17
  • gforce9
    #17
    Aurafotó is van a neten 1000 számra. Attól még baromság és kamu marad.
  • Astrojan
    #16
    Akkor most nyomokat kerestél vagy hitelt akarsz felvenni? Mert ezt írtad: "Szerintem nincsenek idegenek.. Ha lennének, lenne nyomuk."

    Ezek nyomok. Rengeteg megfigyelés, rengeteg hivatalos irat, rengeteg beszámoló. Mitől lenne igazán hiteles egy beszámoló szerinted?

    Ha történetesen téged elvinnének, kifeszítenek egy asztalra némi vizsgálatra és/vagy mintavételre aholis láthatnád a jármű belsejét és az ebeket, esetleg beszélgetnének veled aztán eleresztenek. Hogyan tudnád igazán hitelesen elmondani mi történt veled ?

    A nácik építettek korong alakú repülő eszközöket, de semmi esetre sem űrjárművet. Az amcsi flottát támadó korongok viszont érdekesek, nem derült ki mik voltak.
  • Archenemy
    #15
    Aham, ilyenek voltak benne:


    Ezek nekem nem igazán hitelesek, sorry.
  • Astrojan
    #14
    Pontosan így van, a rádiózás eltűnése nem jelenti, hogy megsemmisült a civilizáció, nagyon nem. Mint ahogy a füstjelekkel való kommunikáció megszűnése vagy akár a morze távírás túlhaladása sem jelenti a cicilizációnk megsemmisülését.


    Archemynem: belenéztél a linkbe amit adtam? Ezek a jelek. És ezek a jelek még jelek maradnak attól ha lehazudod (jobb esetben a wikipédia lehazudja)
  • fonak
    #13
    Nem kell ehhez magányos elmebeteg, lehet, hogy a technikai civilizációk egyszerűen lakhatatlanná teszik a bolygójukat, ha már ilyeneket találgatunk.
    A rádiózás eltűnése viszont nem biztos, hogy azt jelenti, hogy akkor megsemmisült az a civilizáció, lehet, csak meghaladta azt a lépcsőfokot, amikor nagy teljesítménnyel rádióhullámokat szórt szét az űrbe, éppenséggel mi is arrafelé tartunk.
  • globint
    #12
    Az én elméletem szerint a tecnikai civilizációk a jelenlegi szint felett megsemmisülnek. A tudás ugyanis annyira általánossá, és annyira elérhetővé válik ebben a szakaszban, hogy előbb - utóbb egy elmebeteg-pszihopata olyant tesz, amit aztán nem tud kivédeni a társadalom. Az úgynevezett rádiózó kultúrák így aztán életciklusuk utolsó (mondjuk) 500 évüket élik, aztán eltűnek. Márpedik 500 év (szerintem sokat írtam) az evolúciós fejlődés 4-5 milliárd évére vetítve igen kicsi szeletke, így nem csoda, ha nem találnak senkit.
  • Archenemy
    #11
    "Javíts ki ha tévedek, de ha jól tudom szanaszét a földön százezer számra vannak olyan esetek amikor vélhetőleg nem földi hanem idegen űrhajókat, stb láttak filmeztek"

    Igen, meg csodákat is, szóval akkor Isten is van :D

    "Miért van az, hogy rögtön hódítani akarunk akár merre is megyünk?"
    Evolúciós kényszer. Az az élőlény, amelyik nem akar terjeszkedni/szaporodni, nem fog civilizációt létrehozni, sem tudományos eredményeket elérni. A tudományos eredmények 90%-a ugyanis nem l'art pour l'art, önmagában a tudomány kedvéért jött létre (a vízimalomtól a puskaporon át az atomreaktorig), hanem jól definiált célok érdekében - kényelmesebb élet, ellenségek legyilkolása, stb.

    "Tiszta szánalom"
    Mihez képest.

