3
  • kvp
    #3
    A nemzetkozi tranzakciok nem kovethetoek csak az egymassal kolcsonos szerzodest koto allamok kozott. Ez kb. nyugaton a nato-t es szovetsegeseit jelenti. A tobbieknek bemondasra hiszik el amit mondanak es kb. ugyanugy mennek az utalasok is. Ez azert van, hogy az egyik tomb, pl. a nato ne lathasson bele a masik tomb, mondjuk kina penzugyeibe. Az orosz rendszer viszont meg mindig europan at megy, ezert ott neha az allam is mashol (offshore-ban) uzletel, hogy az europai rendszerbol ne tudjak lehallgatni oket az amerikaiak. Ezert is van az, hogy nagyjabol senki nem tudja mennyi dollar van bent a rendszerben es mennyi ebbol a valos es mennyi a hamisitott (virtualis, az usa altal soha el nem koltott, a semmibol megjelent) penz. A gond az, hogy ha ezt a lyukat lezarnak, akkor masnap megallna a vilagkereskedelem, mert amig a kinai es amerikai hirszerzes nem tudna ellenorizni a masik banki rendszeret addig egy dollar nem mehetne at a ket rendszer kozott. Ebbe meg kolcsonosen nem menne bele a ket fel. Igy inkabb bemondasra elhiszik amit a masik mond. Innentol csak addig kovetheto a penz mozgasa amig a szovetseges rendszeren belul van. Az euban ezert kell bizonyos ertekhatar folotti ossze tranzakciot elharitasi szempontbol is vizsgalni es ha kell letiltani. Az usa ezt nem akarja bevezetni es az eu-s se eleg biztonsagos, mert nincs ra eleg ember hogy tenyleg minden nagyobb tranzakciot tobbszorosen visszaellenorizzenek, a ket erintett fel hattervizsgalataval egyutt. (pedig torvenyileg kellene, csak ez a gyakorlatban a nem tul kooperativ kulfoldi elharitasok miatt nem mukodik)

    Amig nem tudjak ezt ensz szinten megoldani (nem fogjak) vagy nem alakul ki egy vilagkormany (remeljuk nem fog), addig a problema nem vagy csak nagyon nehezen kezelheto. Raadasul az igazsag alatt a teljes nemzetkozi banki rendszer bedolhetne, mert kiderulne, hogy nemcsak rendes fedezet, de sokszor meg aru vagy barmilyen materialis ertek sincs a penzek mogott.

    Ebben a versenyben minden maganember, ceg, bank es kormany ugy vedekezik ahogy tud, ami vagy mukodik vagy nem.
  • Tetsuo
    #2
    Meglepő, hogy milyen hanyagság van komoly cégeknél is, hiszen a legtöbb helyen egyszerű protokollok akadályozzák az efféle kifizetéseket.
    Másrészt nem világos számomra, hogy hogy nem tudták sok esetben visszakövetelni (és kapni) a kicsalt pénzeket. Ma már minden tranzakció kb. ujjlenyomatig követhető vagy Bangladesben felvenni a 42 milliót, hát, nem egy életbiztosítás.
  • kvp
    #1
    Ez az ismert taviratos, telefonos majd telefaxos csalas email-es valtozata, amit ujabban social engineering-nek hivnak. Jeleontosen primitivebb valtozata az unokaztatas. A nagyobb nyugati cegeknel ezek ellen a trukkok ellen mar kozel 100 eve van rendszerszintu vedelem, azaz a munkafolyamatokba kodoljak a lehetseges csalas ellenorzesenek lepeseit is.