22
  • Sequoyah
    #22
    Mar az is valami, minel nagyobb az ilyen dolgok (szuvenir, kiallitas) forgalma, annal jobban latjak, hogy ez fontos dolog a vilag szamara.
  • ostoros
    #21
    Az konkrét.
    +1
  • molnibalage83
    #20
    Egyébként az meg igen nagy ökörség, hogy az űrkutatás lenne a legfontosabb. Már elnézést, de lófaszt. Talán az lenne a legfontosabb, hogy ne a Földet csesszük szét, ahol az emberiségnek belálthatatlan időn belül nincs esélye megpattani. Előbb költenék 20 mrd USD-t LfTH kutatásra, mint emberes űrutazára. Pedig engem is érdekel a téma, de a prioritás és a szórakozás az két külön dolog. Az ISS lényegében mesterséges fenntartása az emberes űrutazás képességének. Ha nem lenne, akkor ma senki, de senki nem küldene fel embert LEO pályára sem...
  • molnibalage83
    #19
    Pontosan. Ez a "más szemében a szálát, de magas szemében a gerendát sem" tipikus esete.
  • Blacktom
    #18
    Hát végülis van NASA-s pólóm, SpaceX-es poszterem, támogattam a Copenhagen Suborbitals-t, több űrkiállítás jegyet vettem a Millenárison, van űrsikló makettem, stb stb. Nyilván nem az USA-ban adózok és nem is utaltam közvetlenül a NASA-nak pénzt, de valami közvetett módon jogdíjakkal meg ki tudja milyen módon 1 centet csak eljuttattam a megfelelő helyre.

    eszim: ne nyavalyogj már, jelenleg Palinko adott hozzá a beszélgetéshez a legtöbbet, ezt jó lenne észrevenni.

    Másrészt a világ országainak 90%-a nem tud hozzászólni az űrkutatáshoz, nyilván azokat kell támogatni akik éppen képesek is valamit fellőni. Magyarország csatlakozik az ESA-hoz és így tud részt venni a dolgokban. Vannak cégeink melyek beszállítanak az űriparba, van közünk pl a holdjáróhoz is és kivettük részünket pl a Philae fejlesztésében. Mi a francnak legyen minden apró országnak űrprogramja, most mégis? Pont az lenne a pénzpazarlás.
  • Skylake
    #17
    Elsőre a címet NSA-nak olvastam, hiába no, a beidegződések!
  • eszim
    #16
    Palinko: Ezt jól megmagyaráztad, valóban ahhoz szólsz hozzá amihez akarsz, csak közöd nincs hozzá. Azt tettem szóvá, hogy előbb a saját országodon kérd számon, hogy mennyit költ űrkutatásra, de az szerinted is egy nagy nulla.
  • Sequoyah
    #15
    Fuziorol roviden annyit, hogy a fuzios kutatas nem verseny, hanem egy kozos kutatas, amiben mindenki egy csapatban jatszik aki szamit. A nagy dobas itt az ITER lesz Franciaorszagban, ami epp nagyban epul. Igen, a kinaiak is reszt vesznek benne (meg USA, az oroszok es persze az EU, meg a tobbi).
    A kinai kiserlet kvazi az ITER elodje, sok az ITER-be szant megoldast a kinai kiserletben probaljak ki kicsiben. Nem egymas konkurenciai.
    Meretben viszont igen nagy kulonbsegek lesznek, az ITER kb 10x akkora lesz, es sokkal kozelebb all konstrukcioban egy valodi eromuhoz.

    A nemetek pedig egy egeszen mas elven mukodo fuzios eromuvel kiserleteznek parhuzamosan, az ott elert eredmenyek meg total nem osszehasonlithatoak a kinaban elert eredmenyekkel, mert masok a celok es a kihivasok.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2016.02.19. 23:30:52
  • Sequoyah
    #14
    Hat olyan rohamtempoban a hadi fejlesztesekben sem haladnak, de az urprogramjuk meg aztan vegkepp alig halad...

