13
 • Zoliz
  #13
  Nem tud a Huawei mesterséges méhet kifejleszteni ami porozza a növényeket?
  Mondjuk már herékre is egyre kisebb szükség van.
 • mrzed001
  #12
  Nem lennék ebben ennyire biztos. Jártam az országnak olyan részén, ahol egy hét alatt kb 3-400 (ló)darázzsal találkoztam (azaz napi 50-60, pedig csak pár órát töltöttem szabadban, ház körül, utcán, étteremben, erdőszélen), míg méhből szó szerint egyel sem.
  És ha számításba veszed, hogy 3-4 lódarázsnak talán 1 óra egy kaptár megtizedelése .... számolj.

  Utoljára szerkesztette: mrzed001, 2016.02.09. 00:56:56
 • wraithLord
  #11
  Eddig az volt a téma, hogy bizonyos növényvédőszer(ek) tizedelik a méheket, és hamarosan teljesen eltűnhetnek. Most vírus is?
 • CRMessen
  #10
  Az a banánfaj, amit most látunk a boltokban, az is egy túlélő faj. Az "eredeti" Gros Michel fajtát majdnem teljesen kiirtotta a Panama vírus.
 • Myers
  #9
  Persze, rá lehet kenni a darazsakra. Igen több a darázs az utóbbi években, ezt én is észrevettem. De a darazsak által végzett pusztítás az semmi az emberi tevékenységhez képest. Bárcsak a darazsak lennének a baj.

  Ez a betegség létezik. Egyébként az ember nyomja bele a méhekbe az antibiotikumot.

  A másik, hogy csomó olyan vegyszert alkalmaznak, ami szintén árt a méheknek. Ez is az embernek köszönhető. Ott is ment a mosdatás, hogy nem az okozza.

  Valaki ajánlotta a dongókat. Természetes körülmények között dongóból kevés van a méhekhez képest, megkockáztatom, hogy több száz az egyhez. Egyébként meg ha a dongókat is elkezdték iparszerűen tenyészteni, akkor inkább előbb, mit utóbb, a dongóknál is megjelenik vmi nyavalya. Akkor a dongóknak is annyit.
 • mrzed001
  #8
  Engem inkább az érdekelne, ugyan csináltak-e statisztikát ami a méh populáció alakulását mutatná a környék darázs populációjával összevetve.
  Merthogy a méhek legnagyobb ellensége a darázs, lódarázs. Több videó is van fent, hogy 3-4 lódarázs hogy irt ki egy teljes kaptárnyi méhet.
  Na az (méh) holokauszt.

  És a darazsak száma sosem látott mértékben nő idehaza is.
  Egyszóval nem-e talán a darazsakat kellene irtani, hogy a méhek nyugodtan élhessenek és tehessék a dolgukat ?

 • Montanosz
  #7
  valóban, szentesen láttam is őket akcioban))
 • barret
  #6
  "Az emberiség miatt pusztulnak a méhek" Mi ebben a furcsa? Amihez hozzányúlunk,annak annyi... Saját magunkat fogjuk kiirtani a bolygóról.Amelyik faj meg túlél minket,az mázlista:)
 • ostoros
  #5
  "A filmben szó van arról is, hogy Hollandiában van egy nagy központ, ahol nagyüzemileg tenyésztik őket és postázzák őket világszerte - kifejezetten jó üzlet ez is."
  Akkor a Hollandok is felelősek a fertőzés terjedéséért. A betegség ugyanis kisebb mértékben a poszméheket is érinti.
 • ostoros
  #4
  Ez kicsit szépíti a helyzetet.
  Európából indult ki a vírus, és a méhek kereskedelmével terjedt el világszerte.
  Nem vigyáztunk, nem tartottuk be a karantén szabályait.
 • Meridian
  #3
  Nem kell pánikolni. Aki a tanulmányt írta az életében nem látott még poszméhet (köznapi nevén: dongó). A dongók 3x több virágot poroznak, be mint a háziméhek, igaz mézet nem termelnek annyit, mint a méhek, mert kisebb kolóniákban élnek. De annyira azért nem kicsi, hogy ne lehessen őket üzletszerűen alkalmazni. Aki most bemegy valamelyik szupermarketba (így télvíz idején) és vesz paprikát, paradicsomot, na az annak köszönhető, hogy üvegházakban termesztik ezeket és poszméhekkel poroztatják be őket. A poszméhek nem érzékenyek azokra a betegségekre amikre a háziméhek és sokkal ellenállóbbak mással szemben is, és masszívabbak is, az életmódjuk miatt.
  Akit érdekel a téma, az nézze meg A poszméhek titkozatos élete (Secrets of bumblebees) című imeretterkesztő filmet. Nem fogja megbánni. :)

  A filmben szó van arról is, hogy Hollandiában van egy nagy központ, ahol nagyüzemileg tenyésztik őket és postázzák őket világszerte - kifejezetten jó üzlet ez is.

  Nyilván a háziméheket nem azért tartják hogy porozzanak, hanem azért hogy virágmézet termeljenek. De a poszméheket csak azért tartják, hogy legyen zöldségtermés az üvegházakban, és virágtermesztők is hogy legyen télen is vágott virág..
 • Szefmester
  #2
  Jól van... megint hülye vagy gomba... kár hogy a gombáknak több eszük van mint neked, és messzebb látnak.

  A gond nem a technológiával van, hanem a gazdasággal. A vagyon alapú társadalommal a tudás alapú helyett. Akik a gondot a cikkben is okozzák azok az emberek új ájfónért szarják szemközt az ellenőrzéseket. ők azok akik miatt a a kártevők oly gyorsan elterjedhetnek, mert spórolni akarnak az ellenőrzésen, és nem érdekli őket ha a szállítás alatt kipusztul egy-két kaptár de a többi eladható marad. Az sem érdekli őket ha a túlélők fertőzöttek, és később halnak meg. Hiszen akkor lehet majd egy újabb szállítmányt eladni...
 • gombabácsi
  #1
  majd robot méheket csinálunk! a robotok jobbak! a technológia megment minket!
  XD