44
  • nkmedve
    #44
    Én Romániában élek, ahol ha minden korlátozást betartasz akkor soha nem érsz el az uticélodra, mivel nagyon katasztrófális az úthálózat, és rengeteg a 30-50-es korlátozás. Itt nincs autópálya, minden főút átmegy egy halom településen, és sok helyen a település végét jelző tábla az utolsó háztól akár egy kilóméterre is lehet (már rég kint vagy a településből de még 50-es korlátozás van). Van ahol van értelme, és be is tartom, de van ahol csak simán valaki kirakta a 30-as táblát néhány évtizede és azóta senki nem vizsgálta felül az adott útszakaszt.
    A másik dolog, hogy nagyon sok helyen a 30-as, 50-es korlátozást kaminok miatt rakják ki mert amig magasabb korlát volt addig omlottak meg a házak az út szélén (ismerek embereket akik ilyen településeken élnek). Persze ilyen helyeken nem raknak különböző korlátozást kissebb járművekre, mert minek, mindenkinek ugyan annyi és kész.
    Maradjunk annyiban, hogy akiknek a feladatuk hogy meghatározzák az adott útszakaszon megengedhető sebességet azok nyilvánvalóan nincsenek mindig a helyzet magaslatán.

    Ahogy már irtam, ott megyek gyorsabban ahol lehet, ahol jól belátható az út, nincs gyalogátjáró, nincsenek kereszteződések, és nincs forgalom (a forgalomba beletartozik a részeg biciklis/gyalogos is). Ez vonatkozik településre és azon kivülre is.
    Mellesleg külföldön ahol lehet haladni szabályos sebességgel is, ott én is 90%-ban betartom a korlátot.

    Mindentől eltekintve tudom, hogy nem közlekedek szabályosan, ha a rendőr megcsip akkor mosolygok neki és szó nélkül kifizetem a büntetést.
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2016.06.07. 11:59:30
  • CsZ
    #43
    Na ezzel teljesen egyetértek. Egyenlőre szerintem is az embereket segítő megoldásokra, "mesterséges intelligenciára" van szükség. Ennek is meg kell legyen az evolúciója. Kössék hálózatba az autókat, és jelezzenek - a sofőrnek, ne akarjuk egy lépésben kiiktatni az embert.
    De jelenleg szerintem a piacszerzés ami motiválja ezt a területet. Ki lesz az első, ki fogja diktálni a szabályokat, kié lesz az ellenőrzés a kapcsolódó adatok felett.

    Tömegközlekedés: én csak a saját példámat ismerem. Autóval 25, tömegközlekedve 1 óra 25 perc a lakóhelyemtől a munkahelyem. De szívesen vállalnám - legalább időnként -, ha legalább a vasúti részen tudnék dolgozni: wifi, asztalka és ülőhely a vonaton. Csakhogy ha ez mind lenne is - és végülis majdnem van - akkor is jön a probléma: a munkaadóm szerint csak akkor dolgozok, ha már beléptem a kapun. Na ezen a gondolkozáson változtasson valaki, és akkor megfontolhatom, hogy néha letegyem az autót. Mellesleg nem érnék oda/nem tudnám vinni a gyerekeket sem.
  • gforce9
    #42
    Ennél életszerűbb példát is hozhattál volna. De egyébként ezek szerint nem hallottál még a kisvárosban részeg biciklis vagy gyalog tántorgó esetéről.... Ami persze megeshet 2 város között is, de sokkal kevesebb eséllyel.

