25
  • errorista
    #25
    25 évesen maximum 366 napot lehet élni, szívvel vagy anélkül.
    (bocs)
  • ostoros
    #24
    Ennek eldöntéséhez már jövőbe látásra lenne szükség.
  • Kornan
    #23
    Ezzel nem teljesen értek egyet. Állatvilágban is hosszútávon az a csoport sikeres, amelyik a legjobban alkalmazkodik a változáshoz és nem az, amelyik a legjobban szaporodik. És a világ pedig folyamatosan változik. Sőt a gyorsan szaporodó fajok ki is irthatják magukat, mert felélik a lokális erőforrásaikat.

    De ezen túllépve szerintem azok a szabályszerűségek, amiket a jelen és a múlt alapján próbálunk felállítani többé már nem állják meg a helyüket. Pont, hogy a fejlett technológiák azok, amik drasztikus mértékben képesek megváltoztatni az egész világot. Sokkal bonyolultabbá és kiszámíthatatlanabbá téve, ami olykor egyszerű volt.

    Fejlett géntechnológiával, pl azt a kisebb csoportot fel tudod úgy javítani, hogy gyorsabban szaporodjon, erősebb és okosabb legyen, tovább éljen. Vagy a rossz képességekkel megáldott többséget tudod jobban versenyképessé tenni. Egyre több és több gént értenek meg és egyre olcsóbb a génmódosítás. Ez már nem sci-fi többé, de első fázisban csak génbetegségek kezelése lesz engedélyezett embereken. Rengetegféle forgatókönyv elképzelhető, az is lehet, hogy több fajra szakad az emberiség és a természetes emberek ugyanarra a sorsra jutnak, mint a többi már nem létező emberfaj.

    Ha mi nem kezdjük javítani magunkat, akkor a Kínaiak megteszik és behozhatatlan előnyre tesznek szert. Most még van előnyünk kutatási kapacitásban és technológiai fejlettségben.
  • Archenemy
    #22
    "Szeresd oket. Te is az vagy."

    A 19. századi értelemben igen. A 21. századi értelemben meg nem.
  • ostoros
    #21
    Tehát még egyszer: Az ember evolúciója nem állt meg. De megváltozott. Már jó ideje a csoportra épül, nem az egyénre. Amelyik csoport sikeres, az a sikertelen csoportot elkergeti, és megszerzi annak erőforrásait. A sikeres csoport előfeltétele az intelligencia, de nem a legfontosabb! A legfontosabb az együttműködés. Az együttműködésbe pedig az is beletartozik, hogy nem hagyjuk meghalni a nyomikat. Persze, ha túl sok a nyomi a csoportban, az lehúzza a csoportot. De mint valaki mondta a sikeres az, aki szaporodik. És ma nem azok szaporodnak, akik nagyon elvannak látva orvosi technológiával. Vagyis az, hogy a nem túl előnyös képességi szintű emberek sokáig élhetnek és tovább adhatják génjeiket, egy anomália. Egy rövid távú, és az emberiség kis százalékát érintő anomália. Teljesen irreleváns ugyanis, az emberiség egésze szempontjából, hogy az emberiség kis százaléka fejlett orvosi technikával rendelkezik, pláne, hogy ez a kis százalék nem szaporodik, hanem fogyó társadalmakat alkot.

    És ide jön érdekességként a szúnyogos példa: amikor egy szúnyog elpusztul, olyan illat anyagot bocsájt ki halála pillanatában, amely fajtársait riasztja. Egy ilyen kialakulásának legfőbb oka pedig abban rejlik, hogy a szúnyogok kikelési helyüktől életük során nem távolodnak el pár száz méternél messzebbre. Vagyis akit figyelmeztet a szúnyog, az nagy valószínűséggel a rokona, sőt, akár a testvére is lehet.
  • ostoros
    #20
    Rohadjon meg a rendszer, amiért az elejét kitörölte.
  • ostoros
    #19
    mikor egy szúnyog elpusztul, olyan illat anyagot bocsájt ki halála pillanatában, amely fajtársait riasztja. Egy ilyen kialakulásának legfőbb oka pedig abban rejlik, hogy a szúnyogok kikelési helyüktől életük során nem távolodnak el pár száz méternél messzebbre. Vagyis akit figyelmeztet a szúnyog, az nagy valószínűséggel a rokona, sőt, akár a testvére is lehet.
  • Kornan
    #18
    Jelenleg exponenciális mértékben fejlődnek a géntechnológiák. Szerintem nem kell sok, hogy ne jelentsenek problémát a hibás gének.

