2
  • Skylake
    #2
    A felhőmegoldások promózása szerintem pontosan ahhoz hasonlít, mint amikor Kolumbusz és utána jövő konkvisztádor társai üveggyöngyökért cserébe megvették az indiánoktól földjeiket, és így egyben a kontrollt is felettük.

    A felhő számomra semmilyen magasabbrendű dolgot nem jelent, szemben azzal, amit a szó sugallni, éreztetni kíván. Annyit jelent csupán, hogy a te adataid azért cserébe, hogy te bárhonnan korlátlanul elérd őket, immár nem a te kezelésedben vannak. Csak eléred őket, de nem te kontrollálod ezeket, az ezekhez való hozzáférést és nincsenek valójában a birtokodban, tulajdonodban. Most megy a beetetés, később pedig, amikor meg már az átlagembereknek minden régi és ezért értékes személyes adatuk (emlékük) csak itt van meg, lehet kasszírozni.

    Sajnos, tetszik-nem tetszik, a felelős informatikai gondolkodás és adatkezelés is ugyanolyan alapvető szkill, mint ezen rendszerek használata. Hozzátartozik. Hogyan tárolom adataimat? hogyan teszem őket áttekinthető struktúrába? Hogyan biztosítom, hogy legyen belőlük másodpéldány? Mert egy ma létező felhőszolgáltató is mehet a levesbe a jövőben – adatokkal együtt, amik neked már nincsenek meg máshol.

    A digitális kor hatalmas mennyiségű adat tárolását teszi lehetővé. Ezért viszont azt az árat fizetjük, hogy az adatok tárolása sérülékeny, az adatok emberi érzékszervekkel nem olvashatóak és írhatók. Ebből a nézőpontból a papír nevű adathordozó például kifejezetten zseniális.
  • SirBubu
    #1
    én mondjuk tudtam, de eszem ágába sincs ott tárolni