Játékipar 2016!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Carmang
Erről jut eszembe... Engem az zavar, hogy manapság mindenhova userid/jelszó kell. És én persze egy logon-t csak egyféle játékhoz (platformhoz) használok fel. Hurrá 😊

arty
1.) fejletszői igénytelenség
2.) multinacionális fejlesztőgárda, a világ 4 táján megy a fejlesztés, egyik nem tudja (pontosan) mit csinál a másik, hova-milyen könyvtárba mi-miért kerül, stb

Forza.

Ami engem nagyon zavar az nem 2016 hanem kicsit régebbi dolog,viszont egyre rosszabb. Egy játéknak még 20 másik dir-be vannak ilyen-olyan filejai,eltennéd a mentésedet? kell 2 cucc users\valahonnan 4 másik program files-ból,de azért jobb ha átnézel mindent... De ez még semmi! Uninstall! Ezt komolyan nem is értem...megmaradnak üres mappák,frissítés letöltés maradványok,cache halmok. A Steam olyan lazán hagy meg több száz Mb-t a common\"régtörölted" mappába győzd eltüntetni.
Program könyvtár és abba szépen bele mindent ami a program része(könyvtárak,fileok,tempek,mentések,terhesmacska) miért olyan nehéz ez?
Tegyük fel,hogy tényleg szükség van erre,minden 100 helyen....kell ide is oda is. De könyörgöm miért kell minden uninstall után manuálisan letörölni minden szart (néha regeditelgetni)? Uninstall rákérdez maradjon e save/shot/cfg ez ok,nem kell,levesbe az egésszel.
Valami programozó világosítson fel plz!
arty
Node akkor megint ott tartunk, hogy valahol érthető a helyzet, nincs mit csodálkozni a játékárakon/játékminőségen/felhozatalon.

Ennyi AAA játékot képtelen eltartani a játékosbázis, ergo az AAA címekkel _valahol_ csak spórolnia kell a kiadónak....

Forza.

grebber
"Ha te lennél a főnöki székben már pc s játékokat se készítenének😊 "

Ez való igaz ,mert én ilyen játéknak nevezett ókádékokhoz amit a fél világ szapul és mindenkinek az anyját szidja akinek csak köze van hozzá még 5 trilliárd ft-ért se lennék a része. Nekem többet és a becsületem tisztességem mintsem átbasszam az embereket és félkész bugos hibás szar ótvar terméket fizetessem ki velük. Lehet csicska csőves vagyok ,de ezeknél a pénzéhes gyökereknél tuti többet érek emerileg.És ez nekem fontosabb mint a világ összes pénzze.

Next PC upgrade: 2022

Nem igazán. Ingyé' se "adnak el" ilyen sokat ha nincs hírverés a játék körül. Vagy nyomatják a marketinget-reklámot pofátlanul, vagy megy a "rejtett" hírterjesztés amolyan hype módra. Ha valamiben nagyon kitűnik és van rá kereslet, akkor néha megtalálják az ilyen játékokat. De többynire nem is hall a jónép a kis játékokról. Ami nem EA, Ubi, Activison, blizzard, 2k, vagy nem egy bejáratott cím, az sokaknak nem is létezik. Az MMO piac elég jó példa. WoW megy agyba főbe. Sok a duma, sok volt a játékos. Most már a tehetetlenség is simán előreviszi az "eladásokat". Ha viszont más MMo-ról van szó, akkor szerintem az újak/fejlesztés alattiak közül a mezei játékosok tízből nyolcról nem is hallottak. Csak pár elvakult függő akad rá időben ezekre, mert a többségnél nem túl nagy a hírverés. Zárt kis közösség az MMO-s népség. Újoncok nehezen találnak rá a "jobb" MMO játékokra. A masszív függők persze terjesztik az igét ha valami igéretes tűnik fel. Csak aztán a kisebb piac miatt nagyobb a sarc is az esetek többségében. vagy csak simán "köcsögkapzsibanda" a kiadó. 😊
Jim Morrison
Ezért nem is két év míg készül egy ilyen kaliberű játék. Még pár hónap munka és hopp, 6 milliós eladás is kevés, hogy 0ba kijöjjenek.
Ha te lennél a főnöki székben már pc s játékokat se készítenének😊

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

grebber
"tehát ha minden jól megy, olcsó fejlesztőkkel, időre el tudod készíttetni a játékot" Ez nem általános a pc-s piac 95%ára ez nem igaz mivel ilyen nincs.

