7
  • cylontoaster
    #7
    Ez nem nagyon kérdés.
    Az email alapvetően nem az, védeni érdemes valamennyire, ezzel elkerülendő a viagra reklámokat és az adathalász támadásokat, de nem személyes adat. Ha [email protected] a címed akkor kicsit érdekesebb.
    A név és a lakcím személyes adat, ugyanitt minden hasonló, ami arra jó, hogy téged azonosítsanak.
    Illetve van különleges személyes adatod is, ezekkel nyomják tele a fb-t az emberek. Eü-i állapot, vallási-,politikai nézetek, bankszámlaszám, stb.

    Az ilyen oldalak alapvetően csak egy nevet kérnek, ami akár kamu is lehet. Egy név alapján önmagában kicsi az esélye, hogy konkrétan azonosítható legyél. Ha van kép, meg hogy hol dolgozol akkor persze igen..
    Megjegyzem, az IT biztonságra adó cégeknél nem is szeretik, ha a dolgozók ilyen adatokat kipakolnak pl linkedin-re. Más kérdés hogy nem tudnak vele mit kezdeni. Ennyi adat ugyanis tökéletesen elég egy célzott támadáshoz.
  • bunny
    #6
    Kérdés, mi a személyes adat? Email cím? Név? Lakcím? Le van írva, mi az amit tárolhat külföldi szerver és mi az, amit orosz szerveren szabad csak tárolni?
    PL. egy linkedIn oldalon az én személyes adataim közül szerepel a nevem, email címem, önéletrajzban talán a telefonszámom. Ez azért igencsak ott szerepel pl. a facebook-on is, a google helyből többet tud csak a levelezésemből, szóval ha ezt a törvényt alkalmazzák, akkor gyk. olyan oldal ahol bármimódon regisztrálni kell csak orosz szerveren tárolhatja az adataimat, ami tényeleg azt jelenti, hogy ajtó becsuk, lepecs.
    A valóban személyes adat, mint útlevél és már irat számra, stb nincs megadva ilyen helyeken.
    Utoljára szerkesztette: bunny, 2016.11.22. 08:49:28
  • arty
    #5
    hogy az adat földrajzilag hol van, édesmindegy

    persze a putyinisztáni kgb gondolom sorosporton akarja lelopni az anyagot, így aztán kell a lokális kapcsolat... remélem a linkedin nem hátrál meg és az egész orosz autokrácia magára marad, használják a saját fostalicskáikat.
  • Inquisitor
    #4
    Ez addig érdekes, amíg nem azért KELL ott lennie a személyes adatoknak, hogy IVÁN a titkosszolgálatnáé is olvasgathassa és vagy nem azért kell, hogy időben ellen lépést tudjanak tenni ha értékes ember külföldre akar lelépni.
  • lammaer
    #3
    VAn abban amit mondasz, de ne felejtsük el, a linkedIn-re az emberek önszántukból regisztrálnak, tehát abban megakadályozni engem hogy én megadhassam az adataimat külföldi szerverekre nem az én érdekemet szolgálja.

    Az is kérdés hogy mi személyes adat a neten - pl az email cimem az? Mert ha igen, akkor már csak egy lépésre vagyunk attól hogy az egész külhoni internetet lezárják oroszhonban...
    De pl shopping portalokat tuti be lehet csukni.

    Az meg hogy a szerverek helyét határozzák csak meg sztem semmi jelentőséggel nem bír, ezzel nem védik az adatot.
  • Cat #2
    Szerintem nem akkora nagy gond ez, én pl. finoman szólva sem vagyok oroszbarát, de azzal, hogy ne menjenek ki az országból (vagy legalább az EU-ból) a személyes adatok, nagyon is egyet lehet érteni. Csak a politikusok tudatáig még nem jutott el, hogy ez mekkora érték.

    Persze nyilván az oroszoknál más indokok vannak a háttérben, nem saját állampolgáraik védelme, sokkal inkább az "imperialista karvalytőke" visszaszorítása, de nem szólnék egy szót se ellene, ha ugyanezt az EU is megtenné.
  • Skylake
    #1
    Jöhet a klasszikus megoldás az userek részéről: VPN.

    Rendben, földrajzilag putinyisztánban lévő szervereken kell tárolni az userek adatait. Aztán mennyire lehet ezen szerverek teljes adattartalmát titkosított formában tárolni? Ez a nem mindegy, nem pedig az, hogy ott vannak-e a szerverek, vagy sem. Ha nincs jogi akadálya a titkosításnak (mégiscsak üzleti titkok vannak a vasakon), akkor ha kifogástalanul van implementálva a dolog, megb*szhatja a ruszki titkosszolgálat - bár a fizikai hozzáférés a vasakhoz azért nagyon jelentős kockázati tényező.

    Én azt mondom, 10 év múlva olyan alanyi dolog lesz a VPN előfizetés az európai, és főleg a kelet-európai userek számára, mint maga az internet-előfizetés manapság.