    Egyik legújabb talány pl az úgynevezett Gene Drive. CRISPR/Cas9 génmanipulációs módszerre épül. Egész fajokat lehet vele kiirtani vagy megváltoztatni. Legfőképp gyorsan szaporodó fajoknál hatásos: pl szúnyog.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Gene_drive
  • Nagydög
    #17
    "Én sem szeretem a libsiket, de nem kell minden faszságot rájuk húzni."

    Szeresd oket. Te is az vagy. Ahogy mindenki mas is, legalabbis addig, mig sajat magarol, vagy hozza kozel allokrol van szo. :)
  • gforce9
    #16
    Majdnem belefolytam a beszélgetésbe, de amikor az evolúciót meg a liberalizmust megláttam 1 helyen... hát.... van az a szint ahová már nem megy le az ember :)
  • Archenemy
    #15
    "amost ha támogatjuk, jó sok pénzt költünk a genetikailag jelenlegi körülmények között élet/szaporodás képtelen egyedek életben maradására, akkor pár generáció múlva:
    A. vagy minden gyerek születése előtt megtervezzük beavatkozunk a génállományába.
    B. a TB annyi pénzt költ különböző betegségek kezelésére, hogy az állam belerokkan.
    "

    De vedd má észre, hogy ugyanezt mondta a kardfogú tigris is, hogy mekkora hülyeség, ezen túl minden ember lándzsával közlekedik majd meg beszélni fog egymással meg tűzön süti a kajáját? Életképtelen majmok, ez így biztos nem lesz jó.

    Oszt jó lett.

    A másik meg hogyha beüt a mennykő, akkor úgyis ezek halnak meg, szóval nem értem miért gond neked, hogy addig életben vannak. Nem kerülnek ezek olyan sokba.

    A harmadik, hogy hol húzod meg a határt. Magas vérnyomás még maradhat, vagy azt már sterilizálni kell? Mi a helyzet a melegekkel? :D

    Ja és ennek tényleg semmi köze a liberalizmushoz. Én sem szeretem a libsiket, de nem kell minden faszságot rájuk húzni.
  • Nagydög
    #14
    "Hosszú távon az a faj marad meg, amelyik adott körülmények között a legjobban szaporodik..."

    Ez ugye all az utodok vilagra hozasabol, sikeres felnevelesebol, valamint a kepessegbol, hogy maguk is eletben maradjanak, mig utodaik lehetnek. Tehat de bizony, hogy a valamilyen szempontbol legerosebb, mert neki van lehetosege a tulelesen kivul a fajtarsai kozott is megnyerni a szaporodasi versenyt.

    Ez egy. A masik meg, hogy nem nyulak, oroszlanok, vagy zold szemes ostorosok vagyunk. Behuztuk az egyik leghatasosabb evolucios trukkot, az intelligenciat es ezzel osszefuggesben a civilizaciot. Ez pedig oda vezetett, hogy a faj sikeressege megszunt az egyedek egyenkenti sikeressegetol fuggni.
    Btw, nem tudtam, hogy a serult/kevesbe eletkepes egyedek meg nem olese/magara nem hagyasa, hogy magatol forduljon fel az nagy szabadsagot es liberalizmust jelent. Talan segitene, ha mindenfele legbolkapott hulyesegekre nem ragasztgatnad a liberalizmus/szabadsag cimkeket, hogy aztan lelkesen utalhasd azokat.

    De ha mar nem szeretnenk azt a nagy liberalizmust, hogy csak ugy oroklott betegsegekkel lehesen itt tengeni lengeni a vilagban, akkor lennel olyan jo, hogy valami iranymutatast adsz, hol huzzuk meg a hatart?
    Nyitott gerinc? Csipoficam? Verzekenyseg?
    Mi van a magas vernyomassal? Nekem oroklotten magas, kezeles nelkul lehet, hogy mar az otvenes eveimet se elnem meg.
    Es ha mar arrol van szo, az egyik legnagyobb koponyank egy toloszekben ulo kripli, aki beszelni sem kepes gepi segitseg nelkul, es meg a harmincadik szuletesnapja elott illett volna elpatkolnia.
  • NEXUS6
    #13
    Ha figyeltél biosz órán, akkor azt is tudod, hogy az evolúció nem így működik. Az evolúciós fittség, az nem a mindenkit megeszek, hanem a mindenkit megbaszok alapján működik. Hosszú távon az a faj marad meg, amelyik adott körülmények között a legjobban szaporodik, és nem amelyik egyedei mindenkinél erősebbek, mindenkit elpusztítanak, megesznek maguk körül. (Ez az utóbbi gondolat néhány félművelt szociáldarwinistának mondott, hülyegyerek fejében azért mégiscsak megfogant sajna).

