28
  • fszrtkvltzttni
    #28
    Kit érdekel, hogy nincs tudata? Oldjon meg problémákat. Az se baj, ha nem univerzális. A lényeg, hogy egyre komplexebb problémákkal tud megbírkózni. Józsi bácsitól se várunk el többet, ha munkáról van szó. Haverkodni meg egyikkel se akarok.
  • Skylake
    #27
    Ha itt az asztalomon lévő 100 Ft-os zsebszámológépet ANI-nak tekintem, akkor az messze okosabb nálam számítások elvégzésében. Ezt az ANI-t már 50-60 éve meg lehet vásárolni. Vannak hasonló eszközök, ami ez alapján ANI-nak tekinthetők, és ezek sem újdonságok már. Itt vannak az életünkben. Most nem történik más, mint némi képesség és kapacitásbővítést hajtunk végre rajtuk. Ettől függetlenül tudattal egyik sem fog rendelkezni. Egy síkon több mindent, gyorsabban elvégző ANI-kat hozunk létre, amelyek képesek mintázatokat felismerni. Nagy dolog. Az embereknek azokon a területeken amire készítették őket kb. esély sincsen velük szemben. Hülyék mint a s*gg, tényleg, hogy is lehet az embereknek ilyen primitív szoftvere, nem igaz?

    Igen, csak hát nem minden az intelligencia. Illetve az embereknek van egy olyan feature-uk, amit tudatnak neveznek. Nagyjából fingunk nincs a valódi működéséről. Ahogy az alvás valódi funkciójáról sem. AGI és még egy rakás másik képesség, amit ha meggebedsz, sem fogod leprogramozni jelenleg, és fájdalom, mindez egy két foggal rendelkező, tántorgó, Józsi bácsi kocsmabútor kategóriás alkesznél is megvan. Az okostelefonomnak nincs tudata. Valószínűleg ha összetolják e célra a G. az FB. vagy a bluffdale-i helyszínek kapacitásait, akkor sem - szerencsére.
  • fszrtkvltzttni
    #26
    Motiváció: célfüggvényt minimalizál.
    Éntudat: nincs összefüggésben az intelligenciával. Komoly pszichés problémákkal is lehet valaki intelligens és fordítva.
    Gondolatok elkalandozása: sztohasztikus módszerek a lokális minimumból mozdítják ki a minimalizálást.
  • gforce9
    #25
    Csak szólnék halkaln, hogy annak idején a Turing teszten ha átmegy a gép akkor MI hát nem.....
    Aztán jött, ha majd a gép legyőzi az embert sakkban, majd akkor..... hát nem......
    Aztán jött az, hogyha tanulásra képes....... sok ilyen gép van már.... hát ez sem MI.........

    A cél, míg nincs meg - márpedig definiálva sincs -, addig nehézkes lesz elérni.
  • molnibalage83
    #24
    Melyik számítógépes programnak van jelenleg motivációja, én tudata, melyinek kalandoznak el gondolatai vannak vágyai stb...?
  • molnibalage83
    #23
    Pontosan. Ráadásul akárhány gépet össze lehetne kötni ma is, nincs számítási kapacitás korlát. Nem tudom, hogy miért hiszik azt egyesek, hogy csak azért, mert számítási teljesítmény nő, akkor attól hirtelen szingularitás és MI lesz..
  • esdideki
    #22
    És hány halat (nem képet) kellene mutatni neki?
  • fszrtkvltzttni
    #21
    Tudod az IQ tesz időre megy. Szóval, ha valaki ugyanazt tudja mint te, csak gyorsabban, akkor egyben okosabb is.
    A feltételeket pedig már nem programozzák, hanem a rendszer ismeri fel az összefüggéseket.
  • fszrtkvltzttni
    #20
    A definíciód alapján az emberek töredéke intelligens csak. De szerintem én is tudok olyan elvárást eléd állítani ami alapján elbuksz. :D
  • jkedzs
    #19
    csak nehogy terroristák kezébe kerüljön az intellligencíjja!
  • gforce9
    #18
    "Csak idő kérdése, hogy ezen fejlesztésekből tanulva a kutatók interaktív hálózatba kössék az új programokat, és kellő számítási kapacitással és tárhellyel lássák el"
    Ettől még nem lesz intelligens semmi. Csak egyfeladatos gép helyett lesz mondjuk 10 feladatos vagy 100 vagy 1000.
  • Flesy32
    #17
    Bármiféle agy(MI) célirányos feladatok elvégzésére kifejlődött(öntanulás) egységek(programok) összessége, és minél összetettebb(hálózat) és gyorsabb(processzor) együttműködésre képes, annál intelligensebb. A cikk pontosan ezt a kezdeti evolúciós folyamatot írja le az MI terén. Most még egymástól független, nem összekapcsolódó "okos programokat" fejlesztenek saját célokra. Csak idő kérdése, hogy ezen fejlesztésekből tanulva a kutatók interaktív hálózatba kössék az új programokat, és kellő számítási kapacitással és tárhellyel lássák el, azaz lehetőséget biztosítsanak az önfejlesztésre = az MI létrejötte. Egyetlen "bibi", hogy mindennek komoly gátat szab a tranzisztorgyártás dilemmája, azaz kb. 10-15 év múlva elérik a kritikus nanométer határt, és új alapokra kell fektetni az egész ipart.
  • SirBubu
    #16
    ja, meg akárhányszor leírtam a "mesterséges"-t angolul, mindig kimaradt egy "i" betű. tehát helyesen: "articial"

    és tovább nem is szemetelem a topikot

  • SirBubu
    #15
    franc, hogy csak most jut eszembe a még jobb...

