42
 • felemelő
  #42
  "A probléma ott van, hogy a nyomtató általában veszteségesen van eladva"

  Az Epson ezen túllépett... az új külső tartályosa drágábbak, de olcsón üzemeltethetőek.
  Én meg is vagyok velük elégedve (eddig).
 • felemelő
  #41
  "minek nyomtató?!"

  Látom nem gyakran kerülsz kapcsolatba az államigazgatással :)
 • ostoros
  #40
  Nagyjából ez a helyzet. Egy egész raklap becsomagolt mikrocsipet pár dollárért adnak tovább, rejtély hogy lesz a végén belőle aranyárban a végtermék. No persze, nem akkora rejtély, ha figyelembe veszünk egy fontos faktort: az emberi kapzsiságot.
 • gforce9
  #39
  Ez a megboldogult főnököm úgy fogalmazta meg anno, hogy: 3 kínai munkás csak azért van felvéve a gyártósor legvégére, hogy vasvillával el tudják lapátolni, ami kiömlik a szalag végén.
 • ostoros
  #38
  Ez hülyeség. Filléres a gyártási költség, ezt mindenki tudja.
 • ostoros
  #37
  És azzal mi van, amikor kinyomtatunk 3 ezer oldalt, (mindegyik lapon egyetlen pixel van) és azt állítja a nyomtató, hogy kifogyott a tinta?
  Ki lett próbálva.
  Aljas mocskos cég az összes nyomtató gyártó.
  Itt érdemes utána nézni a cikk alatt a hozzá szólásoknak: (nem a cikknek, az csak dísz)
  http://www.origo.hu/itthon/20121117-miert-megy-tonkre-minden-olyan-gyorsan-vane-tervezett-elavulas.html
 • ostoros
  #36
  http://figyelo.hu/cikk_print.php?cid=375435_tudatos_geprombolas
  http://kontaktmagazin.hu/2014/08/30/tervezett-elavulas-avagy-hogyan-csapnak-bennunket-gyartok/
 • Skylake
  #35
  Na, ide is befutott a HP baromsága. Elmondom mi lesz:

