15
  • esztyopa
    #15
    " A fizetéssel nincs jelentős gond, informatikusokat nem csábítják nagy számban külföldre a magasabb fizetéssel, mint pl orvosokat."
    Ezek szerint a Te fizetéseddel nincs gond.
    Az informatikusokat valóban nem csábítják magasabb fizetéssel - külföldre,egyszerűen,csak NORMÁLIS fizetést kapnak külföldön,így aki teheti,meg is pattan !
    Szerintem abból lesz a jó informatikus akit RENDESEN megfizetnek !
  • mcganyol
    #14
    Nem tudom miből szűrted le, hogy a te kommentedre válaszoltam kedves jkedzs. ha megnyomtam volna a "válasz erre" gombot az mindenesetre csak véletlenül történt.
    Ez általános észrevétel volt részemről az első 3 komment után.
    De most ezen felbuzdulva elolvastam a kommentedet végig és már emlékszem miért hagytam abba elsőre a felénél :)
    Szerintem ideje hogy váltsál munkahelyet, hidd el nem mindenhol megy ez (legalábbis különböző mértékben megy).
    Utoljára szerkesztette: mcganyol, 2016.10.28. 10:39:54
  • jkedzs
    #13
    "Aki szerint az egyetemen a magolás vezet a papír megszerzéséhez, az legjobb ha inkább elmegy ecdl tanfolyamra, vagy önszorgalomból megtanul programozni."

    remélem, te azért kened-vágod, hogy pont a lényegét nem fogtad annak, amit írtam.
    el tudom képzelni mit művelsz, amikor odaadnak neked egy dokumentációt, ami sokszor ellentmondásos és zavaros is, amikor még egy kommentet sem tudsz értelmezni.
    Utoljára szerkesztette: jkedzs, 2016.10.27. 18:50:38
  • mcganyol
    #12
    Azért a programozó nem csak "OOP-ben szerencsétlenkedik". Bármilyen feladatnál nagyon hamar előjön hogy kell alá valami adatbázis. ez 99%-ban valamilyen relációs adatbázis, amit az OOP világgal ugye az ORM köt össze. De azért szerintem senki sem meri magát programozónak hívni, ha nem ért legalább egy kicsit az SQL-hez (most h melyik dialektus az mindegy). Esetleg egy infós már hallott a adatbázisok normálformáiról is, a programozó meg csak az ORM-et használja, mert a gyakorlat áltában úgyis az.
    Programozó / informatikus határvonal itt elég halvány. Monjduk egy programozótól talán nem várnám el, hogy noSQL adatbázisokról is legyen némi fogalma, egy "informatikustól" meg igen. de ez már csak a szavakhoz társított szubjektív dolog, szerintem nincs ilyen éles tudásbeli határvonal. Sőt meggyőződésem hogy sok ember fejében a két szó egymás szinonímája.
  • mcganyol
    #11
    - Angolul kell tudni, akinek a leghalványabb sejtése van az informatikáról az ezt tudja. A szükséges szinten lehet vitatkozni. Mondjuk azt hogy társalgási szint, az egy elég rugalmas kategória. De valamennyire mindenképpen KELL (nem opció, nem extra előny. ez requirement) Az informatika nyelve az angol. Aki szerint "magyar égre magyar holdat!" azzal élből szóba se állnak a cégek, mert az az ember minden, csak nem racionális.
    - A fizetéssel nincs jelentős gond, informatikusokat nem csábítják nagy számban külföldre a magasabb fizetéssel, mint pl orvosokat.
    - A lányok az absztrakciós szintet tudják sokszor nagyon jól eltalálni és csapatmunkában is kimagaslóak szoktak lenni. Konkrét kód írásban a tapasztalataim alapján kicsit talán gyengébbek, de őszintén szólva jobb egy jó modelt közepesen implementálni, mint egy közepes modelt jól.
    - Aki szerint az egyetemen a magolás vezet a papír megszerzéséhez, az legjobb ha inkább elmegy ecdl tanfolyamra, vagy önszorgalomból megtanul programozni. Ezek az emberek sajnos nem csak az egyetemi előadásokon elhangzottakat nem _értik_, hanem azt sem, hogy miért nem ők a világ legjobb informatikusai amikor pedig kenik vágják azt az adott nyelvet (legtöbbször php vagy hasonló szintű dolog) amit megtanultak. És nem is akarják hogy valak elmagyarázza nekik, mert 3 perc múlva már agyban nem bírják követni és lesöprik az egészet azzal, hogy "ez ugyan olyan faszság, mint amivel az egyetemen is traktáltak" ...
  • Tinman #10
    Ja amúgy a programozó az nem informatikus. Ha az lenne nem csak OOP-ben szerencsétlenkedne, hanem JÓVAL szélesebb tudással bírna az IT területen (hálózatok, szerverek, hardverek, elektronikai ismeretek, etc).
  • Tinman #9
    Blabla, tehát nem tudsz angolul. Rémgáz, ha tényleg infósnak gondolod magad.
  • yamato41
    #8
    Hol írtam én ilyet?
  • yamato41
    #7
    Én nem azt mondtam, hogy nem úgy van, ahogyan leírod, csak azt, hogy a tanulás érték, a váltás lehetősége meg az informatikus szakmában adott. Ha valaki sem váltani nem hajlandó, sem tanulni, akkor mit vár az élettől?
  • jkedzs
    #6
    hát bizony a valóság nem egy hálivúdi álomvilág.
    vetíthetsz itt nyugodtan, nem probléma, sokan ezt csinálják, de attól még ebben a rendszerben a jó embereket is visszahúzza a szaros mocsár. és nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy jó legyen valaki és hogy jól lássa a helyzetet.

