9
  • Meridian
    #9
    "Anno egy egész nemzett azon volt, hogy a Holdat elérjék, most meg jönnek a magán cégek..."

    Amúgy a NASA éves költségvetése valami 15milliárd dollár. A USA hadikiadásai meg valami 7-8-900 milliárd dollár, pontosat (nyilvánosat) persze senki nem tud, mert lehet lázadás lenne belőle.
    Ha csak nem 15 hanem 150 milliárd lenne a NASA költségvetése, és ennyivel kevesebb a hadikiadás, hááát... lenne fejlődés, az biztos (feltéve, hogy a pénzt nem szétlopkodnák). És persze nem kellene egyedül csak a NASA-nak. Beszállhatnának nemzetközi szinten a többi ország is, és magáncégek is. Na, akkor már komolyabban lehetne venni a híreket a Marsra szállásról.
  • Meridian
    #8
    Amúgy a Holdra nem tudnak eljutni, de Marsról pofáznak... értem én.
  • NEXUS6
    #7
    Élettani szempontból is felmerülhet 1-2 érdekes kérdés. Pl. nem igazán végeztünk biológiai kísérleteket a Föld mágneses terén kívül. Mi van, ha valójában pl a sejtosztódáshoz szükséges az ilyen környezet. Megteremthetjük persze viszonylag könnyen, és persze ez csak egy hasraütéses ötlet, de mi van, ha ez kell és az út során derül ki ilyen apróság?!
  • NEXUS6
    #6
    Hát igen...
    Egy 1,5 hónapos marsutazáshoz 200 MW-os teljesítményű VASIMR kell. Egy Seawolf osztályú atom tengeralattjáró 34 MW-os reaktorral rendelkezik, Paks 1 blokkja dúrván 500 MW-os.

    Na ha látta valaki az Alien c. filmet, nos hát kb olyan jellegű ipari létesítményt képzeljen maga elé, mint az ottani űrhajók.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.10.12. 19:31:13
  • Macropus Rufus
    #5
    lehet a technológia meg van csak még használhatatlan. Mire a vasimir rákerül egy Mars felé menő úrhajóra az hosszú évtizedek kérdése. Az ISS példádnál maradva: 18 éve építgetik. Ez ugye már majdnem 2 évtized. Tehát ennyi lehet kelleni fog az űrhajó építéséhez is. Arról nem is beszélve, hogy folyamatosan fellőni a cuccokat és ott összerakni irtózatosan sok pénz. Ettől függetlenül én is azt vallom, hogy ott kint kell összetenni a vasat nem itt a földön. De ezek több évtizedes projktek lesznek. És akkor még ott a sugárzás is amire egyenlőre semmiféle megoldásuk nincs. Viszont egyre érdekesebb dolgok derülnek ki arról, hogy mit is tud okozni a sugárzás ott kint
    (https://sg.hu/cikkek/121736/agykarosodast-okozhat-a-marsra-utazas)

    Szerintem még messze vagyunk attól, hogy oda embert tudjunk eljuttatni. Sőt embereket.
  • kvp
    #4
    A Spacex raketaja, a falcon repul, a boeing kisse le van maradva, mivel az uj rendszerrel meg csak felszini, statikus tesztjuk volt. A cikk egyebkent hibas, a Virgin Galactic hordozoja nem 747-es, az a NASA fele urrepulo volt amit jumboval vittek. Egyebkent a Scaled Composites a Northrop Grumman tulajdonaban van, ok epitik a Virgin fele rendszert. Roviden a Boeing sehol sincs jelenleg.

    A technologia viszont megvan. Ha kisebb darabokban, kisebb jarmuvekkel viszik fel a melyuri hajo darabjait, mint ahogy az ISS is epult, akkor viszonylag egyszeruen ossze lehet rakni egy Fold-Mars ut megtetelere kepes urhajot. A leszalloegyseg (a marskomp) ennek egy komponense lenne csak, raadasul a foldi visszateresre alkalmas kabint nem is kell magukkal vinniuk, az felmehet ertuk ha mar visszajottek Fold koruli palyara. A Spacex fele megoldas pedig egylepcsos, ott a visszatereshez szukseges uzemanyag allitodna elo a Marson, igy megsporolhato lenne a rakomany nagyobb reszenek odacipelese. Nuklearis fisszios energiaellatasu VASIMR hajtomuvekkel pedig 1-2 honap az ut, ami meg kevesebb rakomanyt igenyelne. (persze ez utobbi csak akkor jarhato, ha melyuri es leszallo-felszallo hajokbol allo komponensekre van bontva a kuldetes) A technologia adott, penz nincs ra, ami valojaban csak az akarat hianyat jelenti a donteshozok reszerol.
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2016.10.11. 17:24:21
  • Macropus Rufus
    #3
    azért ez egy picit bonyolultabb dolog mint az ISS feltankolása ellátmánnyal. ;)
    több mint 12 havi ellátmány kell (kaja, víz egyéb dolgok).
    Aztán mint írtad: se hordozó eszköz, se sugár védelem. Szóval ha az ellátmány meg is van oldva ez még mindig csak az 1/3-a a felsorolt 3 problémának. A maradék 2/3 az igazán húzós kihívás. Jelenleg még olyan rakéta sincs fejlesztés alatt, amivel a Holdig el tudnának menni emberekkel. És ugye a SaturnV nem egy házat vitt magával hanem egy picsányi kis kabint egy nem sokkal nagyobb leszálló egység/holdkomp kombóval.
    Itt jó pár ember 12 havi utazását kell biztosítani + a leszálló egységet és az ott tartózkodás feltételeit. A Holdról sokkal könnyebb vissza jönni lévén se légköre, sem pedig komolyan vehető gravitációja nincs. A Marsnak van légköre is, ha még ritka is de van, és a tömeg vonzása is 2x a Holdénak, szóval a felszálláshoz is sokkal komolyabb cucc kell mint a Hold esetében.
    Sztem jelenleg nem tart ott a technológiánk, hogy a Mars-ig emberes küldetés jusson el. Nagyon sok dolog még nincs megoldva, és vélhetően a következő 20 évben sem lesz. Ha belegondolsz, az elmúlt 44 év alatt kissé vissza fejlődött a távolsági űrutazás. Itt a fejünk felett x km-rel tudunk repkedni. De a 400.000km már nem megy. Nincs eszközünk. Anno egy egész nemzett azon volt, hogy a Holdat elérjék, most meg jönnek a magán cégek, hogy ők ezt bizony meg tudják csinálni. Ki van zárva, hogy 44 év fejlesztés hiányt 1-2 évtized alatt be tudjon pótolni egy kis cég. (mert a Boing is csak egy kis cég egy nemzet összefogásához képest) Sztem.
  • gaszton421
    #2
    POnt az elűbb említettek már mind megvannak oldva, ha nem így lenne akkor az ISS sem működhetne. A marsra tartó űrhajón az általad említettek dolgok pontosan ugyanúgy működnének mint a föld körüli pályán. Ami nincs megoldva az tényleg a hordozóeszköz és persze az űrhajósok huzamosabb sugárvédelme.
  • Jawarider
    #1
    "Mach 20 sebességgel ", talán magyarosabb a 20 mach-al.

    Amúgy szép terv de amíg nincs megoldva az űrhajósok levegő+kaja+wc ellátása arra röpke 9 hónapra addig nem kell sietni talán a rakéta fejlesztéssel sem.