
  • InfoCsill
    #4
    Az összes olyan mobiltelefont, ahol már az akkumulátort nem tudja az átlagfelhasználó egyszerűen kicserélni egy ugyanolyan típusú gyári akkumulátorra, szimplán konstrukciósan hibásnak kéne minősíteni. A legjobb, ha az ember nem támogatja a vásárlásával az ilyen cégeket és ezeket a termékeket, az utolsó érmét is le akarják húzni az emberektől.
  • Lacee86
    #3
    Hát persze, lehúzás az egész. Hangsúlyozom, jók az iPhone-ok, bő fél éve magam is használok (előbb egy 5C-t, majd egy 5S-t kaptam céges telefonnak), de az egész pénzhajhász politikájuk és a túlárazásuk marhán nem szimpatikus...
  • Jani Hun
    #2
    Multkor ismerösömnek behalt az ihpone 5(nemtudom pontosna)-ösében az aksi, gondolta kicseréli. aha, 2 darab olyan apró csavar fogja, elkellett vinnie egy óráshoz :D Ráadásul az a csavar is teljesen pointless, ha más telefonokba megoldják csavar nélkül, akkor ide mi a fenének+ rögzités.. Ja hogy vgyed a márkaszervizbe, nehogy magadnak megtudd csinálni..
    (a szervizbe pesten kb 6000+ aksi árát akarták elkérni, ismerös vett 4ér egy aksit neten, az órás meg kiszedte a két csavart ingyen(!), idézve: "ennyiért nehogy pénzt kérjek már"
  • bunny
    #1
    Erről eszembe jut a megboldolgult commodore plus/4 -esem, amihez még kapcsolási rajzot is mellékeltek (aki nem hiszi, gugi: commodore plus 4 schematics), ahogy régen a tévékhez és egyéb műszaki cikkekhez. Persze azok egyszerűbbek is voltak, de ez a mostani helyzet meg a ló másik oldala. Mondjuk alulról nézve a lábaköze :D