14
  • Papichulo
    #14
    Az ilyen cégekben akkor bíznék, ha tényleg kiadnák a forráskódokat nyíltan, hozzáértők átnéznék és megállapítanák hogy "tényleg jól titkosít nem tudják visszafejteni"

    Jopar, kezdetektol fogva open-source rendszerben (pl. OpenSSL) fedeztek fel sok eves backdoorokat es biztosnagi kockazatokat, ergo ez sem jelent semmit. Amugy az OSX, iOS, Android eleg nagy - bar nem teljes - reszenek elerheto a forrasa.
  • ostoros
    #13
    A lényeg úgyis a gazdasági hírszerzés.
  • kvp
    #12
    Ez mar teljesen csak egy jogelmeleti vita. Egyreszt nem valoszinu, hogy pl. az NSA nem ment egyszeruen be az osszes amerikai techceghez es vitte el az osszes alairokulcsukat. A microsoft pl. bevallotta, hogy ok keresre atadtak ezeket a win95 ota minden rendszerhez.

    Innentol a kerdeses szoftvert az amerikai allam ossze tudja allitani es fel tudja juttatni a kerdeses telefonra ha akarja, bar ezt nem a kervenyezo FBI, hanem az NSA tudja megtenni es valoszinuleg meg az FBI-nak sem nagyon szeretnek elarulni mire is kepesek es mire nem. (leginkabb azert mert valoszinuleg 100%-ban az amerikai alkotmanyba utkozik)

    A jogi vita vegen lehet, hogy lesz egy uj torveny vagy kis valoszinuseggel egy regota esedekes alkotmanykiegeszites a szemelyes adatok temajaban.

    A terroristakkal kapcsolatos adatgyujtesnel meg nem az a gond, hogy altalaban nem tudjak lehallgatni oket, hanem az, hogy akkora a hatterzaj a forgalomban, hogy nem tudjak kit is kellene lehallgatni. Ugyanez a baj a szemelyes megfigyelessel, hogy annyi a gyanus szemely, hogy nem tudjak melyikbol lesz utanna legkozelebb tenyleg terrorista es ezert kit is kellene kovetni. A megelozesi alapon vegzett kapcsolati halo felderiteses szures alapjan meg a valoszinusegi ertekek szerint az amerikai muzulmanok tobb mint 90%-at kellene azonnal internalni. Franciaorszag es az Egyesult Kiralysag sincs jobb helyzetben, ott is gyakorlatilag minden muzulman terroristagyanus es ha ugy adodna, akkor valoszinuleg csatlakoznanak a francia/angol iszlam allamhoz mint fegyveres harcosok. Ugyanez a helyzet a nemetorszagi torokokkel es az ujonnan erkezett bevandorlokkal. Az a megoldas, hogy akkor megelozeskeppen mindenkit kiirtunk meg a 2. vilaghaboru ota nem tul nepszeru es eladhato strategia.
  • zola2000
    #11
    Az ilyen cégekben akkor bíznék, ha tényleg kiadnák a forráskódokat nyíltan, hozzáértők átnéznék és megállapítanák hogy "tényleg jól titkosít nem tudják visszafejteni" mint például a mega.nz amíg az apple ezt nem teszi meg, addig az ilyent műbalhénak gondolom, és max valami secure linuxban bíznék (ha valami pedoterrorista vagy komoly EUs cégvezető lennék, de átlagemberként annyira nem kell titkolóznom ... B tervként a nicovideót windowsos gépen / iphoneon nézném, míg céges ügyeket / linuxos gépen / secure android telón meg valami jól titkosított chaten tárgyalnék nehogy véletlenül épp alám licitáljon egy centel egy amerikai konkurens cég egy közbeszerzési tárgyaláson)