    A fuziot is eleg gyerekded szemmel nezed, ez nem egy verseny aminek az egyetlen feltetele hogy hany masodpercig mukodik, hanem egy tudomanyos kutatas. Bar itt valoban egesz jol haladnak a kinaiak.
  • Palinko
    #13
    jogos a kritika, hirtelen ezt találtam. köszi a kiegészítést
  • Palinko
    #12
    Nagyon élvezem ezeket a "mi közöd hozzá köcsög?" stílusú kommenteket. Még egy nyomorul Földön élünk és egy emberiséget alkotunk addig ahhoz szólok hozzá amihez éppen szeretnék. A Magyar Űrkutatási Iroda 0% kap, mert 2 éve megszűnt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vette át a munkájukat. Persze tételes költségvetést nem találtam, a masat-al villognak, amit egyetemisták guberálgattak össze, annak nem volt komoly kutatási eredménye és költségvetése. Szóval még lehet ezreléket sem, de igazából nem találtam adatot.

    NEXUS6 igen erre gondoltam én is. Mert most úgy tűnik tényleg meglehet, de simán közbejöhet komplikáció ami miatt elcsúszhat rendesen.
  • Meridian
    #11
    Egyébiránt jobb lenne, ha hadikiadásokra valamennyivel kevesebbet költenének (egyébként most is megtehetnék, ugyanis baszott nagy túlárazások vannak a hadiiparban - ezzel kapcsolatban már rágcsálják a csontot), és ehelyett az űrt hódítanák meg. Amúgy majd 10 év múlva úgyi s rákényszerülnek, mert a kínaiak húznak előre, és ők sokkal kevesebbet költenek hadikiadásokra, amit meg költenek azt okosabban célszerűbben teszik (már amennyire ez célszerűnek nevezhető...)

    Viszont az előremutató, hogy a fúziós erőművel kapcsolatos kísérletekben is szinte jobbak mint az amcsik és az EU, mert nekik már másfél percig működött, nem pedig töredék-másodpercekig megy a kísérleti erőművük... annak ellenére hogy az amcsiknál több az innováció, és a top10 egyetem is náluk van, nem a kínaiaknál...
  • Meridian
    #10
    A NASA költségvetési grafikonja a költségvetéshez van viszonyítva, a hadseregé meg az ország GDP-jéhez... nem jó így az összevetés. A hadsereg büdzséje 700-800milliárd $ / év... a költségvetés 2800-3000milliárd$ / év (pontosan nem tudom emnyi az annyi). A hadsereg így 27-30%-ban részesül a költségvetésből, nem 4-5%-ban....
  • CairoJack
    #9
    Egy ezredmásodpercig azt hittem az NSA kap kevesebbet, már kezdtem örülni, mikor rájöttem, hogy az a NASA lesz. Az NSA biztos többet kap.
    Fontosabb építgetni az abszolút diktatúrát, és minden embert megfigyelni, lehallgatni, mint igazi tudományos áttörést véghezvinni, és megismerni az űrt, a naprendszert, elmenni a holdra a Marsra.
  • Sequoyah
    #8
    Igen, epp ezt mondtam, hogy emberenkent csak keveset kellene ra kolteni, de megse latok senkit aki a sajat penzebol 1 centet is koltott volna a dologra.

