10
 • molnibalage83
  #10
  Mert nem csak ellenük készül a jenki... Egyébként meg leszállás közben MANPAD veszély van, ezért kerül HVA-ra DIRCM...
 • molnibalage83
  #9
  Ez általános téveszme. A méteres hullámhosszú radar ellen is alsó hangon nagyságrendi eltérés van. Az F-117-est a P-15 kb. 25 km-ről észlelte stabilan, mikor az azonos méretű F-4-et cirka 280 km-ről... És ez a méteres. Cm-es tartományban még jobb.

  Ezen felül a tűzvezető radarok egyike sem m-es hullámhosszú, mert annak akkora mérési hibája van, hogy radaros tűzvezetésre alkalmatlan. Kombinált IR +méteres radaros MCG-s SAM meg nincs és annak elég durva korlátai lennének.

  Ezen felül egy tanker soha nem védtelen, a HAVCAP nem dísznek van...
  Gépágyúzgatás meg lassan 40 éve idejétmúlt. 1982-es cirka 120 légigyőzelemből asszem egy volt ilyen. (Falkland + 5. arab balhé.)

  Ajánlom neked és a következő kommentelőnek is a karácsony táján megjelenő Hadtitechnikai összefoglalót a HTKA.hu-n.
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.09.28. 11:35:01
 • EnxTheOne
  #8
  Most minek?
  Kecskepásztorok úgyse tudják lelőni a sima, nem lopakodó verziót se.

  Ha meg Kína vagy Ruszkik ellen akarnak keménykedni, akkor szerintem érdemesebb lenne ezt a pénzt ballisztikus rakéta elleni védelme költeni. :S

 • Kikikirly1991
  #7
  Gyanítóm 10000 méteren tankolnak.Gépágyú odáig nem hord fel.Marad a rakéta,infravörös/hőérzékelő tudomásom szintén nem érzékel olyan messziről,marad a lokátor irányítású rakéta, ha lopakodó sokra mész vele.De értem mit akarsz mondani,csak jól esik okoskodni.X D.
  2 gond van a lopakodó technológiával:1.Kúrva drága, kifejlesztése,gyártása és fenntartási költsége,állandó felületkezelést igényel a repülőgépek külsején,nem kicsit megdobja az üzemeltetési költségeket,gyártani se a legolcsóbb.
  2.Az ellene való védekezés szerintem sokkal kevesebbe kerül,arról nem beszélve ha kifejlesztenek anti lopakodó radart,akkor nem nagyon tudsz mit csinálni a már hadrendben levő gépekkel,viszont a lokátort rendszeresíteni,ha szükséges a légvédelmi és levegő-levegő rakétákat módosítani filléres tétel,de még egy új rakéta kifejlesztése és rendszeresítése is sokkal olcsóbb.Új lopakodó eljárást fejlesztesz ki,kezdődik az egész elölről,10-20 évig nem lesz 3.világháború addig kiforrják magukat a lopakodókat is érzékelni képest radarok,érzékelők ,érdekes kérdés hogy mennyi haszna lesz a lopakodó gépeknek egy jövőbeni háborúban.És akkor ott van még a katonai kémkedás,és gyártástechnológia, el is lehet lopni a kutatások egy részét akár egészét, és idővel a gyártástechnológia is kiforrja magát, olcsobbá válik a lopakodók gyártása,ergo az hogy az USA mindenbe első akar lenni szintén hatalmas felárral jár, nem látom azt az előnyt ami miatt megérné.Talán ezt ők is tudják,de ki bírna ellenállni a fegyverlobby zsíros csekkjeinek...És persze játszani kell a világ csendőre szerepét.
  Utoljára szerkesztette: Kikikirly1991, 2016.09.28. 10:18:31
 • inkvisitor
  #6
  Ehh. A lopakodó jelleg manapság csak bizonyos elterjedt hullámhosszok ellen jó. Egy tanker alapból lassú és gyenge védelmű, egy régi, pontatlan radarral megnézik hogy nagyjából hol van, majd ráküldik a vadászokat. Látótávból legépágyúzzák, és pápá ellenség feletti utántöltés, pápá rohadt drága tanker.
 • syn7h37ic
  #5
  Most aztán tényleg Arfikában meg minmeghalunk,
 • NEXUS6
  #4
  Lopogató tanker?
  Mi lesz a következő, lopakodó tábori WC?
  XD
 • gforce9
  #3
  Hát igen... miért nem róják ezt fel az iszlám államnak mondjuk? :) Nem is értem.
 • molnibalage83
  #2
  A világ többi országa arányaiban még annyit sem költ űrkutatásra, mint az USA, de oda se neki...
 • bunny
  #1
  Ej, ha űrkutatásba öntenénk ezt a rengeteg pénzt, ami a hadiiparba megy, ott is meggazdagodhatnának a megfelelő emberek, csak lehet értelme is lenne.