37
  • Agyturbinikusz
    #37
    Erre nem lehet logikus választ adni.
    Emberit meg még annyira sem.
  • Tetsuo
    #36
    David Cronenberg nem a sci-fi, hanem az elmebeteg horror "alkotója". Egy kulturálisan romlott, dekadens senki, aki a megbotránkoztatással lett sikeres.
    Megfilmesített történetei és megvalósításuk ördögiek, értékellenesek, istentagadók.
  • Agyturbinikusz
    #35
    A hiba ott van, hogy amit elvarsz tul sok. Mivel elolvastad az eredeti konyveket, igy neked mar van egy elkepzelesed.
    Ezert nem olvasok fellengzos regenyt.

    Forditva csinalom, nezem a filmeket es elkepzelem moge a hianyzo dolgokat a filmbol. Sokkal jobb buli.

    Persze neked mar mindegy mert elfelejteni nem egyszeru.

    Erdemes Cronenberg rendezeseket nezni. Ott lehet padlot fogni, az adaptacio minosege annyira jo.
  • Tetsuo
    #34
    Nagyon kevés sci-fi filmet láttam, ami megüt egy minőségi szintet, amitől "tetszik". Sorozatból még nem is láttam olyat.
    Igazából most érett fejjel a legendás regények nagy része is csak szórakoztató ponyvának tűnik, mindenféle tudományosság és váteszjelleg nélkül.
  • Agyturbinikusz
    #33
    Rossz filmet néztél, 1995-ben készült egy adaptáció, igaz egy sorozat része.
  • Sir Cryalot
    #32
    Kalergi a nyugatiak Leninje , ebből is látszik a félműveltség hogy ilyenekre szükségük van (legyen miről áradozni), ráadásul olyanra akinek max. pofája volt miközben "L" tett is valamit.
  • NEXUS6
    #31
    Úgy tűnik, tipikus szürke eminenciás volt.
    De pl a Nagykároly díjat elsőként kapta meg, amelyet utána olyanok kaptak, mint Konrad Adenauer, Sir Winston S. Churchill, Robert Schuman, az Európai Bizottság, Helmut Kohl. Tony Blair, Bill Clinton, Jean Claude Juncker, Angela Merkel, Ferenc pápa, amelyek/akik sokat tettek az európai integrációért.
    A díjat amúgy rossznyelvek szintén összefüggésbe hozzák a frei-malter-meisterekkel.

    Szerintem az USAban sem igazán működött ez a népek olvasztótégelye elv. A fekák fekák maradtak, a fehérek fehérek, a latinok latinok, a keletiek keletiek, gettóban, elkülönítetten, külvárosban negyedben élnek. Nincs olyan akire ránézel és azt mondod, hogy na ő az Amerikai.

    Az elv ott hibádzik, hogy valójában mindenkinek van kulturális identitása, ami nemzethez, valláshoz kötődik. El lehet hitetni ideig-óráig bizonyos emberekkel, hogy nekik nincs, ők elég ha individuálisak maradnak, azonban rájönnek ők is, hogy ebben a világban egyedül semmire sem mennek. És egyszercsak kapnak segítséget egy vallási, nemzeti közösségtől, diaszpórától.

    Az EU szerencsére soha nem lesz egy olyan alvilági gengszter birodalom, mint az USA, mert itt az íratlan kulturális tér határai általában egybe esnek bizonyos törvényes határokkal is, és az emberek tudják, hogy otthon ezen határokon belül élhetnek, ha átmennek a másik országba, ott fel kell venni az ottani szokásokat, ha ott akarnak boldogulni, pl nem árt megtanulni az adott ország nyelvét.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.09.15. 18:12:59
  • Skylake
    #30
    Nem hallottam még erről a Kalergi gyerekről, mindenesetre ahogy látom, a Wikipédián megtalálható. Elképzeléseinek megvalósulása szerintem igen gyenge eredménnyel történt meg. Úgy gondolom, hogy inkább az első és abból eredően a második vh.-hoz hasonló kataklizmák elkerülési szándéka indukálhatta inkább mindazt, ami ma EU-ként látható – és amely igazi béna kacsa ahhoz a fajta mélységű integrációhoz képest, amelyet valószínűleg ő elképzelt. Nem sikerült eléggé eredményesen konspirálgatniuk vakolókanalas haverjaival. Az EU, szemben az USA-val sosem lesz olyan fajta egység mint amaz, és mint ami vélhetőleg nagyon tetszett volna Kalerginek. Ennek gyökerei történelmiek és kulturálisak, és nagyon erősek.
  • NEXUS6
    #29
    Ja még a halálhozó Nubirát be akartam írni, de túl hosszú lett volna. XD