    más kérdés hogy a megát zárt amcsi fejlesztésű oprendszerből elérve már meg is vannak az nsanak a megás kulcsaim, de ... a kiránduláson lőtt fényképeimet nézegethetik.
  • ostoros
    #10
    Én úgy gondolom, hogy ilyen relációban az állam a doboz, a céges és gazdasági környezet pedig a tartalom, ami meghatározza az életszínvonalunkat.
    Lehet a doboz nagyon díszes, ha a tartalma egy rakás szar. A céges diktatúra veszélyesebb, mint az állami.
  • pityuka177
    #9
    2011. június 29.
    http://www.hwsw.hu/hirek/46958/microsoft-skype-voip-telefon-biztonsag.html
  • M2 #8
    Ezért jó dolog az internet: a hozzászólásokon keresztül megismerhető a kisember mélysötét gondolkodása. Abból pedig levezethető, hogy a múltban mégis hogy a fenébe jöhettek létre diktatúrák, fasizmus, kommunizmus... stb.
  • bdzsana
    #7
    A technológia ott jár, hogy ezeket az adatokat be tudja gyűjteni, de a hatékony valósidejű feldolgozást még nem tudják megvalósítani.
  • bdzsana
    #6
    Egyrészt nem úgy zajlott, hogy a cégek szóltak, héé NSA nem kell egy kis adat?
    Az NSA hosszú perek, tárgyalások és zsarolások árán jutott hozzá, mint kiderült a kiszivárogtatott dokumentumokból.
    De teljesen mindegy a nagy cégek mit csinálnak úgy is gonoszak maradnak.
    Ha odaadják az adatokat az a baj, ha nem akkor mert azt mondják, hogy mi az, hogy nem teljesítik az adott állam kérését. És jönnek a hasonló beszólások, hogy már nem az állam irányít hanem ezek a cégek stb stb.

    Röviden tök mindegy mit lép egy cég, még ha az a lépés felszámolná akár a szegénységet is a Földön, akkor is mögé kell képzelni minden esetben valami ördögi tervet.
  • OGMontana
    #5
    Érdekes, hogy megvan rá a technológia, hogy telefonon keresztül megfigyeljenek mégis a terrorcselekmények 90%-át nem tudták megelőzni.
    Az iskolai lövöldözéseket sem tudják megállítani, a párizis támadásoknál pedig lényegében telefonon keresztül üzengettek egymásnak.
  • Skylake
    #4
    Igen, a párizsi nem virsli vagy krinolin. De mindhárom vörösárú. És most ez utóbbi volt a lényeg.
  • hungi
    #3
    He? Ilyen logikával a Google sem egy tech company hanem egy reklámcég, ugye?
  • G_ArchAngel #2
    Az Amazon nem IT cég, csak van egy ilyen diviziója.
  • Skylake
    #1
    Kivéve az Amazon-t, amely most szedte le a titkosítást a FireOS 5-ről.

    A cégek amicus letter célű összeborulásáról annyit, hogy ettől garantáltan nem fogják magukat összesz*rni sem Langley-ben, sem a fekete üvegkockában. Mindenesetre azért jó látni, hogy azok a cégek, akik gond nélkül sőt kifejezetten a szükségesnél is jobban kiny*lták és kiny*lják fényesre az NSA és tsa.-i valagát, kénytelenek ebben a helyzetben táncikálni a másik irányba, nehogy az userek rövid időn belül a sz*órollerre rakják őket. MS EULA-ban még azért benne van a mindent odaadunk, ha úgy gondoljuk kitétel, ugye? And the result is: "Microsoft is actively colluding with the NSA. No software company has been quite as collaborative with the NSA as Microsoft has, e.g. in providing direct Skype access." és Microsoft Gave NSA Access To Encrypted Messages Including Skype, Says Snowden, https://www.yahoo.com/tech/microsoft-gave-nsa-access-encrypted-090200620.html Gondolom a kékfehéret meg az Alphabet-et sem kell félteni e tekintetben! Meg az a fantasztikus AT&T-t, aki a teljes forgalmát tükrözi az NSA felé, tényleg annyira szavahihető, b*zmeg! http://www.wired.com/2015/08/know-nsa-atts-spying-pact/ és http://www.nytimes.com/2015/08/16/us/politics/att-helped-nsa-spy-on-an-array-of-internet-traffic.html?_r=0

    Szóval, azért én ha nem baj, nem teszem le az államat ettől az un. "összefogástól".