A pc-s fejlesztéseket jól tükrözi a mostani állapot olyan nincs már évek óta, hogy valami pc-re időre elkészül ugyanis minden egyes megjelenés a bugoktól a szarságoktól zeng = Azt mondta nekik a pénzes csicska ADD ki mert a konzolos már rég kész pc-re is ki kell adni. Őket nem érdekli hogyan csak dőljön a pénz vissza minél előbb.
Sajnos ezt pc-n sokan támogatják és ennek soha nem lesz vége.

arty
5 euróér' azért biztos könnyebb lenne magasabb eladásokat hozni 😉

Forza.

Ja. csak ott a bibi, hogy a 6 milliós eladást "mezei" cégek nem nagyon érnek el attól függetlenül, hogy hiper-szuper grafikás tökéletesen balanszolt élvezetes felejthetetlen élményt nyújt a játékuk, vagy csak egy átlagos tucattermék. Az ilyen nagy eladások esetleg mobiljátékoknál érhetőek el könnyebben, de ott is és PC-n is elég magas marketing költsége is van az ilyen buliknak. Ezzel "vissza is él" sok kiadó. Csinálnak egy feledhető, vagy félkész játékot, aztán jól megnyomják a marketinget. Így elérnek sok leendő játékost. Még ha kellő infó is van és kilóg a lóláb, hogy nem nagy eresztés a termék, akkor is jóval többet adnak el, mint a kis cégek alacsony marketing költséggel.
Ezek miatt lesz egy pár alapból jó játék szétcseszve mindenféle hulladék mikrotranzakciós rendszerrel (p2w), vagy emiatt lesznek drágák a játékok. Vagy sokaknak kell eladni, vagy keveseken kell többet keresni.Vagy kell lé a reklámra, vagy kisebb a piac és nagyobb bevétel kell a fejlesztési és marketing költség fedezésére. A mikrotranzakció meg amolyan joker. b2p és előfizetéses rendszerben könnyű bukni, de a "f2p" és egyéb kamu "Ingyenes" játékok sokkal könnyebben visszahozzák a költségeket.

arty
Szorozgassunk kicsit:

- kiadás oldal: 200 fejlesztő x 24 havi bér + iroda havi bérleti díj x 24 + marketing-költségek
- bevétel oldal: 5 eur x 6 milliós eladás / 0.66 (30%-ot lenyúl a (digit) terjesztő (is))

innen:
- kiadás oldal: ( 3000 (eur) x 200 x 24 + 20 (eur/nm) x 5 (nm/fő) x 200 (fő) x 24 ) x 1.3 (+30% marketingre) = (14.4m + 0.480m) x 1.3 = 19.3 millió eur
- bevétel oldal: 19.8 millió eur

tehát ha minden jól megy, olcsó fejlesztőkkel, időre el tudod készíttetni a játékot, ami utána nagyon faszán fogy, nyersz 0.5millát, azaz a befektetésed két év alatt hozott 2.5%-ot, ami éves hozamot számolva 1.25 %

államkötvényben tartva ellenben összejött volna az évi 2-2.5%, kvázi zéró kockázattal

nem is értem, miért nem játék-kiadással foglalkozik mindenki 😄

Forza.

grebber
Az ilyen szemétládákat nem is kéne fenn tartani...

