9
  • molnibalage83
    #9
    A derón precíziós, a rajta levő fegyver collateral dmg. az, ami nem vihető fizikailag egy adott szint alá. Nincs olyan fegyver, ami zárt térben megöl valakit, de a tőle 1 méterre levő embert meg életben hagyja, ha repülőeszközről való alkalmazhatóságról van szó.
  • fonak
    #8
    Azért a tényleges harci cselekményekben részt vevő hadseregekre nem jellemző, hogy a tagjai nem ölnek meg bárkit, bármikor parancsra (inkább az szokott előfordulni, hogy parancs nélkül is ölnek szórakozásból... lehet ezt pszichopátiának is nevezni, de tény, hogy mindig előfordulnak ilyen esetek, kortól, országtól, ideológiától függetlenül, max. az a különbség, hogy mennyire üldözik, az amcsik elítélték azokat a katonákat, akik afgán civileket öldöstek csak úgy "brahiból", mármint azokat, akik lebuktak, miután volt olyan társuk, aki jelentette őket végül). Ha kellően dehumanizálod az ellenséget, ráadásul csak a távolból vagy monitoron keresztül látod, nem kell hozzá szociopatának lenni, hogy viccesnek szánt megjegyzések közepette vadásszad le őket az Apache kabinjából vagy a drónirányító szobából. A "civileket" is beleértve sajna, simán rá lehet hárítani az ellenségre a felelősséget, hogy miért bújik civilek mögé, "miért hoz gyereket a csatába" (mint anno egy Apache-lövész mondta, miután lemészárolt egy halom fegyvertelen irakit, akiket fegyvereseknek néztek).
  • kvp
    #7
    Azert nem talalnak mar nagyon pilotakat, mert ezek a dronok nem annyira precizios eszkozok mint amilyennek tunnek. Gyakorlatilag a legtobb csapast hazak kozott, nagy tomegben lehet csak veghezvinni. Ezert van annyi civil aldozat, meg akkor is ha csak a celpont gyerekit olik meg jarulekos karkent. Most kepzelje el mindenki, hogy napokig vagy hetekig nez kameran egy csaladot es amikor hazaer a csaladfo, akkor a gyerekekkel teli hazat kell porig rombolni. Alapvetoen ertheto es vedheto, csak a legtobb humanistabb embernek ez nehezere esik. Ugyanugy mint a deli hatarnal is nehezere esnek a katonaknak az esetleg atlepo noket es gyerekeket falhoz allitani, akarmennyire is tudjuk, hogy a nepirtas az egyetlen hatasos modszer. Ez utobbi egyebkent az izraeliek legnagyobb gondja is, tudjak hogy meg kellene olniuk az osszes palesztint a sajat visszaszerzett eletteruk vedelmeben, de azt is tudjak, hogy a sajat lakossaguk sem viselne el a nepirtast. Na a dronpilotaknak ugyanez a dillemmajuk, csak megis csak meg kell olniuk azt a par tucat civilt, hogy a kijelolt celokat elerjek. Igazabol jelen formaban csak szociopatak alkalmasak a kituzott feladatok teljesitesere akik barkit barmikor parancsra megolnek, oket viszont nem mernek soha dronok kozelebe engedni...
  • fonak
    #6
    Dehogy jön kevesebb, épp ezekre hivatkozva toboroznak többek között a terrorszervezetek... Ahhoz, hogy elfogyjon az emberutánpótlásuk, konkrét népirtást kellene végezni.
  • fonak
    #5
    Igen, mondjuk sosem volt a magyar haderőnek ilyenje, ahogy pl. haditengerészetünk sem volt 1918 óta, de azért el tudunk vitatkozni, hogy repülőgép-anyahajó vagy -hordozó. :) (természetesen szerintem is az utóbbi)
  • VolJin
    #4
    A robotrepülőgép a magyar szakzsargonban a tomahawk-féle cirkálórakéták.
  • kissssss
    #3
    "ergo semmi okod elítélni őket."

    miért ne?

    attól hogy felszámolsz "felelősségteljesen"(adott emberektől függ) egy szélsőséges vallást/szervezetet még nem fogsz automatikusan azzá válni ami ellen harcolsz.

    se az amcsik se az angolok nem nácultak be mikor fertőtlenítették Németországot a háború után, pedig mindkettőnek volt bőven vaj a fejükön.
  • dzsagon
    #2
    Ha elpusztítod őket akkor ugyanaz vagy mint ők, ergo semmi okod elítélni őket.
  • vato loco
    #1
    Nem szabad bűntudatot érezni arab terrorjankók lebombázásakor. Annyival kevesebb terrorista jön ide hozznk robbantgatni. Az iszlámot fel kell számolni mint a leprát.