15
 • petrov144
  #15
  Ha 3,5 milliárd fényévre van (volt) ez a páros fekete lyuk, akkor mi a múltban játszódott hatalmas összeütközést figyeljük meg kb :)

  Hiszen az onnan származó fény 3,5 milliárd éve indult el a műszereink felé. Az hogy 10 ezer év múlva jutunk el oda, hogy meg tudjuk figyelni az összeütközést, az csak egy dolog. A 12 évente ismétlődő áthaladás is már réges rég megtörtént. Igazi időutazás a csillagokba nézni :)
 • dyra
  #14
  Dávid Gyula előadásait rendszeresen nézem, több kevesebb sikerrel "értegetem" is. Újra nézem a témával kapcsolatos előadásait kiváltképp amiket linkeltél. Köszönöm a segítséget.
 • gforce9
  #13
  Nem érinti a gravitációs hullámokat, legalábbis nem úgy, ahogy pl a fekete lyuk eseményhorizontja környékén keletkező fényt érinti.

  A téridő torzulás az megfigyelőfüggő. Pl mást lát aki "beesik" a fekete lyukba és mást aki kívülről nézi. De ezt itt fórumon nagyon nehéz lenne néhány sorban összegezni.

  https://www.youtube.com/watch?v=4bEfH6N0Ioo
  ezt az előadást tudom ajánlani konkrétan a kérdésben, de nem biztos, hogy alapozás nélkül minden tiszta lesz

  Ez ügyben érdemes az elejétől kezdeni. Jópár órát felemészt, de ha érdekel a téma nagyon szemléletesen és maximum középiskolai matek kell hozzá és a segítségével megérthető:
  https://www.youtube.com/watch?v=ThUg4rGjXiI&list=PLvmPPekCnEZ9hLDnHWrNy0LZUmA_GPJEA
  Az elejétől végéig tárgyalja a specrelt, áltrelt, a kettő közötti különbségeket. A végén érthetővé válik a kérdésedre adott válasz. Illetve inkább az, hogy az előadássorozat végére jön rá az ember, hogy az addig feltett kérdéseket rosszul tette fel, mert úgy és abban a kontextusban nincs értelme.
 • dyra
  #12
  megnéztem köszi! Jó nagyon. De akkor itt miért nem lép fel idődilatáció? Vagy az nem érinti a gravitációs hullámokat? Bocs ha butát kérdezek, de én csak amolyan hobbi kertész vagyok. Viszont érdekel a téma de a neten erre nem találok semmit.
 • dyra
  #11
  kösz, megnézem.
 • gforce9
  #10
  Igen, le vagy maradva, ezt már ki is mérték.

  https://www.youtube.com/watch?v=2D5w2qEa280
  (a konferansz rossz minőségű kb 5 perc, az előadás már normális hanggal megy)

  Egyébként pedig a ciklusuk rövidül, ennek egyenes következménye, hogy összeolvadnak.
 • dyra
  #9
  lehet le vagyok maradva, de szerintem még nem tudjuk megmondani, hogy a fekete lyuk, hogy megy be a fekete lyukba. Külső szemlélő ebből csak annyit fog látni, hogy a két fekete lyuk szélén lévő anyag ami a fekete lyukak körül kering, közelít egymáshoz. Aztán majd valamikor talán át is megy az eseményhorizonton. De az nem 10 000 év lesz. Nincs is értelme időről beszélni ekkor távolságban ráadásnak két fekete lyukkal.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2016.07.25. 21:22:28
 • gforce9
  #8
  lol
 • dyra
  #6
  Ezek soha nem fognak összeütközni. :) Pláne nem 10 000 év múlva, a mi időnk szerint.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2016.07.25. 19:08:33
 • gforce9
  #5
  Ez több mint spekuláció. Ennek a 2 fekete lyuknak semmi sem fog az útjába állni, főleg úgy nem hogy erre 10000 év van már csak. Egy galaxisütközés szintű dolog talán boríthatná az egészet, de arra meg már nincs idő.
 • dyra
  #4
  A mi nézőpontunkból még nem történt meg. Amíg nem történt meg addig feltételezés azt mondani, hogy megtörtént. Lévén azt semmivel sem tudod bizonyítani. Persze lemodellezheted, de az is csak egy spekuláció a jövőre.
 • gforce9
  #3
  Miért is lenne az? Ez egy nagyon könnyen modellezhető rendszer. Mitől lenne más a kimenetel?
 • dyra
  #2
  amit mondasz feltételezés.
 • gothmog
  #1
  Szóval 3,5milliárd fényév, tízezer év múlva csattannak, akkor az 3,5 milliárd évvel ezelőtt megtörtént. Jövőidejű múlt, mint a Galaxis-útikalauzban :)