    "My name is Smith. Agent Smith. And I'm with the Artifical Intelligence Agency."

  • SirBubu
    #14
    bocsánat, hogy közbekotyogok


    "egy embernek talán öt kép kell ahhoz, hogy felismerjen egy halat"
    miarosséreg?!

    én szerintem ez így igaz lehet: egy kisgyereknek, mondjuk 3 évesnek, megmutatnak 5 db halról készült fotót, és onnantól egész életében fölismer bármilyen halat
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2016.11.27. 11:13:14
  • SirBubu
    #13
    és Agent Smith neked micsoda, ha nem Artifical Intelligence ("Mesterséges Hírszerzés")?


    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2016.11.27. 11:09:06
  • sárkánylovag
    #12
    Minden számítógép olyan okos amilyen a programozója.
    Csak miliószar gyorabban tud feltételeket megvizsgálni.
    Ha okosabbak lennének akkor számítógép programozna számítógépet.
  • tom_pika
    #10
    Te átlag szavazó vagy? Vagy olyan valaki, aki többre tartja magát az átlagnál? Nem akarlak elkeseríteni, de a legtöbb ember többre tartja magát az átlagnál.
  • Kaeblo
    #9
    Ezekben igazad van.

    De azért az érdekes kérdés, hogy ha egyszer megértjük, hogy hogy működik az emberi gondolkodás, akkor akkor is azt fogjuk e gondolni, hogy intelligensek vagyunk. Vagy az agyunk a mostani gépekhez hasonló brute force számítassal modellezi a világot.

    Ami már most is nyilvánvaló, hogy limitált képességeink vannak. Egy rendszerrel egyre nehezebben dolgozunk, ahogy nő az összetettség. Ahelyett hogy magunkat skáláznánk feljebb, le kell bontani a feladatokat, vagy absztrakciókat kell létrehozni.

    A másik érdekes kérdés, hogy elég okosak vagyunk e saját magunk megértéséhez.

    Továbbá ha egyszer tudunk majd emberi agyat építeni vagy nagyon pontosan szimulálni, akkor az mennyire mesterséges intelligencia?
    :D

  • barret
    #8
    Gyerekek félre értelmezitek a cikk címét!
    Nem rólunk van szó,ezt saját magukról állítják.

    "egy embernek talán öt kép kell ahhoz, hogy felismerjen egy halat" Na ennyit tudnak :)

    Én ha kifogok egy halat,egyből tudom hogy hal akadt a horogra! Tehát mintegy ötször okosabb vagyok náluk én is :D
  • molnibalage83
    #7
    Ezek mind célfejlesztések, semmi köze a kreativitáshoz. Az önvezető autó pont annyi "okos", mint a Kaszparovot legyőző gép. A valóság egy igen vékony szeletének értelmezésre képes. Majd, ha lesz én tudata egy gépnek, akkor lesz MI.
  • bunny
    #6
    Az átlag szavazónál egy csimpánz is okosabb ...
  • Ender Wiggin #5
    "egy embernek talán öt kép kell ahhoz, hogy felismerjen egy halat"

    De egy csöcshöz elég egy is!
  • zola2000
    #4
    "Az öntanuló rendszerek képesek megelőzni az embert, de csak a saját területükön"
    ezt egy 20 éves zsebszámológépre is el lehet mondani.

    "egy embernek talán öt kép kell ahhoz, hogy felismerjen egy halat"
    miarosséreg?!

    "A felhasználók adataiba a Google-nál senki sem tekinthet bele, és az ember akár törölheti is azokat. Úgy gondolja, ha elveszítik az emberek bizalmát, akkor mindent elveszítenek"
    a legtöbb embert nem érdekli az adatbiztonság sajnos, akit meg érdekel (tenoristák, pedomacik és nagy cégvezetők) azok úgysem a googleön tárolják az adataikat ha van eszük persze.
  • Kaeblo
    #3
    A jelenlegi technológia is nagyon sok mindenre képes amit 5-10 éve még nem tudtunk megcsinálni. Önvezető autók, egyre okosabb ajánlók (pl van már olyan cucc ami a neten rendelhető ruhák tényleges méretét meg tudja mondani. És így kevesebbet küldenek vissza), az IBM Watsonja elég érdekes, érdemes megnezni a jeopardy játékát, arra már egész könnyen mondhatjuk hogy értelmes entitás. Aztán ezt a programot egy csomó más érdekes és hasznos dologra is fogják használni, pl szöveges tünet leírásból megadja a valószínű diagnózist, vagy egyetemi órán tanár segédként operál.
    És egyre több minden lesz a jövőben.

    Az intelligencia önmagában is egy nehezen definiálható fogalom, ki dönti el hogy mi intelligens és mi nem.

    Ami jelenleg nincsen az az általános mesterséges intelligencia, viszont ha egyszer ki tudunk fejleszteni valami olyat ami képes magától fejlődni annak beláthatatlan következményei lesznek. Ezt nevezik technológiai szingularitásnak.
    Azt hogy ez mikor jön el azt még nem tudjuk, de a jelenlegi technológiai alapokban is hatalmas lehetőségek vannak, amik nagyon jelentős változásokat hoznak és fognak hozni.

  • Sir Cryalot
    #2
    Nem az MI tehet róla hogy autisták "fejlesztik" :

    Autism is a neurodevelopmental disorder characterized by impaired social interaction, verbal and non-verbal communication, and restricted and repetitive behavior.
  • molnibalage83
    #1
    Majd, ha önállóan műszaki tervezési vagy kreatív tevékenységet folytat egy gép szöveges és n+1 imputból, akkor beszélhetünk valamiről. Én igazi MI-t még nem láttam...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.11.26. 15:39:32