52
-
M2 #12 "Érdekes elgondolkodni azon hogy vajon miért nem a teherszállítmányozás automatizálásán pörögnek?"
Mercedes önjáró kamionjai? Csomagszállító drónok/robotok? Naponta lehet ezekről cikkeket olvasni, hova pörögjenek még ennél is jobban?
Saját robotautót nem fog megosztani senki sem - de nem is lenne értelme (lesznek erre globális óriáscégek). -
zsgaby #11 Érdekes elgondolkodni azon hogy vajon miért nem a teherszállítmányozás automatizálásán pörögnek? Sokkal egyértelműbb és célravezetőbb lenne szerintem.
És egyik tanulmány sem szól az erdészek, horgászok, vízművesek terepjáróiról és a térképeken nem jelölt utakról és használatukról. Mert igény ezekre jelenleg is van a múltban is volt és a jövőben is lesz.
A népsűrűség és a környezetszennyezés kapcsán vetettem fel a lakás sharinget is. Az vajon miért nem egyértelmű hogy pazarlás a 4 fős családnak a 8 szobás jakuzzis ingatlan? És amiért ez utóbbit nem szeretnénk, azért nem szeretnénk ha más használná az autónkat sem. -
DRFlame #10 Ha minden jármű robot, az hatékonyabb, mert akkor az egyik jármű pontosan tudja, hogy a másik hogy fog viselkedni.
Én szeretek vezetni, de ennek ellenére jó lenne ha gépek vezetnének leginkább a kiszámíthatóság miatt, persze ha eléggé kifejlődött a tech.
A sharingnek is a híve vagyok, eszméletlen, hogy a lakótelepi parkolókban mennyi kocsi áll és alig mennek vele. Sokan felmennek a füves részre, mert máshol már nem tudnak megállni és a parkokat is tönkreteszik.
Nyilván jobb a saját kocsi, de ahogy a népsűrűség nő, annál nagyobb gondot jelent az, ha mindenki saját kocsit akar. A környezetre is káros a fölösleges autógyártás és a hulladék a másik oldalon.
Nyilván itt mindenkinek kell a saját kocsi, de rengeteg embert ismerek, akinek azért van kocsija, mert a szomszédnak is van. Persze meg is teheti, de nem használja ki, nincs szüksége rá.
Hogy egy extrém példával éljek, kicsit olyan ez a "saját kocsi kell", mintha mindenki magánrepülőt szeretne. Ott szerencsére az ár eléggé(?) visszatartja a keresletet, sajnos a kocsiknál nem. -
M2 #9 Szerintem a választás szabadsága megmarad.
Az emberek vehetnek saját autót, kb. 10 millió forint + éves költségek,
- vagy fizethetnek kb. 50 Ft/km bérautót.
Mindenki eldönti mi az ami számára megengedhető és elfogadható.
Biztos lesz gyártó, aki a robotjárműve emberi vezetését is megengedi. Ilyenkor a robot csak figyel és vigyáz, de amint veszélyes lehet a helyzet, átveszi az irányítást. -
#8 " Azaz ha füttyentesz, jön egy autó, ami máris visz a célodhoz."
Ez kiváló ötlet addig, amíg ez nem az én autóm, hanem valami közösségi cucc. Tehát pl füttyentek, autó ott terem, hazavisz, megterheli a számlámat, viszonlátás.
De a saját autóm, amivel mondjuk hétvégén azért elmennék családlátogatni, és valószínűleg személyes cuccok is lennének benne, az amíg nem használom, csak ne taxizzon. -
#7 Mindenki magából indul ki, te is. Nyilvánvaló hogy te utálsz vezet. Én nem. Nyilvánvaló hogy te a jelenlegi viszonyok mellett is képes vagy a dugóban ülni, én inkább tömegközizek, nem hagyom hogy a város vezetése szopasson a dugóval, a parkolással. Amiket persze sokkal hatékonyabbá lehetne tenni, esetleg az autósok számára is élhetővé a BP-i belvárost, de ez a parkolásból befolyt milliárdok! miatt (amiből aztán rendesen lehet lenyúlni pénzeket) nem fogják megtenni.
Te a sofőrökkel szemben zéro toleranciát mondasz ki, magadat is beleértve, egy elképzelt jövő reményében, miközben a jelenlegi robotkocsinál az emberi sofőrök 90%- még azért jobban vezet. Amúgy én is azt mondom, hogy egyrészt a vezetésre való alkalmasságot a jelenlegi technikai szinten az autó is képes lenne tesztelni, és az indítást alkalmatlanság esetén megtagadni. Ezzel persze jó sok olyan ember esne ki, akár végleg, akik ugyan jogsival rendelkeznek, de gyakorlatilag csak veszélyt jelentenek az embertársaikra. Ezzel önmagában a balesetek jelentős részét lehetne megelőzni.