"Nekik köszönhetően veheted meg te 5 dolcsiért" Közük nincs hozzá. Az a cégek balfaszsága ,hogy minden létező centet ki akarnak sajtolni a szarjaikból.

Ott van pl az Activision... érdekes mod miért nem adja a szarjait 1$-ért miért nem bundlezik? PC-re pedig simán csinálhatná mert ott olyan gyengék a cod eladások, hogy a világ 8. csodája ,hogy egyáltalán még kiadják őket pc-re.
Árazni tudni kell. Ami kell az embereknek úgyis megveszik......

De hát a csőves cégeknek megjelenés előtt fél évvel már kell a pénz vissza ha nincs meg áraznak a föld alá.

arty
"Fizessen aki nem tud várni és azonnal játszani akar. Ők a legnagyobb marhák. "Fizetnek a bétatesztért". "

Jah, a marhák.
Nekik köszönhetően veheted meg te 5 dolcsiért, pár évvel később... pusztán az ötdolcsis eladások nem tartanának fenn AAA címeket.

Forza.

grebber
Dishonored 2 is ékes példája megint csak a mai rendszernek. .

Tinman

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Palinko
Bár multi játéknál lehet kihal a közösség mire lemegy az ára.
"Ezzel az erővel az élet is farmolás." Na, és erre csak most jöttél rá? 😊
Ryder159
Az egyetlen játék amiért teljes árat fizettem az a Star Wars Battlefront. Játszottam a bétával és azonnal előrendeltem. Azóta van benne kb. 26 óra játékidőm. Soha többet nem adok egy játékért annyi pénzt. Megvárom míg 5€-ért is utánam dobják, mint a többi battlefield-et.
Fizessen aki nem tud várni és azonnal játszani akar. Ők a legnagyobb marhák. "Fizetnek a bétatesztért". Én majd megveszem ha "elkészült", tized annyiért...

Adam Jonas
Pont valamelyik nap nézegettem, hogy anno a Max Payne 1-t mennyi ideig fejlesztették. 1997-be kezdték, 2001-be jelent meg, majdnem 4 éven át.

Most kidobnak egy játékot "Early Access" címen valamikor, rá 1,5 év múlva késznek nyilvánítják. És még ekkor sincs kész. Közbe persze, be-be dobnak félévente 1-1 DLC-t, csakhogy növekedjen a bankszámlájuk.

Jó, én megértem őket is, pénzből élnek ők is, mint mindenki. De miért jó az, hogy félkész cuccokat dobnak piacra? Aztán meg tolják ki a 3-4 GB-os "patcheket"...Ergo, a patchnek nem az lenne a lényege, hogy kisebb dolgokat javítanak, és nem a fél játékot módosítják vele? Vagy ezért született meg a "bugfix"? 😄

A DLC-kel önmagukban nem lennének gondok. Mert ha van egy normális alaptartalom, és ahhoz adnak pluszba érdekes tartalmakat ki (és itt az érdekesen van a hangsúly), akkor szerintem még azt is sokan vennék.

Egy biztos: nem igazán hiszem, hogy jó irányba halad az egész...

Tinman
Akkor farmolás minden játék, hiszen rengeteg játék quest alapú. Kapsz, felveszel questeket és azokat csinálod meg. Haladsz előre vagy a sztoriban, vagy a fejlődésben. Ezzel az erővel az élet is farmolás.

Valójában a farmolás azt jelenti, hogy repetitíven mindig ugyan azt csinálod. Pl. elmész egy hőssel 40x lenyomni egy bosst, mert a lootja korrekt és van esély rare dropra... vagy az is farmolás, ha 3x kell nyerned 10 goldért és hajtasz a napi extra 100G-ra.

