45
  • molnibalage83
    #45
    A deltaszárnyaknál a delta miatt az alkalmazott szárnyprofil eltérő a trapézszárnyakhoz képest. Ezen felül maga az egész deltaszárny és szárnyforma igen komoly hatással van a repülőgép keresztmetszetére, ami meg a területszabály miatt a transszonikus és szuperszonikus teljesítménynek keményen odavághat.
  • fonak
    #44
    Oké, nekem ugyan mindegy, bár láttam levágott végű deltaszárnyként hivatkozni az F-15, F-16, F-18 szárnyára. Az "igazi" trapézszárny az igazából az, amilyen az F-104 Starfighternek volt. Igazából sem ennek sem annak nem nagyon nevezik úgy tűnik megvannak címke nélkül ;)
  • molnibalage83
    #43
    Segítek. A delta szárny azért delta mert a szárnytőtől a szárnyvégig valamekkora nyilazással találkozik és a szárny csúcsban ér véget vagy majdnem csúcsban, mert van elliptikus deltaszárny is, de gyakorlatban széria gépen alig volt olyan. (Vulcan, Concorde)

    Elliptiksu szárnyvég lehet deltaszárny nélkül is Ilyen lett volna a Szu-27 is, de a T-10 első pár protója után feladták. De még azt sem hívta deltaszárnynak senki.
    http://su-27flanker.com/versions/t-10-flanker-a/

    Az F-15/F-16/F-18/MiG-29/Szu-27 stb. esetén a szárnyvég egyenes és nem csúcsban ér véget.

    Mutass már csak egyetlen forrást is, ami deltaszárnyak hívja azt, ami az F-15/F-16-on van....

    Ha már nagyon címképt akarsz rá akasztani, akkor trapézszárnyas az F-16. Matematikailag az bizony trapéz forma, az F-18-on is és az F-15-ön is, csak éppen le van csapva a vége.
  • SirBubu
    #42
    jóhogynem mindjárt libaszárny elrendezést írtál, mint a Superior Mirage-nál
  • SirBubu
    #41
    annyi itt a dilettáns, leszámítva persze molni-t meg jómagamat, hogy mingyá átmegyek művelődni a htka-ra

    meg ott tankok is vannak
  • fonak
    #40
    Az nem, az F-22 és az F-35 trapézszárnyas. Az F-16 pedig szerinted az itt felsoroltak közül melyik?

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A1rny
  • molnibalage83
    #39
    Milyen "szakirodalom"? Rohadtul nem deltaszárnyak, az F-22 és F-35 meg aztán végkép...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.07.11. 09:29:10
  • SirBubu
    #38
    az Armatáról is jöhet valami
  • fonak
    #37
    Ne szakérts már olyasmit, amihez láthatóan gőzöd sincs. Mondjuk az nyilvánvaló, hogy meg sem nézted az ostoros által belinkelt képet sem, különben nem írtál volna ilyen marhaságot. Nagyon okos vagy, hogy olvastad valahol a pompázs szót, rendben, csak épp itt semmi köze nincs ahhoz, amiről beszéltünk.
  • SirBubu
    #36
    legyen má valami tankos cikk is, uncsik ezek a röpcsik
  • SirBubu
    #35
    gondolom, előre nyilazott szárny alatt te is azt a 45 fokos részt érted ott a szárny elején

    na, az azért olyan, hogy megtörje a légáramlást a hajtómű beömlőnyílása előtt, nehogy föllépjen az ún. "pompázs"* jelensége

    *tudom, ez neked új szó lesz, guglizd ki nyugodtan
  • fonak
    #34
    Szakirodalom tudtommal deltaszárnynak hívja azt is, ami az F-15, F-16, MiG-29 stb-n van.
  • molnibalage83
    #33
    ?????????
  • fonak
    #32
    Ez itt egy kivétel (előre nyilazott szárny), de nem is rendszeresítették.
    Emellett vannak más kivételek is (pl. a variaszárnyú gépek), azt nem mondtam, hogy az összes.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.07.09. 20:26:54
  • ostoros
    #31
    http://elfnet.hu/images/haditechnika/repulok/szuhojszu47/szuhoj_szu47_haton.jpg
    Valóban?
  • fonak
    #30
    Igazából szinte minden vadászgép "deltaszárnyú" ma is, csak kisebb húrhosszal, és van külön víszintes vezérsíkja. Ha a kilépőél nem hátranyilazott (a belépőél pedig az), akkor deltaszárnyról beszélünk.
  • ostoros
    #29
    Nem akarok úgy tenni, mintha profi lennék a témában, de a delta szárnyú kialakítás nem elavult már?
    (Szerk): ezen felül a 300 km-es hatótáv borzasztó kevésnek tűnik, javítson ki, aki jobban otthon van a témában.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.07.09. 16:14:42
  • SirBubu
    #28
    ezek az indiaiak...