    Mondjuk a hsz tartalmát nézve az valójában azért gyöngyszem az összeesküvés elméletek között, mert ez marhára nem az.
    Richard von Coudenhove-Kalergi egy osztrák-japán nemesi vérvonalú (hercegi) szülőktől származó politikus/filozófus. A család krétai-bizánci-majd velencei-stb helyeken élt, Európa egyik legősibb dinasztiájáról van szó. Ebből viszont következik, hogy nemzeti identitásról az ő esetében nem igazán beszélhetünk. Az Osztrák-Magyar Monarchia széthullása után, mint főnemes az egzisztenciális lesűlyedéséért értelemszerűen okolta a "nemzeteket", egyrészt a németeket-franciákat, akik kirobbantottak egy értelmetlen háborút, valamint a kis nemzeteket, magyarokat, románokat, cseheket, akik aztán vitték a boltból azt, amit lehetett és önálló államokat alapítottak. Kalergi tehát hozta a családi identitás nélküli identitást, ami a Monarchia multikulti, soknemzetiégű rendszerében kiválóan működött.

    A két világháború között gyakorlatilag aktívan próbálkozott egy multikultiságot zászlajára tűző Európa megalkotásán. Ez nem annyira népmozgalom, mint egy elitista klub volt, aminek olyan tagjai voltak, mint Einstein, Freud, Thomas Mann. Kalergi javasolta Európa himnuszának az Öröm ódát, 39-ben. A nácik, meg más nemzeti identitáson alapuló politikai vezetők aztán elkezdték üldözni őket. A nemzeti alapú Európa-egyesítési kísérlet elbukása után, az európai vezetőket is meglepte, hogy az amerikaiak egy Pán-Európai Mozgalom lelkiségét tükröző egységes Európai szervezet, állam mögé viszont odaállnak és ekkor kezdődött az, aminek a vége az EU. Az egység a sokszínűségben ugye.

    Kalergi a 20-as években konkrétan leírta, hogy hogyan kell Európát nemzetleníteni és egy új "fajt" a keveredésekből létrehozni, sajnos van párhuam a jelenlegi történések, és az akkor leírtak között.
  • Tetsuo
    #28
    Valójában van a könyv: Én, a robot. A kritikád inkább azt illeti, a film még a könyvnél is rosszabb. (Én végig sem tudtam nézni ilyen ripacsokat meg gyenge rendezést.)
  • Skylake
    #27
    Pazar. Ám nagyon hiányolom az eszmefuttatásodból az annunakikat, a Holdon lévő idegeneket, a rózsakereszteseket, a jezsuitákat, illetve a spagettiszörny-vallás képviselőit.
  • Skylake
    #26
    Van a film, az Én a robot. A film nagyon cuki, nagyon megható, egyvalamiben viszont roppantul torz: szerintem aki birtokolni fogja azt a technológiát, amely segítségével kognitív funkcióit tekintve abszolút emberszerű mesterséges intelligenciát tud létrehozni (a csomagolás most tökmindegy), még véletlenül sem fogja hagyni, hogy ez úgymond, teljes mértékben, önmaga által kitalált- kifejlesztett szabályok szerint fejlődjön. A leglényegesebb szabályok úgymond "be lesznek drótozva" megváltoztathatatlanok lesznek. E szabályok mindegyike kivétel nélkül azt fogja szolgálni, hogy a technológia birtokosai általuk hatalmi potenciáljukat növelni tudják azon területeken, amely kulcsfontosságú számukra, és az adott termék segítségével ez megtehető. Egyszerűbben: az Én a robot hőse esetében nyilván ott kellene lennie beépítve mindazon megfigyelési és titkosszolgálati technológiának, amelynek alkalmazására az adott termék és felhasználási köre kifejezetten lehetőséget biztosít - és emiatt alkalmazása nemzetbiztonsági érdek. Hasonló más igények által manifesztált technológiák mellett, nyilván, a "normál" rendfenntartáson át a marketingig. A magánélet minden eddig nem gyarmatosított szegmense gyarmatosítandó, ha ezt meg lehet tenni.
  • Skylake
    #25
    Toljunk csak össze két dolgot.

