20
 • VolJin
  #20
  Nem kéne ezt erőltetni! Hülyeséget írt, ki lett javítva, te meg napirenden tartod. Már rég felejtve lenne a téma ha nem hadakoznál feleslegesen!
 • gforce9
  #18
  Én megértettem mit akart írni. 2k nak vette az fhd-t azt négyszerezte és rámondta, hogy 8k ami az ő olvasatában 4x-es felbontás nem 4x-es vízszintes képpont. Szerintem, aki akarta megértette amit írni akart mégha összekutyulta az elnevezéseket akkor is. Ennyire lelki törést jelent ez mindenkinek, hogy egy idióta elnevezésen, illetve elnevezés rosszul használatán lovagoljuk? :)
  Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.09.01. 10:18:02
 • Szefmester
  #17
  És te? Te nem hibáztál? Nagyon védted...
 • gforce9
  #16
  Ok hibázott. Ennyi. Bár ahogy ismerem kvp-t képben van ő teljesen. Az elnevezéseket kutyulta meg.
 • Szefmester
  #15
  De hülyeséget írt, mert hülye módon CSAK a vízszintes növekedést számolta, a függőlegest nem. Minek is.. akkor nem lenne igaza ugyebár. Csakhogy területszámításnál mindkét irányt figyelembe kell venni.

  A 4k kijelző 4db (segítek: 2x2) fullHD kijelző képpontszámát jelöli. A 8k pedig majd 4db 4k (ismét segítek 4x4) fullHD kijelző felbontását jelöli.

  Az hogy nem egészen 4000 meg 8000 a pixelszám az biza kerekítés. Persze minél jobban többszöröznek egy nem egészet (2k=fullHD) annál nagyobb lesz a hézag. Valószínűleg egy idő után nem 32k lesz a megnevezés hanem csak 31k mert az pontosabb..
  De úgy kérdezném, hogy mitől lenne jobb ha újra eljönnének a fura megnevezések amik semmilyen módon nem kapcsolódnak a másikhoz ami miatt semmilyen összehasonlítási alapod nem lesz új készülék vásárlásakor. Legyünk ostobák, és lázadjunk fel egy megnevezés pontatlansága ellen és jöjjön vissza a logikátlan szabványmegnevezések kora... mert az fejlettebb... ja nem...
  Barom...
 • VolJin
  #13
  Kurvára hülyeséget írt, olvasd már vissza mégegyszer!
 • VolJin
  #12
  Nyílván a 3,84K az marketingesül szarabbul hangzik mint a 4K.
  De sejtettem, hogy lesz olyan zseni, aki ebbe beleköt...
 • gforce9
  #11
  Hát pedig nem írt hülyeséget. Nagyon nem mindegy mit minek nevezünk el. És ő erre hívta fel a figyelmet, ha nem lett volna világos. Alaposabban kéne elolvasni amit írt.

  Lehet nem szerencsés az elbaszott 4k elnevezésből visszavezetni, hogy a fhd az 2k ettől függetlenül amit írt az igaz. A 4k ugyanúgy idióta elnevezés mint az fhd. Persze ha valaki a képernyőt csak az oszlopok száma szerint nézi akkor persze lehet másként is gondolkodni.
 • Tinman #10
  1920*2 = 3840

  3840 az sehol nem 4k, mert a 4k azt jelenti, hogy egy darab 4-es és 3 db. nulla vagyis 4000, ami qrvára nem 3840.

  Ráadásul a DCI szabvány szerint a valódi 4k: 4096 × 2160 és az úgy már inkább rendben van. A jelenleg emlegetett 4k valójában inkább csak 3.8k vagyis csak UHD és nem natív 4k!

  Tovább árnyalja a képet, hogy a full hd (1920x1080) másik közkedvelt, a gyártók által is sulykolt elnevezése az 1080p. A FHD esetében érdekes mód még a függőleges pixelek számára hivatkoztak, majd a kamu 4k esetében már a vízszintesre.

  Nem véletlen, hogy a 3. számú hsz nem is akkora baromság, mert az iparág szeret a pofákba hazudni, terelni és ferdíteni. Egyszerűen úgy lenne valóban hiteles ez a "kázás", ha tényleg a teljes pixelszám alapján jelentenénk ki valamiről, hogy hány "K".

  Egy 12 megapixeles képre érdekes módon mindenki rávágja, hogy hát az 4200 x 2800 vagyis 11.760.000 db. pixel (~12 megapixel). Persze itt is megvan a felfelé kerekítés, de akkor is ÖSSZ pixelszámról van szó, nem hol a függőleges, hol a vízszintes baromságokról. Mert ha a kijelzőkre vonatkoztatott analógia alapján gondolkodnánk, akkor a 4200 x 2800-as felbontásra mit mondana a tv gyártók elbaxott szövetsége? Hát azt, hogy 4k, de ha jó kedvükben vannak és megengedők, 4.2k-t mondanának, hiszen ebben az esetben is a vízszintes pixelszámot vettük alapul. Ami nyilván nettó faszság, pedig kijelző fronton pontosan ezt csinálják és tapsol is hozzá a birkasereg...
  Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.08.31. 22:57:12
 • ugh
  #9
  Amugy ez egy akkora faszsag hogy az elkepeszto.
  Kijonnek az elso 8k tv-k es meg az aruk se fog normalizaldni egy fel evet nem adok valami buzi gyarto mar a 16k-s szarjat fogja lobogtatni valami expon.
  On.
  A lenyeg, hogy nem termelnek felesleges szemetet mert csak evente akarnak tv cserere ravenni valami parasztvakito buzisaggal. Igy nem sikit a greenpeace meg a tobbi setétződ .... szarkazm off
 • ugh
  #8
  Nem tud szamolni.
  Baromsagot irt.
 • ugh
  #7
  Baromi eletszeru egy 2 meteres tv-t 1-2 meterrol nezni.
  Nem tudom eldonteni, szarkazmus volt vagy tenyleg elhalt az agyad.
 • VolJin
  #6
  Totálisan tévedett.
  A fullHD az 1920 vízszintes felbontás, a 4K ennek a duplája, a 8K pedig a négyszerese.
 • gforce9
  #5
  Hidd el ki tudja számolni :) Csak AZ FHD és a 4K fantázianevek közötti viszonyt tette érthetőbbé annak aki nincs képben, teljesen jól fogalmazott.
 • zakzag
  #4
  a 4k a vízszintes felbontásra utal, nem az összes pixelszámra, ráadásul ha arra utalna akkor 2M lenne a fullHD és 8M a 4k.
 • kvp
  #3
  A fullHD az 2K, ennek a felbontasbeli duplaja a 8K, mert ha a magassagot es a szelesseget is megduplazzuk, akkor az 4x-es szorzo. Igazabol a 4K-nak nem volt sok ertelme, ez kb. olyan mint a HDready, azaz a fel HD.

  Egyebkent az egesz ertelme ott van, hogy egy 2 meteres kijelzon a normal 1-2 meterrol nezve latszik a kulonbseg. A 8k gyartasa meg a technologiai fejlodes miatt nem jelentosen dragabb mint a 2k-e, amit viszont minden kinai gyar tud mar.
 • Cat #2
  Miért, mit csináljanak? Bazinagy japán cégekről van szó, azon kivül, hogy felveszik a kesztyűt, mit tehetnek?
 • CairoJack
  #1
  Ennek semmi értelme...