19
  • M2 #19
    "körülbelül azon a szinten van most már, mint a konkurens iOS"

    Na ez az igazi marketing rizsa, ugyanis:
    - akkor az eddigi android verziók nem biztonságosak, mellesleg a telefonok hány százaléka is, 94?,
    - körülbelül = akár, akár megnyerheted az autót, átkötve masnival stb.
    - akkor lesz egy szinten biztonság szempontjából, ha pont annyira lezárt lesz - addig bullshit az egész.
  • M2 #18
    Igazad van, ha Kiss Pista be sem kapcsolja a készülékét, akkor abból nem lehet baj. Ideális "júzer" ugye.
  • M2 #17
    Amennyiben teljesen magad írod a "spec custom ROM"-odat, akkor igazad van. Minden más esetben csak abban bízhatsz, hogy az esti imáid meghallgattattak és csak tiszta forrásokon jutott el hozzád a cucc. Ennek az esélye nagyjából nulla egyébként.
  • NEXUS6
    #16
    Nekem emellett úgy tűnik, hogy a gyárilag telepített bloatwarek nagyrésze eleve biztonsági rést jelent (jelentget, vagy töltöget lefelé dolgokat), ráadásul soxor egyáltalán nem használt fícsőrökkel lassítják, terhelik a rendszert. Ha a custom ROM-ba ezeket nem rakják be (és nem nyomnak be helyettük kártevőket), vagy a júzer maga irtogatja ki ezeket már is biztonságosabb a rendszer.

    Ismételve amit az előző hsz-ben is feszegettem, alapvetően az az OS a legbiztonságosabb, amelyik a legkevésbé elterjedt. Ha ez egy spec custom ROM akkor épp az.
  • grobs
    #15
    "Tehát van a harware, arra vannak driverek, azon fut az OS, és ha kell azon a gyártó launchere."

    Pedig kb. így működik. Az android egy linux kernelre épülő OS, az IOS pedig BSD alapú (nagyon messziről).
    IOS-nél a felvetésed sem állja meg a helyét, mert a 4-5 éves támogatás több mint elég.
    Android-nál sok esetben a telefon gyártó a ludas. Egyszerűen nem fejlesztenek. Ezért custom rom-ok még mehetnek egy-egy gépen.
    Egyre gyakoribb, hogy a soc gyártója nem támogatja tovább, és ilyenkor a custom rom-ok is kiesnek, mert nem tudnak új kernelt készíteni. pl. a s800/s801 még simán kifuthatna 2-3 évet, de nem kap grafikus meghajtót.
    Nem ritka, hogy a telefon bírná a legújabb verziót, de a sok bloatware amit a gyártó rápakolt már nem fér bele.
    És van amikor az új android olyan hardveres megoldást kér ami 2-3 éves soc-okban nem lehet benne, így ezek a CTS-en elbuknak ... ilyenkor custom rom még készülhet ha kiírtható ez a feature.
    Utoljára szerkesztette: grobs, 2016.11.07. 09:57:29
  • NEXUS6
    #14
    A biztonság relatív.
    Függetlenül egy a többi piacon levővel nem kompatibilis rendszer bármilyen biztonságot érintő tulajdonságától ideális esetben mi a legbiztonságosabb rendszer ?
    Hát az egyfelhasználós! ;)

    Könnyű úgy biztonságosnak lenni, ha viszonylag kevesen használják, kevesebben írnak rá kártevőket, többek között mert eleve kisebb "haszonnal" kecsegtet a hekker számára.
  • NEXUS6
    #13
    Mondják a laikusok! :)
  • zola2000
    #12
    Alapvető probléma, hogy miért nem lehet úgy megcsinálni ma már mint a Linuxot-Windowst?

    Tehát van a harware, arra vannak driverek, azon fut az OS, és ha kell azon a gyártó launchere. De biztos jó megoldás hogyha "kell az új android vegyél új telefont"
  • jkedzs
    #11
    - a userek hülyék
    - de még ha okosak is lennének, akkor sem frissül a legtöbb android

    de tök mindegy mennyire van meg az előző kettő:
    - adatlopásra pl a különböző szolgáltatók (pl spotify) rendszereit éri meg támadni
    - zombigépek létrehozására pedig pl az IoT ajánlott

    a komolyabb biztonság komolyabb autentikáció is kellene, ezt pedig nem mindenki szeretné... központosodna a már egyébként is túlságosan központosodott internet és elveszne a még megmaradt szabadság / anonimitás is azon.
  • Fionn
    #10
    A biztonság az illúzió
  • kvp
    #9
    Maga az ios es az android kb. azonos mertekben bugosak es azonos mertekben javitjak oket. Az ios azert tunik biztonsagosabbnak, mert a user szamara semmit nem enged, tehat alaptetel hogy a user az hulye es az apple jobban tudja. Ebben raadasul igazuk is van. Az android az ket kattintas utan mar olyan nyitott mint egy ios jailbreak utan, szoval joreszt a felhasznalon mulik mennyire nyitja ki a rendszert. Es mivel az applenek meg mindig igaza van, hogy az atlag felhasznalo hulye, ezert a legtobb androidos rendszer konnyebben tamadhato.