    itt lett volna a kiváló lehetőség, hogy megcsinálják a világ első hiperszónikus turbólégcsavaros vadászát, erre micsinálnak? ezt bazdmeg. egy szar, lökhajtásos kulafost
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2016.07.09. 07:12:39
  • MBW126
    #27
    Lásd a 21-es hozzászólást, a Radius action 300 km, ezt sikerült hatósugár helyett hatótávolságra lefordítani. Ami még így is elég kicsi, de összemérhető a MiG-21 - 23 - 29 hasonló értékével.

    #10: A kérdéseidre az utolsó előtti kivételével válaszolhatok, de aztán le kell lőjelek. Az utolsó kérdést nem értem, de mindegy is.

    A rosszul karbantartott blablabla meg fasság.
  • gforce9
    #26
    "Az hogy a Tejas esetén ki mit ért 300 km alatt az kérdéses. Egyébként meg képtelenel alacsony érték, szerintem téves. "

    - Kicsi az a 300Km
    - Kicsi? Ezzel lőjük le az ISS-t!

    :)
  • errorista
    #25
    ha toyotákkal jönnek + valami légi támogatást is kapnak, akkor talán át tudnak vágni az Alföldön Budapestig.
    No jó, de utána? Nem a Közel-Keleten vagyunk hogy 500 karabélyossal be lehessen venni a fővárost. (+ ott a titkos fegyverünk, Tarlós)
  • SirBubu
    #24
    UFO-technológia, látszik
  • fonak
    #23
    Ki mondta, hogy tankkal jönnének? Dacia Dusterrel is jöhetnek, akkor sem állítaná meg őket senki, mire észrevennék egyáltalán őket. Láttam román csendőröket Bp-en kisbuszokkal kolbászolni, gondolom átutazóban voltak és engedéllyel, de jöhettek volna fegyverekkel is, aztán már amikor a Kossuth téren vannak, már késő :D
  • molnibalage83
    #22
    Az ilyen egymérőszámos hatósugárnak semmi értelme. Fegyverzet? Repülési profil? Léigharc? Az F-16C Block 25 képse kb. 450 nm-ra CAP-elni 40 percet 3-4 perc légiharc belefér közepes magasságon és aztán hazameny 2 db pótossal és 6 db légiharc rakétával.

    Oszirak eseténban odafelé kb. 1000 km mélyrepülés F-16A Block 1-gyel 3 db pótossal és 2xMk-84+2xAIM-9-vel ment és hazafelé magasan.

    Az hogy a Tejas esetén ki mit ért 300 km alatt az kérdéses. Egyébként meg képtelenel alacsony érték, szerintem téves.
  • UUUU
    #21
    Length 13.2 m
    Span 8.2 m
    Height 4.4 m
    Max Take of Weight 13.5 t
    Payload 5.3 t
    Speed 1.6 M
    Radius of Action 300 km
    Takeoff distance 1700 m
    Landing distance 1300 m
    Service Ceiling 16 km
  • gaszton421
    #20
    300km hatótáv? Mennyi időt van a levegőben, fél órát? felszáll, felemelkedik harci magasságba, és már kezdhet egy fordulóba hogy időbe visszajusson a reptérre. Harci érintkezés belefér ebbe egyáltalán? A többi egymotoros gép kb 2-3x ekkora hatósugárral rendelkezik legalább.
  • molnibalage83
    #19
    Az első 12 db már megérkezett. Technikailag 1 éven belül elérhető a valós multirole képesség, ha eleget repülnek.
  • Palinko
    #18
    és ezek akarnak 5th gen vadászt orosz alapokra? loool bár igaz akarni sok mindent lehet
  • molnibalage83
    #17
    A légierő az egyetlen igazi képességgekkel bíró része az MH-nak. Egyébként kibaszott nagy ökörségeket írtál, mert volt már az összes Griff is a levegőbe egyszerre, az átlagos hadrafoghatóság 70-80% táján van.

    Parancsolj.