    A robotika fejlesztése nagyon rövid idő alatt óriási munkaerőtömeget tehet feleslegessé. Ezzel a munkanélkülivé vált tömeggel kezdeni kell valamit, hogy az elitek számára a nekik kedvező status quo fennmaradjon. Viszont minél olcsóbban, és minél biztonságosabban számukra.

    Az erőszak alkalmazása nem lesz reális opció az elitek számára. Amennyiben a tömegeket manifeszt módon erőszakos technológiákkal próbálják megfékezni, ebben egy darabig nyerhetnek, de hosszú távon elsöprik őket – sok lúd disznót győz elve. Nyilván az sem lesz opció számukra, hogy ők tartsák el ezeket - az ő nézőpontjukból mihaszna, kolonccá váló tömegeket. (Lásd. alapjövedelem és egyéb ilyen baromságok.)

    Az elitek számára a status quo úgy lesz megőrizhető, ha egyrészt növelik a megfigyelés terjedelmét és mélységét (IoT majd IoB). Ez megvan mindenkinek, szerintem elég evidens. A másik, amit a kolléga írt előzőleg : +1000! Proaktív módon megpróbálják úgy formálni a társadalom gondolkodását – az egyes egyének szintjén, teljes mértékben személyiségükre alakítva. Ez az elképzelhető legerősebb a befolyásolási potenciál, hogy a számukra szükséges status quo-t megváltoztathatatlannak és evidensnek tekintsék azok a tömegek, akik uralmukat vélt vagy valós módon veszélyeztetik. Erre az egyik lehető legjobb megoldás, ha mindenki saját látóköre, gondolkodása, világlátása az által és úgy épül fel épül fel, hogy személyiségére szabva, nagyon kedves és barátságos MI eszközökkel (egyik típus: öregeket segítő háztartási robot) kommunikál! Hozzuk ezeket divatba, teremtsünk szükségletet arra, hogy a tömegek akarják ezeket! Adjuk meg nekik őket olcsón! Érezzék, hogy életük jobbá lesz, hogy haladnak, hogy fejlődnek! (Pedig – ugyan: okostelefon = most már nem csak a menedzsereknek van PDA-juk.)

    Mivel a személyiség a szociális interakciókon a kommunikáción keresztül fejlődik, az elitek számára a legfontosabb megoldás hatalmunk konzerválása érdekében, hogy az uralomban tartottak legfontosabb társa – és őrzői meg ellenőrzői – MI rendszerek legyenek. Ekkor fogja a politika felfedezni magának az MI-ben rejlő potenciált. De még mennyire! Gondoljunk egy népszavazási eredmény adott hatalom számára megfelelő formában történő produkálására, amelynek meg kell lennie, hogy legitimálva legyen hatalmuk. Az MI kora abszolút személyre szabott választási kampányokat fog eredményezni, olyan meggyőzési képességgel, amelyről 2010-es években és előbb csak álmodhatnak a politikusok. És jól ismert a kínai közmondás szerint: hatalmat adok a kezedbe, és megmondom milyen vagy! Nos, ez a hatalom olyan is lesz, és a hatalmi igények is!
  • VolJin
    #24
    Holnap délelőtt szóróműszakban leszek, hova nyomjam a chamtrailt, hogy kellőképpen beinduljon az agyi keringésed?
  • VolJin
    #23
    Ha kíváncsi vagy rá milyen nem lesz a jövő, kérdezd meg milyennek képzeli a jövőkutató.

    Mindig az az érzésem, hogy ezek a jóslatok inkább a ma marketingeseinek a kottájából játszanak. Mintha a miből akarunk trendit csinálni a jövő héten meetingről kapnák a kivonatot, és azt tupírozzák b-kat sci-fik világával.

    2000-ben a megrendeli a hűtő a fogyóban lévő párizsit volt a vízió. Akkor PC került az ajtóba, ma tablet, de a fenének se kell.

