Elektromos, önvezető taxikat épít a GM

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ja, hogy a taxikról is legyen szó, Kalifornia az élenjáró a tesztelésekben, ők lesznek az elsők, akik törvényjavaslattal állnak elő az önvezető autókkal kapcsolatban. És az egyik kitétel, hogy mindig legyen a sofő keze a kormányon. A Google-Uber terv a sofőr nélküli taxikról kb. itt zátonyra is fut...

Kelly Sue Deconnick Heather Anthos Gail Simone Anita Sarkeesian Vita Ayala Sana Amanat Sam Maggs Kathleen Kennedy Leslye Headland Lauren Hissrich Lindsey Weber Alex Kurtzman JJ Abrams

Valahogy így, de az tutti, hogy az önvezetők az emberi sofőrös autókkal lesznek kénytelenek megosztani az utat. Meg a motorosokkal (hacsak önvezető motor nem lesz), meg a biciklisekkel stb. Az, hogy csak is kizárólag robotautók legyenek, totális naív utópia. Érdemes böngészni a hibajelentéseket. A Google a legjobb, ők tesztelték a legtöbbet az autóikat. Azt írja a jelentés, hogy kb. 260 alkalommal adta át az autó a vezetést (és 40 valahányszor az embernek kellett elvennie az irányítást). Mikor a gép átadja, akkor ez éppen valami "szituáció" közepén történik, és a Google statisztika szerint az autóban ülő tesztsofőrök átlagosan 0,84 másodperc alatt reagáltak és vették át a vezetést. Ez érdekes, mert ez azt feltételezi, hogy az utasnak állandó készültségben kell majd ülnie a volán mögött, ha netán a gép leadja a stafétát (mint a Tesla robotja, ami szenzorhiba miatt az autópályán 130-nál elköszönt). Ami totál nonszensz, nem is tudom, hogy ezt hogy gondolják. Sokkal egyszerűbb rendszer, mint a repülők robotpilótája, de ugyanúgy állandó felügyelet kell hozzá. Ezért nem látom én az előnyét a jelenlegi aktív védeli rendszerekhez képest (vészfékasszisztens, távkövető tempomat, sávváltás figyelő, éjjellátó, gyalagos felismerő stb.) De rohadt jól hangzik és a sok zombi egyből rácuppan.
Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2016.05.20. 10:58:27

Kelly Sue Deconnick Heather Anthos Gail Simone Anita Sarkeesian Vita Ayala Sana Amanat Sam Maggs Kathleen Kennedy Leslye Headland Lauren Hissrich Lindsey Weber Alex Kurtzman JJ Abrams

Tetsuo
Egyetértek, ezért írtam a #3-t.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Ó, bocs, csak a Mercedest vizionálod 5 éven belülre, jajj, de nagyot hazudtam veled kapcsolatban...:-DD Hát kérlek alássan, ha egy Mercedes, ami a legszarabb rendszer mindközül erre képes lesz, akkor a többiek is, vagyis itt a "minden", ha nagyon akarod...

Egyébként meg az optimális a lószar. A világ útjainak 99%-a nem optimális. Szerencsére a mi életünkben nem fenyeget a veszély, hogy minden jármű önmagát fogja vezetni...
Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2016.05.17. 09:50:02

Ezt írtad:
"te, aki már 5 éven belülre vízionál mindent"
Hülyeség, sehol nem mondtam ilyent.

Szerintem öt év múlva lesz az, hogy mondjuk egy E osztályos merci optimális feltételek mellett beavatkozás nélkül elmegy A-ból B-be. Ez még nagyon-nagyon messze van a "mindent"-től.

"Akármit csinálnak, mindig lesz egy lepke..."

Akárhány lepke lesz, mindig lesz rá megoldás.
Ok csak míg egy lepke ilyet csinál az autó max lefékez és megáll. Ellenben ha az a lepke egy sofőr szemébe kerül, lehet a kormányt rántja tőle félre ijedtében.
Mire gondolsz? Miben hazudtam?

Egyébként csak neked egy friss hír: "A Redebo becenevű Reddit felhasználóval esett meg, hogy Teslájával utazott Las Vegasba a 93-as autópályán az Autopilot funkciót használva, amikor váratlanul leállt az önvezető rendszer, óránként 85 mérföld/óra, azaz 136 km/h tempónál. Az autó kiírta, hogy a radar látótávja lecsökkent, és nem vezette magát tovább. Kiderült, hogy egy hatalmas lepke teteme takarja el a szenzor egy jelentős részét, ezért reagált így az autó. A lepke eltávolításával persze megjavult a rendszer, de úgy néz ki, a Tesla rendszere egyelőre nincs minden lehetőségre felkészítve."

Akármit csinálnak, mindig lesz egy lepke...

Hazudsz.
Nálunk már holnap lesz rá törvény, hogy csak "sofőrrel" lehet autót vezetni, még nehogy legyen konkurencia a szegény taxisoknak...
Utoljára szerkesztette: Jawarider, 2016.05.11. 13:55:50
Bezzeg te, aki már 5 éven belülre vízionál mindent, igazi sg-géniusz vagy! :-) Én viszont olyan országban élek, ahol utak sincsenek és a korrupt tempó mellett még 20 év múlva sem lesznek, úgyhogy a 20 év még optimista becslés a világ elmaradottabb felén. De még az USÁ-ban sem biztos, hogy sokkal hamarabb beindulhat az üzlet (a teljesen sofőr nélküli-biznisz), mert lefogadom, hogy ennek olyan szövevényes jogi vonzatai vannak, ami egy jogásztársalomban hosszas fejtörést fog még okozni.

Hmm tehat fiatalabb vagy, mint 20 es butabb, mint 1 tok...nem semmi..😄 Azert ekkora baromsagot leirni, mint a kommented, hat oregem...Jo, hogy nem lovasfutart irtal....vagy postagalambot....
Nem értem én ezeket a nagy cégeket! Hát miért nem konzultálnak az sg foteltudósaival, akik megmondanák nekik, hogy az önvezető autó lehetetlenség, 50-100 éven belül nem lesz és akkor se kell majd senkinek se!? :-)
Szóval, jön Ez! <#fejvakaras>
Tetsuo
Úgy tűnik, fingod sincs arról amiről irogatsz.

Pontosan, felesleges a tiltakozas, mert nem sokara jonnek a robotok, es uber, nem uber, egyszerre fognak eltunni az ember vezette jarmuvek.
Ha visszamennél 20 évet az időben nagyon meglepődnél, hogy mennyit változott azóta a világ...
Csak egy példa, csütörtökön megbeszéltük, a haverokkal, hogy szombaton nyolckor az óránál a moszkván, és ott volt mindenki, addig max postai levelet tudtunk volna írni ha közbejön valami, de az meg nem ért volna oda a címzetthez szombatig, ezért inkább nem jött közbe semmi 😊
20 év iszonyat sok a technológiában. Ami kérdéses lehet a társadalom felkészültsége egy egy technológiai újításra, az előfordulhat, hogy amiatt lassabb lesz a bevezetése.

Tetsuo
Szerintem a sofőr nélkli példányokra még vagy húsz évet várni kell és egy jó darabig nem lesz olcsó a robotautó. Ergo, mire a mai taxisok kihalnak, ennek kb. akkor lesz realitása a magyar utakon.

Ami nincs a Népszavában az nem létezik. Ők valószínűleg még pattintott kővel eszik a szalonnát is.
AgentKis
Remélem a reptér melletti "cirkusz" résztvevői olvassák ezt a cikket!
Én nagyon várom, hogy ilyenekkel utazhassunk!

Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...