  1. A HP forgalma ebben a piaci szegmensben szépen még lejjebb fog szállni - pont ellentétben azzal, amit elérni akarnak vele. A konkurensek már készítik a pezsgőt, és csíkozzák a kokaint.
  2. Kis Csin és más kreatív ferdeszeműek Shenzen alsón lévő gyárai elkezdik ontani az új firmware-t totálplán átk*rni képes patronokat - chipeket (kialakítástól függően, ahova kell).
  3. Fogyasztóvédők elkezdik jó keményen megb*szni a HP-t. Az EU-ban például van olyan jogszabály, hogy kötelesek tűrni az aftermarket kellékek alkalmazását - köztük a HP-is.
  4. Semmi baj, az userek továbbiakban a gépükre telepített HP bundle-t az oprendszereik tűzfalán elegánsan tiltanak - így nem tud a HP szoftvere firmware-t lehúzni --> már forgalomban lévő termékek esetén.
 • Tetsuo
  #34
  Mondjuk otthon beteges fótókat nyomtatni, amikor olcsóbban, profi laborokban kinyomtatják.
  Ellenben iratokhoz - sajnos még mindig - elengedhetetlen egy lézernyomtató otthonra - átlagos embernek.
 • Tetsuo
  #33
  Most meg próbálsz magyarázkodni.
 • gforce9
  #32
  A fej bírja... csak van benne az a vacak párna ami a fölös tintát felszívja, az számlálóhoz kötött. Emiatt innen Pestre kellett volna küldenem egy nyomtatót márkaszervizbe.... mondtak rá egy elképesztő árat+szállítási díj. Innentől a tulaj mondta: jóédesanyjukat. Tudok valamit baszni vele? A számlálót kiütöttem neki, azóta is megy a nyomtató. Majd egyszer biztos belefullad a tintába, de egyszerűen nonszensz a párna csere díja. Megvannak az Epsonnak is a piszkos kis trükkjei annak ellenére hogy az L1xx L2xx nyomtatók már nem épp az adjuk ingyen kategória.
 • mortep
  #31
  Szerintem aki extra haszonnak véli a patronok túlzott árait az jól látja. A példánál maradva: 135e forintba került a nyomtató, egy rend patron kb 160e és jelenleg a hatodik rendnél tartunk (nem otthoni használatra van). Hányszor kell még a gyártási költséget kifizetni? Azért alkalmazzák ezt a modelt, mert így több pénzt lehet lehúzni a júzerektől. Pont.
 • Tinman #30
  Nyilván az vagyok... Canon, HP, Samsung, Xerox, Epson, Brother és Kyocera kellékanyagokat és alkatrészeket is forgalmazunk.
 • korbin555
  #29
  5-6 éve nincs nyomtatóm, nincs rá szükségem. Nem mintha korábban lett volna. Egy időben nyomtattam mindent mint a güzü, de sikerült kigyógyulnom belőle. Értelmetlen, és drága hobbi volt.
  Egyébként jó nagy fekete füsttel égnek a fotóalbumok.
 • Caro
  #28
  De ki fogja megbüntetni? A törvények nem azért vannak, hogy nekünk jó legyen, hanem hogy a nagy gyártóknak jó legyen.
  Lásd a szomszéd roamingdíjas cikket is. Az EU-ban az a jó, hogy van amikor a munkraerő, tőke, szolgáltatás szabadságára lehet hivatkozni, de ha a zsíros kenyeret veszélyezteti, akkor már nem olyan fontos.
  A környezetvédelem is csak addig fontos, ameddig üzlet.
 • Meridian
  #27
  Másrészt a HP-t szarrá büntetném, mivel ezzel a magatartással (drágább a javíttatás, mint újat venni) az ipari hulladékok mennyiségét növelik.
 • Meridian
  #26
  Egy példa ár, nem olcsó, de legalább nem szarik be, a tintát beönteni kell nem fejet cserélgetni.... mondjuk kérdés az, hogy a fej meddig bírja?
  https://www.aqua.hu/epson-l220-szines-folyamatos-tintarendszeru-multifunkcios-nyomtato-373648.html
  Utoljára szerkesztette: Meridian, 2016.09.22. 02:12:29
 • Meridian
  #25
  Nem kell sírni. EPSON-ra kell átállni. Kurva jól ment utángyártottal is, nem szart be, csak kis kapacitású volt a patron (amúgy a HP-nak is elég kicsi, - legalább ha már drága, akkor adnának istenes mennyiségű tintát) ezért sokat kellett venni, viszont legalább olcsó volt, egy 4darabos garnitúra 1500Ft volt.

  Sajnos mint minden tintapatronos, ez is be tud száradni, ha hónapokig nem nyomtatsz vele, ez történt - és ez nem patronfüggő.

  Viszont most aki sokat akar nyomtatni annak van nagykapacitású patronos nyomtatójuk, ezt kell venni, a HP meg mehet a picsába az üzletpolitikájával.

  http://www.epson.hu/for-home/ink-tank-system

  Utoljára szerkesztette: Meridian, 2016.09.22. 02:12:10
 • Tetsuo
  #24
  HP-ügynök vagy - gondolom.
 • Tinman #23
  Nézz meg egy autót. Megveszed egyben 2.5 milláért újonnan. Tegyük fel, hogy ebben az autóban minden héten tönkremegy 1 alkatrész, de mindig más. Hamar eljutsz oda, hogy átlépted a 2.5 millát és nem érted miért kerülnek annyiba az alkatrészek.

  A színes lézer magáncélra pedig a lehető legnagyobb baromság ami történhet. Aki relatív sokat nyomtat mindenfélét otthon, annak színeshez tintasugaras, doksikhoz meg egy alap lézer és így ússza meg a legjobban. A színes lézer öngyilkosság. Nekünk nem egy olyan partnerünk van (cég), akiket korábban behúztak vele a csőbe, de még ők is kihátráltak a nyomtató mögül és kukázták, mert teljesen komolytalanok az árak.
 • Tinman #22
  Ez csak arra bizonyíték, hogy valójában nem kell nyomtatnod. Nincs ezzel gond. Nem is a nyomtatásé a jövő az biztos :-D
 • Tinman #21
  A fogyasztókat nem lehet egy kalap alá venni, mert többféle fogyasztó van, többféle metódussal.

  - Egyik részük ha tehetné vízzel töltené fel a patront és elvárná, hogy a 9 ezres nyomtatója az élete végéig ingyen nyomtasson.
  Ők a "Holdon járó" kategória, mert az elvárásaik és a valóság köszönőviszonyban sincsenek egymással.