    Egyébként én is szoktam gyorsabban menni a megengedettnél. Csak én belátom, hogy ez egy idióta emberi hiba. ÉS nem mosdatom magam azzal, hogy márpedig ez biztonságos, mert én jobban tudom.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.06.07. 09:34:20
  • Ulrich von
    #41
    Úgy érted hajnal 2-kor egy kihalt vidéki város kivezető, kereszteződésekkel nem rendelkező főútján nem biztonságos 70-nel menni?
  • defiant9
    #40
    "Alapjövedelem."
    Ez így önmagában elég sok hátulütővel jár.
    Én azirányba mozdulnék hogy csökkentem a maximális munkaidőt, A 8 óráról 6-ra csökkentés 25%-al növeli a dolgozói létszám igényt, Ehhez azért az is kell hogy az aki az adott gazdasági térségbe szállít szintén ilyen szabályzást alkalmazzon, amennyiben nem teszi akkor +vám. Sofőr szakmán ez persze nem fog segíteni mivel 0-hoz konvergál a rájuk vonatkozó igény.
  • gforce9
    #39
    Na ez is egy emberi hiba ami sosem javul meg. Jobban tudod mi a biztonságos sebesség, mint akik meghatározták... Vannak kinnfelejtett táblák, de ahol nem erről van szó, oka van a korlátozásnak. Maximum te azt az okot nem ismered.
  • nkmedve
    #38
    A GPS sebességfigyelmeztetéseit én is mindig kikapcsolom, mivel sokszor zavar hogy pofázik :) Az abszolút sebességnek semmi köze a biztonsághoz, lehet menni teljesen szabályos keretek között és lecsúszni az útról egy kanyarban, vagy elütni egy gyalogost az átjárón. Valamint lehet menni biztonságosan is egy indokolatlanul 50-re korlátozott útszakaszon 70-el.
    Az indexelés elmulasztása se az a nagyon veszélyes dolog (persze bunkóság, én próbálok mindig jelezni időben), kivéve ha összetevődik valami más komolyabb vétséggel (elsőbbség meg nem adása, másik autó leszoritása az útról, stb.).

    Én inkább valami komolyabb dolgok megelőzésére gondoltam, pl. szenzor ami a sofőr éberségét figyeli, a környező járművek mozgásának érzékelése és figyelmeztetés ha veszélyes manővert hajt végre a vezető (követési távolság túl kicsi, bevágás egy másik autó elé, előzés amikor jön szembe egy másik jármű, stb.). Esetleg ütközések elkerülésére be is avatkozhatna a rendszer. Baleset esetén pedig rögziteni minden adatot, hogy nyilvánvalóan kiderüljön kinél volt a hiba. Ilyen dolgokat szivesen látnék normál járművekben (nem csak drága luxusautókban).
    Alapvetően aki minden szabályt leszar azt nem fogod kordában tartani igy sem, de legalább a véletlen hibák csökkennének, és esetleg az autó adott esetben megvédheti a szabályos vezetőt egy őrülttől.
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2016.06.06. 22:11:05
  • gforce9
    #37
    Nem erre gondoltam. Ha egy roboton elromlik egy szenzor, kideríthető az ok, kijavítható. Vagy egy hibás algoritmusban ugyanígy. Viszont a gyorshajtó, az indexelést leszaró vezető vagy épp az, aki azt hiszi a követési távolság azért van, hogy ő még oda pont befér. Na ezek magasról tesznek bármilyen figyelmeztetésre. Nem fognak megjavulni. Gyorhajtásra amúgy is van már figyelmeztetés, legtöbb gps szoftver ezt már fejből tudja. Tökmindegy. Lekapcsolják és kész. Aki bekapcsolva hagyja a figyelmeztetést, az meg amúgy sem megy gyorsan, csak +ellenőrzés miatt jön jól egy ismeretlen terepen. De ezek nem is szabályszegők. Míg az előbb említettek azok és semmi sem fogja őket "megjavítani".

    Nem véletlenül alakult ki az a mondás, hogy: "Ha úgy érzed értelmetlen és felesleges a munka, amit végzel, gondolj azokra, akik indexet szerelnek bmw-kre."
    (akinek nem inge.....)
  • nkmedve
    #36
    "A robot hibáit elkövetésük után lehet javítani az emberekét meg nem nagyon."

    Szerintem az emberi hibákat is lehetne ilyen-olyan módon javitani. Én el tudnék képzelni egy olyan lehetőséget, ahol első körben az autón levő rengeteg szenzor nem arra van használva hogy önmagát vezesse az autó, hanem hogy az emberi sofőrt segitse, és esetleg előrejelezze a veszélyes helyzetek egy lényeges százalékát, esetleg kritikus esetben be is avatkozzon. Pl valamilyen radar, ami az előzéskor jelezne ha jön valami szember, vagy akár rossz látási viszonyok közott segitene látni. Majd amikor ez mind megvan és minden szenzor és alrendszer tökéletesen működik, akkor be lehet rakni az önvezető modult is.