    úgyhogy ez a "te szarvagy, különben nem itt lennél duma" vér gyenge.
  • UUUU
    #5
    Mar pardon, de miert kell lennie valakinek zseninek, ahhoz, hogy jol vegezzen el egy munkat ?
  • yamato41
    #4
    És nyilván te vagy az a levelmilliós programozózseni, akit elnyomnak, éhbérért, halántékhoz tett pisztollyal dolgozgatnak, akinek a főnöke viszi el a jó lóvét, akinél ráadásul ezerszer jobban is tudsz angolul. Tudod mi az amit leírtál? Felmentés egy tehetségtelen embernek a felelőssége alól. Kb. mint egy alkoholista, akinek annyira szar az élete, mert alkoholista, hogy alkoholistának kell lennie...
  • jkedzs
    #3
    azért az meglepően nevetséges, hogy egy elvileg "szakértők" beszélgetnek egy ilyen témáról és a nők elhelyezkedési esélyiről van szó. kurvára nem a lényegről beszélgetnek.
    az egyetemek / cégek érdeke az, hogy minél több "informatikus" legyen, amivel még több állami támogatást tudnak felvenni és leszorítani a béreket, amik egyébként is alacsonyak.

    az egyetem / vagy inkább főiskola ebben az esetben fontos lehetne, ha nem tanítanának benne mindenféle faszságot a hasznos dolgokon kívül. egy diploma megszerzése ezért nem azt mutatja elsősorban, hogy mennyire okos / hozzáértő az emberünk, hanem, hogy mennyi szart tud benyalni minél rövidebb idő alatt és azt visszaböfögni egy papírra (remélhetőleg puska nélkül).

    persze ennyi képesség nem elég az elvégzéséhez, mert a szakmai tantárgyakon padlóhoz csapkodják a versmondókat, de amennyi időt mindenki eltölt pluszban a fasságok bemagolásával, annyi idő alatt egy átlag arc level2-re húzza magát programozásból a level1-es "egyetemistákhoz" képest. vagy letesz egy nemzetközileg elismert vizsgát, ami többet ér mint egy magyar diploma.

    kemény dolgok ezek, tudom.

    - programozók helyzete:
    munkahelyeken a hozzá nemértő emberek dominálnak, sokszor még a programozók felett is olyan vezetéssel, akik egy while cikluson kívül több kódot életükben nem írtak, de még ők dirigálnak és veszik fel a pénzt (tipikus menedzserek).

    továbbá jellemző a munkára a minél gyorsabban minél olcsóbban elv = a már meglévő szarra még több szart pakolsz és kuss. te csak egy kiszolgáló személyzet vagy, mint a vécés néni, meg a büfés. ők sablon munkákra keresnek betanított majmokat.
    szakmai kihívás, fejlődési lehetőség nuku. szar környezet, szar idióta emberek, szar pénz van!

    egy jó, gerinccel rendelkező programozó ezeket kiröhögi és elhúz, vagy beleszarik, de ez hosszú távon demoralizáló és a kódnak is árt.