    A PDA-ba szerelték a telefont, ennyi történt 15 év alatt. A tv-be meg beleműtötték a setopboxot, ami a moore törvény miatt inkább egy mediapc.
  • Sir Cryalot
    #22
    "Érdekes módon ezt a szemléletet Merkel NDK-s származása ellenére pillanatok alatt magáévá tette. "

    -ami talán még érdekesebb az az hogy a poroszos fegyelem meg ez a liberális narcissztikus életvitel kb. de-facto kizárják egymást, azt az országot meg poroszok rakták össze, úgytűnik utóbbiaknál viszont sokkal előbb megáll a tudomány, esetükben összerakás helyett összecsődítésről lehet beszélni. Amiről Ady E. művelt nyugatként írt az pedig mára eléggé nyilvánvalóan max. félművelt, és a jelenkori balos sajtó is úgylátszik ilyen Ady-s dacból akar megélni, akkor végülis elrohant mellettük az utóbbi 100év.
  • NEXUS6
    #21
    Én is csak abban az összeesküvéselméletben hiszek, amit az újság megír. ;)

    Tény, hogy az emberi hülyeség, naivitás, K.F.N. játék iányítja minden szinten a politikát, azonban vannak olyan kultúrális hagyományok, téveszmék, amelyek mentén félművelt emberkéink agya elkezd mozogni. (Merkel asszonyság mondjuk nem nevezhető félműveltnek, de a szakterülete momentán a kvantumkémia és nem szociológia, vagy államigazgatás, vagy jog).

    Az a szellemiség, aminek mentén az EU létrejött, egy államfőknél stikában kilincselő (lobbizó) nemesi származású szabadkőműves mozgalmán, a Pánerurópai Unión alapul.
    Ennek a szellemiségnek az alapja az, hogy a keletiekkel kell szétverni a nagy európai nemzetállamok kultúráját, identitását, mert így nem fognak majd a szemetek háborúzni. (Mondjuk eddig se a nemzetek háborúztak, hanem a politikusok, akiknek egy nemzeti, vallási identitás csak az eszköz, amivel nagyszámú emberkét tudnak a saját céljaik érdekében megmozdítani).
    Félreértés ne essék, amikor bennünket bevettek az EU-ba, akkor nem egy mindíg is Európához tartozó nép került be végre egy nagy, számukra mindíg is otthont jelentő közösségbe, hanem a nyugatiak felvettek valami egzotikus népcsoportocskát, akik számukra furcsábbak voltak, mint a London, vagy Brüsszel utcáin flangáló pakik.
    Érdekes módon ezt a szemléletet Merkel NDK-s származása ellenére pillanatok alatt magáévá tette.
  • Sir Cryalot
    #20
    "migráncsok bekényszerítése, és emögött valami nagytőkés világösszeesküvés feltételelzése."

    az igazság prózaibb, a cockódemokrácia, willkommenskultur , meg a stronger together, meg diversity, ezek mind narcisztikus hívószavak és a pszichológiából fakad,

    abból hogy hiába a szürkehátú gorilla a legerősebb , a törzs többi tagjával neki is jóban kell lennie, na hát nyugaton erreföl van nagy equality, sok lúd disznót győz alapon a pletykás vénasszonyt épp választják megfelé emiatt.
  • NEXUS6
    #19
    Hát itt most elmondtál olyan körülményeket, amelyek a jelenlegi általános, liberális, naggyondemokratikus tőkés szemléletből fakadnak, de többször volt már rá példa, hogy lehet máshogy is a dolgokat reagálni.

    Először is a tőkés adott népességből (mint piacból) a kis üzlezte képességei szerint igyekszik a maximumot kihozni. Ő nem fog hosszútávon nevelni/képezni, demográfiát alakítani (legalább is ma már nem). Van egy piac, csinál egy marketing akciót, ha nő a kereslet, felfuttatja a terméket, ha felfutott és előrelátható 5-10 évre a technológia megmaradása, akkor képeztet rá embert. És kb ennyi.

    Nem jut eszébe, hogy a minnél több ember jelent neki nagy piacot, legalább is nem hosszútávon. Persze általánosságban jobb neki a vegyes, multikulti lakosság, mert akkor nem kell kultúraspecifikus termékekkel vesződnie. Szal ebből a szempontból még érthető is a migráncsok bekényszerítése, és emögött valami nagytőkés világösszeesküvés feltételelzése.