  - A másik kategória a konzervatív. Érdekes jelenség, mert kizárólag eredeti patronokat vesz, a 17 éves nyomtatójába és minden alkalommal el is mondja, hogy ez olyan szuper kis gép, hogy párja nincs. Arra a kérdésre, hogy látott-e már nem 2 patronos, hanem 5 patronos fotónyomatot zavartan evadel. Ők azok, akik bizony hiba esetén hozzák a "nagy zöld tescos szatyorban" (ami kék), a printert, hogy hát bexart javítani kéne... csak 20.000 a fej, végül is annyit megér, mert "szuper kis gép".

  - A következő kategóriába tartozom én is. Hát nem egy elit liga, inkább csak elkeverték a gyógyszereik, de a költekezésük alapján mégiscsak ők az elit egyik ága... Drága printer, drága kizárólag eredeti patronok és term. rohadt drága fotópapír. Miért nem nyomtattat töredék áron egy fotólaborral? Nem tudja megmondani. Szeret otthon szarakodni, méretezni, fotóbolt zsonglőrködni, hogy aztán a cirka 1.5 óra után elkészült képet, mint a véres kardot körbehordja és a családja ajnározásában fürödjön perceket, hogy micsoda csodálatos munkát is végzett.

  - A következő kategória szintén kemény. Az ipari szarrágók, az analóg technokraták. Az a fajta posztkommunista vezető és alkalmazott brigád, melyek nem hisznek az egyesek és nullák hatalmában. Mindent kinyomtatnak. Őrület mennyiségű papírt és tintát szívnak fel, kb. olyan elánnal, mint ahogy Keith Richards az apjával tette. Viszont szarrágók. Maximálisan. Selejtes papír, filléres patronok. 1 forinttal olcsóbb? Máris te szállítasz! De ha gond van a nyomtatókkal -van, sok-, akkor nyilván azt tegnapra kéne megjavítani golyórágó árban. 19 éves mátrixszal nyomtatnak, hiszen az a legolcsóbb. Már 4 éve mondtad, hogy a fej odavan, de ők azért még nyúzzák, még a festékszalagból is képesek utángyártottat venni, holott az eredetiben se egy nagy tétel, viszont nem hullik szét túlhasználat esetén sem... de ez nem számít. 1800 Ft vagy 900 Ft? Hagh! Hát hülye kérdés.

  - Ez a kategória az elit másik ága. Az ipari sznobok. Drága printer, 2 évente csere, ha jó akkor is. Drága kellékanyag és azonnali garanciális csere már akkor is, ha csak 1x megnyikkan egy toner vagy egy nyomtató. Ritka rejtőzködő faj, de létező. Általában olyan cégekről van szó, melyek nevét garantáltan soha nem hallottad, de amikor meglátod a székházat és be kéne menned, olyan érzés fog el, mint Frodót a mordori vaskapuk előtt. Egyébként sokat is nyomtatnak, de inkább csak a maguk túlbiztosítása végett, mert 3 szerverre mentik még el az adatokat, amin lóg 6 external vinyó, a szerverek persze 2 cloudba szinkronizálnak, de azért a vezetők is készítenek manuális mentést external vinyóra vagy méregdrága penre és persze papír alapon is minden lélegzetvétel megvan. Miért? Mert telik rá. Mert megtehetik. Persze nem így kezdték, de már nem probléma.

  - A titkos liga. A szabadkőművesek eltitkolt fattyai ők: A tolvajok céhe. Ők kérem 2 metódussal dolgoznak:

  a, Egyszerűen lenyúlják a céges beszerzések egy részét, majd egyéb boltoknak, vagy internetes piacokon eladják az eredeti tonereket. Elitisták a maguk egyszerű módján, hiszen az utángyártott termék az számukra tabu, ahhoz nem nyúlnak, csak az eredetihez, mert azt jó áron el tudják adni...

