18
 • Tikal #18
  És szerinted mikor áttértünk foppyrol DVD-re akkor akinek az adatai floppyn voltak hagyta őket veszni? Nem. Átmásolta DVD-re, tádám..utána meg HDD-re, SSD-re...ennyi.
 • Berber
  #17
  Menthetsz HDD-re, vagy DVD-re de úgy jársz, mint a 20 éve floppyra mentet adatokkal, ma már nincs vas a használatára se. Vagy pl. a Commodore 64 lemezt mi olvassa ma már? Tudom mentsek egy gépet is :D
  Azt akarom magyarázni, hogy 20 év múlva ez a technika avétos lesz, az adatokkal együtt.
 • gforce9
  #16
  Lehet felmegy, de nem tud titkosítani. nincs ideje.
 • adler741
  #15
  Hali!,és akkor mi van ha előjön az ablak amit nem lehet bezárni csak okézni ugyebár.és akkor fogom és áramtalanítom a gépet?
  Akkor is felmegy a program?
 • gforce9
  #14
  Erre írtam, hogy tökmindegy :) dvd-k is tönkremehetne és oda 4-5giga. Egy backup hdd is tönkremehet akkor meg oda 1-2tera. De ha van másolat akkor ugyan mindegy. (legalábbis az adatbiztonság szempontjából)
 • Macropus Rufus
  #13
  sztem itt azt senki nem mondta, hogy csak egy helyen vannak az adataik ;) arról ment a vita, hogy az adat tárolás szempontjából melyik a jobb. :)
 • gforce9
  #12
  Nem értem ezt az optika vs hdd vitát. Teljesen tökéletesen mindegy. Az adatbiztonságot nem az adathordozó milyensége adja és nem is adta soha. Aki azért másol hdd-re vagy épp optikára, mert szerinte az megbízhatóbb, az akkor igazából nem is tudja mit jelent a biztonság. Az adatbiztonságot az egyszerre több helyre lementett biztonsági másolat adja, ami hogyha elromlik 1 példány, még mindig ott a másolat. Tehát az adatbiztonságot maga a több példány jelenti. A optika talán azért nem a legjobb választás, mert pl 5 évig oda archivál az ember és megdöglik a hdd, nem biztos, hogy minden dvd olvasható lesz. Viszont egy backup hdd-t, mivel gyakran használ az ember, így az állapotát is folyamatosan figyelemmel lehet kísérni és akár a gépben lévő akár a backup hdd rakoncátlankodik, nem érheti baj az embert. A dvd előnye viszont az, hogy az egyszer kiírt adatokat egy újonnan beszedett vírus nem ver agyon. Viszont a kulcs a több helyen tárolás nem edig az, hogy min is tárolunk.
 • Macropus Rufus
  #11
  "A legszarabb HDD is fényévekkel az optikai adattárolás megbízhatósága felett van."
  ha te mondod. Neked az egyetem volt a gáz az optikaival, nekem meg közel 100GB szállt el egy pillanat alatt mert a vinyó egy óvatlan mozdulat miatt landolt a földön és a vinyó tengelye nem bírta a lassulást. Azóta csak optika. Megfelelő helyen tárolva, meg felelő minőségű anyagra dolgozva nem fog elszállni olyan könnyen a cucc. De a fontos adataim (családi képek) magneto optikai lemezen vannak, amiről soha nem fog elszállni semmi. Az elmúlt közel 24-25 évben túl sok adatom semmisült ami a klasszikus mágneses tárolókon volt.
 • Tikal #10
  Mondjuk még véletlenül se minden tech oldal ezzel van tele a héten, nem? :) Ilyen alapon teljesen felesleges bármilyen backup, mert mi van ha... de gyanítom én még mindig kevesebb eséllyel futok bele egy ilyen fertőzésbe mint az akinek folyamatosan a gépére van kapcsolva az egyetlen kis backup lemeze... vagy minden nap DVD-ket irogat :D
 • molnibalage83
  #9
  Mi van? A legszarabb HDD is fényévekkel az optikai adattárolás megbízhatósága felett van. A DVD/BR technológia egy vicc. A DVD backup fogalma önmagában egy vicc. Én konkrétan egyetem alatt buktam félévet miatta...

  A USB Pendrive és egyszeres HHD backuppal még nem volt adatvesztésem. Izé...
 • mortep
  #8
  Igaz, minek is írnád ki a hetente Transmissiont... viszont ha fertőzött a géped és rádugod a backupos hardodat és esetleg a vírus titkosítja a backupjaidat, arra mit lépsz? Mert ez könnyen megtörténhet. Láttam már titkosított hálózati meghajtót is, könnyen kitalálhatod mennyi adatot sikerült visszaszedni...
  Utoljára szerkesztette: mortep, 2016.03.08. 15:28:15
 • Tikal #7
  Ja tényleg... és ha hetente kiírom akkor nincs... meg minek is írnám ki a Transmission-t? ...
 • Cat #6
  Ha hetente rádugod, akkor hetente van rá esély, hogy átmászik arra a vinyóra.
 • Tikal #5
  Lassan 10 éve írtam utoljára DVD-t vagy CD-t, a gépemben már olvasó sincs :)

  Egyébként mennyi az esélye annak, hogy leejtem miközben bedugom az USB kábelét meg kihúzom? Nem sok. Persze ez is kivédhető ha kettő backup lemezed is van, mert hogy van, a fotóim miatt :)
 • Macropus Rufus
  #4
  elvileg igen. De a vinyó sérülékenyebb mint a lemez. 1x ejted le és annyi.
  Én MO-ra csinálom a fontos backup-okat. Esetleg szalagra. Azon is elfér jó pár száz giga. Csak mondjuk kicsit lassú. De ez backup esetén másodlagos.
  Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2016.03.08. 13:22:24
 • Tikal #3
  Van egy külső vinyóm, amit hetente rádugok a gépre és csinálok egy backup-ot... van olyan jó mint a DVD-kkel szarakodás, nem?
 • Macropus Rufus
  #2
  vitzesen hangzik, de az az egyetlen amit nem tud felül írni a nyamvadék.
  Elég ha a gép fertőzött és bedugsz egy pen-t, jó eséllyel az is titkosítva lesz.
 • Tikal #1
  DVD-re mentés??? Mi van? :D