5
  • kvp
    Nallunk a sima mobilos infrastrukturarol jon be a wifi-s net, jellemzoen egy atlag gsm-es modem savszelesseget osztjak szet hotspotonkent. Ez olyan turistaknak jo, akiknek nincs helyi elofizetesuk es nem tudnak vagy akarnak adat roaming-ert fizetni. A nemet esetben ezt annyival lehet meg megfejelni, hogy ott van a vasutnak sajat gsm-r halozata, bar az inkabb csak forgalomiranyitasra es eletkriktikus rendszerekhez valo. Osszessegeben persze az olcso, EU-s roamingdij nelkuli 4G halozatok jelentlete lenne a nyero az egesz kontinensen, de addig a wifi-s hack-ek is jol tudnak jonni.

A 200 MB chat-hez, hirekhez, es voip-on telefonalni elvileg eleg, akar egy honapra is, nem napi bontasban. Bar az infrastruktura miatt szerintem ez hotspot-onkent ertendo majd, azaz adott vagononkent es mac cimenkent lesz a napi limit, tehat ugyanazon a napon, de masik vonaton vagy manualis mac csere utan a szamlalo ujraindul.
  • wraithLord
    Akkor röviden: fejlesszék a mobilnetet és az előfizetéses csomagokat, fölösleges közbeiktatni WLAN routereket, pláne ennyi pénzből (Lásd #2-es hozzászóló.).

Gondoltam, hogy nem vízvezetéken folyik a vonatba a net (mondjuk mehet műholdról is.)
  • dchard
    Mit gondolsz, a vonatokra hogyan jut el az internet, amit aztán wifin újra osztanak? Magyarországon sincs ez másként a mávnál elérhető fedélzeti wifi is így működik.

Tekintve hogy egy német vonaton akár 800-1000 ember is utazhat, nagyon is indokolt a korlátozás, viszont a 200MB nevetséges, sokkal inkább lehetne adaptív, vagy lehetne mondjuk 1-2Mbps, ami videózásra, nagy fájlok letöltésére nem, minden másra viszont bőven elegendő, és nem terheli túl a 4G infrastruktúrát.
  • HyBrIDNyLA
    Nekem az is elég, ha elvisz biztonsággal A-ból B-be, tiszták lesznek a vonatok és pontosan megérkezek. Nagyon nem érdekel a helyi szervere és majd a telefonomon 4G-n netezek. A MÁV-nak is az lett a baja, hogy a forrásának jelentős részét informatikára költi az alap feladata helyett: hogy vasút társaság legyen.
  • wraithLord
    Szerintem inkább mobilnetben kéne gondolkodni, az megbízhatóbb és állandó (ha jó a szolgáltató infrastruktúrája).