    Szoval pont amiert egy profi android-ot hasznal hogy hackelni tudja, azert fogjak az atlag user telefonjat masok hackelni. A megoldas persze az, hogy a legtobb ember biztonsagos telefont hasznaljon, de az emberek tobbsege nem szereti ha megmondjak neki mit akarjon, fuggetlenul attol hogy ez tenylegesen jo-e neki vagy sem. Arrol nem beszelve, hogy az ar-ertek arany jobb android eseten, mert nagyon olcso, mig a fontosabb dolgokban meg nem rosszabb. A google is tudna olyan biztonsagos os-t kiadni, mint a series 60 vagy 80 volt, csak senki nem venne meg. (a series 80-at meg a fejleszto nokia sem vezette be, csak nehany korai ericsson okostelefonon volt)

    ps: a biztonsagos rendszereket az aruk iktatja ki a piacok nagyobb reszerol, egyszeruen vagy tul dragak vagy az olcsobb keszulekeken tul butak (butitottak), mig a nyitott android olcso es lehet hogy benan de nagyjabol minden tud meg a legolcsobb vacak hardveren is, szoval az emberek ezert valasztjak (kb. mint a win98 es az xp esete minden mas korabeli konukrenssel szemben)
  • Elemir
    #8
    Olvasom itt a HSZ-eket, és az user a bibi, mint írják sokan. Igen, de a rendszernek ebből kell kiindulnia. Hiába mondják nekem, h android és biztonság, amíg nyitott.
    Abból is tekintsünk el, hogy vírusos appok is elérhetőek az áruházban. Ráadásul a felhasználó nem okos, ezt megtanulhattuk mióta az internethez bárki hozzáfér. Amikor kezdtem netezni, igenis meg kellett tanulni, hogy kell... hogy védheted meg magad interneten. Ma meg odaállítod a szülőket, nagyszülőket a gép elé, ezért megváltozott a netes kultúra is. Felhasználó egy olyan környezetben amihez érteni kellene. Na ennek a tömegnek igenis ez a rendszer nem nyújthat biztonságot... A kocka nép pedig nyilván ezt a rendszert preferálja, mert azt tehet vele amit szeretne és megírják mindenhol és fényezik. A tömeg meg ezt olvassa, és hogy mennyire szarok az alternatív rendszerek amelyek nem engednek hozzáférést mindenhez. Így sikerül kiirtani a biztonságosabb rendszereket kockák, köszi...
  • Szefmester
    #7
    Pontosan, a user dolga hogy ne legyen hülye. Írhatnak bármilyen biztonsági megoldást ha a felhasználó gyenge jelszavakat használ, meg is adja mindenkinek aki kéri, letölt mindenféle fisifosi fingóappot random oldalakról, és megnyit minden linket amit csak lát...

    Elég megnézni ugyanazon konfigurációt ugyanazon, programokkal egy "profi" és a gyökér user 1 havi használata után, és lehet meglepődni kinek lesz több mocsok a gépen. ;)

    ... még hogy nem a felhasználó dolga... felelősségáthárításból ötös... életképtelenségből szintén.
  • gemihu
    #6
    Azt kéne elérni,hogy a gyártóknak a garanciás időn belül kötelezően kellene biztosítania frissítéseket minimális késéssel. Ezen felül jelezni kéne,hogy meddig biztosítja a frissítéseket. Mert így,hogy megveszed,de nem tudod meddig kapod.. hát ..

  • tom_pika
    #5
    Nehogy már nekem kelljen tudnom, hogy mennyire kell biztonságos legyek! Egyáltalán mitől leszek én biztonságos? Ez baromira nem a user feladata, a user használni akarja a terméket és kész.
  • MerlinW
    #4
    Mondják a laikusok:)
  • NEXUS6
    #3
    Egy eszköz pont annyira biztonságos amennyire a júzer az. Ez nem a frissítések gyakoriságától függ.
  • qstore
    #2
    Aki nagyobb biztonságra vágyik andorid platformon az vegye meg a jó öreg BlackBerry-t. Most már egész jó opciók vannak de még ráférne egy termékpaletta bővítés.
  • bunny
    #1
    xiaomi is elég sűrűn frissít, legalább is verzión belül. Sajnos a főverzió követésben ott sem jeleskednek, pedig az lenne az alap (és mellesleg ígérték is).