    Jelenleg kicsit úgy érzem hogy túl sokat akarnak markolni egyszerre az önvezető autókkal, úgy hogy a jelenleg kapható autók legalább 95%-ában még egy egyszerű ACC sincs (amiben van még arra se biznám rá az életem):

    Wiki

    Semmi gond nincs azzal, hogy kisérleteznek vele, csak ne gondoljuk azt hogy most egy szempillantás (1-2 évtized) alatt ki lesznek szoritva az emberi vezetők és ezentúl megszűnik minden dugó, baleset, stb. Emelett pedig szeretném ha arra is forditanának energiát az önvezető autók mellett amik az emberi vezetők számára is biztonságosabbá és jobbá teszik a vezetést ahogy azt fennebb irtam (ezek szerintem sokkal megvalósithatóbb célok lennének).
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2016.06.06. 18:10:05
  • gforce9
    #35
    "de az nem fog javitani a helyzeten, hogy beszabaditunk egy csomó tesztelés alatt álló robotjárművet egy ilyen közegbe."

    Azért én ilyet nem mondtam. Csak annyit, hogy azért van félnivaló az emberi sofőröktől is, sőt. A robot hibáit elkövetésük után lehet javítani az emberekét meg nem nagyon.

    Azt én nem tudom megjósolni, hogy mennyi év még az életképes robotautó. De tekintve, hogy 30 év alatt mennyit fejlődött a robotika és az automatika és mennyire komplex rendszerek épültek ki én nem hinném, hogy ehhez 50 év fog kelleni. A jövő ez lesz ígyisúgyis, hacsak be nem üt valami.
  • Tikal #34
    Ajánlom az első hozzászólásom....
  • nkmedve
    #33
    Persze a szabálytalankodókat valamilyen módon el kéne tántoritani attól, hogy hülyeségeket csináljanak, de az nem fog javitani a helyzeten, hogy beszabaditunk egy csomó tesztelés alatt álló robotjárművet egy ilyen közegbe.

    A robotjárművek akkor lesznek biztonságosak amikor már csak azok fognak közlekedni az úton, és nem lesz emberi tényező egyáltalán (min. 50 év). A tesztelés alatt alacsony sebességgel (mondjuk 50-es körzetben 30 km/h-val) közlekedő robotjármű pont rengeteg veszélyhelyzeteket teremt azzal, hogy lényegesen lassabban megy mint az az adott útszakaszon lehetséges, ezáltal a többi (amúgy is agressziv, szabálytalan) vezetőt belekényszeriti különböző veszélyes helyzetekbe (előzések, gyakori sávváltások, stb.).
    Embereknél is vannak ilyenek, akik 50 helyett 30 vagy 90 helyett 60-70 km/h-t tartanak folyamatosan, és úgy gondolják, hogy ők nagyon biztonságosan közlekednek, pedig a teljes rendszert vigyelembe véve ezek az emberek több veszélyhelyzetet teremtenek mint azok akik a megengedett maximum közelében mennek.

    A tömegközlekedéssel egyetértek, nagyvárosokban nagyon rá kéne állni annak a fejlesztésére, és akkor talán többen választják majd azt a dugók helyett. Jó lenne ha az emberek is tudatositanák, hogy a tömegközlekedés nem csak a csórók eszköze, és senki nem lesz attól több hogy minden nap autóval megy dolgozni. Ezt úgy mondom, hogy van autóm és nem is tudnék nélküle meglenni a mindennapokban, de ha a városban kell járkáljak (főként a forgalmasabb részeken) akkor majdnem mindig a busz nyer.
  • molnibalage83
    #32
    Pontosan az látszik, amit mondtam. Körjáratok vagy szigetüzemi rendszerű cuccok automatizáltak és vezető nélküliek. Igazi komplex hálózatok nem. És hol van ez még a práhuzamos közelekdés és n+1 szintnbeli kereszteződéssel járó közúti forgalomtól...
  • Tikal #31
    Ezek nem elég komolyak...

    Mondjuk az látható, hogy az automata vonalak többnyire új vonalak... de van ahol régit állítottak át ( Párizs )

