12
Town of Salem
  • Terawatt
    #12
    Élőben szerintem necces 15 embert össze szedni rá. (bár 7től már elvileg ezt lehet)

    Annak nincs értelme ,hogy elmondod, mert akkor befolyásolod a játékot akarva/akaratlanul. Az meg hogy mind a ketten mondjuk maffia az meg úgy tán erős lenne. Volt már ilyen, de csak a végefelé tudtuk meg hogy ki a másik és röhögtünk egy jót ts-en kárörvendve.
  • Palinko
    #11
    én a haverommal mindig eláruljuk hogy ha mafiat dobott is stb. kár hogy nincs annyi esze még a programnak, hogy ha partyban jönnek akkor mafiába dobja őket, vagy townba, de ne egyet ide másikat oda. igen néha van két médium, én mindig mást szoktam bemondani mint az igazi mafia néha el is hiszik.

    Zero, hát ilyen társaságot nehéz összehozni, meg már sok játék után kiismeri az ember, esetleg megunják 2 játék után stb. ezért jobb a böngészős verzió, persze ha olyan társasága van az embernek élőben biztos nagyobb buli.
  • Terawatt
    #10
    Szerintem móka. vannak nagyon jó körök amikor még a végén se vagy biztos benne, hogy ki a muksó.
  • Zero_008
    #9
    Én egyszer játszottam ilyet, akkor voltunk vagy huszan. Egyrészt van egy játékvezető másrészt meg ez ilyen bizalmi dolog, éjszaka be kellett csuknia a szemét mindenkinek, aki nem maffia. A maffiatagok meg csak mutogatva jelezték, hogy kit akarnak kinyírni, és akkor lett vége a "körüknek", ha a háromból legalább kettő megegyezett egy célpontban. Beszélgetés csak nappal van, amikor azt tárgyalja mindenki, hogy kit lincseljenek meg.

    Nemtom még egyelőre, hogy böngészőben akarom-e. :)
  • Terawatt
    #8
    Ezek is jól hangzanak :) Az elsőt játszottuk is, de annál a Secret Hitlert jobban szeretem.
  • Terawatt
    #7
    Ha partyban vagyunk akkor is úgy csináljuk, hogy nem tudjuk ki a másik. Chaten és teamspeaken is megy a blöffölés ezerrel. Haver egyszer meghalt amikor végén gf-ként úgy szoptattam a népet ahogy csak lehet és a graveyard őrjöngött hogy milyen ostoba a town állítása szerint :D

    Volt olyan is, hogy meghalt a medium, majd a mafioso... Azt az idióta egyből elhencegett hogy ki a másik kettő társa, de random medium volt még a játékban :D szentségelt is a hülyeségén próbált falazni :D
  • Pio
    #6
    2 elég népszerű offline partyjátékot is megemlítenék, amik alapjául szolgáltak ennek. Ha tetszik a műfaj, mindenképp érdemes kipróbálni őket, piszok nagy móka, főleg az első.

    The Resistance: Avalon
    társasjátékos körökben nem kell bemutatni senkinek, minden idők legjobbnak tartott partyjátéka, max 10-en lehet játszani, aki kicsit is érdeklődik a társasjátékok iránt, annak csupa nagybetűvel KÖTELEZŐ.
    2 oldal van, Arthur és Mordred szolgálói, sorsolással dől el, ki kicsoda.
    A jó oldalon az átlagemberek nem tudnak semmit, a gonoszok viszont ismerik egymást (szembecsukás, valaki mondja, hogy most nyissák ki a szemüket a gonoszok, blabla...).
    A jó oldalon van egy speciális szerep, Merlin, aki viszont tudja, ki a gonoszok (a gonoszok csukják be a szemüket, tartsák fel a hüvelykujjukat, Merlin nyissa ki a szemét...).
    Ez után kezdődik a játék, van egy király, aki kijelöl egy csapatot egy küldetésre a szent grálért. A csapatról aztán mindenki szavaz, egyszerű többséggel, ha nem megy át a csapat továbbszáll a király szerepe és az új király jelöl csapatot, amiről megint szavazás van, stb...
    Ha összeáll a csapat, akkor elmennek a küldetésre, amibe a kalandozócsapat tagjai fejjel lefelé betesznek egy kártyát, ami lehet SUCCESS vagy FAIL. Ha bizonyos számú FAIL összejön, a küldetést bukta a csapat.
    Van 5 küldetés, aki előbb visz 3-at az nyert.
    Kivéve, ha a jók vitték a 3-at, mert akkor a gonoszok közt van egy ASSASSIN, aki egy általa választott jót megölhet és ha ő volt Merlin mégis a gonoszok nyertek.
    Vagyis Merlin dolga valahogy irányítani a beszélgetéseket, valahogy elérni, hogy a gonoszok kiszoruljanak a csapatokból, de ezt úgy kell tennie, hogy ne legyen túl egyértelmű, a gonoszok nem jöhetnek rá.
    Abban áll a különlegessége, hogy az első pillanattól az utolsóig mindenkit játékban tart, végig figyelni kell, végig szavazni kell, satöbbi. A legtöbb ilyen játék nagy problémája, hogy bizonyos szerepekkel nincs igazán teendőnk, nincs mire figyelni, illetve a halál is eléggé kizár a buliból (amire persze behozták a szellemesdit a legtöbben, de az mégse ugyan az).
    A másik különlegesség Merlin szerepe. A legtöbb ilyen játéknál egy idő után érzi az ember, hogy mindenki mond, amit akar, végső soron tippelni kell, itt viszont Merlin (és a többi szerep) miatt könnyen lehet rettentően logikus(nak tűnő) érveléseket nyomatni vagy azzal félrevezetni másokat.
    Természetesen vannak más szerepek is, akiket be lehet hozni, ha a csapat már rutinos, illetve balanszolásra is jók, kettő a jókat erősíti, Percival, aki jó és tudja ki Merlin (vagyis Merlin golyófogója :) ), Oberon, aki gonosz, de nem ismeri a többieket, kettő pedig a gonoszokat, Morgana, aki Merlinnek tűnik Percival előtt és Morder, akit Merlin se ismer.
    Van még pár apróság és opcionális szabályok, mindegy, a lényeg, hogy ez tényleg afféle kötelező játék társasos körökben.