    - akik maradnak: megélhetési programozók:
    jó kapcsolattal rendelkező (idenyal-odanyal-eladja magát), vakok közt a félszemű a király alapon működő (egy év után "vált", mert kiderül, hogy kókler), szakmaiságot nélkülöző kóderek, akiket valamennyire azért megértek, mert szar pénzért minek nyújtsanak többet.

    viszont ami a legproblémásabb az ilyen emberekkel kapcsolatban, hogy 0 érdeklődést mutatnak mindenfajta szakmai téma iránt. nem követik a változásokat különböző területeken, pl mert angolul szarul tudnak. megelégszenek azzal a nevetséges beszűkült tudással, amivel éppen rendelkeznek.

    jellemzően kiöregedett programozó jó kapcsolatrendszerrel, hogy fenn tudjanak maradni a vízen, illetve NŐ-k.
    megkérdezem mit csináltak hétvégén: "családdal voltam, vásárolgattam", nem azt mondják, hogy "befejeztem a házi projektemet, itt van githubon nézd meg!", "követem ezt és ezt a programozót twitteren, ezt és ezt írta, ezért ránéztem erre", "jutubon ezt és ezt a előadást néztem meg xxyz nyelv kódoptimalizálásáról"


    nevetséges.
    Utoljára szerkesztette: jkedzs, 2016.10.26. 19:34:54
  • yamato41
    #2
    Hülyeségek írogatása helyett inkább tanulhatnál pl. angolul. Nem lesz károdra.
    Százból biztos van egy zseni, aki angol tudás és papír nélkül is zseni, de az százból (inkább tízezerből) egy. A maradék (99)99 pedig nem zseni. Na az ő tudásuknak, szorgalmuknak értékmérője a "papír". Mert aki végigjár egy BA-t, pláne MA-t, abban megvan a szorgalom, hogy megtanulja amit kell, még akkor is, ha a képzésben nem kapta meg. Angolul meg tudni kell. Pont. Egyébként fél év intenzív tanulással simán le lehet középfokúzni angolból. Ha meg lusta disznó vagy, aki arra sem képes, hogy egy nyamvadt BA-t megcsináljon, angolul sem vagy hajlandó megtanulni, akkor ne akarjál informatikusként dolgozni...
  • morguldae
    #1
    Blablablablablabla... Nos, Magyarországon rengeteg ember ért az informatikához. Férfiak nők egyaránt. És akkor miért a sok betöltetlen állás? Hát azért mert bakker Magyarországon ne angolul keress munkatársat, mert aki angolul beszél az vagy kiment már külföldre dolgozni nyolcszoros-tízszeres pénzért vagy külföldieknek dolgozik itthonról! Mert az itthoni fizetések éhbér szintjén mozognak. Szánalmasak! A tolvajok a népnyúzók ellopják a pénzt így szerencsétlen embereknek csak az éhezés marad. Legyen egyetemi meg főiskolai végzettsége - na ugyan minek is???? Ahhoz hogy valaki értsen az informatikához ez nem kell! Ahhoz hogy legyen tehetséged a programozáshoz-érts hozzá csak szorgalom kell! Egyetemi papír egyáltalán nem! Nézem az álláshirdetéseket és angolul nyomatják, hogy a speciális programjaikhoz érts meg használd már pár éve, meg hatvanféle elvárás. Tudj olyan programokat használni amiket alapvetően senki sem használ, meg legyen már benne több év tapasztalatod. Meg ismerj még hozzá 5-6 programozási nyelvet, meg olyasmit amiről itt Magyarországon jó ha 20 személy hallott. És természetesen angolul jól beszélj. És ilyen hirdetésekből akad a sok ezernyi. Na és csodálkozunk. Pfff.... Hát én is tudok több ezer hirdetést feladni, amire senki nem fog megfelelni, és aztán mondhatjuk, hogy hiány van belőle Magyarországon. Nevetséges. Nincs hiány informatikusból Magyarországon! Bármelyik infos hozzáértőt fel kell venni és pár hét alatt mindent fog tudni ahhoz, hogy a munkát végezze. Azt meg hogy angolul tudjon felejtsük már el! Ez itt Magyarország és magyarul beszélünk. Ha angolul beszélnénk már rég nem élnénk ebben az utólsó bőrt is lenyúzó vezetéssel megáldott országban, ahol éheznek az emberek! Szolgaként embertelen körülmények közt élnek. Európa közepén egy 10 milliós országot sem tudnak jólétben tartani 50 ezrekért dolgoztatnak embereket kényszermunkán meg 25 ezres nyugdíjakból és könyöradományokból kell élni. Nincs munka de ha van is csak ezek. Oszt dögölj meg te paraszt. Én meg vagyok a király és szétosztom az uniós pénzeket a haverok közt meg a strómanjaimnak. Szóval informatikus van itt elég-sok is már. Ezek ülnek otthon munkanélküliként!