    Cikk a témáról
  • Major
    #30
    List of automated urban metro subway systems
    Utoljára szerkesztette: Major, 2016.06.06. 12:55:54
  • Nagydög
    #29
    Ha a Google autok mai allapotaban az osszes jarmuvet lecserelnek rajuk, tippem szerint, akkor is jelentosen javulna a kozlekedes. A balesetek tulnyomo tobbsege nem bonyolult helyzetek sikertelen megoldasabol ered, hanem szimpla ostobasag, elbambulas.
    Vacak erzes lenne ugy kocsikazni egy 30 tonnas szerelveny mellett, hogy tudom, a gep hideg erdektelenseggel fog letaposni, ha valami gebasz tamad, de ez pszichologiai problema, valojaban az ember sofor is ugyanugy taposna le, csak neki lennenek hozza/utana erzelmei.
  • Tikal #28
    ok, nyugodjál meg, egy kicsit elvitted magad :D
  • molnibalage83
    #27
    Melyik városban van full automata metró, ahol komoly hálózat van? Az, hogy egy totálian szigetüzemben működő metrónál automatika van, az egy dolog. A londoni, new yorki, moszkvai és hasonló méretű metró és elővárosi hálózatok azok hol automatizáltak...? A 4. metró ezekhez képest kb. egy homokozó komplexitásával bír.
  • grobs
    #26
    Pszichésen valóban nehéz lesz elfogadni/elfogadtatni. Pedig ahhoz képest amit emberek művelnek az utakon még a mai automatizálás is nagyságrendi előrelépést jelentene. Az emberi hibát elfogadjuk, a gépit nem. A google autóinak rendszeresen meg kell "küzdenie" trollokkal.

    Én azt nem értem miért nem lehet erőből kötött pályára állítani az átmenő forgalmat. Határon felpakolják a cuccot, a másik oldalon leveheti, vagy küldi tovább. Ha vele akar menni akkor trailer is menjen fel.
  • CsZ
    #25
    Minden nap vezetek. Ma egy megkülönböztetés nélküli rendőrautó tolt le, holott folyamatos sor volt - jobb oldalt kamionokból (90km/h), és fel-le hajtó autókból, a bal sávban pedig személyautókból (120-130). M1-M0 környéke, mindennapos forgalmi helyzet.
    Hétvégén azért jobb a helyzet a kamionok nélkül.
    De konkrétan: én úgy érzem legalább ekkora veszélyt jelent a különböző dinamikájú közlekedők egy pályán kezelése. Például a motoros balesetek (nem csak az a baj, hogy nem autó formája van ezért nem vesszük észre, sokszor egyszerűen nem gondolom, hogy pl. olyan sebességgel oda tud érni valami - a moci viszont máshogy gyorsul), de a kerékpárosok járdára terelése is ennek okán szűnik meg. Amíg a robotkamion nem megy legalább olyan dinamikával mint egy sofőr által hajtott, addig menjen másutt. Ha meg úgy megy, nem fog megtakarítani üzemanyagot. Ha viszont kilométeres oszlopokba rendeződik, akkor hogy fogom kikerülni? Erről megint a vasút jut eszembe. Ott ezeket a problémákat már megoldották, nem...
  • atomgepezet
    #24
    Előre látom, hogy ha netán bejön és működőképes lesz a rendszer, akkor mondjuk egy kerékcsere ára ~50%-kal fog nőni (szépen lassan) plusz ugye a kiszállási díj, illetve valamilyen oknál fogva nem fognak annyit bírni mint manapság (így mondjuk a kiesett kamionosok akik nem tudják megoldani a problémát, lévén nincsenek ott, "kapnak" valamiféle kompenzációt ha ilyen melót fognak végezni). Ez megérheti a fuvarozó cégeknek illetve (jó drágul a kerékcsere, de nem kell a fuvarozót fizetni) a javító cégeknek is.
  • Cat #23
    "szundikáló sofőrrel az ülésben"

    Az a baj, hogy manapság is szundikálnak, ezért (is) halnak meg évente több százan az utakon.
  • gforce9
    #22
    Csak Magyarországot nézve, menj ki a forgalomba. Menj át az országon. (én azt teszem 2 hetente) úgy, hogy menj át Budapest belvárosán is, meg autópályán meg mindenféle úton. Számold össze hány autós szarik magasról a szabályokra. (sebesség, indexhiány, követési távolság csak hogy a legkönnyebben láthatóakat említsem). Szerinted ennél veszélyesebb helyzetet jelent a robotautó?