A HS egyik legnagyobb problémáját leírtad. A játékot ha nem időben kezdted el egyre inkább olyan durva hátrányba kerültél melyet már rettentő nehéz ledolgozni. Ennek érdekében ugyan tettek bele pár könnyítést, de aki most akar beszállni és full F2P akarja tolni annak fel kell kötni a gatyát keményen. Amúgy jó hír, hogy ha minél többet vesztesz annál nagyobb valószínűséggel sorsol össze szintén olyannal aki sokat vesztett, így egyre nagyobb az esélyed a nyerésre egy meccs során. Ezzel csak az a gond, hogy a kezdők ideje is véges, biztos nincs senki aki szívesen tolna egész nap egy játékot csak azért, hogy egy rohadt 60G-os questet végre megoldjon.

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Palinko
Mondjuk a játékipart kritizálni azután, hogy egy linkelés sem megy... Újságíró, mit gondolsz ha ki akar tűnni mit ír? Beáll a sorba, vagy felhoz pár kifacsart és/vagy jogos érvet, hogy miben jobb? Bár eleve nem fair az összehasonlítása egy 3 éves játéknak és egy új címnek, de ez most mindegy.

Ráadásul könnyen lehet, hogy fizetett reklám az egész, akkor meg főleg mit vársz, hogy majd ő is leszarozza? Egyébként sem számít ez is 1 vélemény, ott vannak a játékosok tömegei akik nem újságírók, nekik is megvan a véleményük a játékról...
Palinko
Azért a luxus túlzás. Bár mindenkinek más a luxus az is igaz, de azért ésszel játszva sztem nem luxus, csak le lesz maradva az ember 3-4 évet a pillanatnyi állapottól, mind hardwareileg mind tartalmilag.

Persze ha oda tesszük a luxus határát, hogy száraz kenyér, hideg víz, meg valami sátor azt ami felette van az mind luxus akkor tekinthetjük luxusnak a videójátékot, de a tévét, a rádiót, fürdőszobát is stb.
Carmang
Egyéni preferencia kérdése, hogy mi a farmolás. Amit leírtál, az nekem már farmolás. Máshogy mondva: azért csinálok valamit, mert muszáj megcsinálni az előrehaladáshoz, és nem azért mert élvezetes, és közben haladok is.
Pár éve én is kipróbáltam a Hearthstone-t F2P-ben, nagyon tetszett a játék maga, és persze élveztem, hogy viszonylag könnyen menetelek előre. Aztán 20-as szint környékén (azt hiszem) már sűrűn dobott olyan ellenfeleket, akiknek sokkal több lapjuk volt (beleértve a 2 kieget), mint nekem (értsd, erősebb paklijuk volt), Aztán ott megakadt a menetel. Persze megcsináltam a napi 3 wint-t, de az egész már nem volt olyan jó móka. A napi szabad 2 órámból játszok 2 órát, és abból 50% a win rate? Kösz nem.
Persze megvehettem volna a kiegeket (nyilván ez volt Blizzard célja), és akkor haladok tovább, de annyira azért nem tartottam jó játéknak. Szóval abbahagytam.
Utoljára szerkesztette: Carmang, 2016.10.20. 18:04:53

Tinman
0 perc.

A questeket mindenki megcsinálja az nem farm. Az maga a játék egyik fele, a másik fele meg a ranked. Bonus, hogy a questeket rankeden is megcsinálhatod. 3 quest slot van. Minden nap kapsz 1 questet. Ha akarod minden nap csak 1 percre lépsz be, feldobja a questet, tetszik elfogadod, nem tetszik elnyomod azonnal kapsz másikat. Minden 3. napon célszerű viszont letolni őket (gyakran van átfedés a questek között) akár rankeden, akár casual módba és jön a gold.