    Aktív demográfiára, családpolitikára, az oktatás felpörgetésére ott van példának Dél-Korea, meg Kína. Nem mondd már hogy nem lehet ezt megvalósítani. Ahogy a Kínaiak visszafogták a szaporulatot, úgy volt Mo-n a 70-es 80-as években egy sikeres szaporulat ösztönző intézkedés csomag, ezek az emberek tartják ma működőképes állapotban az országot, ha elmennek nyugdíjba akkor meg szopás lesz.

    Amiket írsz, az a gyeplőket a lovakközé féle síránkozás, amikor az emberek családpolitikáról való nézeteit a valóságsó, mónikasó, FB, aktuális sorozat, plusz fogsortisztító tabletta/tampon/hasmenéselleni tabletta reklám által meghatározott pontokkal kijelölt gondolati síkon hagyod mozogni, ami kb a tőkéseknek pont megfelel.

    Ha egy ország vezetése végiggondolja, hogy országa mekkora lakossággal maradhat adott régióban (vagy a világon) mérvadó, ennek biztosításához milyen intézkedések kellenek, mi az gazdasági szint, abból is következő jövedelmi szint, ami a népesség ellátását biztosítja, akkor ez egy aktív család/gazdaság/oktatás politikával meghatározható, biztosítható adott országban.

    Nem azt kell nézni, hogy a mónikasón felnőtt emberek mit akarnak, hanem azt, hogy a mónikasón felnőtt embereket hogy lehet arra rávenni, hogy olyat tegyenek, ami jó az országnak, szaporodjanak, tanuljanak, megfelelő melót vállaljanak (ne mindenki kommunikációs szakember, meg politológus akarjon már lenni).

    Szerintem.
  • NEXUS6
    #18
    Illetve az igáslovak kihalásának idejében éppenhogy növekedett a népesség és nem ugyan akkora, hanem nagyobb teljesítményű vontatóra volt szükség, épp ezért terjedtek el a traktorok, amivel emelkedett a hozam is, meg minden.
  • gforce9
    #17
    "mint ahogy az igaslovak is joreszt kihaltak a motorizacio megjelenesevel."

    Hát igen, csak az igáslovak nem tudtak bevágni a villa ablakán egy kézigránátot, hogy nekik nem tetszik ez a jövő. :)
  • kvp
    #16
    "Nekem ebből az jön le, hogy épphogy növekszik a jövedelem, egyre magasabb szintű lesz az emberek beosztása!"

    Igen, azoke akik dolgoznak. Viszont egyre kevesebb ember fog tudni dolgozni es nem azert mert egyaltalan nem lesz munka, hanem mert a lakossag letszamahoz kepest egyre kevesebben tudjak azt a magas szintu munkat elvegezni. Tehat tobb alacsony kepzettseget igenylo munkahely szunik meg, mint amennyi magas kepzettsegu letrejon es meg a letrejovo uj munkahelyek jo reszet sem fogjak tudni betolteni, mert nem lesz eleg megfeleloen intelligens, kepezheto ember.

    A tarsadalmi problema abban rejlik, hogy a technologia fejlodesetol fuggetlenul az ertelmiseg aranya a teljes lakossagon belul csokken, mig a munkanelulieke no. Ez reszben a nem dolgozo lakossag nagyobb nepszaporulatat, reszben a bevandorlo lakossag nem ertelmisegi voltat es nagyobb nepszaporulatat, reszben az ertelmisegi szinthez szukseges egyre nagyobb intelligencia szintet jelenti. Nem azoknak lesz tobb gyerekuk, akiknek okos gyerekeik lennenek, igy meg stagnalo lakossag mellett is sokkal gyorsabban csokken az ertelmiseg szama. Ezt a legtobben a kozeposztaly meretenek csokkenesen veszik eszre, pedig az egy jo 20-25 ev lemaradasban levo jelzo.

    Az egyik kapitalisata megoldas a teljes gepesites, azaz annyi embert kizarasa a termelesbol (munkabol) amennyi csak lehetseges, mivel igy a lakossagtol fuggetlenul tervezheto az ipar. Amig az allamok tudjak fizetni a segelyeket, addig termelnek a lakossagnak is, amennyiben az allamok bedolnek (ket oldallal lejjebb irjak is), akkor onnantol meg csak a fizetokepes keresletnek, azaz a nagytokesek egymasnak es valamennyit a szolgaknak (lasd az emlitett mernok, orvos, muvesz). A tobbieket meg hagyjak kipusztulni, mint ahogy az igaslovak is joreszt kihaltak a motorizacio megjelenesevel.