    Egyébként valóban a tömegközlekedés lenne az egyik legjobb megoldás, de ahhoz az emberek fejében kell változásnak lenni először.
  • CsZ
    #21
    Továbbra sem akarok megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy velünk emberekkel egy pályatesten távirányítható és önálló döntéseket hozó szerelvények, pláne 20 tonnás kamionok grasszáljanak - egyenlőre 30 km/h-val, és szundikáló sofőrrel az ülésben. Egyébként hol? Autópályákon, vagy 2x1 sávos utakon szeretnék a lelkes támogatók kerülgetni ezeket? Értem én, hogy nagy megtakarítás a szállítmányozóknak, és gondolom akkor már telik majd két szinttel lentebb is a helikopterre, de mi hogyan fogunk ezek között haladni? Egyébként ha akkora biznisz, akkor építsenek utakat is maguknak a gugli és társai, mint a vasút annak idején. Jelenleg az autópályák többségének jobb oldali sávja nem alkalmas személyautós közlekedésre, mert 3 évente széttapossák a kamionok. Egyébként meg miért nem lehet a vasúti közlekedést és annak logisztikáját annyira modernizálni, és szabványosítani, hogy átvegye a közúti szállítás nagy részét? Amennyit ebbe fektett(n)ek abból sokat lehetett volna tenni. Ott is egy vezető viszi a sok árut, ráadásul jobb helyeken már a villanyhajtás is természetes.
    Nemrég olvastam itt egy cikket amiben szőrmentén került említésre, hogy a németek még 15 évet adnak annak, hogy az úthálózatot alkalmassá tegyék az önállóan közlekedő elektromos kisbuszok részére. Remélem a dízel kamionokra legalább ugyanez érvényes, és nekünk még legalább 50 évünk van. Addigra pedig kiforr ez a technológia, és a szabályozás is.
  • Szefmester
    #20
    Pontosan. És erre pár évtizede már ki is talált valaki egy Nemnövekedés elve dolgot. Egy személy kevesebbet melózik annyiért most most teszi, de mivel több embert kell alkalmazni mint most, kevesebb lesz a munkanélküli. Ekkor kevesebb lesz a segély kifizetés az állam részéről, ellenben növekszik az adóbevétel, és a vásárlóerő. Ez a módszer addig teljesen jó lesz míg nem lesz szükséges az automatizálás miatt még inkább növekszik az egy főre jutó megtermelt termék.

    Ha nem kellenek kamionsofőrök akkor ezek a sofőrök jók lesznek olyan helyeken ahol nagy vezetői tudásra van szükség de az automatika kevés oda. Például nagyméretű árú szállítása (házak, ipari berendezések), ahol ugye pár km megtétele is órákat vesz igénybe sok sok ember kooperációjával.
    Kevés olyan munkafajta van ahova komoly képzés nélkül kell a melós és nem lehet gépekkel felváltani. Ma egy mezőgazdasági vállalkozó egymaga pár géppel több területet képes megművelni mint amire 200 éve egy falunak kellett kimennie. A fedett hidropónikás kerteket meg lehet automatizálni, de a falusi rizstermesztést nem.
    A jelenlegi rendszerben gondolkodókra nagyon szomorú élet vár, ahogy azokra is akik ilyen gondolkodóknak melóznak.
    Utoljára szerkesztette: Szefmester, 2016.06.06. 08:40:40
  • 0Fritz
    #19
    Az alapvető probléma az, hogy a technológiai fejlődés, melynek hála egyre kevesebb embernek kell (kéne) dolgoznia és a jelenleg uralkodó, kapitalizmusra épülő fogyasztói társadalom globális szinten nem férnek össze egymással.
  • Akva
    #18
    "A sofőrök kiiktatása a kamionokból számos gazdasági előnyt kínál."

    Például megint több lesz a munkanélküli. Hurrá!
  • Tikal #17
    nem úgy ahogy, hanem megy :)
  • molnibalage83
    #16
    Az nem generálisan kötöttpálya. A metró a legelszeparáltabb járművek egyike és ott úgy ahogy megy.
  • molnibalage83
    #15
    A repulokon is ez a helyzet, sok szemelyzet mar nem is tud manualisan vezetni, ezert robotpilota hiba vagy leallas eseten a gep egyszeruen leesik
    Azért ekkora ökörséget nem kellene állítani. Inkább a rutintalan szó az, ami illene a helyzetükre.
  • Tikal #14
    "Az, hogy mi lesz a soforokkel? Miert, mi lett a megszuntetett vagy kulfoldre vitt gyarak alkalmazottaival? Osszedolt tole az amerikai gazdasag?" Ha a gazdaság nem is, de városok, emberek igen... lásd Detroit.
  • Tikal #13
    "A repulokon is ez a helyzet, sok szemelyzet mar nem is tud manualisan vezetni, ezert robotpilota hiba vagy leallas eseten a gep egyszeruen leesik." :DD
  • Tetsuo
    #12
    Azért mondom, hogy az nem nagy szám, mégis építenek még ma is ember vezette metrószerelvényeket és vonalakat.
  • Tikal #11
    Metrók nagyon sok városban már 20 éve is vezető nélkül működtek...
  • Tetsuo
    #10
    Egyelőre a legtöbb kötöttpályás jármű és a hajók nagyon nagy többsége még nem automatikus. Amíg ott nem váltanak, amíg egy jacht nem automata, addig általában az autó sem lesz az.
    Ugyanígy egy új metró (ami már húsz éve lehetne teljesen önműködő, a technikai feltételek alapján) mondjuk az már, addig egy új Bentley Las Vegas leszállópálya-méretű utcáin is lehet önműködő, de a Renault Clio vagy a VW Golf Kelet-Európában (ami messze nem a legrosszabb hely közlekedés szempontjából) még évtizedekeig nem lehet az (automata).