A vezetést támogató informatikai rendszerek folyamatosan fejlődnek, és ez jó, de jogilag sem lehet egy technikai eszközt teljesen felügyelet nélkül hagyni, ember nélkül üzemeltetni. A robotgyárakban is ott vannak amérnökök, technikusok, még ha a szalagról levették is az embert.
"Önjáró autó = dicső jövő.
Emberi sofőr + tényező = véres múlt, kőkor"
Villamosítás + szovjet hatalom = Kommunizmus by Lenin
Csonka Magyarország nem ország, Nagy-Magyarország mennyország by Maagyar Hiszekegy ;) -
#6 +1 -
#5 +1 -
#4 "Igazából az önjáró autókat se, a vezetés élménye maradjon meg csak a vezetönél. Akinek meg kín vezetni, az ne üljön autóba."
Tipikusan olyanok írnak ilyeneket, akiknek a lábában pár 10k levezetett km van, de 100k-val se vagy még sehol se. Mondom ezt 1m levezetett km után és azt is mondom, hogy SEMMI keresnivalója az embereknek az autók volánja mögött. Sokszor leírtam már: rossz napja van, menstruál, siet, ideges, ingerült, kilöttyent a kávéja, berepült egy darázs, telefonál, rádiót piszkálja, figyelmetlen, etc.
Az önjáró autók az esetek 100%-ban a KRESZ szerint fognak közlekedni és ha a többi is így tesz, onnantól közel 0 lesz a balesetek száma. Nyilván a rádőlő fát nem fogja tudni kikerülni, de azt te sem...
Azt a totálisan felesleges, haszontalan, elbaxott időt amit eddig az autóban a kormány mögött ülve cseszett el az ember, azt onnantól majd lehet pihenésre, szórakozásra, tanulásra, vagy éppen munkára fordítani.
Önjáró autó = dicső jövő.
Emberi sofőr + tényező = véres múlt, kőkor.
Cikkhez pedig annyit, hogy beteszed a 30kg-os csomagot az autódba beállítod neki Bivalyszabnád alsó Kossuth 42-öt és 2 óra múlva ott van... a lehetőségek tárháza erősen tág...
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.03.30. 09:13:48 -
zsgaby #3 Én nem fizetnék egy drága autóért úgy, hogy azt más használja. Pontosabban jelenleg is létezik ilyen azt közösségi közlekedésnek hívják. Ennyi erőből a lakásodat is használhatná egy hajléktalan amíg te munkában vagy. Ezt látom ebben az egészben alapvető problémának. -
Cat #2 1. A vezetés élménye a gyakorlatban, a nagyvárosokban manapság inkább a nyűgje. És a helyzet biztosan romlani fog. (Nehezebb parkolás, több kerékpársáv, dugódíj, stb.)
2. Ha az ára akkor az ötödére csökken, azaz mondjuk 10 millióról kettőre, mert így többen fizetnek a fenntartásáért, akkor azért már más a leányzó fekvése.
3. Látványosan rávilágítasz egy gondolkozásbeli problémára: az autó nem státuszszimbólum, hanem egy közlekedési eszköz, ami eljuttat egyik pontból a másikba, nagy kényelemben. Ennélfogvan nem szabad problémának lennie, hogy téged mondjuk reggel 7től 8ig bevisz a munkahelyedre, utána egy másik embert 8tól 9-ig, és délután szintén másokat is hazafuvaroz, addig, amíg neked ebből semmilyen károd/veszteséged nem származik. Azaz ha füttyentesz, jön egy autó, ami máris visz a célodhoz.
Utoljára szerkesztette: Cat, 2016.03.30. 08:36:30 -
hawkie22 #1 Lehet, hogy én vagyok maradi, de az én autómat ne használja senki más olyan, aki nem a családhoz tartozik. Tök ismeretlen emberekre nem bízom a kocsimat, még ha ez automata autó lenne se. Sose tudod, mit tesz tönkre, milyen kórokozókat hoz be a kocsiba, dohányzik autózás alatt vagy sem, stb. Én nem pártolom ezt az irányt. Igazából az önjáró autókat se, a vezetés élménye maradjon meg csak a vezetönél. Akinek meg kín vezetni, az ne üljön autóba.