25
  • AcsMarci
    #25
    Támogatás és tényleges garancia gyakorlatilag más termékeknél sincs. És ha van, akkor arra is sok időt kell várnod. Sok oldal van, ahol lehet erről olvasgatni. Én inkább megveszem a 40E-ftos kínai telefont, és ha baj van veszek egy újat, mint bíróságra meg különböző helyekre járok, hogy érvényesítsem a 200E-ftos telefonom garanciáját, amiből aztán vagy lesz valami, vagy nem.
  • AcsMarci
    #24
    Az "hogy ugyan az a minőség" és hogy "másolat" két külön dolog. A kínai telefonok nem másolatok, kinézetre talán de belsőleg lényegesen eltérnek az elterjedt márkáktól. Az előre telepített dolgokról nem is szólva. Egy kínai telefonnák, ha visszaállítod gyárira amikor megkapod, az alap androidos programok és a google play kivételével szinte semmi nem marad rajtuk. Ugyanezt nem tudod megcsinálni pl. egy Samsunggal, mert akkor is tele lesz mindenféle szeméttel, amiket általában egyáltalán nem lehet eltávolítani.
    Dizájn? A nagyok is egymástól lopkodják, rendszeresek a perek. Amikor meg nem, akkor a változás csak papíron észrevehető, gyakorlatban elég kevéssé.
  • UUUU
    #23
    Ugy irnak egyesek itt, mintha a kinaiak nem fejlesztenenek es mindent ellopnanak.
    Gondolom az MTK processzorok is kizarolag a lopas eredmenyei.
    Fejlesztenek azok is gozerovel. A filleres dolgokat pedig felesleges beallitani mintha dollar milliardokat olne mas bele a fejlesztesbe, gondolok itt ruhakra stb.
    Viszont ez a mar jobbak a masolt termekek, kozel sem igaz.
    Vannak ilyen termekek is, de rengeteg meg mindig a minosegileg igen csak kifogasolhato termekuk, ellenben nem egyszer az ilyen termekekbol, akar 5-10db masolt termek is kijon igy a vevo inkabb megveszi az olcsot es csereli, mivel nyugaton se orokre terveznek minden termekekt, sot a fogyasztasra.
    Teszem azt telefon. 1-2 eves kifutasu termekek.
    Iphone 170-200k ? Kozben meg veszel mondjuk egy Xiaomi Redmi 3S-bol negy darabot.
    Tehat jobban megeri megvenni 50ert, aztan 1 ev mulva jobbra cserelni, ami mar ubereli a regi Iphonet es meg mindig ott tart a vasarlo, hogy maradt 100k forintja es igy meg van oldva tovabbi ket evi telefonvasarlas, ami raadasul nem is rossz minosegu.
    Na akkor melyik eri meg, melyik megoldas ?
  • M2 #22
    Látom kezdődik a nyári szünet...
  • atomgepezet
    #21
    Majd valószinű, hogy azt fogja mondani, hogy szarabb az ő terméke...

    Valóban "lopás" egy termék lemásolása? Ők is ugyanúgy megveszik az alkatrészeket (amiben ugye benne van -kéne- lennie a fejlesztési költségnek). Nyilván jóval olcsóbban jutnak hozzá a nagy tételes vásárlások miatt, viszont nem raknak rá 3-4-500%-os haszonkulcsot (most csak mondtam egy számot).
  • gforce9
    #20
    Ez nagyon jó meglátás.
  • ostoros
    #19
    Nos, én is ezt mondanám, de ettől még igaza van.
  • bdzsana
    #18
    Azért annyival nem olcsóbbak a kínai telefonok mint a többi. Persze csábító árak vannak a kínai webshopokon, de az mint adómentes. Ha sikerül vám nélkül akkor jól jártál, ha megfogja a posta akkor cumi, fizetheted a vámot és máris nem olyan olcsó.
    Még azért így is olcsóbb, de cserébe support és garancia gyakorlatilag nincs. Lehet hogy megjavítják vagy küldenek egy újat, de két-három hónapba biztos benne van.
    Ami egy 80-100k feletti kütyünél engem egy kicsit aggaszt.