  b, A "darabjózsi." 1 darab = 1 darab nem? Hát nem. Beszerzi a cégük az eredeti kellékanyagot, a trógerje meg beszerzi magánúton -nagyobb trógerje céges úton- az utántöltött filléres szart, kicseréli, hiszen darab = darab és máris mindenki boldog (szerinte), hiszen az eladó eladta a kellékanyagot megkapta a pénzét, a cég tud nyomtatni, a tolvajnak lesz pénze, aki tőle vásárolja meg, az meg áron alul jut hozzá az eredeti termékhez. Win? Majdnem. A tolvaj cégénél hamar beborulnak a nyomtatók, mert nem 2 oldalt nyomtatnak a vassal/nap, hanem 200-at...
  Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.09.21. 22:20:02
 • Munkas
  #20
  Nem az a fő baj evvel a modellel, hogy a festékből hozzák be a nyomtatók alacsonyabb árát, hanem, hogy átverik a vevőket.
  5-6 éve vettem egy OfficeJet-et. Akkor 60 eFt körül lehetett, és úgy adták el, hogy olcsóbb vele nyomtatni mint a lézerekkel. Hosszú távon megéri.
  Ez az első években még igaz is volt. 12-15 eFt körül volt egy set patron. Aztán szépen ment felfelé. Két ével később már 25 eFt volt ugyanaz. Most 30 eFt-nál jár. Már nem igaz, hogy olcsóbb lenne. Sőt.
  Ha előre tudom, akkor valószínűleg mást veszek, mert ezek már nem belépő modellek, hosszabb távra szólnak.
 • Tinman #19
  Ez meg a másik, minek annyit nyomtatni? Totál digitális világban élünk, nyomtasson az akinek kötelező valamit kinyomtatva leadnia, mindenki más jót tesz a környezetével és a pénztárcájával is, ha nem nyomtat, csak ha nagyon muszáj.
 • nimfas
  #18
  Autós példa is sántít kicsit... mikor egy új autót szőnyeg nélkül adnak.... ja azt vedd meg 10-20eFt-ért.
 • Tinman #17
  Ahogy írtam, aki nem fotókat nyomtat az bátran vállaljon be jobb minőségű utángyártottat (utántöltöttet ne, az néha 10 usert is megér, mire kukázzák!), mert mire eljut oda, hogy tönkremegy a vas, már régen kitermelte egy új árát.
 • Cat #16
  A probléma ott van, hogy a nyomtató általában veszteségesen van eladva, azaz az egész modell arra épül, hogy a patronon hozzák be a hasznot. De ebből a fórumból is látható, hogy az emberek a festék árát extra haszonnak vélik, közben valójában abból a bevételből gyártható le a nyomtató maga. Az a 135ezres színes lézer lehet, hogy valójában 200ezer lenne, de te annyiért nem vennéd meg, azaz kvázi részletekben fizetsz, kisimítják az általad fizetendő költséget.

  De egyébként ugyanez van pl. a DSLR fényképezőgépeknél, ahol a haszon az objektíven van, nem a vázon, vagy akár az autóknál, ahol az extráknál fog nagyon vastagon a ceruza, és simán felvihető az ár az eredeti duplája fölé.
 • Tetsuo
  #15
  Milyen szép tőlük, és biztos nagyobb bevételük lesz... ja, nem.
 • jkedzs
  #14
  minek?! minek nyomtassak?! minek nyomtató?! D:
 • mortep
  #13
  Az én nyomtatóm, az én festékemet használd... ez eddig oké. Az viszont nagy szemétség, hogy 2 db. (jobb esetben 3) eredeti patron ára meghaladja a nyomtatóét.
  Konkrét esetet mondok: használunk egy konica színes-lézer nyomtatót, az ára kb. 135e forint, 4 db. festékpatron jár bele (csak festék, fényhengereket, késeket, szemetest, s a többit külön kell cserélni), darabja kb. 36e forint, és ez még kedvezményes/akciós ár.

  Szóval az rendben van, hogy 4db. műanyag kocka benne némi festék drágább mint a 20kg-os nyomtató?
 • dyra
  #12
  Hagyjuk őket, volt nekem egy frankó kis HP Photosmart 3200-es gépem. Mindig csak eredeti patront raktam bele. Nem mondom, hogy sokat használtam de azért használtam (fénykép nyomtatásra nagy többségében). 1500 lap környékén betojt, a szervizben közölték fejcserés de fej az nincs. Illetve nem gazdaságos a javítása. Állítom ha még most is menne elnyomtatnék évi 20 000 - 30 000 forintot. Így nem nyomtatok semmit mert azóta nincs nyomtatóm és már nem is lesz. Csak rajtam buktak egy csomó pénzt. Érthetetlen az üzletpolitikájuk.
 • Major
  #11
  A piac nem így működik, főleg nem egy egyre zsugorodó piacon. A fogyasztók nem fognak kínlódni a teli áras patronokkal, hanem átmennek olyan márkához, ahol ezt a "szolgáltatást" továbbra is biztosítják a számukra.