    Tehát bizonyos nagyon drága típusok, bizonyos feltételek mellett... de az átlagmég sok évtizedig manuális marad.
    Valójában az emberiségnek csak a technika szinten igazolható a haladásezsménye, de az is jóval lassabban, ahogy az emberek elsőre gondolnák.
    A 60-as években 2000-re már repülő magánautókat vízionáltak, robotikus háztartással, ráérő, de magas kultúrát fogyasztó lakástulajjal stb., mint átlag. Hát ebből semmi nem valósult meg és sanszos, hogy a mai jóslások is hasonló álmok.

  • torreadorz
    #9
    "Osszedolt tole az amerikai gazdasag?"

    Nézőpont kérdése. Ha minden automatizálva akkor fog csak igazán pörögni, csak épp az eloszlás majd úgy néz ki hogy lesz 1 millió dúsgazdag, meg 300 millió mélyszegény (USA-ra vonatkoztatva).
  • kvp
    #8
    Az ugye leesett, hogy az elso valtozatokban meg lenne sofor a fulkeben, csak igy nem kellene valtotars vagy kotelezo piheno. A kesobbi fejlesztes resze lenne a zart alakzatban haladas, ami lehetove tenne, hogy konvojonkent csak egy ember kelljen, mondjuk az elol halado jarmube, a tobbi kamion meg koveti. Ezutan a soforoknek eleg lenne a konvojok szetvalasi pontjan beszallni, tehat mondjuk az adott cel varos hataran, majd leadni a kifele halado jarmuvet es atulni egy masik befele erkezore. Igy minden esete haza is mehetnek, tovabba a raktartol raktarig jaro kamionokhoz egyaltalan nem kellene ember vagy max. a mar emlitett vezer jarmuben egy felugyelo.

    "Első körben a kötöttpályás járműveket és a hajókat kellene automatizálni... még az sem megy."

    A nagyobb hajoknal ez mar jo ideje megtortent, a szemelyzet csak orzi a rakomanyt. A navigacios pontok kozott a robotpilota, a kikotoben meg a revkalauz iranyit, a kapitany pedig csak a mindenert felelos szerepkoret kapja. A repulokon is ez a helyzet, sok szemelyzet mar nem is tud manualisan vezetni, ezert robotpilota hiba vagy leallas eseten a gep egyszeruen leesik.

    Vonatokkal kapcsolatban meg szerintem eleg megnezni a pesti 4-es metrot, ott eppen a vezetoallasokat szedik ki, de a tobbi is automata es csak a kovetkezo allomas gombot nyomja a vezeto (es politikai okokbol ez varhatoan igy is marad). Mindez itthon, nem a fejlett kulfoldon, ahol egy nagyon picit (sokkal) elorebb jarnak.

    Mar tenyleg csak az autok, a motorok es a biciklik maradtak... (az onvezeto lovaskocsival igazabol nem foglalkozik senki, bar regen sok lo tudta a kocsma-haza utvonalat)

    Az, hogy mi lesz a soforokkel? Miert, mi lett a megszuntetett vagy kulfoldre vitt gyarak alkalmazottaival? Osszedolt tole az amerikai gazdasag? (minket a dolog nem erint annyira, mert nagyon le vagyunk maradva, ezert itthon meg lovaskocsi is van hasznalatban, pedig az mar jo 100 eve teljesen elavult, mint az ember altal vezetett kocsik mostanaban)
  • dregnarr1 #7
    Alapjövedelem.
  • enyac
    #6
    Hát persze... Majd fölteszi magának a hóláncot és hasonlók... A kamionos szakma nem csak a kormánykerék tekergetéséből áll.
  • Tetsuo
    #5
    Első körben a kötöttpályás járműveket és a hajókat kellene automatizálni... még az sem megy. ;-)
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2016.06.05. 18:08:08