Létezik benne farmolás is, de azt SOHA nem kellett használnom: Minden nap max 100G-ot tudsz összefarmolni extraként úgy, hogy 3-at nyersz bármilyen módban, csak random sorsolt IRL ellenfeled legyen, ennyi a kritérium (casual, ranked, brawl és arena is számít). Minden 3. nyerés 10G-ot ad. Tehát 30x kell nyerned egy nap a 100G extra eléréséhez, ami abs. kimeríti a farmolás fogalmát, így soha nem csináltam... túl keveset ad, túl sokat vár el. Eleve a 30 win az a legoptimálisabb esetben is 3-4 óra és mindig nyerned kell, ami lehetetlen. Jóval realistább a kép ha azt mondom, 60% winrate-el mész, szóval simán lesz 70-80 meccsed amire a napi 100G extra összejön, de ez időben simán egy teljes munkaidő és akkor még nagyon megengedő voltam...

Szóval, lehet ezt ésszel és kényelmesen, jól szórakozva is F2P művelni nem kell nyitni a pénztárcát, ha korrekt a F2P modell. Akkor van gond, amikor totál esélytelen vagy F2P. Az olyan F2P-nek hazudott játékot ott kell hagyni a b. p.

Nem azt mondom, hogy ne költsön valaki egy F2P játékban, mert ha erre gerjed tegye, de amit el lehet érni ésszel, mások elleni küzdelemmel az pontosan a játék sava-borsa, amit ha pénzzel ki lehet váltani és megteszed, akkor gyík vagy. Mastercard cheat.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.10.20. 15:38:27

Tikal
és ehhez mennyit kellett farmolni? <#fejvakaras>

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Tinman
Abs. elhiszem. Nálam ha még hozzáveszem a közben nyitott nagyon ritka kártyákat (legend és golden legend) akkor a F2P accom alsó hangon 40 ezret ér :-D

Én sem fizetek érte. Minek? Ha ők azt mondják F2P akkor úgy is tolom.

Ha meg egy évig optimalizálnák a játékokat pc-re, hogy minden létező nyomorult konfigon elfusson ugyanúgy, akkor meg az lenne a baj, hogy miért nem jön már.
Arról nem beszélve, mára elburjánzott ez a fix 60 fps, full HD-ben igény, mintha az alatt nem is lehetne játszani. És ha ez nincs meg, akkor arról tuti az a nyomorult programozó tehet.
DLC-k meg? Azt is "Mi" baxtuk el. Az elején kellett volna a játékosoknak nemet mondani rá, és megbukott volna a koncepció. Mivel szépen bekajálta mindenki (én is, nem vagyok kivétel) persze hogy nyomják agyba főbe ma már.

De talán a lényeg még mindig ott van, ez a játékipar nem kelet-európa meg Magyaország "átlag" játékosainak van csinálva. Hanem a csodás nyugatnak, akik röhögve megveszik a 15-20 dolláros DLC-ket, a 200 dolláros CS:GO fegyver skin-t, és lehetne sorolni napestig. Sokszor elfelejtjük, a modern videójáték még mindig egy marha nagy luxus, és nem valami alapból járó lételem.

Aki tudja hogy nem tud semmit, az máris tud valamit.

Két képet mutatnék,az available fül azt jelenti hogy megvásároltam már.
Mivel rengeteg fizetős hajó és egyéb vacak van,ahhoz hogy minden amit már megvettem lefényképezzek kéne vagy 20-30 fotó.ez csak a t6 hajók eleje.És a spéci pack-ok kis része.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

F2P accounton lehet 4 vagy 5 karakter,már nem emlékszem pontosan,nekem most van 34 fullos karakterem és 2 ami gyüjtögetős.
Utoljára szerkesztette: Plata, 2016.10.20. 07:19:09

Én is tudnék ilyet mutatni,csak sokkal nehezebb lenne.
De sokkal nagyobb összegről,négy éve játszom a Star Trek Online nevű F2P játékkal.Különlegessége hogy ingame is előteremtheted a pénzt a fizetős tartalmakra,amikből borzalmasan sok van.pontosan nem tudom mennyit költöttem már el,de 1000 euró feletti értékben az hót ziher,150 eurós csomagok mind megvannak,emellett szinte az összes létező hajó.Kivéve ami nem tetszett.Emellett rengeteg ruhát fajt egyéb vackot,szolgáltatást is vettem.Soha nem fizettem a játékért,még is mindenem megvan,több cuccom van mint fizetősöknek.