    Ez az árkülönbözet viszont már magyarázható azzal, hogy kifejleszteni költségesebb mint másolni, + marketing amit már nem kínai munkásokkal végeznek, hanem jól megfizetett nyugatiakkal + szívsz a javítással.
    Döntse el mindenki kinek mi éri meg jobban. Én egy párszor már megszívtam a kínai webshopokkal (tinydeal), de volt amikor bejött.
  • kvp
    #17
    Gyakorlatilag az a nyugati vilag problemaja az, hogy ha egy ceg olcson gyartat kinaban akkor rovid tavon nagy hasznot erhet el, de hosszu tavon megveszik a kinaiak apropenzert a ceget. Ezt a fajta kiszervezest szerintem nyugodtan tekinthetjuk egy ceg tudatos, minel nagyobb haszonnal jaro felszamolasanak. Viszont a nyugati nagytokesek jelentos reszenek ez teljesen megfelel.
  • NEXUS6
    #16
    Hát ez az!
    Az amcsi kül/gazdaságpolitika tapinthatóan azt igyekszik lassítani, hogy a kínaiak idáig eljussanak. Nagyjából bármi áron.
  • kiralysanyi
    #15
    Van egy kínai szivattyúm, egy olasz márka másolata. Az eredeti olasz, még Európában gyártott példány három év után feladta, lecseréltem egy fele annyiba fájó kínaira. 14 éve teszi a dolgát...
  • zola2000
    #14
    Na igen, de japán + dél korea + "a kistigrisek" összesen kb 200milliós világ, annak is durva hatása volt a világgazdaságra, és a nyugati média világ exklizivitását is megdöntötte.
    Ha ehhez jön most az 1300milliós kína ( és thaiföld) .... azt hiszem észak-amerika elsőségének annyi.
  • NEXUS6
    #13
    Minden hamis, ami nem kínai. XD

    Az itt elhangzottakkal ellentétben a kínai ipar már átalakult. NEM a hamisítás, vagy a know-how lopás a fő profil. Amikor a gyártást kivitték kínába az már pár éve is azt jelentette hogy a prototípusból a kínai mérnökök fejlesztettek gyártható terméket. Ma pedig, a mobilnál maradva a kínaiaknál jelenik meg előszőr soxor az új képesség, dupla kamera, 3D szkener, akármi.
    Aztán a kínaiak elkezdték felvásárolni a nagy márkákat, pl. Volvo. Innentől kezdve csak az a kérdés, hogy mennyi idő alatt tudják legálisan kiszívni a technológiát és saját néven is piacrdobni.

    Párhuzam a koreai autók. A 90es években csak gyenge utánzatatai voltak egy korábbi, Európában kifutott generációnak, ma meg nagyon is versenyképesek. De ami fontosabb, a kinai társadalmat olyan mértékben és sebességgel alakítják át, amit pár évtizede a kistigrisek csináltak.
  • SupraMKIII
    #12
    Most félretéve a 1000%-os haszonkulcs FELETT dolgozó divat márkákkal szembeni érzéseimet, ha egy cuccon még a logó is ugyanaz, akkor lopás. Ha más a logó, de ugyanúgy néz ki, az más kategória, de az attól még a szabadalmak megsértése, és így szintén lopás.

    Akárki akármit mondd, ez sajnos így van.

    Szerintem a megoldás az olyan kínai márkák népszerűsítése, amelyek tényleg minőséget képviselnek - mert a helyzet az, hogy vannak minőségi, "kínai" cuccok, amik nem másolnak senkit. Legalábbis bizonyos területeken mindenképpen.