  A Ninetendo részvényesek, meg álló ovációval várják mindig a negyedéves Wii U eladások számait.
  Utoljára szerkesztette: Major, 2016.09.21. 19:15:51
 • Archenemy
  #10
  Kár hogy az autógyártók még nem találták ki, hogy a BMW mondjuk csak BMW-benzinnel menjen.
 • Atisz #9
  Így van. Szerintem jogos a HP lépése, a saját nyomtatójába az ő tintapatronja menjen.
  Ami felháborító, az a botrányos ár, nevetséges, hogy egy tintapatron magának a készülék árának 20-25%-a.

  Ha lehet elkerülöm a nyomtatást és mindenkit ugyanerre ösztönöznék.
 • Ender Wiggin
  #8
  Egy 2006 decemberi HP C3180-asom van. Éves szinten 70-80 A4-es oldalnál nem nyomok többet, ez kb. 1-1 színes és fekete patron évente. Soha semmi baja nem volt, egyetlen dolog vele, hogy az új SDHC kártyákat már nem ismeri fel. De a patronárak felháborítanak. 8-10 ezer darabja, ami különösen azért brutális, mert minden cserénél elpazarol egy csomó festéket a hülye kalibrációs oldallal. Patron töltetésen már gondolkoztam, de sosem jutok el oda, mert nem esik útba... 10 éves gépnél már gondolom mindegy, akár gagyi festéket is tehetnék bele.
 • Tinman #7
  Persze, hogy nem életszerű, hiszen 20 éve dolgozom IT meg perifériák körében, hogy is lenne életszerű a napi tapasztalás. Nem is értem, hogy gondoltam :-(
  Sajnos napi szinten javítom is őket, persze a tintasugaras agyrémeket elzavarom a... pont oda.

  Mind picsog. A 8 ezres tescos nyomtatós és a 45 ezres is ugyan úgy. Annyi a különbség, hogy utóbbi később lesz fillérszabó és később kezdi el a 300 Ft-os patronokat venni.

  Nagyon, nagyon gyakori, sőt szinte kizárólag az a jellemző, hogy az utángyártott/töltött patrontól/tonertől hibásodik meg a nyomtató.

  A munkalapok alapján a következő hibák a legjellemzőbbek:

  - tinta/festék szivárgás (néha egyszerűen beleengedi a tintát a készülékbe)
  - karcos vagy kopott fényhenger (értelemszerűen ez utántöltött probléma, de nem 1x találkoztunk utángyártottnak hazudott kellékanyaggal, amiről kiderült, hogy a gyártó valójában egy használt eredetit töltött újra)
  - gyakori a fixáló hiba, amikor a festék egyszerűen nem a papírra ragad, hanem szépen lassan beterít odabent mindent, ergo a festék minősége se mindegy
  - szintén gyakori a papírtovábbító görgök problémája, bár ezen gyakran segít egy alapos karbantartás, de minden esetben a feleslegesen szennyező utántöltött/gyártott patron és toner volt a hibás
  - nem 1x találkozunk olyannal is, amikor a tonerben levő fogaskerék adja meg magát. Néha a műanyag, néha a fém. Utóbbi a nagy gond, mert a darabjai egyetlen nyomtatás során elvándorolnak a készülékben és helyrehozhatatlan károkat okoznak.
  - papírfelvevő görgő probléma. Vajh miért? Hát persze, hogy tiszta festék/tinta az is.

  Akár tetszik, akár nem az eredeti kellékanyagokkal 1000 eladott darabnál 1-2 db.-nál van gond. Utángyártott/töltötnél nagyjából minden 10. És az előbbi esetben max csíkozás fordul elő, az meg ugye kb. semmilyen kárt nem okoz odabent.

  Ettől függetlenül, ha valaki vesz egy 25 ezres lézert és azzal rengeteget nyomtat. Elnyomtat 10 tonert mire beszarik a készüléke a silány minőség miatt, már pénzénél van! Ezzel a ténnyel vitatkozni nem lehet. A fingé'-hugyé' vett kellékanyag szinte mindig behozza az árát, csak sokan vannak, akik ragaszkodnának az adott készülékhez, csak ugye minek.