    Az osszevonas jol hangzik, de a tortenelmi peldak azt mutatjak, hogy a versenyhelyzetben ugy megsokszorozodik a hatekonysag, hogy az boven ellensulyozza azt, hogy igy sok mindenre duplan, triplan koltenek, mert tobb orszag is kifejleszti ugyanazt.
  • Sequoyah
    #7
    Ja es amerika adossaganak 2/3-ada amerikai kezben van, es a tobbi allamnak semmi kozuk hozza...
  • who am I 7
    #6
    jobban örülnék, ha a Föld népe inkább összefogna, mintsem háborúkban egymást írtsák. születés szabályozásban is és túlélésben is. a túlélés most az űrtechnika. ha pl. 1 milliárd ember 10 dollárt utalna egy évben űrkutatásra, akkor már elég jól állnánk és még mellé jönnének az állami támogatások. és pl. összevonnám a nagyhatalmak űrkutatását.
  • Sequoyah
    #5
    Az elobbihez kozunk van valoban, es meg is nevezted az eszkozt amivel ervenyesithetjuk ezt. Ha nem tetszik az amerikai koltsegvetes, ne vegyel amerikai allampapirt. A kozunk itt kezdodik, es itt is er veget.
    Egyebkent pedig lehet tamogatni az urkutatast ugy, hogy a szamunkra szimpatikus ezzel foglalkozo cegbe fektetjuk a penzunk egy reszet. Na, hanyan vagyunk itt akik ezt megtettek?
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2016.02.19. 15:51:14
  • NEXUS6
    #4
    Amíg Amerika a világ csendőre és vezető űrkutatő nagyhatalma is és amíg a többi állam és azok állampolgáraik fedezik az amcsi költségvetési hiányt amcsi állampapírok vásárlásával, addig asszem igen is közünk van, hogy mikor mire költik ezt a pénzt egy bizonyos szintig. Ugyan úgy, ahogy ahhoz is, hogy a magyar költségvetésből mire mennyit fordítanak.
  • NEXUS6
    #3
    Szerintem nem lesz 2030 körül marsutazás, ha így mennek a dolgok.
  • eszim
    #2
    Palinko: Neked mégis mi a bánat közöd van, hogy egy másik ország mire mennyit költ???
    Arról írj, hogy bezzeg a Magyar Űrkutatási Iroda hány százalékát kapja a gdp-nek? Valószínűleg az ezrelék töredékében mérhető talán.
    Még uniós szinten sem sok, az ESA költségvetése 2016-ban 5,2 milliárd euró, miközben az EU GDP-je valamivel meg magasabb is,mint az USA-é.


  • Palinko
    #1
    nem értem miért nem lehet többet költeni az emberiség legfontosabb kutatására.


    komolyan fél százalékot ér? én tuti hoznék valami törvényt, hogy 3 alá ne mehessen és adnék vagy 5%-ot. bár ez már elég elszállt, mert a sokat szidott hadseregre sem költenek néha annyit :)



    de nehéz dolga van a politikusoknak mert nem igazán lehet jó marketinggel sem eladni, hogy na most a betegektől vesszük el a pénzt, mert űrkutatásra kell...
    itt van 2010-ben melyik 10 dolog volt a legköltségesebb:
    1) $677.95 billion – Social Security
    (2) $663.7 billion – Department of Defense (including Overseas Contingency Operations) (3) $571 billion Unemployment, welfare and other mandatory programs
    (4) $453 billion – Medicare
    (5) $290 billion – Medicaid and the Children's health insurance program
    (6) $164 billion - Interest on National Debt
    (7) $78.7 billion – Department of Health and Human Services
    (8) $72.5 billion – Department of Transportation
    (9) $52.5 billion – Department of Veterans Affairs
    (10) $51.7 billion - Department of State and Other International Programs

    meg vajon mit szólna a közvélemény, ha a 6 milliárdos rákkutatást rövidítené meg mondjuk 1-2 milliárddal? valszeg felhördülne mert nem gondolna bele, hogy az elmúlt 40 évben bizonyos területeken bár sokat léptünk előre, pár fajtát egész jó százalékkal tudnak kezelni. de közel sem megoldott, vannak olyan agresszív fajai ami ugyanúgy elvisznek mint 40 évvel ezelőtt. meg rohadt drága a kezelés és néha csak pár hónapot ad amiért nem éri meg annyi pénzt kiadni. csak ugye ez nem racionális kérdés.

    listámból is látszik 1. helyen a szociális háló abból nem lehet csökkenteni. 2. hadi kiadások, sokan inkább új háborúkat követelnek (pl ISIS ellen szárazföldi fellépést), kétlem hogy lehetne csökkenteni. 3. a munkanélküliekre megy el, bár reméltük ez benne lesz az 1. kategóriában még sincs, azért nem lehet azokat az embereket sem út mellett hagyni ugye. 4-5 TB, ebből sem lehet csökkenteni népszerűség vesztés nélkül, obamacare óta meg... 6. a kölcsönöket is fizetni kell mert aztán csak rosszabb, 7-től különböző szervezetektől már valahogy talán lehetne faragni pénzt a NASA számára.

    attól tartok hiába szeretnénk nem fogják ezt növelni fél százalékról :(