    "Nem tudom mennyire vágod de tudnod kell, hogy a "ritka" kifejezés mennyire illik bele a nézetedbe."
    Annyira, hogy eddig egyetlen egy alkalommal "láttuk", hogy létrejött, egyetlen egy, ideálisnak gondolt bolygón, egyszer. Soha, sehol, semmikor máskor nem láttunk ilyet. Még akarattal, direkt alkalmasnak tartott körülmények létrehozásával, minden tudományunk bevetésével sem tudtuk létrehozni életet.
    (Persze lehet, hogy a jövőben akarattal képesek leszünk életet teremteni, de ez sem bizonyít semmit, max. annyit, hogy a teremtés lehetséges, a magától létrejövés viszont még mindig egyszeri esemény.)

    Igen tudom, de "nagyon nagy rá az esély, mert nagyon sok a bolygó", értem, ez egy hittétel, nem bizonyítás.
  • morguldae
    #10
    "Ezen csillagok jó része egyébként több milliárd évvel idősebb a Napnál..."
    Pfff - Ha a fénysebességet vesszük alapul, ahhoz viszonyítva, hogy mit is látunk a messzeségben, akkor ez már valójában rég mind nem is létezik. Kimennénk oda és hűlt helyét találnánk csak az egésznek. A csillagok fényét még látjuk, de nagyrészük már rég megsemmisült és nincs is ott. Minek akkor nézegetni ezeket... Ha felnézünk csak a múlt maradványait a fénymaradványait látjuk. A létezésük már rég nem igaz. Lehet minél távolabb mennénk a földtől csak egyre nagyobb üresség fogadna minket. Amiről azt gondoltuk, hogy ott van az már rég nincs is meg...
  • Magyar Betyár
    #9
    "Lassú", fénysebesség alatti utazással is meg lehet hódítani elméletben a galaxist, pl. generációs űrhajókkal, hibernációval, robotokkal, stb. Igen, értem, hogy itt is közbejöhetnek akadályok, meg miért csinálna ilyet egy faj, de ha az emberszerűekből indulunk ki (és mi másból tudnánk kiindulni) akkor valószínűleg ezt tennék.

    Kérdem én mi a büdös francért kéne meghódítani a galaxist? Miért van az, hogy rögtön hódítani akarunk akár merre is megyünk? Jellemző az emberre, hogy még lényegében emberi lényként nem tudjuk elhagyni a bolygónk közvetlen környezetét (max elmenni a holdig) de az államok és a cégek már most parcellázzák a marsot meg a többi bolygót és azon megy a vita, hogy kié legyen, aki előbb mondta, hogy stipi stopi vagy aki előbb odaér.
    Tiszta szánalom. Én azt mondom emberek, hogy kurva nagy szerencséje van a galaxisunknak, hogy mi még nem tudunk fénysebességgel vagy valami más hasonló nagy sebességgel utazni a csillagközi térben mert ha van is ott valahol értelmes élet akkor kurvára elkezdhet aggódni.

    "Csak tudod ha egy istenhívő úgy érvelne, hogy jó, valóban nincs bizonyíték Isten létezésére, de ellene se, szóval lehet, hogy létezik, akkor az okos ateista egyből rávágja, hogy de a bizonyítás terhe bizony az istenhívőt nyomja, szóval amíg nincs rá bizonyíték, addig nyugodtan gondolhatjuk, hogy nincs. Occam borotvája, stb.
    Míg ugyanez az ateista simán tud sziklaszilárdan hinni az idegen lényekben pont ugyanennyi nulla bizonyíték mellett."