    Nagyon azért nem kell fikázni ezeket a márkákat, mert az is tény, hogy azért van ott olyan gyártás technológia, amilyen, mert sokan megveszik az eredetit az iszonyat felárral - szóval csak óvatosan, tessék a teljes képet nézni!
  • Andrevv
    #11
    Ameddig a nyugati cégek Kínában gyártatják a termékeiket, addig csak fogják be a pofájukat. Szerintem az nagyobb gazemberség, hogy átverik a saját országuk lakosait azzal, hogy túlárazzák a termékeket és még bár munkahelyeket nem teremtenek. Most biztos jön valaki, hogy a marketing meg reklámügynökség is munka. Az, de kevés és nélkülözhető. Most már egyre több hazai cég is foglalkozik ezeknek a "hamisítványoknak" behozatalával és értékesítésével. Sokkal jobb telefonokat lehet venni, és még így is sokkal olcsóbbak mint a nagy márkák. Se reklám se marketing nem kell, mégis szinte mindenki tudja hol kell venni a jó cuccokat, a butábbak pedig veszik továbbra is az iPhone-okat meg Samsung-okat.
  • Palinko
    #10
    meg a marketing miatt úgy is eladják, lásd apple, néhol nem is gond megvenni, nálunk meg hasonló helyzetű helyeken státusz szimbólumnak veszik stb, lényeg hogy veszik.
  • Cat #9
    Mert a vezetők néhány évente átülnek más vállalat élére, és a tőzsdei cégeknek minden évben minél nagyobb nyereséget kell felmutatniuk. A menedzsment ezen a szinten általában részvényopciókért dolgozik, azaz akkor vehetnek új házat Malibun, ha a részvényesek (azaz a tulajdonosok) nagyon elégedettek velük. A gyártási és munkaerő költségek leszorítása pedig nagyon gyorsan látványosan növelni tudja az eredményeket, akkor lennének hülyék, ha nem telepítenének mindent minél olcsóbb költségű helyekre.
  • TokraFan
    #8
    Egyébkéknt neked teljesen igazad van, de azt azért vedd figyelembe, hogy a nyugati cégek tudatosan viszik oda a know-how-t, vagyis a profitnövelés érdekében szépen bevállalják a későbbi hamisítást. Tkp. annyiból tényleg hülyék, hogy tudatosan vágják maguk alatt a fát, néha nem is értem, miért ilyen rövidlátók...
  • Cat #7
    "képesek a kínaiak az ár töredékéért hozni ugyan azt a minőséget"

    Ezt a hozzászólást nem is értem. Valamit lemásolni sokkal egyszerűbb, mint kitalálni. Odamegy a nyugati cég, felépíti az üzemet, odatelepíti a szalagot, betanítja a munkásokat, legyártat 50ezer darabot. Jön a kínai tulaj (mert kötelező a helyi résztulajdonos), és ugyanazon a soron megcsinál még 10ezret. Jé, ő sokkal olcsóbban csinálja! Hát ez a szemét nyugati cég, lehúz mindenkit!

    De ha nem is ilyen egyértelmű a dolog, nézd meg az autókat, pl. a Land Rover Evoque helyi verziója a Land Wind által. Valakinek ki kellett találnia ezt a nagyon egyedi dizájnt, formatervezőket kell foglalkoztatni, mintadarabokat legyártani, tesztelni. A másik meg fogja és lemásolja. Nyilván olcsóbb lesz. És jön a hülye forumuser, és még bólogat is, hogy "el kéne gondolkodniuk" a nyugati cégeknek.
  • Sir Cryalot
    #6
    Tényleg kérdezed vagy csak (értetlenkedve) személyeskedsz elsőként a topicban?
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.06.16. 21:16:43
  • Sequoyah
    #5
    Most ez valami erv akart lenni valami mellett, vagy ellen? Vagy csak jol esett, hogy beszolhattal valakinek, es hulyet csinalhattal magadbol?
  • Sir Cryalot
    #4
    ..."szellemi tulajdon," hű mekkora papírtigris most biztos egy csomóan összecsinálták magukat ijedtükben.
  • Sir Cryalot
    #3
    ezek a túlárazott cuccok ilyen gőg kellékek, direkt azoknak terítik akiknek nincs rendes önbecsülésük, milyen érdekes hogy mindig valami hisztériából van pénzük a kaliforniai tech cégeknek? Na hát amikor beindul egy ilyen hisztéria steam roller mint most a mobil, akkor ezek a pszichopaták az elsők akik beállnak a sorba lefejni az önbecsüléshiányosokat.
  • Sequoyah
    #2
    Elarulja, hogy milyen erteku szellemi tulajdont is loptak el?
  • AcsMarci
    #1
    Azért az sokat elárul ezen márkákról, hogy tényleg képesek a kínaiak az ár töredékéért hozni ugyan azt a minőséget. De mondjuk ez legjobban a telefonoknál és más elektronikai termékeknél jön elő. Az elmúlt évek során tucatnyi telefont és eszközt kipróbáltam, a "kínai" "noname" eszközök ár/érték aránya sokkal jobb, mint a nagy márkás termékeké, holott, ahogy már számtalanszor elhangzott, egymás mellett gyártják őket. A gyártóknak el kéne gondolkodniuk, hogy mennyire reális egy 10 ezer forintos gyártási költségű eszközért 150-200 ezret elkérni. Mert manapság ez megy. Persze ez nem csak a gyártók hibája, kb 1 hete jött meg a legújabb tesztalanyom. Eszköz+vám+közteher+Áfa+dhl szállítási díj = 32.425Ft. Itthon szállítás és ÁFA nélkül 60 ezerről indul.