20
  • Kara kán
    #20
    Te mit mártogatsz?
  • alex1976
    #19
    Olyan határozottan írják ,hogy szinte lehetséges. Bár ha Márt a lakott földet pusztítják ,miért ne Márt egy másik bolygót is. Az ember ássa Márt a sírját,mindenhol
  • MZperX75
    #18
    És a ti flex korongotok is 8-10m-es volt ,15-20ezer km/h-val ment,ja is ti is millás cuccal rögzítettétek 4K-ban,és csak otthon videónézés közben vettétek észre hogy valami nem stimmel rajta. 4K30fps1/1000 záridő.
    Utoljára szerkesztette: MZperX75, 2017.01.29. 10:37:54
  • wraithLord
    #17
    Nem a roverek, azok csak megfigyelésre vannak, nem idegen mikrobák exterminálására. :D
    A földi mikrobák, amiket a rover odavitt, azok nyírhatják ki maximum. De tekintve, hogy az ottani feltételezett mikrobák valószínűleg a Marson fellelhető szervetlen anyagokat hasznosítják, ezért akkora verseny nem lenne. Max. akkor nyírnák ki a földi mikrobák a Marsit, ha pl. valami marsi mikrobákra káros anyagcsereterméket választanának el, vagy élősködők lennének - és rendesen el tudnának szaporodni.

    De valószínűleg kvp nem kiírtásra gondolt, hanem arra, hogy ha odaviszünk valamit, esetleg elszaporodik. Az egysejtűek generációs ideje (a tenyészet sejtszámának duplázódása) optimális körülmények között 1-2 napban mérhető, ezért viszonylag gyorsan változnak. Emiatt esetleg hibás következtetéseket vonhatunk le, ha megtaláljuk őket... Persze más kérdés, hogy a roverek összeszerelő helyéről kerülhetnek-e a roverre extrém körülmények között nem csak kitartó képletekben vegetálni képes mikroorganizmusok. Szerintem a valószínűsége kicsi lehet, mert a rovereket normál környezeti körülmények között szerelik össze... :D
  • johnfly
    #16
    Jaaaaj, ufó videót én is csináltam. Egy elhasznált flexkorongot dobtam el a gyárajtó előtt, amíg sógor videózta. Aztán a munkatársakat copattuk vele, hogy ufót láttunk, és le is videóztuk. Tökre bevették. Amikor kimerevítettük a felvételt, akkor sem látszódott, hogy egy flexkorong.
  • tom_pika
    #15
    Pár nyeszlett, majdnem mozgásképtelen rover kinyírta az egész marsi életet? Nem hinném. Ilyen erővel a földi élet is rég ki kellett volna pusztuljon egy-egy itt helyben elemében lévő vírustól vagy baktériumtól.