    Ultimate Werewolf
    Ebbe nem megyek bele részletesen, mert nagyjából az, mint a Salem, csak fantasy körítés. Különlegessége, hogy akár 68an is lehet játszani és van benne vagy 30féle szerep és opcionális szabály. Mi talán 16-17-en játszottuk maximum, az még úgy-ahogy kezelhető volt. :)

    A lentebbi kérdésre válaszolva amúgy a szabálykönyvek nagyon jól összerakják úgy a dolgokat, hogy ne legyen egymás előtt lebukás. A Werewolfhoz ehhez viszont kell egy játékvezető, aki lebonyolítja a dolgokat. Az Avalonnál mindenki játszhat csak kell egy szószóló éjszaka, aki levezényli a dolgokat, de ő is simán tud játszani. Amúgy meg ha meghallasz valakit éjszaka, hogy mocorog, mutogat, amikor az áldozatról dönt bemondod reggel, hogy "őt hallottam mozogni" mire ő azt mondja "ügyes próbálkozás, miközben te böktél meg engem véletlenül". A jók nem fogják tudni mi van, de ha egy másik gonosz is ül a közelben egyből rávágja, hogy "igen, őt én is hallottam mozogni" és máris visszasült az, hogy meghallottál egy gonoszt... :)
  • Palinko
    #5
    ilyen ez kb 50-50 lesz a győzelem veszteség... nekem 35-36-1 pl a statom. ez nagyon nem is fog változni. játszottam már rankedet is, egyet, nyertük. ott azért kicsit nagyobb a falu esélye, legalább is úgy látom, de lehet pl 4 mafiózó felállás meg ilyenek. de sokszor van mayor aki kér role checket privátban és ott sok minden kibukik. de azt hittem majd profibb játékosok lesznek. lookout voltam és olyan rohadt szerencsés, hogy megtaláltam a sk-t rögtön, majd egy mafia tagot aztán láttam, hogy az sk nyírja a gf-t de immune :D szóval rögtön első este után nyomtam, de persze azt hitték, hogy exec vagyok, aztán hogy folytattam, azt mondták jester, persze tovább gyilkoltak... én meg itt őrjöngtem már, hogy legalább egyet lyncheljünk aztán meglátjuk mi vagyok. persze olvassa mindenki a chatet kivontak forgalomból...

    last willbe azért beleírtam, de már olyan nyomorult volt a helyzet, hogy alig nyertük meg... a végén maf, exec meg town volt és csak az exec falu szimpatizmusa miatt nyertünk... execnek magán küldetése van, simán mondhatta volna, hogy csessze meg a falu, a mafia mellé áll :D szóval csak a szerencsén múlt megint, pedig 3 gyilkost bemondtam már csak 1 et kellett volna megtalálni... de az is mafioso lett volna, előléptetve.

    ezért lehet jó lenne partyban játszani, és egy chat felületen beszélni, akkor ha vagyunk 2-en 3-an talán nagyobb befolyást szerzünk, vagy mafiának tűnünk, de hát ilyen ez a játék :D
  • Terawatt
    #4
    9 win 8 lose 2 drawn eddig nálam a helyzet. Van hogy hármas partyban vagyunk ts mellett és még ott is adjuk egymás alá a lovat :D