    Javíts ki ha tévedek, de ha jól tudom szanaszét a földön százezer számra vannak olyan esetek amikor vélhetőleg nem földi hanem idegen űrhajókat, stb láttak filmeztek, míg istent sehol nem látták felbukkanni vagy letekinteni a mennyekből. Nem azt mondom, hogy isten nem létezik. Azt szeretném ha mind a két csoport kicsit több elfogadással fordulna a másik felé nem pedig csípőből tagadni a másik létezését. Miért ne lehetne isten vagy valami hasonló entitás ami támogatja a benne hívőket? Lehetne. Engem az zavar amikor ezek a hívők túl hypolják a főnőköt azt mondva, hogy ő csinált mindent és minden az univerzumban azért van mert az isten úgy akarja. Kabaré. Ha létezik is isten szerintem örülhet ha itt a földön van beleszólása pár dologba és kb annyi. Bár ez is elég nagy szám érje be vele.

    "Ami még a "nincsenek idegenek" mellett szólhat, hogy eleve az élet is baromi ritka lehet. A Földön is összesen egyszer jött létre, a többi általunk megfigyelt bolygón és holdon meg egyszer sem, amennyire meg tudjuk állapítani."

    Nem tudom mennyire vágod de tudnod kell, hogy a "ritka" kifejezés mennyire illik bele a nézetedbe. Több milliárd csillag van csak a mi galaxisunkban "tejút" legyen mondjuk minden csillagnak 5-6 bolygója akkor a több milliárdot fel is szorozhatod 5-6 hattal és itt jön a lényeg az univerzumban több milliárd galaxis van. szóval az élet kialakulására azt állítani, hogy ritka szerintem elég nagy hülyeség. Annak az esélye hogy egy egy a saját csillagától földhöz hasonló bolygó alakuljon ki valahol a galaxisban több mint 100%, tegyük fel hogy a több miliárd csillagból kialakul 300 millió csillag mellet olyan bolygó ami a megfelelő távolságra van tehát a hőmérséklet mondjuk ideális. Ebből a 300 millióból legyen mondjuk 10 millió aminek van saját vas magja, tehát kialakul egy mágneses védő mező ami megóvja a bolygót a káros sugárzástól. Akkor mindjárt van 10 millió olyan világ ami pont olyan mint a föld és biztosra veszem, hogy hasonló körülmények között nagy az esélye, hogy kialakul valami élet és akkor még csak mindig arról az élet fajtáról beszélünk ami hasonlít a földihez pedig ki tudja milyen és hány fajta formája alakulhatott ki az intelligens életnek ( itt arra gondolok ami képes elhagyni a saját bolygóját)
  • Archenemy
    #8
    "Lassú", fénysebesség alatti utazással is meg lehet hódítani elméletben a galaxist, pl. generációs űrhajókkal, hibernációval, robotokkal, stb. Igen, értem, hogy itt is közbejöhetnek akadályok, meg miért csinálna ilyet egy faj, de ha az emberszerűekből indulunk ki (és mi másból tudnánk kiindulni) akkor valószínűleg ezt tennék.

    Milliárd évekig tartott, mire egyáltalán az egysejtű -> többsejtű evolúciós lépés megtörtént. Százmillió évekig voltak dinoszauruszok az emlősök "helyett". Ha bármelyik evolúciós lépésen egy idegen faj "nyer" néhány tízmillió évet, még ha a Földdel egykorú is a bolygója, mostanra ott kellene, hogy legyen mindenhol. És elképesztő mennyiségű bolygó van a galaxisban. Mégis soha, semmi bizonyítékot nem láttunk semmi ilyesmire.

    Persze igazad van, ez nem bizonyítja minden kétséget kizáróan, hogy nincsenek idegen fajok (mert pl. lehet, hogy épp most vannak ők is a "mi korunkban", vagy nem azok a hódító fajták, vagy a csillagközi távolságok leküzdése mégis totálisan lehetetlen valamiért, stb).