    Ha meg kinyírta, hát ez az ember terjeszkedésével jár. Vagy maradjunk örökre a fenekünkön?
  • Irasidus
    #14
    Egyik sem medveállatka.
  • xyl
    #13
    "A Mars-szondákat sterilizálják, nem valószínű, hogy azt a medveállatkák túlélik".
    Sajnos, a sterilizálás nem tökéletes.
    Itt arról ír, hogy nem sikerült tökéletesen betartani a sterilizálási előírásokat.
    Itt meg arról, hogy hányféle baktériumot vihettünk a Marsra a Curiosity-vel.
    És akkor még nem beszéltem a Viking szondákról, az orosz Mars 3-ról, stb, amikor még nem tudták, hogy egyes élőlények mennyire ellenállóak tudnak lenni.
  • Kisssssss
    #12
    meg vállon is veregetheted magadat.. ezt se felejtsd ki.
  • MZperX75
    #11
    És azt az UFO-t amit levideóztam 1.5 hónapja,kik vezették ,tuti vagyok Medvedisznógyíkemberek a Marsról...
    Utoljára szerkesztette: MZperX75, 2017.01.25. 18:59:50
  • Irasidus
    #10
    Sőt azt sem jelenti, hogy túrós palacsintát csináltak volna, csak annyit jelent (és most elmondom mit olvastam), hogy Marson vannak kövek, amik azért vörösek meg vasoxidot tartalmaznak, és van jég is ám a Marson. Igaz erről szó sem volt, de így okosnak tűnök. Most megyek megtapsolom magamat, és eszek egy csokit, mert megérdemlem. Jaj.
  • NEXUS6
    #9
    De ha azt nem, akkor medvedisznóembert!
    XD
  • Lapajka
    #8
    Szuper, de ez még nem jelenti azt hogy civilizáció vagy valami komplex lény élt volna valaha is a Marson... Csak annyit jelent és nem többet, amit már jó ideje szinte biztosra vehetünk, hogy mikroorganikus élet jelen van a kozmoszban... Azonban majd ha meglesz az első mikróba végre, akkor legelőbb ki kell zárni azt, hogy nem a Földről származik-e ugyebár... (mehetett oda akár űrszeméten, akár szondán, Marsjárón stb)
  • Irasidus
    #7
    A Mars-szondákat sterilizálják, nem valószínű, hogy azt a medveállatkák túlélik.
  • xyl
    #6
    Medveállatkákat valószínűleg már vittünk a Marsra. Amúgy pedig ha létezik valamiféle mikróba, gomba, zuzmó, stb. ami vígan eléldegél a Marson, akkor az valószínűleg max. vegetálni lenne képes a Földön. De persze, nem árt az óvatosság. Ezért is kár, hogy a Phobos küldetés nem sikerült.
  • ostoros
    #5
    Még az a jobbik eset, ha már kiirtottuk, mert akkor lehet kezdeni az űrmeghódiccsát.
  • kvp
    #4
    Ha van elet a Marson akkor egyreszt nem hozhatunk vissza kozetmintat, masreszt elfertoztuk a hibasan sterilizalt jarmuvekkel... szoval lehet csak volt, de a roverek kinyirtak.
  • Nemzsidó
    #3
    Na ja. Érdekes, hogy Noé nem mentett meg minden fajt, ami a Földön élt akkoriban. Amit hoztak, az hozzáadódott az itt már meglévő állatokhoz. Növényeket meg nem nagyon hozott, mert azok nem jöttek el a megbeszélt helyre... :)
    Noé és társai nem ismerték a szivárvány nevű jelenséget, ami vagy gyökeres éghajlatváltozással itt a Földön, vagy más bolygóról való betelepüléssel magyarázható.

    De egyébként viccnek szántam.
  • wraithLord
    #2
    Ez ugye csak vicc volt?

    Ha esetleg nem:
    A fosszíliákat is kiásta, áthozta és elásta az ember a Földön, hogy az utókor azt higgye, a Földön alakultunk ki? Hova tűnt a technológia? Lepakoltak ide egy csomó "korabeli jómunkásembert", az akkori értelmesebbje pedig nem erre a bolygóra települt és vitt magával mindent? Cseles.

    De pl. biokémiai anyagok vagy egysejtűek ősei származhatnak a Marsról vagy máshonnan.
  • Nemzsidó
    #1
    Na, hogy most már megjelent ez a hír, hamarosan várhatjuk a NASA, vagy mások bejelentését, hogy már évekkel ezelőtt megtalálták magát az eleven mikrobát is, csak valamiért nem közölték. Majd pár hónap/év múlva a többsejtű élőlények is "előkerülnek", azaz előbb azok fosszíliái, amik várhatóan növények, s csak ezután "bukkannak" az állatokra. Mint minden másnak, ennek a sztorinak is adnak egyfajta "fejlődést", kibontakozást, nem lehet egyből kijelenteni, hogy a Marsról, annak pusztulása miatt jött az ember a Földre (Noé).
    :)