    Kerdes, hogy a lakossag hagyja-e ezt majd es ha nem, akkor lesz-e meg egyaltalan annyi ereje hogy tegyen valamit. Mondjuk magas automatizaltsagnal eleg egy bepoccent szolga (mernok) es nem sok marad a teljes civilizacionkbol...
  • molnibalage83
    #15
    Az ilyen dumát nem értem soha. Ha nincs elég fogyasztó, akkor a tőkés mi a faszomból élne, ha nincs kinek eladni...?
  • NEXUS6
    #14
    Akkor hogy is lesz ez?

    A fejlett országokban a demográfiai IV. szakasz szerint stagnál/csökken a népesség. A robik az alacsonyabb képzettséget ígénylő melókat kiváltják (és tegyük fel, hogy nem fulladunk bele a szakképzetlen, munkához távolságtartással álló túrístákba), emellett egyre fejlettebb, könnyebben elérhető az oktatás.

    Nekem ebből az jön le, hogy épphogy növekszik a jövedelem, egyre magasabb szintű lesz az emberek beosztása!

    Persze ha a tisztelt nagytőkések en block továbbra is szívatják a melóst rövidtávú extraprofitért, és egyre inkább a termékeket a felsőtízezernek készítik, akkor tényleg az lesz, mint az idézetben. Csakhogy az alacsonyabb átlagjövedelem, kisebb vásárlóerőt is jelent, ami a tisztelt nagytökösöknek kisebb profitot eredményez.
    Mert ugye a nyugati cégek elkezdtek átállni a 90-es években a luxustermékek gyártására (jó drágán, összhangban az idézettel is), ezzel szemben a távolkeleti/kínai cégek az alacsonyabb jövedelműeknek gyártottak termékeket. És beigazolódott, hogy inkább sűrű fillér, mint ritka forint.
    ;)
  • kvp
    #13
    Beleolvasva van benne par erdekes resz, peldaul:

    "As labor becomes a less important factor in production as compared to owning intellectual capital, a majority of citizens may find the value of their labor insufficient to pay for a socially acceptable standard of living."

    Meglepoen oszinte. A lenyeg, hogy a nagytokesek kivetelevel a tobbsegnek nem lesz annyi jovedelme hogy elfogadhato eletszinvonalon eljen. Tehat varhatoan maradnak a nagytokesek, az oket kiszolgalo szolgak (mernokok, orvosok, muveszek, stb.) es a nyomorgo tomegek. Legalabb le merik irni ha mar megoldast nem latnak ra...
  • Sir Cryalot
    #12
    "hurráoptimizmus" , nem ez rosszabb, szenvedélyes önhittség, magyarországon sajnos sokan nem értik hogy olyan országokban ahol mindig is vadkapitalizmus volt, ott konkrétan álközérdek mentén akarnak érvényesülni önhitt emberek, legfeljebb naivnak bélyegzik...
  • NEXUS6
    #11
    Aztán:
    A mesterséges intelligencia, a háztartási robot egy BB stílusú "korltozott demokráciában" gyakorlatilag mindenkimellé odaállított, személyes felügyelőt jelent.

    A net, közösségi oldalak, mint intenzív, gyors kommunikációs eszközök egy krízis esetén helyettesíthetnek bizonyo állami, kormányzati funkiókat (lásd FB forradalmak) ami aztután így is maradhat.

    A klímaváltozásnál szokás szerint annak negatív következményeit emlegetik, pedig globális szinten még az sem kizárt, hogy ugyan változás lesz, de a változás netto összege pozitív!
    STB.
  • NEXUS6
    #10
    Hát igen, a tanulmány a jelenlegi technológiák nem túl nagy fantáziával történő továbbgondolása. Közösségi közlekedés, önvezérlő autók, idős gondozó/háztartási robotok, számítógéppel támogatott tanulás ma is van, még ha embrionális formában is. Az AI kifejlesztésére helyezik a hangsúlyt annélkül, hogy képesek lennének megmondani, hogy milyen lesz az az AI. Pl. szerintem az emberrel kommunikáló AI-nak egy emberi pszichológiát másoló, utánzó ai-nak kell lennie, az autóvezető viszont nem biztos!