    A szárazföldi haderő tényleg egy vicc. 30+ éves technikával egy dandárt sem vagyunk képek állománytábla szerint felállítani.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.07.08. 14:39:58
  • MuldR
    #16
    Ja, Tejas. Nem kevés az a 300km hatótáv egy ekkora országnak?
  • NEXUS6
    #15
    A jelenlegi biztonsági helyzetben a legnagyobb kihívást a hibrid hadviselés jelenti, aminek csak nagyon kis szeglete a hagyományos haderő alkalmazása. Ez alapvetően egy politikai, információs, informatikai, pszichológiai, gazdasági, demográfiai stb. hadviselést jelent. Lásd az EU jelenlegi helyzetét ugye. Ha megnyitsz egy hirportált és elolvasod a vezető híreket, azokat összekapcsolod azokkal, hogy kinek előnyös az, hogy az EU válságterületei idáig romoljanak, akkor bizony túlfejlett CT hajlam nélkül is látszik, hogy az EU gyakorlatilag hadban áll 2-3 másik hatalommal, akik lehet hogy nem egymás szövetségesei, de az EU gyengítése mindegyik érdeke.
  • MuldR
    #14
    "Ha a román hadsereg elindulna Bécsbe, észre sem vennék hogy egy másik országon masíroznak át."

    Nézz utána a román hadsereg állapotának. Konkrétan az alföld roncsmező lenne és nem tudom lenne-e olyan tankjuk ami kibirná Bécsig, mielőtt lerobban. Szlovákok detto. Nincs annyi bevethető tankjuk, hogy az északi középhegységen át jöjjenek.
    Miből gondolod, hogy nekik több pénzük van a karbantartásra?
  • NEXUS6
    #13
    A Gripeneket gyak lizingeljük, a logisztikai/műszaki biztosítás legnagyobb része a svédekre hárul. Még nem hallottam, hogy fel kellett volna őket nyomni, mert nem teljesítik a szerződésben vállalt kötelezettségüket.

    Lásd Aranysas cikk.

    A románok a 90-es években modernizáltak 110 Mig-21-est, nagyjából annyiba fájhatott, mint a mi tizen akárhány Gripenünk (azóta mi 2 század Mig-29-est is elherdáltunk mondjuk). Ma kb 20-30 közötti maradt ezekből a Lancerekből üzemképes. Most épp várnak a portugál, meg az amcsi F-16-osokra, összesen olyan 24 darabra, ha majd pár év múlva rendszerebe állnak. Addig is és utána is a magyar légierő azért minimum összemérhető velük. Katonaföldrajzilag meg az a helyzet, amit Trianon teremtett, nekik pont olyan veszélyes, mint amilyen fájdalmas nekünk. A Székelyföldön egytömbben kb 800 ezer magyar van, a 1,5 millióból. Egy anyaország elleni támadás esetén bizony el kéne gondolkodni azon, hogy akár több százezer katonát kéne ott állomásoztatni a rendfenntatás érdekében.
  • kvp
    #12
    "Mennyi idő lenne offolni a teljes megyar haderőt? Lenne 1 óra vagy annyi se? Elhárító rendszerek hogy állnak?"

    Attol fugg ki tamad. Az oroszoknak viszonylag gyorsan menne, mondjuk jellemzoen atommal az egesz orszagra. Barmilyen kornyezo, nalluk kisebb fenyegetes ellen viszont boven eleg a meglevo legiero, sot talan meg sok is.

    Egyebkent meg addig kell kitartanunk, amig a nato deleuropai csoportjanak fo ereje ideer olaszorszagbol, meg az amerikai csapatok a romanoktol, bar valoszinubb inkabb nekunk kellene oda mennunk segiteni. Hozzatennem, hogy nincs bombazasra alkalmas felszereles, tehat a magyar legiero csak es kizarolag legtervedelmet tud biztositani. Ez utobbi szandekos volt, hogy a kornyezo orszagok ne vegyek fenyegetesnek.

    Beke eseten barmilyen olcso, egy elteritett utasszallitot leloni kepes gep eleg. A vadaszgepek miatt legvedelem se kell, mivel levego-levego raketaval messzebbre latnak mint a foldi egysegek (akar az allamhataron at is). Ennel komolyabb veszely eseten pedig csak max. az amerikai-izraeli gyartasu raketavedelemi pajzs jelentene valamilyen szintu vedelmet, de eles helyzetben, rendes ellenfel ellen (pl. oroszok) nem sokat erne az sem.