Tinman
Ez itt nagyjából 30 ezer HUF értékű tartalom a Hearthstone F2P játékhoz, mind játszi könnyedséggel ingame goldból megvéve.

grebber
Földi halandoknak is...mit kell nézni?

Tinman
Oh... eléggé szeretem a F2P modellt is... tessék, sajátom, 2 év és 1.5 hónapja tolom kvázi napi szinten.

Most lassan azért már kezdenek megjelengetni a jobb és egyben szebben kinéző és nem csak hanyagul portolt elavult konzolhoz írt játékok is. Olyanok amik nem közel azonosak a 3-4 évvel ezelőtti játékok szintjével. A korábbi konzol generációs időszakban tökéletesen helytálló volt amit írtál. Most már azért tapasztalható némi fejlődés grafikában és játékmenetben is (?). A combosabb konzolok erősebb vasra tervezett portolt fércmunkákat adnak. Meg néha jobb termékeket is. Aki meg selejtet termel az menjen tönkre!

Mondjuk én épp elvagyok korábbi játékokkal is. A legutóbbi kategórián belüli váltásomban a jobban inéző új játék effekt csak másodlagos szerepet kapott. A "köcsögkapzsitolvajbanda" érzés a korábbi játék terjesztőjével szember volt inkább erősebb. A p2w is csak addig tolerálható amíg jó a társaság, nag ya multi játékban a népesség és nincs jobb...
Kevés játékkal játszok, mert nagyon rá tudok kockulni a kedvelt játékokra és kevésre jut így idő. Emiatt meg is válogatom mire költök. Arra viszont nem sajnálom az tisztességes árat kifizetni. Minden második legjobbra ott a későbbi összesítő pakk jobb áron ami ki szokott jönni. Ha kiégek a "fő" játékban jöhet amit méltatlanul hanyagoltam addig. Addigra az már nem 15-20k forint. <#taps>
Tinman
Semmi gond nincs itt.

Ott a teljes hambi, amit régen drágán tudtál megvenni + az expansionok se voltak fillérekért. Most mi van? Teljes hambit kapsz 5 dollárért vagy annyiért se, minden expansionnal és extrával a megjelenést követő 2-3 éven belül. Addig mit együnk?
Hát a korábban kiadott teljes hamburgereket melyek szintén fullosak.

Ez a világ maximum azoknak rossz, akik Day1 játékosok. Azoknak nem is rossz, hanem pokoli. Annyi remek játékom van, hogy belefulladok, köszönöm játékipar!
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.10.19. 15:58:54

bakvarnyu
Régebbi játékokkal kell ellenni, ezeknek meg hagyni pár évet , hogy beérjenek😊

Nézzetek extra credites videókat. Van pár igen jó. Mondjuk én MMO oldalról nézelődtem, de a f2p és sok másik játékokkal kapcsolatos is nagyon jó.
Itt egy példa
Extra Credits - Free to Play Is Currently Broken - How High Costs Drive Players Away from F2P Games

Meg itt az MMo témában az összegyűjtött összes:
https://www.youtube.com/watch?v=VJ56Kia8dTU&list=PLhyKYa0YJ_5CbUOb7kGRGS_g2NcsKhaaM
ToCsEk
ez szerintem megmagyaráz mindent

&#175;_(&#12484;)_/&#175; (&#12494;&#3232;&#30410;&#3232;)&#12494;&#24417;&#9531;&#9473;&#9531; &#12542;(&#8976;&#9632;_&#9632;)&#12494; &#3900; &#9632;Å&#815;&#9632; &#831; &#3901; ?(???)?

grebber
"nem tesztelik le a játékokat rendesen a cégnél vagy mi a fene megy itt? "