  A fotónyomtató userek meg egy más világ. Ők nem vesznek pancsolt szart és jól teszik. Páran bepróbáltak jobb minőségi utángyártottat, de az eredmény meg sem közelítette az eredetit, így ők gondolkodás nélkül az eredetit veszik és rohadt sokat kibírnak azok a készülékek, nem ritka az 1 évtizedes kor sem. Ezen csoportba tartozom én is. Nem sokat nyomtatok, de ha igen, az inkább fotó, de eskü meg nem mondod, hogy nem fotólaborból való nyomtatvány...

  A szűkülő piacról meg annyit, hogy nagy vetélytársuk volt a Samsung, de őket ugye bekebelezték. Messze nincs ez még lejátszva.
  Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.09.21. 16:45:35
 • gforce9
  #6
  "Az pedig ami az utántöltött és utángyártott toner/patron piacon meg az igénytelenség netovábbja. 300 Ft-os patront beletolja a 25 ezres fotónyomtatóba, majd picsog, hogy szarok a színek... ez a jobbik eset, mert a másik meg azért sír, mert meghibásodott a nyomtatója a gagyi patrontól."

  Egyik sem életszerű amit mondasz. Aki olcsóbbat vesz és nem tökéletes a minőség ritkán picsog pontosan tudja, hogy valamit valamiért. A meghibásodásokról meg annyit, hogy több mint 1 évtizede nézegetem a nyomtatókat és a ritkábbnál is ritkább, hogy az utángyártott toner miatt hibásodik meg. De még ha amiatt is hibásodik meg, addigra már az árkülönbözetből új nyomtatót lehet venni. Nem kell bevenni a nyomtatógyártók propagandadumáját.

  Ezt így nagyon be fogja szopni a hp..... persze lehet erősködni, de valóban az lesz amit mondtál, átállnak egy másik márkára. Ha nekik ez fincsi egy eleve szűkülő piacon és egy felvásárlás után, csak gratulálni tudok nekik.
  Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.09.21. 16:25:45
 • Tinman #5
  És jól is teszik, hogy megveszik az új nyomtatót, mert a javítási költsége a réginek rossz vicc, az alkatrész árakkal egyetemben.

  A HP húzása teljesen jogos. Az én nyomtatóm csak az én patronjaimmal legyen kompatibilis, ezt hadd dönthessem már el. Akinek ez nem tetszik, az válaszon más nyomtató márkát, van még pár a piacon, de akár zsírkrétázhat is kedvére. Főleg annak fényében jogos, hogy a nyomtatón bukó van. A konzolok esetében is ez a módi (kivéve a Nintendo-t): vedd meg a hw-t és csak azokkal a játékokkal tolhatod melyekkel az adott fejlesztő és az adott konzolgyártó szépen leszerződött. Érdekes ott ezért nem sír senki...

  Az pedig ami az utántöltött és utángyártott toner/patron piacon meg az igénytelenség netovábbja. 300 Ft-os patront beletolja a 25 ezres fotónyomtatóba, majd picsog, hogy szarok a színek... ez a jobbik eset, mert a másik meg azért sír, mert meghibásodott a nyomtatója a gagyi patrontól. Aztán hozza nagy bőszen, hogy meg kéne javítani, végül megtudja az alkatrész árát + munkadíj és fel van háborodva. Rofl.

  A Windows esetében is csak az eszetlen csapkodás ment. Ott volt egy előre feltelepített saját böngésző. Aki akarta használta, aki nem akarta az meg letöltött vele egy FF, Opera, Chrome-ot és azt használta.
 • Amiga
  #4
  Az új nyomtatóhoz nem kapsz teljes értékű patront, csak ún. tesztpatront, ami sokkal kevesebb nyomtatásra alkalmas. Ezt sokan nem tudják és tényleg megveszik inkább az új nyomtatót.

  A HP húzása viszont undorító, és gondolom törvénytelen is, ahogyan az MS-t is elmeszelték, amiért egy időben monopolizálni próbálta a windowsban az internet explorer használatát.
 • Roger6
  #3
  Idegen technológiát nem ismerünk nagyon, szóval idegen tinta sem lesz egy ideig gyanítom.