    Maffia/serial killer a legjobb olyan káoszt lehet csinálni, hogy sírva nevetek
  • Palinko
    #3
    érdekes, úgy hiszem ez egy tovább gondolt verzió.

    bár nem értem hogy taktikázhatnak külön a mafia-sok éjjel ha egy asztal körül ülünk, meg még pár dolgot.
    de nem is az a lényeg, remélem adsz ennek is egy esélyt :)
  • Zero_008
    #2
    Eheh, ezt offlájn élőben ismerem... :P Mondjuk ott csak 3 mafia gyilkol éjjel, reggel meg lincselés van, nincsenek egyéb szerepek.
  • Palinko
    #1
    Sziasztok.
    A cím egy böngészős játékot takar, rég szórakoztam már ilyen jól böngészőben.

    Elég egyedi, ezért kell adni neki egy kis időt, de gyorsan kitanulható. Az alap játék lényege, hogy egy városban vagyunk ahol 15 karakter él, ebből 1 mi vagyunk és van még 14 szintén hús vér ember játékos.

    Játék kezdetén beírjuk ha egyedi névvel szeretnénk menni, ha nem akkor generál nekünk egyet a játék, majd kisorsolja a szerepünket (role). Igen itt már illik megemlítenem, hogy egy közepes angol tudás szükséges a játékhoz, a továbbiakban angolul írom inkább a kulcsszavakat.

    Szóval a roleket érdemes tanulmányozni játék előtt:
    http://www.blankmediagames.com/roles/

    A játék célja több minden lehet. Ha town csapatban vagyunk és zöld a role akkor az a cél hogy megtaláljuk a serial killert (SK) és a mafia 3 tagját. Ha SK vagyunk akkor csak ölni kell és hazudozni, ha mafia akkor hazudozni és mindenkit megölni és a 3 mafia tagból 1 életbe kell maradjon. Van neutral role is mint pl a jester akkor rá kell venni a falut hogy meglincseljenek :D Vagy az executioner aki akkor nyer, ha meglincselnek egy neki játék elején kisorsolt személyt.

    Mindenkinek van különleges tehetsége egy SK pl nem ölhet meg csak lyncseléssel ha jól tudom, godfathert pl nem ölheti meg az SK, de van a falubeliek közt egy bosszúálló ő pl igen. Szóval vigyázni kell mert elég szövevényes a viszonyrendszer. A falubeli doktor pl megmentheti saját életét egy este vagy mindig máshoz mehet. Van lookout aki megfigyelheti egy valakinél a mozgást, a sheriff felismeri a bűnözőket meg az SK-t, de a godfathert nem. Legjobb ha elolvassátok a fentebb linkelt lapot.

    Játék áll reggelből és estéből. A reggel 1 perces kb, megnézik a halottakat dumáltok majd fél percig szavazás kit lincseljünk. Minél kevesebb az élő játékos annál kevesebb szavazat kell az akasztófához, ott elmondhatja az ember a védőbeszédét aztán szavazás, ha bűnösnek találtatik akkor meghal, ha nem akkor visszamehet a posztjára és jön az este. Az csak fél perces kb, este működik a médium role aki a halottakkal beszélget meg a mafia aki este tervezi az ölést, vagy az SK szintén, a veteran meg este megy őrjáratozni.

    Ez addig váltakozik még nem nyer valaki, vagy a falubeliek vagy az SK vagy a mafia. Ha meg neutral role van akkor neked egyéni a nyerés vagy vesztés a feladatodtól függően.

    Játék fontos része még a végrendelet, last will, ide jegyzetelhet az ember és a többiek esetleges halála után megtalálják így kaphatnak jó tippeket.

    Bonyolultul hangzik, de játék közben bele lehet jönni, itt egy faq:
    http://www.blankmediagames.com/phpbb/viewtopic.php?f=3&t=5

    Itt pedig maga a játék:
    http://www.blankmediagames.com/TownOfSalem/

    Tudom hogy furcsán hangzik de játszatok le 5 meccset még megszokjátok a hud-ot meg a többit, aztán eldönthetitek hogy tetszik-e vagy sem. Meg bele is jöttök már :)

    Van más játékmód is csak az alapot írtam le, rankedet meg még ki sem próbáltam... Van olyan mód ahol választhatsz rolet stb, de ez legyen később téma így is hosszú már a hsz.

    Jó játékot, palinko néven barát listához adhattok.
    Utoljára szerkesztette: Palinko, 2016.06.08. 22:45:23