Eltaláltad. Ez így van. Az a nagy baj ,hogy a nagy cégeknél nem maguk a játékkészítők határozzák meg mikor jelenjen meg a game. Ha így lenne akkor tovább tartana a megjelenés de nem lenne egy bug és optimalizálatlan ótvar.De fentről azt mondja a gyökér részvényes,hogy szarni bele ,hol álltok ekkor márpedig launch lesz. Ez esetben pedig bizony launch lesz. Nem véletlen jönnek a 0day több GB-os patchek meg később is , ugyanis nincs befejezve a game folyamatosan csinálják. Sőt még kapnak plussz segítségként több ezer fizetős tesztelőt is így azt nem nekik kell finanszírozni.
Ez az én nyomorékságon ,de nem érdekel. Ezért nem is vagyok már hajlandó 5$-nál többet akármilyen game-re költeni. Ha engem (titeket többi vásárlót szardarabnak, semminek néznek) ennyit ér szemembe a suttyó részvényesek "munkája".

Sajnálatos dolog ,hogy nincs egyetlen egy szervezet se ezen a piacon aki ellenőrizne és kegyetlenül büntetne.
A több éves örli acessz baromságok azok meg a másik szánalmas dolgok....erre nem is írok semmit, mert nem végig káromkodás nélkül nem lehet <#gun>

Palinko
Minden évben megy a rinya, hogy már idén elkurvult végleg a játékipar, minden évben rekord bevételek, tehát mit vársz, ki tanuljon belőle ha évről évre jobban megy a szekér? Legalább is papíron, de a többi nem nagyon érdekli a kiadókat.

Nem tudom mennyire vagy üzleti szemléletű, de a játékipar egy elég kockázatos vállalkozás, ha nem indie fejlesztőkről beszélünk azért gondolj bele, a bekerülési költség sem alacsony. Vegyünk egy másik ipart, pl egy esztergályos műhely, ott is rohadt drágák a gépek, de az ha megvan kb egy hét alatt felveszel munkásokat meg találsz megrendelőt, tárgyalástól függően akár már a 2. héten lehet egy kis profitod. Persze a gépek árát még nem kerested meg, de legalább már nem csak mínusz szerepel a könyvelésben, hanem van egy kis plusz is ami hétről hétre csak gyarapodik és pár év alatt már a végösszeg is plusszos lesz megkeresték a gépek az árukat, innentől gyűjthetsz a bővülésre.

Ezzel szemben egy videójáték stúdió bérelhet irodát, meg gépeket kell vennie, ami az előbbi példához képest még olcsó mulatság, de akkor is ki kell fizetni, ráadásul sokkal előbb elavul mint egy esztergagép, felvehet 100-200 magasan kvalifikált embert, tehát ezeknek a fizetését is számítsd hozzá, a szoftverek bérlését se felejtsd el amit használnak szóval havonta ez mekkora összeg is? Gondolom már rájöttél, hogy egész jelentős és ezt szorozd fel 12-vel, aztán még azt az összeget 5-el. Tehát megvagyunk egy 5 éves project költségeivel? Közel sem, ehhez még csapd hozzá nyugodtan az egyszeri, de annál jelentősebb költségeket, mint a marketing, a licensz díjak zenékre, hangokra, külsősöktől megvásárolt dolgok, pl fizika részek vagy pár textúra amit nem tudnak olcsóbban legyártani, akkor a szinkron, a motion capture, vagy még egyéb technikák amiket alkalmazni szeretnének és még nem soroltam hozzá az olyan kevésbé legális dolgokat amiket nem fognak bevallani mondjuk esetleg 1-2 újság megkenése vagy hasonlók, de ezeket ne is számoljuk bele, mintha nem is történnének.

