9
 • Sxy
  #9
  Nem vagyok biztos, hogy ez a car sharing szerű modell, amit az önvezető autókkal sűrün emlegetnek együtt, működni fog. A kocsikat takaritani kell, szervizbe vinni és az emberek nehezen viselik, hogy ha el kell ugrani atecsóba, akkor várni kell 20 percet, mert Karácsonyi örület van és épp nincs szabad kocsi. A tömegközlekedést és a taxit néha drágáljuk, de ez sem lesz olcsóbb, hiszen egy kocsikban 1-4 ember fog ülni, szemben egy BKV villamos 50-10 emberével.
 • nkmedve
  #8
  "A robotautó elterjedésével együtt radikálisan csökkenne a forgalom is, egyrészt azért, mert a ma parkolásra használt eszméletlen mennyiségű hely felszabadul"

  Szerintem túl korai még arról álmodozni, hogy mindenki robot-taxikkal fog járkálni és senkinek nem kell már saját autó. Először az kell, hogy a robotautók használható szintre fejlődjenek, és elterjedjenek (ami még évtizedek kérdése).
  Amúgy meg ha csak annyi a cél, hogy ne legyen nagy forgalom a városban és parkoló autók, akkor a tömegközlekedést is lehet fejleszteni és az autókat kitiltani a belvárosból, ami már most is megoldható lenne (persze ez horribilis befektetést igényelne, de talán nem akkorát mint a robotautók elterjesztése).
 • Kara kán
  #7
  Igen, ez lenne az elmélet, aztán, hogy a valós élet mit fog produkálni, az egy másik történet.
 • fonak
  #6
  Az elterjedéshez először az kell, hogy az első néhány jármű gond nélkül elboldoguljon a forgalomban.
  Egyébként nem mindenki más időben teszi, épp ez a reggeli és délutáni dugók oka...
 • Cat #5
  A robotautó elterjedésével együtt radikálisan csökkenne a forgalom is, egyrészt azért, mert a ma parkolásra használt eszméletlen mennyiségű hely felszabadul, másrészt mert a rendszer megosztásos rendszerben a leghatékonyabb. Azaz egy mai egysávos utca kapásból háromsávos lesz (eltűnnek a két oldalon parkoló járművek), másrészt akkor használod a járművet, amikor szükséged van rá: bemész a munkába, a végén pedig hazajössz. És mivel mindenki más időben teszi mindezt, legalább harmad, vagy még kevesebb autóval végrehajtható mindez, mint ma, ráadásul a kisebb forgalom (és az útvonaloptimalizálás) miatt sokkal gyorsabban.
 • fonak
  #4
  Megnéznék egy robotautót mondjuk a pekingi vagy az új-delhi csúcsforgalomban.
 • sárkánylovag
  #3
  Ha befuccsol arra tökéletes hogy gyorsan leválasszák a cégről.
  Mondjuk ha egy tömegbalesetben csoportosan beperelnék a céget...
 • kingArthur
  #2
  Csak tapasztalatot gyűjtenek vele. Ott van a cikkben, hogy a google nem akar autógyártóvá válni...
 • Ender Wiggin
  #1
  Nem értem a google mit akar ezekkel a szarokkal. Két ember fér beléjük, aztán annyi. Gyerek, csomagok? Vagy csak a szingli vakokra gondolnak? Ez mondjuk az esztétika hiányát megmagyarázná.
  Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2016.12.17. 18:04:26