    Namost ha támogatjuk, jó sok pénzt költünk a genetikailag jelenlegi körülmények között élet/szaporodás képtelen egyedek életben maradására, akkor pár generáció múlva:
    A. vagy minden gyerek születése előtt megtervezzük beavatkozunk a génállományába.
    B. a TB annyi pénzt költ különböző betegségek kezelésére, hogy az állam belerokkan.

    Sajna az emberiség magát manőverezi be a nagy szabadsággal, meg liberalizmussal egy genetikai diktatúrába, lásd Gattaca. Valami középutat kéne találni szerintem.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.06.08. 10:48:43
  • fonak
    #12
    Az ember fokozatosan egyre inkább kikapcsolta a természetes szelekciót, mindez csak ennek a folytatása. A múlt század elején népszerű gondolat volt ugyan az eugenika, csak a nácik miatt szalonképtelen lett (bár a svédek, svájciak asszem a 70-es évekig kényszersterilizáltak szaporodásra alkalmatlannak ítélt egyedeket, konkrétan értelmi fogyatékosokat és önszántukból dolgozni nem hajlandó, hajléktalan, alkoholista életmódot folytató személyeket.. csupán testi fogyatékosok vagy "hibás gént hordozók" esetében tudtommal nem merészkedtek idáig sehol, legfeljebb Észak-Koreában (Phenjanban egy fogyatékos sincs, na persze a szeretett vezért leszámítva), meg Kambodzsában Pol Pot alatt, bár ott inkább azért ölték le a szemüvegeseket, mert azok feltehetően nem analfabéták, így már megfertőzte őket a burzsoá eszmeiség).
  • Archenemy
    #11
    Gondolom a kardfogú tigris is valahogy így okoskodott:
    "Van itt ez a szőrtelen majom, gyengébb is, lassabb is, rosszabbul is lát. Csak azért van még életben, mert olyan technológiákat használ, mint pl. a tűz, a beszéd meg a lándzsa. Ezek teljesen felborítják az evolúciót, mert ilyen életképtelen lények is életben maradhatnak tőle.

    Bezzeg én sokkal életrevalóbb vagyok."

    Aztán a kardfogú tigris kihalt, az ember meg elterjedt. Mágikus lehetetlenség!!!
    Utoljára szerkesztette: Archenemy, 2016.06.07. 18:13:14
  • Nagydög
    #10
    El kene donteni, sracok, akarjatok-e ti ezt az egesz civilizacio meg technologia dolgot, vagy mindenki huzzon vissza nyers hust marcangolni aztan hajra termeszetes szelekcio.

    Tartalek megoldaskent eszre lehetne venni, hogy valamifele civilizacio elotti korokra optimalizalt "genetikai tisztasag"-rol deliralni marhasag.
  • lammaer
    #9
    Sztem már a műtét előtt továbbörökítette a génhibákat... több gyereke van, ha nem ikrek, akkor kétlem hogy rögtön a hátizsák megkapása után nekiesett volna az asszonynak hogy gyorsan teherebeejtse, aztán meg mégegyszer, hogy mégg a szívműtét előtt az is megszülethessen.

    Amúgy értem mire gondolsz (a fejletteb egészségügy/társadalom mellékhatása hogy a normál esetben "kevésbé sikeres" emberek is szabadon szaporodhatnak), de hát ez a modern ember gondolkodásmódja. Nagymamát is megműtik hogy még éljen 5-10 évet, pedig a TBnek haszna már nincs belőle...
  • Whysper
    #8
    Életre való 2. 8)
  • tomboy013
    #7
    Neki jogosan mondták, hogy szívtelen.
  • oritomi
    #6
    lesz ebből még film úgy érzem
  • hunscripter
    #5
    Nagy a valószínűsége, hogy te is hordózója vagy valamilyen genetikailag örökölhető betegségnek, ami ha nem is nálad de lehet 2-3 generáció után előjön, akkor most mi lesz ... ?
  • T0nk
    #4
    A technológia fantasztikus, meg minden, de.
    Itt arról van szó, hogy egy genetikailag hibás embert tettek képessé arra, hogy tovább örökítse a génhibáját. Ezt meg is tette. Ergó, a gyerekeinek is szívátültetésre lesz szüksége. Szépen elterjed 1000 év múlva a génhibája az egész emberiségben, és nem lesz aki szívet adjon. Egyszerre halunk ki a piccsába, sztjóvan.
    Jó tudom, génsebészet, meg kiborgleszmindenki.
  • ostoros
    #3
    Már a jó öreg kommunizmus alatt is volt ilyesmi. Dédnagyanyám egy mű vacakkal élt egy évig a halála előtt.
    Nyilván kísérlet volt csak természetesen.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.06.07. 01:23:58
  • tom_pika
    #2
    magyar beteg számára az elkövetkezendő 25 évben még megfizethetetlen...
  • Tinman #1
    Döbbenet.