    Csak tudod ha egy istenhívő úgy érvelne, hogy jó, valóban nincs bizonyíték Isten létezésére, de ellene se, szóval lehet, hogy létezik, akkor az okos ateista egyből rávágja, hogy de a bizonyítás terhe bizony az istenhívőt nyomja, szóval amíg nincs rá bizonyíték, addig nyugodtan gondolhatjuk, hogy nincs. Occam borotvája, stb.
    Míg ugyanez az ateista simán tud sziklaszilárdan hinni az idegen lényekben pont ugyanennyi nulla bizonyíték mellett.

    Ami még a "nincsenek idegenek" mellett szólhat, hogy eleve az élet is baromi ritka lehet. A Földön is összesen egyszer jött létre, a többi általunk megfigyelt bolygón és holdon meg egyszer sem, amennyire meg tudjuk állapítani.

    Jó tudom erre szokott lenni, hogy de biztos rosszul keressük, nem ismerjük fel, stb, erre mondom megint, hogy ha valaki Isten létezése mellett érvelne ugyanígy, pont ugyanezek az emberek okos szkeptikusként a bizonyítékok hiányát emlegetnék.
  • fonak
    #7
    Lehet, hogy nem lehetséges a csillagközi távolságok leküzdése, és a fizika nem téved, hogy nem lehet túllépni a fénysebességet, sőt gyakorlatban megközelíteni sem, nagyságrendileg sem, így nincsenek "űrjáró civilizációk" sem, ha mégis vannak, ők sem tudnak csak huss, bekapcsolom a hiperhajtóművet, térugrást, átbújok a féreglyukon módon hipp-hopp ide-oda ugrálni az Univerzumban. Mindez nem jelenti, hogy mikrobák lehetnek csak.
    A Drake egyenlet tényezőit meg nem nagyon ismerjük, pl. hogy mekkora valószínűsége volt annak, hogy kialakuljunk, csak azt tudjuk, hogy itt vagyunk, mint "intelligens életformák". Lehetséges, hogy ehhez olyan sok véletlenre volt szükség, hogy csak egyszer történt meg eddig az Univerzum történetében, bár ez elég meredeken hangzik valóban.
  • VolJin
    #6
    Jajj...
  • Archenemy
    #5
    Szerintem nincsenek idegenek (űrjáró civilizációra gondolok, nem mikrobákra). Ha lennének, lenne nyomuk.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Fermi_paradox
  • Astrojan
    #4
    Nem kellene szétnézni itt a Földön mielőtt elektromágneses jeleket kergetnek távoli csillagok körül?

    Amennyiben ide tudnak jönni a fénysebesség milliószorosával, akkor mi azt feltételezzük, hogy EM jeleket küldenek kommunikációs célzattal? Ez olyasmi mintha füstjeleket keresne egy idegen civilizáció amikor monitorozza a Földet (vagy a Napot?).

    A világegyetem lakott. Az ebek ide járnak és ennek milliónyi nyoma van. Több száz faj látogatja a Földet rendszeresen.

    Ha a seti túdósok nincsenek beszélő viszonyban a potens vezetőkkel akkor ennek két oka lehet:

    1. nagyon hülyék
    2. nagyon csúnyán próbálják félrevezetni a világot ezzel a piti seti fedőtörténettel.

    Én az elsőre szavazok.
    Utoljára szerkesztette: Astrojan, 2016.04.04. 18:52:15
  • Gauge
    #3
    Szerintem meg nem. Szerintem az űr korához és viszonyaihoz képest mi még mindig a kőkorszak előtt járnunk, fogalmunk sincs, hogy mi minden vár ránk. A fejlettségi szintünk -végtelen felé tendál...
  • Amergin
    #2
    Vajon ha az Alpha Centauriról figyelnék meg a Naprendszert a mi módszerünkkel, akkor találnának az ottaniak valamit?
    Milyen jel lenne olyan erős, hogy még ott is fogni lehetne?
    A mi távközlésünk nem arra van optimalizálva, hogy száz meg ezer fényévekre üzengessünk vele...
  • Omega
    #1
    Már régen találtak volna jelet, hogyha így lehetne.