    Aztán az is lehet, hogy a full VR környezet esetleges elterjedése nem csak a szórakozást, hanem a közlekedési szokásokat is jelentősen befolyásolják. Aztán a felszíni közlekedésnél nem biztos hogy az emberek szeretnék, ha full közösségi közlekedés lenne, azonban pl nagyvárosokban repülő egyszeméyles drónokkal bárhova gyorsan eljuthatnak, de azt nem szeretnék vezetni, birtokolni.
  • molnibalage83
    #9
    Ha valaki ilyen autót ad el és erre lesz kereslet, akkor mindenki más hátrányban lesz, ha nem ilyet ad el. A piac bizony diktál...
  • Skylake
    #8
    Ezek a víziók, mindig ugyanazzal a gondolatmenettel működnek. Teljes hurráoptimizmus. Szinte minden esetben a technológia napos oldalát rajzolják fel, az árnyoldalakat szinte sosem.

    Arról nyilván szó sem esik, hogy ezeket a nagyon kifinomult, mérhetetlenül bonyolult, és mindenhová bekötött informatikai rendszerek feltörése milyen könnyen megszerezhető hatalmas hasznot fog hozni a szervezett bűnözésnek, illetve mennyire kézenfekvő és kényelmes infrastruktúrája lesz a nyugati világ felé irányuló terrortámadásoknak. Mindkettő volumene pontosan úgy fog a sokszorosára növekedni, ahogy ezek az informatikai rendszerek egyre szervesebben beágyazódnak a nyugati világ polgárainak életébe.

    Persze megértem ennek a whitepaper-nek a műfaját. Nyilván például a könyvtárosok is a könyvtáros tevékenység fókuszából nézik, a dolgokat, hogy az mennyire fontos. Ugyanígy tesznek a klasszika-filológusok, rendőrök, mentők, tűzoltók, utcaseprők, meg mindenki más. Nyilván a Stanford is a saját nézőpontból tartja ezt igen fontos dolgonak. Szükségszerűen nem is várható tőle például olyan MI-vel kapcsolatos f*ngfűrészeléshez nem mérhető tényezők figyelembe vétele, mint például klímaváltozás és globális hatásai (és jelen esetben tök lényegtelen az eredete), a nyugati társadalmak elöregedése, és egyéb olyan semmitmondó kérdések, amelyek messze szélesebb következményeket eredményezhetnek világ és földrészek szintjén, MI ide vagy oda.
  • Jani Hun
    #7
    " A településen lakók megosztják majd egymással a járműveiket," Ez ugy bullshit ahogy levan irva.. Ugy mondják mintha az lenne a cél hogy minnél kevesebbet költsünk nem? :)
  • Cat #6
    Bírom az ilyen sommás megállapításokat. Nézz már bele a pdfbe, nem egy két perc alatt összecsapott munka, és nem is egy ember csinálta.
  • Kaeblo
    #5
    Nem is kell sok mindennek változnia, ezek már mind létező technológiák, csak még nem eléggé kiforrottak.
  • Akva
    #4
    1960-70 tájékán azt vizionálták, hogy 2000-ben mozgójárdák lesznek az utcán. Az ilyen találgatások mindig a LÉTEZŐ technikából indulnak ki. Ha valaki azt mondta volna, hogy a világ legnagyobb számítógépeinél nagyobb teljesítményű lesz mindenkinek a zsebében, azt kiröhögték volna.
  • Tetsuo
    #3
    Szerintem meg tizenöt év alatt nem sok minden változik valószínűleg, bár egy globális katazstrófának is egyre nagyobb az esélye.
  • TokraFan
    #2
    Ennyi baromságot ritkán olvasni...A un. szakértő "úr" egy kretén idióta.
  • BCs design
    #1
    a globális születés szabályozás törvény hiány miatt és a sok aluminium szórás miatt, sokkal kevesebb fa és állat lesz, rengeteg háború és szenvedés lesz

    nagyon boldogak leszünk ha valahol a mostani életszínvonalat lehet tartani, és ha az utcán nem fognak hasba szurni 1000 forintért