    Szoval arra jo a magyar legiero, hogy a nato-s kotelezettsegeinket reszaranyosan letudjuk egy olyan feladatkorben (legtervedelem), ami kevesbe veszelyes mint mondjuk az arab vilag egyik konfliktusaban az amerikaiakat segitve bombazni. Bonuszkent a kornyezo allamok bombazoi se tudnak erre jonni ha osszevesznenk veluk. Ennel tobbet szvsz. nem is erdemes tudnia a legieronek a jelen helyzetben.

    A cikknel maradva, az indiaiakat is csak az atomjuk vedi, mert ha az se lenne, akkor kina mar jo esellyel 'felszabaditotta' volna oket pakisztannal egyutt, mert igazabol csak a gyalogsag szamaban allnak jol, felszereles tekinteteben nem.

    Egy mai haboruban ha ket nagy modern hadsereg harcol, akkor a legiero csak az elso kolcsonos raketacsapasok utan tudna megmozdulni. Amit latunk a sok amerikai bombazassal az egy nem tul sikeres asszimetrikus haboru, amikor mar az elejen a legiero max. foldi egysegek ellen harcol, aztan nagyjabol azt csinal amit akar. Azonos felek kozos hatar menten dulo haboruja eseten egyik fel se tudna atlepni, sot megkozeliteni sem a hatart egy geppel sem. Ilyen haboru szerencsere nincs, ezert ertekelik tul az emberek a legiero erejet.
  • glazier
    #11
    Nagyon nem vagyunk topon! Láttál te már egyszerre 3db "magyar" gripent a levegőben. Jobb esetben talán ha 2 feltud szállni. Nem azért védjük másik ország légterét mert annyira királyok vagyunk, hanem mert ez az utasítás. Ha a román hadsereg elindulna Bécsbe, észre sem vennék hogy egy másik országon masíroznak át. De velük szemben már 25 éve is kevesek voltunk, a helyzetünk azóta annyira rossz lett hogy az már vicc. Amikor itt forgatott Bruce Willis, volt még 1 db működő MI-24. De már az sincs.
  • Rics87
    #10
    Mennyi idő lenne offolni a teljes megyar haderőt?
    Lenne 1 óra vagy annyi se?
    Elhárító rendszerek hogy állnak?
    Ex magyar pilóta azt mondta ő nem szivesen ülne be ezekbe a rossz karbantarott repcsikbe!
    Topon baszus komolyan gondoltad?
  • molnibalage83
    #9
    Hajtómű téren a svéd sem tud segíteni, mert az RM12 hajtómű F404 licensz alapján van gyártva...
  • SirBubu
    #8
    az indexen van most egy jóféle fotósorozat a Gripenjeinkről, van köztük olyan is, amin tigrisfej van a farkán
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2016.07.08. 09:49:04
  • fonak
    #7
    A hidegháború vége óta mindenhol rettenetesen elcsúszott az új típusok rendszeresítése, lásd F-35, korábban az Eurofighter Typhoon stb.
    Nézd meg, hogy még az USA légiereje is nagyrészt 30-40 éve rendszeresített vasakkal repül, sőt a B-52 lassan 60 éve van rendszerben, persze az elektronika közben kicserélődött.
    India rá kellett jöjjön, hogy nem egyszerű kifejleszteni egy vadászgépet, eredetileg saját hajtóművet terveztek hozzá, de azt fel kellett adják. Most állítólag a SAAB-hoz fordultak segítségért, a svédek viszont inkább a Gripent szeretnék eladni nekik, ami logikus is lenne, pont megfelelne a Tejas helyett, kérdés, hogy az indiaiak ekkora blamázst bevállalnak-e, vagy az arc megőrzése miatt ragaszkodnak a Tejas programhoz, amit sokak szerint egyszerűbb lenne a nulláról újra kezdeni és kidobni az egész eddigi "eredményt".
    u.i. eleve nem volt jó ómen ez a Tejas név, anno egy szintén "bukott" Intel CPU kódneve is ez volt :)
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.07.08. 08:46:51
  • Cat #6
    Nálunk nyilván kevés a pénz, de így is bőven túlteljesítjük a régiót a tucatnyi (abból jópár nem bevethető) svéd géppel. Nem véletlen biztosítják magyar gépek a szlovén légteret, vagy nemrég a balti régióban is jól teljesítettek a gripenek. Szóval igen, hazánk ezen a nagyon pici szűk haditechnikai szeletben a topon van.