10
 • gaszton421
  #10
  Abszolút értelmetlen még ha nem is kivitelezhetetlen az űrbeli újrahasznosítás. ez már csak nyersanyagszinten lenne érdemes újrahasznosítani nem pedig alkatrészenként szétszedni és összerakni belőle valamit. A bennük levő eszközök már reménytelenül elöregedtek, a műanyag részeket megette a kozmikus sugárzás, de a ennyi idő után már a fémek szilárdsága sem az mint volt. teljesen elemszintű újrahasznosítás kéne, utána a nyersanyagokból újra csipet, rakéta motort, antennát, műszereket, üzemanyagtartályt kéne csinálni, az ehhez szükséges ipari bázis gép és szerszámigénye messze meghaladná a kinyerhető nyersanyagok és legyártható berendezések értékét. Az újrahasznosítás még földi körülmények között is többnyire drágább mint újat legyártani, pedig itt egyszerűbbek a körülmények.
 • NEXUS6
  #9
  Kíváncsi vagyok mit lehetne kezdeni egy halom Szokol rádióval!?
  XD

  1970-90 között az oroszok évi olyan 100+ rakétát indítottak, szerintem ekkorról datálható az űrszemét nagyrésze, az akkor technológia az oroszoknál nem feltétlenül volt túl magas, a jelenlegihez képest. Bár az oroszok mindíg is nagy mennyiségben használtak drága anyagokat, aranyat, gyémántot meg ilyeneket. ;)
 • wraithLord
  #8
  Gondolom, értékes anyagok, esetleg eszközök halmaza, amit nem elégetni kéne, hanem újrahasznosítani.
 • molnibalage83
  #7
  Hanem mi?
 • NEXUS6
  #6
  Én valami olyasmit javasolnék, hogy befogja az adott méretű szemetet és egy lineáris gyorsítóval olyan pályára állítja, hogy az rövidebb idő alatt lép a légkörbe (mondjuk 300 év helyett 15) közben ő magasabb, vagy más pályára kerül.

  Másrészt, remélem nem a fennt keringő 30 orosz nukleáris reaktormaggal akarják majd a takarítást kezdeni. :)
 • kvp
  #5
  A felloves koltsege es az az altal okozott szemet nincs egyensulyben a visszahozott szemet mennyisegevel es az egesz kuldetes hasznossagaval.

  Ezt vagy visszateresre alkalmas, single stage to orbit jarmuvekkel oldjak meg, vagy kisebb hajtomu csomagokat kellene inkabb egy nagyobb jarmunek odavinnie. A lenyeg, hogy a takarito jarmu ne csak egy darabot tudjon lehozni.

  A T0nk altal javasolt osszegyujtes mar ertelmesebb es a NASA-nak van is erre egy mukodonek tuno koncepcioja. (ha csak osszegyujtik, majd egyben semmisitik meg az is jobb mint ilyen nagy koltseggel darabonkent)
 • Malachit
  #4
  Szerintem csak fel kéne bérelni az Űrgolyhókból a takarítónőt erre a kis munkára :)
  Utoljára szerkesztette: Malachit, 2016.08.04. 08:54:37
 • T0nk
  #3
  Nyilván szopás a takarítás, melyik fajta takarítás nem az, de ettől függetlenül kivitelezhető.
  Nekem a bajom ezekkel a deorbit dolgokkal csak az, hogy a "szemét" igazából irdatlan pénzből, kiváló minőségű anyagokból pályára állított precíziós eszközök. Ha sikerülne valami ionmeghajtású takarítót építeni, ami olcsó üzemanyaggal nagy inklinációkat képes áthidalni, akkor akár 2-3 orbitális szeméttelepet is lehetne építeni, újrahasznosító üzemmel. Ott össze lehet gyűjteni a cuccot, és új dolgokat építeni belőle/felújítani, töredék áron. Nyilván ez emberes ipari állomás, tehát van némi nem töredék költsége.
  Utoljára szerkesztette: T0nk, 2016.08.04. 08:03:32
 • VolJin
  #2
  A nem működő műhold nem űrszemét.
 • TokraFan
  #1
  Épp ideje lenne már, mert elképesztő mennyiségű űrszemét van odefent. De az eljárással kapcsolatban vannak fenntartásaim. Valami elegánsabb megoldást kéne kitalálni, ez így nem túlzottan költséghatékony, ismerve az űrszemét mennyiségét (nem működő műholdból jelenleg több ezer kering élettelenül, ezeket egyesével visszahozni...sok sikert hozzá).
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.08.03. 21:21:55