Már '82-ben 5 millió dollárba fájt egy olyan cím kifejlesztése mint a Frogger Atarira. Jah gondoltad hogy valami nagy címet mondok? 😄 Jó eséllyel azt sem tudod mi az, mint ahogy én sem hallottam még erről máig, de kétlem hogy nagyon megjegyezném. Szintén abban az évben egy E.T. ami vaskosabb licensz díjjal operált 23 millió $ volt.

A 90-es években még el lehetett lavírozni 1-2 millióval, de már akkor is költöttek 47-et is egy címre mint pl a Shenmue.
2000-es évek elejére már megnőtt ez inkább 5-10 millióra. Viszont vegyük a nagyobb dobásokat Matrix pl 67 millió, Half Life 2 negyven, WoW 200 millió és ez nem elírás, ez még 2008-ban került annyiba a Blizzardnak, azóta hány év és kiegészítő telt el, ehhez még csak jött....

2005-től már 10-20 millió volt a jellemző, persze egy Age of Conan is belecsúszott 200 millióba, de hogy ne csak a legdrágábbról írjak Crysis első része pl 15 millió. Strangehold 30, Halo MMO 90.... Witcher 1 az 2007-ben jelent meg 5 milla fejlesztés 2 milla marketing, most ugyan éreznéd, hogy fogást találsz az okfejtésen, de kérdezem én mondjuk 2009-ben is azt jelentette a Witcher amit ma? Vagy esetleg akkor még nem is hallottál róla, csak hogy készül a 2. rész, meg volt valami első amit alig ismernek... Pedig akkor már a 7 millió el volt költve. CoD Moder Warfare 2 is elérte a 200 milliós határt,

2010 után megint léptünk egyet, 30, de inkább 40-50 milliós a fejlesztési költség, még az 1666-ra is elvertek 35 milliót amit ki sem adtak. Destiny 140 millió, Watch Dogs 68, GTA V 137.

Most, hogy kicsit képben vagy kábé milyen orbitális költség ez, meg át is érzed, hogy 2-3 de nem ritkán 4-5 vagy még több évig folyamatosan fizetned kell és semmi bevétel. Ez kb szorongat. Te mit tennél? Még eltöltenél 1 évet a fejlesztéssel még nézed tovább növekedni a vastag mínuszod, vagy kiadnád és próbálnád roham tempóban kijavítani ha esetleg valami nagyobb bug üti fel a fejét? Mérlegelni kell, hogy mi éri meg jobban a cégnek, a franchise romlás, de bevétel, vagy kérdéses fogadtatás de biztos mínusz.

Mostanában többször billent a bevétel irányába a mérleg, ennyi történt. Ez nem is meglepő mert ahogy látod a fejlesztői költségek is kúsztak fel.

Optimalizálatlanság, hogy miért van? Mert optimalizálják konzolokra, meg a pc-k egy minél nagyobb szeletére, még tart a pénz. Extra időt és pénzt nem fognak ráfordítani. Főleg, hogy ha cégen belül nem is akarnak szarakodni annyi féle fajta hardware kipróbálásával még külsőseket is bevonni csak plusz macera, plusz kiadás, sőt még veszélyes is lehet ha valamelyik pletykál, minden szerződés ellenére. Ezért van az, hogy néha úgy néz ki a játék mint ha 3 éves lenne, mégis négyszer annyit követel mint három éve a játékok.

Mondjuk az is közrejátszik, hogy rengeteg részletet nem vesz észre a játékos, néha elég apró részletek is meg tudják zabálni az erőforrást rendesen.
Remélem választ kaptál 1-2 kérdésedre.
Ez jó téma.Bár én nyitottam egy early acces topikot,ott már kiveséztük ezt.De az AAA-s játékoknál is egyre sűrűbben előfordul.Nemtudom melyik játékra gondolsz konkrétan,melyik cseszte fel az idegedet.

ASUS PRIME Z790-p,Intel CoreI7-12700K 3600Mhz,Gainward Geforce RTX 4060 8Gb VRAM,32GB DDR5 Kingston memory,Samsung S24D300H0 monitor,WIN 11